Jabra har lansert sin nyeste toppmodell Jabra Elite 85t, og beviser at de for alvor er å regne med i markedet for støydempende ørepropper.

Jabra har laget trådløse ørepropper av topp kvalitet i en årrekke, og den forrige toppmodellen Jabra Elite Active 75t, fikk full score av oss da vi testet den tidligere i år. Nå er altså oppfølgeren klar, og den viktigste forskjellen ligger i støydempingen.

Jabra Elite 85t
Jabra elite 85t

Product Name: Jabra Elite 85t

Brand: Jabra

MPN: 2699

Currency: NOK

 • Passform - 80%
  80%
 • Lydkvalitet - 87%
  87%
 • Støydemping - 90%
  90%
 • Samtalekvalitet - 90%
  90%
 • Batteritid - 85%
  85%
 • Verdi for pengene - 75%
  75%
85%

Konklusjon

Jabra har nok en gang laget ørepropper som kommer til å toppe ønskelisten hos mange i tiden fremover, og ikke minst vil de nok innta bestselgerlistene temmelig raskt. Det er en kunst å forbedre noe som allerede er nærmest perfekt, og det blir vanskeligere for Jabra for hver generasjon ørepropper de lanserer. Passformen og den manglende værtettinger gjør at vi fremdeles holder forgjengeren Jsbrea Elite Active 75 som favoritt dersom du primært skal bruke øreproppene til trening, men det er ingen tvil om at Jabra Elite85t er ørepropper fra øverste hylle, og at dette er et sett støydempende ørepropper som bringer «stillheten» tilbake til hverdagen. Selv om de ikke har tatt kvantesprang hva gjelder lydkvalitet, så er det bare fordi forgjengeren allerede var veldig god.

Er du på jakt etter et sett trådløse ørepropper som kan brukes til alt. Og da mener vi alt – fra trening, musikk, filmer, samtaler, støydemping på kontoret eller under pendling til jobb, så er Jabra Elite 85t et meget godt alternativ.

Pros

 • Kompakt etui og små/lette ørepropper.
 • God batteritid og trådløs lading.
 • Fyldig og god lyd.
 • Meget god samtalekvalitet.
 • Imponerende støydemping med mulighet for trinnvis justering.
 • Behagelige knapper med mulighet til å tilpasse ulike funksjoner.
 • Multipoint lar deg være tilkoblet to enheter samtidig.
 • 6-trinns equalizer lar deg finne det «perfekte» lydbildet.
 • HearThrough lar deg høre lyd fra omgivelsene selv med begge proppene i ørene.

Cons

 • Sitter ikke like godt som forgjengeren Elite (Active) 75t
 • Mangler fullstendig værtetting.
 • Støtter ikke Aptx lydkodek.

Nytt design

Design og passform er helt avgjørende for opplevelsen av ørepropper. Helt tette ørepropper gir gjerne god gjenlyd av bass og dypere toner samtidig som de isolerer godt mot støy (passiv lydisolering), men blir de for tette kan det bli slitsomt og ubehagelig om du bruker de lenge. Helt åpne ørepropper er mer komfortabel å bruke over lengre tid, men gir ikke alltid den samme lydkvaliteten og slipper inn mer støy på grunn av det åpne designet.

Jabra Elite 85t har gått bort fra de runde proppene på Elite Active 75t og benytter nå et halvåpent/ovalt design med trykkavlastingsventiler som skal forhindre oppbygning av trykk i ørene. Det nye designet ser ut til å være vellykket, for proppene føles riktig så behagelige selv om etter flere timer sammenhengene lytting. Jabra Elite Active 75t var også komfortabel i bruk, men et merkes godt at det er mindre trykk i øret når vi bytter de ut med Elite 85t. Uansett så er det viktig at du finner riktig passform for at de skal sitte godt, og ikke minst by på optimal støydemping. Det følger derfor som vanlig med ekstra ovale EarGels silikonpropper i tre ulike størrelser som enkelt kan byttes ut.

Øverst: Huawei FreeBuds Pro. Fra venstre: Jaybird Vista, Jabra Elite 85t, Jabra Elite Active 75t

Både øreproppene og ladeetuiet har vokst litt i størrelse og vekt, men de er fremdeles blant de minste og letteste i klassen. De 1,4 grammene og den ekstra størrelsen er likevel merkbar når vi sammenligner de direkte med Jabra Elite Active 75t, og sistnevnte sitter en god bedre i øret takket være den lavere vekten og slankere passformen. Det er spesielt merkbart dersom du bruker proppene under en litt stam lue som trykker proppene inn mot øret. Ellers er både proppene og etuiet er produsert i plast og har ikke den litt rue gummierte overflaten som Elite Active 75t, noe som gjør det litt glattere å håndtere.

Etuiet åpnes og lukkes enkelt. Et magnetisk lokk sørger for at det lukker seg automatisk og holder seg lukket når du legger det vekk. Som alltid har Jabra gjort det mulig å bruke bare en propp dersom du ønsker det, men dette må være høyre ørepropp som er selve masterenheten. Dette er veldig praktisk når du for eksempel sykler/går i trafikken.

Noe annet som har vokst er størrelsen på høyttalerdriverne som har økt fra 6mm til 12mm. I tillegg er hver ørepropp utstyrt med to ekstra mikrofoner som utelukkende jobber for å fjerne støy. Den siste mikrofonen brukes til tale.

Jabra har derimot ikke gjort øreproppene like vannresistente som forgjengeren Elite Active 75t, og øreproppene er «bare» IPX4-sertifisert. Dette betyr at de de skal tåle svette og vannsprut, så det bør likevel gå fint å bruke de ute selv når det regner lett. Jabra har faktisk inkludert en 2 års utvidet garanti mot støv og vann slik at du skal slippe å bekymre deg. Det skal også nevnes at forgjengeren kom i to ulike varianter; Jabra Elite 75t og Jabra Active Elite 75t, hvorav kun sistnevnte var helt vannsikker. Om det dukker opp en «Active»-modell av Elite 85t aner vi ingenting om, men det ville ikke overrasket oss.

 

Batteritid

Batteritiden har faktisk gått noe ned fra forrige modell (ca. 30 minutter), men er fortsatt så god at det ikke er grunn til å være bekymret. En´ lading holder til 5,5 timer med støydemping aktivert, og ladeetuiet gir deg ytterlige 19,5 timer (fire ladinger). Uten støydemping øker batteritiden til 31 timer. Etuiet lades via USB-C og støtter også trådløs lading. 15 minutter lading i etuiet gir proppene nok juice til å holde i 1 time. Ingen revolusjon, men godt nok. En fin detalj er LED-lyset i front som indikerer hvor mye batteri som er igjen i ladeetuiet. Du kan også se hvor mye batteri som er igjen på i hver ørepropp ved å åpne My Sound+ appen.

Jabra Elite 85t støtter trådløs lading.

Lydkvalitet

Forrige modell blåste oss nesten av banen, og Jabra Elite 85t bygger videre på det Jabra allerede har gjort så bra. Det nye og litt mer åpne designet gjør likevel sitt til at lydopplevelsen blir noe annerledes, selv om det ikke sikkert er merkbart for hvermannsen. Øreproppene støtter lydkodekene AAC og SBS, så alt ligger til rette for god lyd, i hvert fall for iPhone-brukere. De mest ihuga musikkelskerne med Android-telefon må klare seg uten Aptx, men dette er ikke noe de fleste vil legge merke til. Tilkoblingen skjer lynraskt og smertefritt, og Bluetooth 5.0 sørger for høy stabilitet uten irriterende avbrudd. Jabra har også klart å eliminere forsinkelsene slik at blant annet leppene til Darth Vader i det han uttaler «Luke, I am your father», beveger seg synkront med bildet.

Jabra Elite 85t oppleves som velbalanserte og fyldige stort sett over hele fjøla, og skulle du ikke like «signatur»-lyden som kommer med øreproppene rett ut av boksen, så kan du leke deg fritt med lydinnstillingene i Jabra Sound+ appen (mer om det lenger ned).

Når støydemping er aktivert vil det som regel påvirke lydkvaliteten i negativ grad, men vi opplever ingen stor nedgradering av lyden med Elite 85t. Du kan også kjøre et slags kompromiss der du lytter til musikk med kun det laveste nivået på støydempingen aktivert. Slår du støydempingen helt av, vil lydbildet bli enda klarere og de lysere tonene og vokalene blir mer fremtredende. Bassen er ikke like dyp og dominerende som på Elite Active 75t, men noe av dette skyldes nok også det mer åpne designet. Totalt sett leverer Jabra Elite 85t svært god lyd, og er absolutt helt der oppe i toppen blant de beste øreproppene.

 

Glimrende styringsapp

Jabra sin styringsapp heter My Sound+ og er en av de bedre partner appene vi har brukt. Her får du mulighet til å personalisere lydbildet via en hørselstest, justere lydbildet med en 6-kanals equalizer, velge blant ferdiglagde lydbilder, justere nivået på støydempingen, tilpasse kontrollfunksjonen på knappene, m.m.. Du kan også aktivere «Find My Jabra», en smart funksjon som gjør at appen husker øreproppenes siste posisjon før tilkoblingen eventuelt blir brutt. Har du rotet bort en ørepropp er det dermed lett å finne den igjen.

My Sound+ gir deg med andre ord veldig god kontroll over proppene, og du kan nærmest perfeksjonere lydbildet etter eget ønske. Du får også mulighet til å lagre tre ulike lydbilder, «moments», som du enkelt kan veksle mellom bare ved å trykke på knappene på utsiden av øreproppene. På forhånd er disse satt til kontorbruk, pendling og fokus, men du kan selv endre de til det du vil.

 

Enkel kontroll og smarte funksjoner

Øreproppene styres via en knapp på hver side av proppene, og denne knappen kan enkelt konfigureres etter eget ønske. Alle funksjoner er tilgjengelig enten ved ett, to eller tre trykk. Hold inne høyre knapp for å skru opp volumet, og venstre knapp for å dempe volumet, eller aktiver funksjonen sidetone som lar deg høre din egen stemme når du prater med motparten, HearThrough som slipper inn lyd fra omgivelsene slik at du ikke er fullstendig isolert selv om du hører på høy musikk eller samt stemmestyringen/taleassistenen Siri eller Google Assistant.

Tilkoblingen til telefonen, nettbrettet, PCen eller hva du måtte koble til, skjer lynraskt og er svært stabil. I likhet med Jabra Elite Active 75t så støtter Elite 85t Bluetooth multipoint som gjør det mulig å være tilkoblet to enheter samtidig uten at tilkoblingen til den andre enheten blir brutt. Denne funksjonen er i våre øyne ekstremt undervurdert, og vi begriper ikke hvorfor ikke flere produsenter klarer å løse dette like godt som Jabra. Det er nesten grunn nok til å kjøpe et sett trådløse ørepropper fra Jabra alene, enten det er «gamle» Elite 65t eller en av de nyere modellene.

Støydemping 

Jabra annonserte tidligere i høst at Jabra Elite Active 75t ville bli oppgradert med støydemping gjennom en programvareoppdatering. Dette fungerer faktisk overraskende bra, men Elite 85t tar det enda en steg eller to videre.

Forskjellen mellom de to øreproppene er betydelig, og det skyldes at sistnevnte har en egen støyedempingsbrikke som jobber for å tjene støyen/lydene som de to mikrofonene tar inn. Jabra kaller denne teknologien «Jabra Advanced ANC» og gjennom appen My Sound+ får du muligheten til å justere graden av støyreduksjon i 11 nivåer – fra full støydemping (ANC) til full HearThrough. Hvert nivå ligger 3 dB fra hverandre og er tilpasset det i følge Jabras lydeksperter, er mulig for oss mennesker å oppfatte.

Støydempingen er rett og slett svært god. Her er det ikke mye å sette fingeren på, og det er utrolig hvor langt produsentene har kommet i å lage god støydemping i så små propper. Vi ble imponert over Huawei FreeBuds Pro da vi testet de, og vi er like imponert over Jabra Elite 85t. For best mulig effekt er det først og fremst viktig at du finner et sett silikon-/gelpropper som passer deg optimalt, og deretter at øreproppene sitter godt. Gjennom Jabra MySound kan du enkelt utføre en «lytte test» som hjelper deg å finne riktig lydbilde justert til din hørsel.

Når dette er gjort, så er det bare å kjøre på med full ANC, justere graden av støydemping, eller slå den helt av. Det er forresten kun mulig å stille ANC-funksjonen i fem trinn ettersom du samtidig stiller HearThrough funksjonen i samme omgang, og det siste ellevte trinnet er når funksjonen er slått helt av.

I motsetning til mange støydempende ørepropper så opplever vi ikke susingen som ofte oppstår når ANC står på fullt, og det er heller ikke noe trykkende følelse eller ubehag i øret. Jabras ørepropper leverer det vi kanskje opplever som de mest komfortable støydempende øreproppene til nå, og vi er mektig imponert. Når du kombinerer dette med HearThrough som gjør det mulig å høre noe av det som foregår rundt deg, samtidig som de mest hissige lydene blir filtrert bort, så er det lett å like Jabra Elite 85t.

 

Samtalekvalitet

Til slutt må vi også nevne samtalekvaliteten. Det siste året har hjemmekontor blitt mer og mer vanlig, og enda flere benytter seg av IT-løsninger for strømming av bilde og lyd via ulike kommunikasjonsløsninger. God samtalekvalitet er viktig, ikke bare for deg, men også for den du prater med. Jabra har bestandig vært langt fremme på samtalekvalitet, og leverer også i toppsjiktet med Jabra Elite 85t. Her kommer også nytten av multipoint virkelig til nytte, og det er en fryd å kunne være tilkoblet f.eks. PCen samtidig som du tar en telefon med mobilen og fremdeles er koblet til begge enhetene. I tillegg sørger sidetone for at du unngår å prate for høyt fordi du ikke hører deg selv, samtidig som det eliminerer bort den typiske «gromlyden».

Meningene rundt samtalekvaliteten på Jabra Elite Active 75t var litt delte, men den har uten tvil fått et løft med denne utgaven. Mye skyldes nok de to ekstra mikrofonene som skal ta seg av støydempingen. Vi var imponert over kvaliteten på Huawei FreeBuds Pro, men er nesten mer overrasket over Elite 85t ettersom de ikke har noen «pinne» eller forlengning av øreproppene som strekker seg ned mot øret.

 

Jabra Elite 85t vs. Jabra Elite Active 75t

For mange vil nok spørsmålet stå mellom de to nevnte øreproppene. Hvilken du skal velge er helt opp til deg, men vårt tips er at oppgraderingen er verdt det dersom du ønsker beste mulig støydemping og samtalekvalitet, men heller går for Jabra Elite Active 75t dersom du skal bruke øreproppene til trening. Grunnen til dette er rett og slett at sistnevnte både sitter bedre i øret, og er bedre beskyttet mot støv og fukt enn dagens testprodukt. Elite Active 75t har også litt bedre batteritid dersom det er viktig for deg.

Ønsker du å lukke verden ute for bare å la musikken fylle kroppen din, eller la stillheten fange deg og dine egne tanker, så er Jabra Elite 85t selvskreven. Støydempingen og komforten er nemlig fenomenal.

Konklusjon

Jabra Elite 85t
Jabra elite 85t

Product Name: Jabra Elite 85t

Brand: Jabra

MPN: 2699

Currency: NOK

 • Passform - 80%
  80%
 • Lydkvalitet - 87%
  87%
 • Støydemping - 90%
  90%
 • Samtalekvalitet - 90%
  90%
 • Batteritid - 85%
  85%
 • Verdi for pengene - 75%
  75%
85%

Konklusjon

Jabra har nok en gang laget ørepropper som kommer til å toppe ønskelisten hos mange i tiden fremover, og ikke minst vil de nok innta bestselgerlistene temmelig raskt. Det er en kunst å forbedre noe som allerede er nærmest perfekt, og det blir vanskeligere for Jabra for hver generasjon ørepropper de lanserer. Passformen og den manglende værtettinger gjør at vi fremdeles holder forgjengeren Jsbrea Elite Active 75 som favoritt dersom du primært skal bruke øreproppene til trening, men det er ingen tvil om at Jabra Elite85t er ørepropper fra øverste hylle, og at dette er et sett støydempende ørepropper som bringer «stillheten» tilbake til hverdagen. Selv om de ikke har tatt kvantesprang hva gjelder lydkvalitet, så er det bare fordi forgjengeren allerede var veldig god.

Er du på jakt etter et sett trådløse ørepropper som kan brukes til alt. Og da mener vi alt – fra trening, musikk, filmer, samtaler, støydemping på kontoret eller under pendling til jobb, så er Jabra Elite 85t et meget godt alternativ.

Pros

 • Kompakt etui og små/lette ørepropper.
 • God batteritid og trådløs lading.
 • Fyldig og god lyd.
 • Meget god samtalekvalitet.
 • Imponerende støydemping med mulighet for trinnvis justering.
 • Behagelige knapper med mulighet til å tilpasse ulike funksjoner.
 • Multipoint lar deg være tilkoblet to enheter samtidig.
 • 6-trinns equalizer lar deg finne det «perfekte» lydbildet.
 • HearThrough lar deg høre lyd fra omgivelsene selv med begge proppene i ørene.

Cons

 • Sitter ikke like godt som forgjengeren Elite (Active) 75t
 • Mangler fullstendig værtetting.
 • Støtter ikke Aptx lydkodek.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2023 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022