Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og kan gi flere fysiske og psykiske fordeler.
Kosthold kan virke veldig komplisert for mange. Ikke bare finnes det en haug ulike dietter med forskjellige navn, men plutselig har det å ikke være på diett også et navn. Som mange andre dietter har også konseptet og begrepet intuitiv spising opprinnelse i en diettbok.
Helt enkelt defineres intuitiv spising som å la kroppens naturlige signaler og impulser styre spisevanene, i stedet for å forholde seg til eksterne systemer som en fastsatt diett eller kostholdsplan. Noen prinsipper som inngår er å ta avstand fra diettmentaliteten, å verdsette sultfølelsen sin, slutte fred med mat, respektere mettheten, verdsette følelsene dine uten bruk av mat, respektere kroppen din og utøve fysisk aktivitet.
I motsetning til noen tror så handler ikke intuitiv spising om å spise utelukkende basert på følelser, smak eller cravings, og det er heller ikke forbundet med redusert kvalitet på kostholdet. Derimot har noen studier vist at intuitiv spising kan føre til at man øker inntaket av frukt og grønt.
Konseptet intuitiv spising er i utgangspunktet ingen diett som man skal følge for å oppnå endringer på vekten. I den opprinnelige formen skal man aktivt ta avstand fra diettmentaliteten, og derfor ikke ha fokus på vektnedgang i det hele tatt.
Å logge mat eller kroppsvekt trenger ikke å være negativt i seg selv, og det er ikke vist at det skaper et vanskelig forhold til mat og kropp. Likevel er det assosiert med større grad av bekymring rundt spising, rigide spisemønster og begrensninger, forstyrret spiseatferd og psykologisk svekkelse.
Sammenlignet med vektfokuserte dietter har intuitiv spising og andre liknende vektnøytrale tilnærminger til kosthold flere fordeler for både den fysiske og psykiske helsen, som for eksempel:
Fordi de som spiser på denne måten er bevisste sult- og metthetsfølelse, fordøyelsesbesvær og følelser har de også lettere for å finne ut av og møte behovene sine.
De spiser ikke bare fordi mat er tilgjengelig eller å føle at de mister kontrollen rundt mat (fordi det ikke er noen matvarer som er «nei-mat»).
På denne måten kan man redusere risikoen for å utvikle forstyrret spiseatferd fordi det ikke er noen streng alt-eller-ingenting-mentalitet med masse forskjellige regler eller fokus på å kontrollere kroppsvekt.
Det kan høres utrolig befriende ut å skulle spise når kroppen er sulten og stoppe når den er mett, å ikke bry seg om kroppsvekt eller ha noen som helst regler knyttet til mat. Mange som trener og som er opptatt av å være i god form har gjerne en slags struktur i kostholdet.
Det kan være snakk om å telle kalorier, regne på fordelingen av makronæringsstoffer, spise et visst antall måltider om dagen og så videre. Å skulle gi slipp på dette kan være utfordrende og krevende.
Det er ikke uvanlig å spise alt på tallerkenen uten å kjenne etter om man kanskje blir mett underveis i måltidet. Ser man for eksempel på TV samtidig er det enda vanskeligere å kjenne ordentlig etter. For mange kan det være vanskelig å stoppe å spise når man er ubevisst.
Ved intuitiv spising må man være bevisst og ha oppmerksomheten rettet mot måltidet for å kjenne ordentlig etter når man blir mett.
Har man tidligere hatt egne regler for seg selv kan det være vanskelig å skulle gå over til et kosthold helt uten regler, både når det kommer til kaloriinntak og valg av matvarer. Det kan oppleves vanskelig å ha kontroll når tidligere «nei-mat» plutselig blir tilgjengelig og lov til å spise.
Mange som trener og har fokus på en sunn livsstil opplever at hvordan de spiser blir en del av deres identitet. Å gi slipp på dette kan være stressende og vanskelig.
Spiser du får å oppnå et spesifikt mål, som vektoppgang eller -nedgang er ikke denne metoden aktuell for deg helt ennå. For å gå opp i vekt må man ofte ignorere følelsen av metthet til en viss grad, og det motsatte ved vektnedgang. Det kan også være lurt å ha en oversikt over energiinntaket og kroppsvekt når man har disse konkrete målsettingene.
Det er mange som hadde hatt godt av å teste denne måten å spise på. Det handler som sagt ikke om å spise usunt, eller å spise alt man kommer over, men å lytte til kroppens signaler om hva den trenger, hvor mye og når.
I utgangspunktet er kroppen ekspert i å regulere seg selv, men tilgangen på smakfull og usunn mat til alle døgnets tider gjør det veldig vanskelig å virkelig kjenne etter når nok faktisk er nok, og generelt blir befolkningen fetere og fetere.
De fleste som ønsker et sunt og balansert kosthold har godt av å teste intuitiv spising for å bli mer bevisst kroppens signaler, og kanskje slippe å ha strenge matregler som man egentlig ikke trenger for å ha det bra.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene