Koffein kommer i mange former. Både som tabletter, i kaffe og i kulsyrholdige drikker. Å teste ut ting som gjør at du presterer bedre på trening kan være forlokkende. Det finnes ulike råd og tips for hvordan du skal bli raskere, sterkere eller få flatere mage. Men hva om kaffe egentlig er den ultimate løsningen? Det ville jo vært en suksesshistorie uten like for en idrettsglad kaffe elsker!

Hva er koffein?

Koffein er et sentralstimulerende middel. Det finnes naturlig i flere planter og er ufarlig for mennesker. Koffein kan medføre død men da er dosene helt sinnsykt ekstreme. Et daglig inntak av koffein kan vise seg å ha positiv effekt på kroppen din. Dette fordi det kan være med på å redusere sannsynligheten for ulike sykdommer. Dette gjelder bla diabetes type 2. Dersom du tar deg en kopp kaffe til frokost hver dag, er det altså ingen grunn til å få dårlig samvittighet. Kaffe og koffein har et lavt kaloriinnhold. Og som du nå nettop lærte – kan ha en positiv effekt på utvikling av ulike sykdommer.

Koffein i kaffe

Kaffe er den vanligste kilden til koffein hos mennesket. En liten andel av befolkningen tar tilskudd, paracet med koffein i osv. Dette er en liten gruppe og er uvesentlig i denne sammenhengen, selv om det kan være greit å vite at det finnes andre måter å få koffein i seg på. Ikke nok med det så er kaffe en veldig konsentrert form for koffein. En kaffekopp inneholder ca 80mg koffein. Dette gjelder også de typiske søte sportsdrikkene som også inneholder koffein. Koffein er ikke bare gull og grønne skoger. Koffein kan nemlig medføre avhengighet. Kaffe er relativt ufarlig og dette selv om koffein innholdet er høyt. Riktignok er det ikke skremmende høyt. Det er rett og slett så høyt at dersom du drikker litt kaffe, kan du ende opp med å prestere bedre på treningen. Og også så høyt at dersom du drikker for mye, blir du egentlig bare dårlig …

Koffein og prestasjon

Norsk Idrettshøyskole har utført en studie på idrettsutøvere og koffein. Det viser seg at 8 av 10 langrennsutøvere presterte hele 4 prosent bedre på trening etter KUN EN KAFFEKOPP! I tillegg opplevde utøvere at de presterte bedre og hadde høyere fart på trening. Koffeinet er som nevnt sentralstimulerende. Dette kan presse fram fysiologiske prosesser hardere enn det utøverne ellers ville ha klart. Studien sier også at dette resultatet helt klart er overførbart til flere andre idretter, spesielt løping og sykling!

Koffein og alle typer idrett? 

Koffein bedrer altså presentasjonen på idrettsutøvere. Men hva med mosjonister og helt «vanlige» folk? Det fine er at dette studie er rent overførbart enten du er idrettsutøver, supermosjonist eller liker å gå en tur i marka i ny og ne. Det viser seg riktignok at effekten er størst på idretter som har sin hovedvekt på kondisjon. Med dette menes idretter som typisk sykling, løping, crossfit osv. Det er ikke dermed sagt at du ikke vil ha effekt for eksempel før en styrketrenings økt. Selv om effekten er størst i kondisjonsidretter er det fortsatt en effekt der. Så du kan faktisk ha nytte av en kopp kaffe før styrketreningen også, da den gir deg mer energi og du «booster» kroppen din opp før trening! Noen hevder også at de konsentrer seg bedre dersom de inntar kaffe før en treningsøkt på treningssenteret.

En liten obs …

Selvom studien konkludere med at koffein gir økt presentasjon, har koffein også sine bivirkninger. Disse er typisk negative. Koffein påvirker søvnen og søvnsyklusen din negativt. Koffein og kaffe forstyrrer den naturlige delen av kroppen din som regulerer søvnen din. Så dersom du er sliten etter jobb en dag, vil trene og deretter sove er kanskje ikke det beste tipset å ta seg en kaffekopp. Koffein evner å lagres i kroppen din i opptil 6 timer. Når det er sagt: studien på NIH er godt dokumentert og støttes av andre større forskningsgrupper. Så  JA, koffein kan faktisk gjøre at du prestere bedre på trening. Og dette med ganske god sannsynlighet også! Det er i alle fall verdt å teste ut, kanskje merker du forskjell?

Kilder

  1. Nhi.no
  2. Nih.no

Margrethe Kallestad Rasmussen

Supermosjonist med erfaring fra de fleste distanser innenfor løping. Har 10 års erfaring fra sportsbutikk. Jobber som løpetrener for både barn, ungdom og voksne, de siste årene kun for langdistanseløpere. Over gjennomsnittet opptatt av trening, kosthold og en sunn kropp. Holder for tiden på med en master i Biomedisin.
Annonse

Norges billigste munnbind – Beskytt deg og dine!

Har du opplevd å skulle kjøpe munnbind og føler deg nærmet…
Dato: Nov 17, 2020
Motivasjon

Derfor er musikk hemmeligheten for en bedre treningsøkt

Å lytte til musikk mens du trener er kanskje noe av…
Dato: Nov 17, 2020
Produkttest

Utstyret som gjør arbeidshverdagen bedre og lettere

Har du noen gang tenkt over at jobben du gjør foran…
Dato: Nov 12, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – november 2020!

Her er musikken som kan gjøre novemberen litt gladere og sprekere!…
Dato: Nov 05, 2020
Fysisk og psykisk helse

Tren bort kroniske smerter

Trening for økt fysisk helse er godt dokumentert i forskningen, og…
Dato: Nov 05, 2020
Fysisk og psykisk helse

Balansetrening mot angst

Angst og angstlidelse er en samlebetegnelse for tilstander hvor hovedsymptomet er…
Dato: Okt 30, 2020
Fysisk og psykisk helse

Mer enn 50% av alle hjertesykdommer kunne vært unngått ved hjelp av dette

Trenger du enda en grunn til å spise sunnere? Denne studien…
Dato: Okt 28, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Skadeforebyggende

Unngå beinhinnebetennelse med disse tipsene

Beinhinnebetennelse er en skade som oppstår ganske hyppig, uansett aktivitet og…
Dato: Okt 23, 2020
Fysisk og psykisk helse

Vektoppgang som følge av «lockdown» og Covid-19

Har du slitt, eller sliter fremdeles, med å holde vekta under…
Dato: Okt 19, 2020
Motivasjon

Guide: Slik lager du ditt eget hjemmegym!

Vi hjelper deg meg å sette sammen det perfekte hjemmegym som…
Dato: Okt 18, 2020
Helse og livsstil

Bør du trene dersom du er støl?

Å være støl etter en treningsøkt er ikke uvanlig. Kanskje er…
Dato: Okt 16, 2020
Skadeforebyggende

Å tøye ut eller og ikke tøye ut?

Å tøye ut eller og ikke tøye ut er spørsmålet, eller…
Dato: Okt 15, 2020
Skader & rehabilitering

Tips: Knebøy for deg med dårlige knær

Dette enkle trikset sørger for å spare knærne dine for unødvendig belastning. Slik…
Dato: Okt 07, 2020
Motivasjon

21 fakta som vil motivere deg til trening!

Vi har alle hatt dager hvor det føles ekstra tungt å…
Dato: Okt 06, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – oktober 2020!

Vi er godt i gang med høsten og innetrening blir mer…
Dato: Okt 01, 2020
Fysisk og psykisk helse

3 treningsmyter du ikke må tro på

Internett bugner av informasjon om trening og hvordan man skal trene.…
Dato: Sep 30, 2020