JBL Live Pro+ TWS gir oss godfølelsen umiddelbart i det vi setter de ørene. Dette er kanskje JBL sine beste trådløse ørepropper til nå.

Helt ærlig, vi hadde egentlig ikke tenkt å skrive noen test av JBL Live Pro+ TWS etter å ha testet både JBL Live Free NC+ og JBL Reflect Mini NC med relativt begrenset entusiastisk resultat. Men etter et par sekunder med JBL Live Pro+ TWS i ørene, og ytterligere noen sekunder med musikk på full guffe, så ble det uungåelig og ikke gi JBL kredd for et godt stykke arbeid.

Design og batteritid

JBL Live Pro+ TWS skiller seg fra de andre øreproppene med å ha et mer AirPods Pro lignende design der en kort stamme strekker seg ned mot kinnbeinet. I motsetning til den runde stammen AirPods Pro, er stammen på JBL Live Pro+ TWS firkantet, og selve proppene er litt mer ovale i formen. Ellers er de relativt like, men sistnevnte kommer i fire ulike farger, noe ikke AirPods Pro gjør. Velg mellom svart, rosa, hvit og beige.

Vekten på kun 5 gram per enhet og de ekstra silikonproppene som følger med i fem ulike størrelser, gjør at det er enkelt å finne en god passform. Via JBL Headphones appen er det også en «lytte-test» som hjelper til å finne den beste passformen for hver enkelt.

Ladeetuiet er lite og kompakt, veier lite (49,5 gram) og sørger for å holde proppene godt på plass. Ladingen foregår via USB-C og hurtiglading sørger for at kun 10 minutter lading gir deg nok batteri til 1 time lytting. I motsetning til de to andre modellene vi har testet fra JBL, så støtter disse trådløs lading.

Batteritiden er absolutt god, og i følge JBL skal Live Pro+ TWS holde til 7 timer på en lading, mens etuiet kan lade proppene ytterligere tre ganger (totalt 7t + 21t). Med ANC aktivert reduseres batteritiden med ca. 1 time. En praktisk LED-bar i front på etuiet indikerer batterinivået til hver enkelt propp, i tillegg til den gjenværende batterikapasiteten til etuiet.

Tilkobling og bruk

JBL Live Pro+ TWS er oppgradert med Bluetooth 5.0 for en mer stabil og raskere tilkobling, og støtter i tillegg Google Fastpair som gjør at de automatisk kobler seg til nye Android-enheter lettere enn Christiano Ronaldo tar overstegsfinter. Med Dual Connect+ kobles øreproppene automatisk til enheten du bruker, og du kan koble til flere enheter uten at du behøver å slette paringen mellom de. Live Pro+ TWS støtter ikke MultiPoint (muligheten til å være tilkoblet flere enheter samtidig), så du må derfor huske på å avslutte koblingen til for eksempel PC-en før du kobler til mobilen.

JBL Live Pro+ TWS kan brukes enkeltvis, altså høyre/venstre propp hver for seg, og de pauser musikken automatisk i det du tar de ut av øret, for så å gjenoppta musikken når du setter de på plass.

I JBL Headphones appen får du mulighet til å justere det JBL har valgt å kalle «Sound Smart». Denne funksjonen skal i teorien endre på Bluetooth signalene å sørge for best mulig lyd til alle forhold. For eksempel skal innstillingen «Lyd» sikre best mulig lydkvalitet, «Video» skal gi minst mulig forsinkelse av lyden, mens «Normal» skal gi mest mulig stabil tilkobling. Som med de JBL Live Free NC+ og JBL Reflect Mini NC klarer ikke undertegnede å merke noen forskjell på de tre modusene, men det mulig det kan være individuelle forskjeller mellom ulike mobiler/klokker/PC-er, og andre avspillingsenheter.

Funksjonen «Finn øreproppene» hjelper deg å finne øreproppene hvis du har vært uheldig å rote de bort eller miste de, og spiller av en høy og intens tone som kan høres på mange meters avstand dersom du aktiverer dette i appen.

IPX-sertifiseringen er ikke like høy som de enda mer treningsfokuserte øreproppene Mini Reflect NC, men vil med sin IPX4-sertifisering være mer enn gode nok for å tåle en god regnskur. JBL Live Pro+ TWS kan dog ikke skylles under rennende vann som de andre nevnte proppene.

Støydemping, Ambient Sound og TalkThru

JBL Live Pro+ TWS er ikke de første øreproppene fra JBL vi har testet som kan skilte med støydemping (ANC), men det er foreløpig de eneste som har imponert. Her har du også større frihet til å justere nivået på støydempingen, og du kan skifte mellom tre ulike nivåer:

  • Everyday mode: Blokkerer ute lyd i hverdagsomgivelser.
  • Travel mode: Gir optimal støyreduksjon for fly- og togreiser.
  • Active Mode: Optimaliser ytelse for utendørs aktiviter.

Modusen må velges i appen, men selve ANC-funksjonen kan skrues av/på ved hjelp av proppene. Du får ikke like god støydemping som med AirPods Pro, Huawei FreeBuds Pro eller Jabra Elite 85t, men det tar utvilsomt bort noe av den sjenerende bakgrunnsstøyen.

I tillegg til støydemping (som faktisk fungerer relativt bra), har JBL har inkludert Ambient Aware, TalkThru og stemmestyring. Ambient Aware sørger for å slippe inn lyd fra omgivelsene slik at du kan høre hva som foregår rundt deg selv når du lytter til musikk, mens TalkThru demper lydnivået automatisk når du prater med noen rundt deg – uten å pause sangen. Begge disse funksjonene fungerer godt, og Ambient Aware er i våre øyne nesten et must når du bruker øreproppene til trening utendørs.

Stemmestyringen gir deg mulighet til å benytte Google Assistant eller Amazon Alexa til å skifte sanger, justere volumet,  lese opp meldinger, etc.. Velg mellom Google Assistant eller Amazon Alexa. Dersom du ikke ønsker å bruke en av smart assistentene, kan du la øreproppene styre den innebygde taleassistenten på telefonen.

Kontrollen er som på JBL Mini Reflect NC og betjenes via touchpaneler på utsiden av hver ørepropp. Kontrollene responderer godt, og til tider for godt. Det er nemlig litt for lett å komme borti knappene når du skal dytte på plass en ørepropp i øret, eller kommer borti med hånden. Ellers kan hver ørepropp delvis tilpasses gjennom JBL Headphones appen. Du er begrenset til kun et utvalg funksjoner, og du kan for eksempel ikke benytte en enkelt propp til å starte/pause musikken, samt justere lyden. Her må du dedikere en enkelt ørepropp til å styre en bestemt handling.

For eksempel kan du la venstre ørepropp styre Ambient Sound, men da vil alle handlingene du utfører styre de ulike funksjonene knyttet til dette (aktivere/deaktivere støydemping, Ambient Aware, og TalkThru). Velger du «Playback Control» kan du starte/pause sangen, hoppe fremom tilbake, men ikke justere volum. Som nevnt i tidligere tester skulle vi  gjerne sett større frihet til å bruke flere av disse funksjonene på tvers, og gjerne kunne utført flere handlinger på hver enkelt ørepropp.

Lydkvalitet

JBL Live Pro+ TWS er utstyrt med imponerende 11mm drivere, noe som er relativt utradisjonelt i denne klassen. Normalt bruker størrelsen på driverne å ligge mellom 6-10mm. Men, kanskje er det også dette som bidrar til den virkelig gode lydopplevelsen som disse proppene gir. Rett ut av esken kommer Live Pro+ TWS med selskapets egne Signature Sound. Dette er i utganspunktet godt justert og passer de fleste musikksjangre, men ønsker du å booste musikkopplevelsen enda noen hakk, så bør du leke deg litt med den innebygde equalizeren.

I tillegg til JBL Signature Sound er det på forhånd lagt inn lydprofilene Jazz, Vocal og Bass, men du kan opprette og lagre dine egne lydprofiler lett som bare det. Når du først har lagret en lydprofil, er den tilgjengelig for bruk med andre JBL-propper dersom du har det liggende.

Samtalekvaliteten er langt bedre enn for de to andre JBL-øreproppene vi har testet, og mye skyldes nok den forlengede stammen som gjør at mikrofonen kommer nærmere munnen. Ønsker du et set trådløse ørepropper som faktisk gir god samtalekvalitet og som ikke oppleves slitsomme for partneren du prater med, så kan Live Pro+ TWS absolutt anbefales.

Konkurrenter/Alternativer

Det åpenbare alternativet til JBL Reflect Mini NC er Jabra Elite Active 75t som fremdeles er våre favoritt trådløse ørepropper og som vi har testet her. Sistnevnte byr å både bedre lydkvalitet, lengre batteritid, en mer komfortabel passform ved bruk over lengre tid, noe bedre støydemping, og ikke minst praktiske funksjoner som MultiPoint som lar deg være tilkoblet to enheter samtidig. Veiledende pris på disse øreproppene er noe høyere enn for JBL Reflect Mini NC, men de har falt betraktelig i pris etter at de ble lansert i fjor sommer, og prisforskjellen er nå minimal.

Et annet alternativ er Jaybird Vista 2 (test av Jaybird Vista 2 finner du her). Den originale Vista-modellen solgte i bøtter og spann, og nye Jaybird Vista 2 introduserte både støydemping og SurrondSense (tilsvarende Ambient Sound). Verken støydempingen eller SurroundSense imponerer veldig på Vista 2, men den passive støydempingen, kombinert med god batteritid, mulighet for trådløs lading, en supergod app med 6-trinns equalizer, og ikke minst meget god lydkvalitet, gjør disse øreproppene til en solid utfordrer.

 

Konklusjon

JBL Live Pro+ TWS
  • Passform - 85%
    85%
  • Lydkvalitet - 85%
    85%
  • Støydemping - 80%
    80%
  • Samtalekvalitet - 85%
    85%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 85%
    85%
85%

Konklusjon

JBL Live Pro+ TWS er utvilsomt de beste trådløse øreproppene vi har test fra JBL. Med sin JBL Signature Sound gir Live Pro+ TWS oss god-følelsen umiddelbart i det vi setter de i ørene, og kombinert med en jevnt over god støydemping og behagelig passform, leverer JBL Live Pro+ TWS en positiv opplevelse.

Kombiner dette med god samtalekvalitet, relativt god batteritid, smarte funksjoner som TalkThru, Ambient Sound og Dual Connect+ og vi sitter igjen med et ett trådløse ørepropper vi absolutt kan anbefale.

Pros

  • God passform. Svært kompakt ladeetui.
  • Flott lydkvalitet og muligheter for tilpasning via equalizer.
  • TalkThru og Ambient Sound.
  • God samtalkvalitet.
  • God batteritid og trådløs lading.

Cons

  • Litt for enkelt å komme borte touch-kontrollen.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022