Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og kan gi flere fysiske og psykiske fordeler.

Hva er egentlig intuitiv spising?

Kosthold kan virke veldig komplisert for mange. Ikke bare finnes det en haug ulike dietter med forskjellige navn, men plutselig har det å ikke være på diett også et navn. Som mange andre dietter har også konseptet og begrepet intuitiv spising opprinnelse i en diettbok.

Helt enkelt defineres intuitiv spising som å la kroppens naturlige signaler og impulser styre spisevanene, i stedet for å forholde seg til eksterne systemer som en fastsatt diett eller kostholdsplan. Noen prinsipper som inngår er å ta avstand fra diettmentaliteten, å verdsette sultfølelsen sin, slutte fred med mat, respektere mettheten, verdsette følelsene dine uten bruk av mat, respektere kroppen din og utøve fysisk aktivitet.

I motsetning til noen tror så handler ikke intuitiv spising om å spise utelukkende basert på følelser, smak eller cravings, og det er heller ikke forbundet med redusert kvalitet på kostholdet. Derimot har noen studier vist at intuitiv spising kan føre til at man øker inntaket av frukt og grønt.

Ingen diett

Konseptet intuitiv spising er i utgangspunktet ingen diett som man skal følge for å oppnå endringer på vekten. I den opprinnelige formen skal man aktivt ta avstand fra diettmentaliteten, og derfor ikke ha fokus på vektnedgang i det hele tatt.

Å logge mat eller kroppsvekt trenger ikke å være negativt i seg selv, og det er ikke vist at det skaper et vanskelig forhold til mat og kropp. Likevel er det assosiert med større grad av bekymring rundt spising, rigide spisemønster og begrensninger, forstyrret spiseatferd og psykologisk svekkelse.

kosthold

Fordelene med intuitiv spising

Sammenlignet med vektfokuserte dietter har intuitiv spising og andre liknende vektnøytrale tilnærminger til kosthold flere fordeler for både den fysiske og psykiske helsen, som for eksempel:

  • Forbedret selvtillit og selvfølelse
  • Høyere subjektiv følelse av velvære
  • Bedre kroppsbilde og kroppsaksept
  • Stabil kroppsvekt
  • Færre symptomer på forstyrret spiseatferd
  • Lavere risiko for å overspise
  • Mindre misfornøydhet med egen kropp

Fordi de som spiser på denne måten er bevisste sult- og metthetsfølelse, fordøyelsesbesvær og følelser har de også lettere for å finne ut av og møte behovene sine.

De spiser ikke bare fordi mat er tilgjengelig eller å føle at de mister kontrollen rundt mat (fordi det ikke er noen matvarer som er «nei-mat»).

På denne måten kan man redusere risikoen for å utvikle forstyrret spiseatferd fordi det ikke er noen streng alt-eller-ingenting-mentalitet med masse forskjellige regler eller fokus på å kontrollere kroppsvekt.

Potensielle utfordringer

Det kan høres utrolig befriende ut å skulle spise når kroppen er sulten og stoppe når den er mett, å ikke bry seg om kroppsvekt eller ha noen som helst regler knyttet til mat. Mange som trener og som er opptatt av å være i god form har gjerne en slags struktur i kostholdet.

Det kan være snakk om å telle kalorier, regne på fordelingen av makronæringsstoffer, spise et visst antall måltider om dagen og så videre. Å skulle gi slipp på dette kan være utfordrende og krevende.

Tankeløs spising

Det er ikke uvanlig å spise alt på tallerkenen uten å kjenne etter om man kanskje blir mett underveis i måltidet. Ser man for eksempel på TV samtidig er det enda vanskeligere å kjenne ordentlig etter. For mange kan det være vanskelig å stoppe å spise når man er ubevisst.

Ved intuitiv spising må man være bevisst og ha oppmerksomheten rettet mot måltidet for å kjenne ordentlig etter når man blir mett.

kosthold

Tap av kontroll

Har man tidligere hatt egne regler for seg selv kan det være vanskelig å skulle gå over til et kosthold helt uten regler, både når det kommer til kaloriinntak og valg av matvarer. Det kan oppleves vanskelig å ha kontroll når tidligere «nei-mat» plutselig blir tilgjengelig og lov til å spise.

Identitet og kroppsbilde

Mange som trener og har fokus på en sunn livsstil opplever at hvordan de spiser blir en del av deres identitet. Å gi slipp på dette kan være stressende og vanskelig.

Timing

Spiser du får å oppnå et spesifikt mål, som vektoppgang eller -nedgang er ikke denne metoden aktuell for deg helt ennå. For å gå opp i vekt må man ofte ignorere følelsen av metthet til en viss grad, og det motsatte ved vektnedgang. Det kan også være lurt å ha en oversikt over energiinntaket og kroppsvekt når man har disse konkrete målsettingene.

Hvem bør spise intuitivt?

Det er mange som hadde hatt godt av å teste denne måten å spise på. Det handler som sagt ikke om å spise usunt, eller å spise alt man kommer over, men å lytte til kroppens signaler om hva den trenger, hvor mye og når.

I utgangspunktet er kroppen ekspert i å regulere seg selv, men tilgangen på smakfull og usunn mat til alle døgnets tider gjør det veldig vanskelig å virkelig kjenne etter når nok faktisk er nok, og generelt blir befolkningen fetere og fetere.

De fleste som ønsker et sunt og balansert kosthold har godt av å teste intuitiv spising for å bli mer bevisst kroppens signaler, og kanskje slippe å ha strenge matregler som man egentlig ikke trenger for å ha det bra.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

Bli sunnere med disse matbyttene!

Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.…
Dato: Jul 20, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022
Kostholdsprogram

Inspirasjon: tre forskjellige dagsmenyer med helt vanlig mat!

Kosthold ser enkelt ut i teorien, men kan for mange være…
Dato: Jun 08, 2022