Du har kanskje hørt at det ikke er bra å spise karbohydrater rett før du skal legge deg fordi det gjør at du går opp i vekt. Ligger det noe i det, eller er det ingen forskjeller på når på døgnet du spiser karbohydrater?

Karbohydrater

Mat som inneholder makronæringsstoffet karbohydrat er frukt, grønnsaker, bønner og kornvarer. Det er også naturlig sukker i melkeprodukter i form av laktose. Raffinert og tilsatt sukker finner vi i godteri, kjeks, kaker og brus.

Når kroppen får tilført karbohydrater gjennom maten spaltes den opp til glukose, som føres med blodstrømmen fra mage-tarmkanalen. Kroppen skiller ut insulin som hjelper til med å regulere blodsukkeret ved å føre glukosen inn i celler der den kan brukes som energi. Overskudd av glukose kan lagres som fett.

Noen mener at når man spiser karbohydrater på kvelden er det større sjanse for å lagre det som fett, fordi kroppen krever mindre energi når den sover enn i våken tilstand.

kosthold

Forskjellige typer karbohydrater

Matvarer som inneholder karbohydrater, er forskjellige. Lyst brød, godteri, brus og liknende matvarer inneholder mye energi og sukker, men lite fiber og næring. Dette er såkalte raske karbohydrater. De gjør at maten fordøyes fort og metter dårlig, i tillegg til at det gir en rask økning i blodsukker.

Såkalte langsomme karbohydrater som bønner, grønnsaker, fullkorn og forskjellige typer poteter inneholder godt med fiber og næring. Disse matvarene frigjør energi langsommere, holder blodsukkeret stabilt og gjør at vi føler oss mette lenger.

Ulike preferanser

Det er ikke helt klart om det er fordeler eller ulemper ved å spise karbohydrater til forskjellige tider på døgnet. Det er individuelt hva ulike personer foretrekker, og hvilken toleranse de har for karbohydrat til forskjellige tider. Noen liker å spise en god porsjon karbohydrat om morgenen, andre liker å fordele det jevnt i løpet av dagen, og andre igjen foretrekker å spise mest karbohydrater senere på dagen. Hvilket tidspunkt som er optimalt å spise karbohydrater på har også noe å si for målet med kostholdet eller treningen.

Søvnkvalitet

En studie har vist at søvnkvaliteten kan bli dårligere ved inntak av mye tilsatt sukker generelt i løpet av dagen. Mye sukker før leggetid kan også forstyrre søvnen fordi det kan gi besvær med fordøyelsen. Det betyr ikke at man skal kutte ut alle typer karbohydrater før leggetid. Karbohydrater øker nemlig produksjonen av signalstoffet serotonin, som igjen påvirker søvnhormonet melatonin og kan redusere stresshormonet kortisol. Det kan gjøre at man blir avslappet, noe som gir grunnlag for god søvn. Å spise litt før leggetid kan også gjøre at søvnen blir god fordi du ikke er sulten når du skal sove.

kosthold

Prestasjon på trening og i idrett

For noen mosjonister og idrettsutøvere kan timing av karbohydrater være avgjørende i konkurranse eller på trening. Spesielt ved utholdenhetsidrett er det viktig fordi treningen tapper musklene for glykogen, som er den lagrete formen for glukose. For å prestere optimalt trenger disse utøverne karbohydrater både før, noen ganger under, og etter trening for å klare å fylle tomme glykogenlagre slik at prestasjonen kan opprettholdes. For disse utøverne kan det være helt nødvendig å spise karbohydrater før leggetid for at de skal klare å trene og konkurrere på ønsket nivå.

Det totale energiinntaket trumfer klokkeslett

Hvis målet er å gå ned i vekt er det uten tvil det totale energiinntaket i løpet av et døgn som er avgjørende for vektreduksjon. Hvis du spiser for mye mat er det samme når på døgnet du spiser det, fordi energioverskudd fører til vektoppgang uansett.

Det som kan være et problem med å spise på kvelden er at noen spiser store porsjoner med usunn mat fordi de har være «flinke» og spist lite mat gjennom dagen, og ikke klarer å holde seg unna kaloririk mat når kvelden kommer. Store måltider kan som nevnt være negativt for søvnkvaliteten. Dårlig søvn kan føre til at kognitive funksjoner ikke fungerer optimalt, som igjen kan føre til at man velger usunne matvarer dagen etter og på den måten spiser for mye og går opp i vekt.

Optimalt sett bør du spise regelmessige og næringsrike matvarer gjennom hele dagen. Ved å inkludere langsomme karbohydrater til de fleste måltidene sikrer du at blodsukkeret holdes jevnt, så du ikke risikerer å få en «dip» på kvelden og får lyst på noe med rask energi for å få blodsukkeret opp igjen.

Kilde

Livestrong.com

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Fordelene med å telle kalorier

Kaloritelling er ikke for alle, men det er noen ganger det…
Dato: Mai 05, 2022
Ernæring

Ketodietten – med forslag til dagsmeny!

Lavkarbodietter er populært kosthold som mange trives med. Les om ketodietten…
Dato: Mai 03, 2022
Ernæring

7 strategier for å opprettholde vektnedgangen etter en diett!

Å gå ned noen kilo kan både være fort gjort og…
Dato: Apr 06, 2022
Oppskrifter

Bønne Brownies – Denne må prøves!

Brownies av bønner! Er det mulig å få det til å…
Dato: Mar 27, 2022
Ernæring

7 matvarer for muskelvekst

Når man trener for å bli sterk eller for å bygge…
Dato: Mar 18, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskudd som fungerer mot PMS-plager!

Premenstruelt syndrom (PMS) er noe mange kvinner opplever månedlig. Det er…
Dato: Mar 17, 2022
Kosttilskudd

Eplesidereddik- Vidundermiddel eller ikke?

For dere som liker å holde dere oppdatert på treningsvitenskap, forskning…
Dato: Mar 17, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Belgfrukter – den glemte supermaten du bør spise mer av!

Hvor ofte inkluderer du egentlig bønner, linser, kikerter og liknende i…
Dato: Mar 14, 2022
Kostholdsprogram

Sonedietten (The Zone Diet) – kostholdet for deg?

Sonedietten går ut på å følge en bestemt fordeling av makronæringsstoffer…
Dato: Mar 08, 2022
Ernæring

Slik kan du variere havregrøten på tre forskjellige måter!

Havregrynsgrøt er en klassiker til frokost hos mange som liker å…
Dato: Mar 04, 2022
Ernæring

Disse matvarene må du spise i vinter!

Det er noen matvarer som passer bedre å spise noen sesonger.…
Dato: Feb 24, 2022
Oppskrifter

Proteinrik grønnsaksgrateng i form

Gira på noe enkelt, sunt, proteinrikt og skikkelig godt? Denne nydelige…
Dato: Feb 23, 2022
Ernæring

Melkefritt kosthold – pass på dette!

Det et anbefalt å få i seg magre meieriprodukter daglig. Men…
Dato: Feb 14, 2022
Sponset

Sunn mat levert på døren – Bestill i dag og få 1 000 kr rabatt fordelt på dine fem første matkasser!

Ernæring

Spiser du for mye kjøtt?

Du som trener mye, er sikkert også opptatt av å spise…
Dato: Feb 07, 2022
Kosthold

Dette skjer når kroppen får for lite mat!

Mange blir utålmodige når de skal ned i vekt og faller…
Dato: Jan 14, 2022