Ved vektreduksjon er det viktig å få i seg en nok proteiner og spise regelmessig. Det er også viktig og ikke ligge i for stort kaloriunderskudd, da det kan føre til at forbrenningen skrus ned. Ved å følge en kostholdsplan blir det lettere å få i seg i de næringsstoffene man trenger.
Når muskelmassen øker, vil også hvileforbrenningen øke. Du kan lese mer om hvordan du regner ut ditt kaloribehov, lenger ned i artikkelen.
Kostholdsplanen er på ca. 1800 kalorier per dag, og er tiltenkt jenter som trener regelmessig styrke, og ønsker å gå ned i vekt/ fettprosent.
Det er beregnet 3 måltider per dag, så kostholdsplanen passer godt for deg ikke liker å spise så ofte, eller som kanskje utsetter frokosten til lunsj-tider. (For eksempel ved periodisk faste). Har du et lang faste-vindu, kan det være nyttig å bruke BCAA-kosttilskudd (aminosyrer), for å redusere muskelnedbrytning.
Ukesmenyen er satt opp med valgfrihet, slik at du kan velge det alternativet som frister mest hver dag. Det er 7 ulike alternativer med oppskrifter til hvert måltid, og du velger ett av de per dag.
Disse frokost-alternativene tilsvarer ca. samme mengde kalorier, med noe variasjon i makro-næringsstoffer. Alle rettene består av sunne og gode råvarer med masse næringsstoffer som gir deg en god start på dagen.
(Velg kun 1 av alternativene per dag)
Disse lunsj-alternativene tilsvarer ca samme mengde kalorier, med noe variasjon i makro-næringsstoffer.
Alle rettene er godt sammensatt av proteiner, gode karbohydratkilder og sunne fettsyrer, i tillegg til vitaminer og mineraler. Dette vil gjøre at blodsukkeret holder seg stabilt og du holder deg mett i noen timer.
(Velg kun 1 av alternativene per dag)
Disse middags-alternativene tilsvarer ca samme mengde kalorier, med noe variasjon i makro-næringsstoffer.
Alle rettene er godt sammensatt av proteiner, gode karbohydratkilder og sunne fettsyrer, i tillegg til vitaminer og mineraler. Middagene inneholder litt mer kalorier enn måltidene tidligere på dagen og passer godt å innta 1-2 timer etter trening, slik at du får fylt opp glykogenlagrene og stimulert proteinsyntesen i musklene.
(Velg kun 1 av alternativene per dag)
Forslag til middagsgrønnsaker: Asparges, kål, sjampinjong, løk, brokkoli, gulrot, blomkål, paprika, grønnkål, spinat, stangselleri og vårløk.
Tips til sunt og godt tilbehør, eller bare som snacks: Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!
Makronæringsstoffene inneholder ulik mengde kalorier:
De generelle anbefalingene for makronæringsstoffer sier at vi skal få i oss 10-20 E% proteiner, 25-40 E% fett og 45-60 E% karbohydrater.
Men en person som trener mye vil ha behov for mer proteiner enn dette, og anbefalingene varierer mellom 1,2- 2 g proteiner per kilo kroppsvekt.
For og enkelt regne ut hvor mye kalorier du trenger kan du gange vekten din med 30 kalorier.
Ønsker du å gå ned i vekt holder det å redusere 500 kalorier per dag. Vil du opp i vekt kan du legge til 500 kalorier ekstra.
Makrofordelingen for denne kostholdsplanen er ca. 30E%/40E%/30E% for henholdsvis proteiner, karbohydrater og fett.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)De aller fleste bør ikke spise noe særlig mindre enn 1800 kalorier om dagen, og 350-500 kalorier i underskudd per dag bør være tilstrekkelig. Dette fordi man i hvile forbrenner en plass mellom 1200-1800 kalorier.
For å beregne hvor mange kalorier du trenger, må du først regne ut din BMR (hvileforbrenning).
Hvileforbrenningen beregnes ut fra ulike formler. Kalkulatorer på nett bruker gjerne Mifflin’s formel, for å regne ut dette.
Mifflin’s formel beregner hvileforbrenningen(BMR) slik:
Damer: (10 x vekt(kilo)) + 6,25 x høyde(cm))- (5 x alder(år)) – 161
Menn: (10 x vekt(kg)) + (6,25 x høyde(cm)) – (5 x alder(år)) + 5
Når du har funnet ut hva din BMR er, kan du gange det tallet med den aktivitetsfaktoren (PAL) som tilsvarer ditt aktivitetsnivå per dag.
Daglig aktivitet og aktivitetsfaktor (PAL):
Da har du fått et tall på hvor mange kalorier du bør spise i løpet av en dag, for å opprettholde den vekten du nå ligger på.
Kilder:
Mifflin’s formel – Medscape
De nasjonale kostrådene – Helsedirektoratet
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene