‘Skal du ha en´ enkelt høyttaler for å ta med deg på ut i Tufte-parken i sommer, på neste hagefest eller bassengparty, så er JBL Charge 5 utvilsomt et godt valg.

Markedet for bærbare lydprodukter har tatt fullstendig av, og det er ikke bare salget av trådløse ørepropper som skyter i været. Flere og flere melder interesse for bærbare høyttalere, og produsentene svarer med å peise ut nye og forhåpentligvis attraktive modeller.

JBL er en sterkt aktør som har laget både høyttalere og trådløse ørepropper i lang tid. Merkevaren er bare ett av mange som eies av det langt større selskapet HARMAN International – gruppen som eier både Harman Kardon, AKG og JBL (pluss mange flere). De tre nevnte er godt etablerte merkevarer er godt kjent her i Norge.

JBL har hatt stor suksess med sine robuste og vanntette bærbare høyttalere, og den kanskje mest populære, JBL Charge, kommer må i sin 5.utgave. Innledningen gir deg nok et hint om hvordan denne låter og presterer i sitt rette miljø, og videre kan vi bekrefte hvorfor.

JBL Charge 5 – design og batteritid

JBL Charge 5 hører til blant de mellomstore bærbare høyttalerne. Med sine 960 gram og sine mål på 22,3×9,4×9,65 cm, er dette en relativt stor høyttaler sammenlignet med Sonos Roam som vi tidligere i år likevel. Charge 5 er ikke diger, og den er lett å ta med seg i en sekk eller bag når du er på farten. I motsetning til Sonos Roam er ikke dette en smarthøyttaler med støtte for taleassistent og Internett-tilkobling (WiFi). Her er det Bluetooth over hele linja. JBL Charge 5 stiller dermed i en litt annen sjanger, men tar det igjen på andre områder.

Selve høyttaleren er designet i en litt avlangt og avrundet format og minner om et avkuttet rør som smalner inn mot endene. Samtlige sider er dekket av høyttalergrillen (meshmaterialet) som sørger for at lyden brer seg utover 360 grader, og fremsiden prydes av en stor «JBL-logo». På toppen (den ene langsiden) finner vi seks knapper hvorav en av/på knapp, en Bluetooth-parings knapp, to brukes til å justere volumet, en «Partyboost»-knapp og en start/stopp knapp. Av/på knappen og Bluetooth-knappen har innebygget LED-lys som indikerer om høyttaleren er påslått og tilkoblet. Charge 5 er nå oppgradert til Bluetooth 5.1 som gir både bedre rekkevidde, stabil tilkobling, og lengre batteritid.

På baksiden finner vi en ladeport med USB-C inngang og en USB-A utgang. USB-C porten brukes for å lade høyttaleren, mens USB-A porten lar deg bruke høyttaleren som en nødlader til å lade for eksempel mobilen.

Batteriet er stort og huser hele 7500 mAh. Dette gir en teoretisk driftstid på opptil 20 timer, selv om du nok må klare deg med nærmere 12-15 timer om du spiller på full guffe. Slik er det med alle høyttalere. Til tross for at JBL Charge 5 kommer med USB-C bruker det store batteriet relativt lang tid på lade. 4 timer tar det fra 0% til 1000. JBL kan derimot imponere med at de tillater høyttaleren å fungere som en nødlader for mobilen eller andre enheter du trenger å vekke til liv.

JBL Charge 5
På baksiden er det et gummideksel som skjuler USB-A som fungerer som lar deg benytte JBL Charge 5 som en powerbank, samt en USB-C inngang.

Ytterst på kortsidene er høyttaleren forsterket med hard gummi, mens selve flatarealet er litt nedsunket i høyttalerkroppen og avslører to gummiopphengte basselementer som vibrer i takt med musikken. JBL Charge 5 kan brukes både stående og liggende.

Og så klart, Charge 5 er IP67-sertifisert, noe som tilsier at høyttaleren tåler opptil 30 minutter i vann opptil 1 meters dyp. JBL Charge 5 er med andre ord en høyttaler som fint kan brukes på stranden eller ved bassenget uten at du behøver å være bekymret for den.

Lydkvalitet

I likhet med tidligere testet UE Wonderboom 2, så er det på dette området JBL Charge 5 virkelig imponerer. Her er det ingen fancy app med som lar deg tilpasse lydbildet med en egen equalizer eller ferdig lydmoduser. Her er det «plug and play». Du kan laste ned JBL Portable appen som brukes for å stereopare høyttaleren med en annen Charge 5, eller for å oppdatere programvaren, men ellers er det ikke mye du kan foreta deg.

Heldigvis er det heller ikke behov for å justere veldig mye, for JBL Charge 5 leverer imponerende god lydkvalitet til å være så liten. Hadde du ikke visst hvor liten høyttaleren var før du så den, ville du knapt ha trodd at lyden faktisk kom fra den lille rørformede saken.

Sammenlignet med forrige generasjon Charge 4, kommer den nyeste utgaven med en ekstra forsterker, og det er nå et basselement på 30-watt og en diskant på 10 watt. Hele høyttaleren består dermed av et optimalisert element med lang taktslag, et separat diskantelement og doble JBL basselementer. Imponerende liste for en så liten og robust sak.

JBL Charge 5
Og jepp, JBL Charge 5 kan også brukes stående.

Og lyden står ikke tilbake for noe. For det første kan JBL Charge 5 spille høyt – virkelig høyt. I tillegg spiller den høyt med god kvalitet over nesten hele fjøla. Bassen er fyldig og god uten å ta fullstendig overhånd slik bærbare høyttalere gjerne har tendens til. Vokalene kommer fint frem og får sin plass av lydbildet. Diskanten er som regel godt justert, og kun når høyttaleren presses til det ytterste med skyhøyt volum, så merkes det at diskanten kan bli noe skarp og for dominerende. Men så høyt volum er det sjelden du får bruk for.

PartyBoost funksjonen lar deg stereokoble Charge 5 med en eller flere PartyBoost-kompatible høyttalere. Dette gjøres enkelt i JBL Portable appen, og lar deg druse ut enda høyere musikk enn det du allerede får av bare en´ Charge 5.

Konkurrenter/Alternativer

Sammenlignet med samtlige Miiego Axtive M3 som ligger på samme størrelse og vekt som JBL Charge 5, låter sistnevnte mildt sagt veldig mye bedre. Dessverre for Miiego, men her er det klasseforskjell. UE Wonderboom 2 er relativt lik når det kommer til lyd, men klarer ikke å spille like høyt, og har omtrent halve batteritiden. Wonderboom 2 er dog mye mindre og lettere å ta med seg. Sonos Roam er en miniputt sammenlignet med Charge 5 når det kommer til størrelse og vekt, og kan ikke imponerende med det samme volumet som JBL. Roam har dog styrken sin i en ekstrem portabilitet, samtidig som den har smarthøyttaler og kan spille av musikk via AirPlay 2 og Spotify Connect.

JBL Charge 5
Fra venstre: Sonos Roam, UE WONDERBOOM 2, JBL Charge 5, Miiego AXTIVE M3.

Valget mellom JBL Charge 5 og Sonos Roam faller dermed på hva du prioriterer mest. Ønsker du lyd og trøkk og bryr deg ikke om smarte funksjoner og ekstremt lav vekt og størrelse, så er Charge 5 et klart valg. Ønsker du derimot en minst mulig høyttaler som kan kobles til WiFi-nettverket hjemme og kanskje et allerede eksisterende Sonos-anlegg, så er Roam veien å gå.

Uansett hva du velger av JBL Charge 5, UE Wonderboom 2, UE Boom 3 eller Sonos Roam, så blir du garantert fornøyd. Men, JBL Charge 5 – denne er bare rå.

Konklusjon

JBL Charge 5
JBL Charge 5

Product Name: JBL Charge 5

Brand: JBL

MPN: 1900

Currency: NOK

90%

Konklusjon

JBL Charge 5 er uten tvil en av de beste bærbare høyttalerene medvirkning har testet – i hvert fall når det kommer til lydkvalitet. Dersom vekt og størrelse står øverst på prioriteringslisten din, så finnes det bedre alternativer, men for ren musikkopplevelse og trøkk, så er JBL Charge 5 nærmest uslåelig.

JBL Charge 5 tåler både støt og vann, har god batteritid og kan fungere som nødlander for mobil eller andre enheter. Har du flere høyttalere kan de i tillegg stereopares. Skal du ha kun en´ høyttaler til å bruke i alt fra hus og hytte til hage og strand, og setter pris på god lyd og trøkk, da er JBL Charge 5 en solid anbefaling.

Pros

  • Relativt kompakt og robust.
  • Meget imponerende lydkvalitet og volum.
  • IP67-sertifisert: Tåler vann og støv.
  • God batteritid. Fungerer som nødlader.
  • Enkel i bruk.
  • Kan stereopares.

Cons

  • Lang ladetid.
  • Finnes mindre og lettere alternativer.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022