Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og kan gi flere fysiske og psykiske fordeler.

Hva er egentlig intuitiv spising?

Kosthold kan virke veldig komplisert for mange. Ikke bare finnes det en haug ulike dietter med forskjellige navn, men plutselig har det å ikke være på diett også et navn. Som mange andre dietter har også konseptet og begrepet intuitiv spising opprinnelse i en diettbok.

Helt enkelt defineres intuitiv spising som å la kroppens naturlige signaler og impulser styre spisevanene, i stedet for å forholde seg til eksterne systemer som en fastsatt diett eller kostholdsplan. Noen prinsipper som inngår er å ta avstand fra diettmentaliteten, å verdsette sultfølelsen sin, slutte fred med mat, respektere mettheten, verdsette følelsene dine uten bruk av mat, respektere kroppen din og utøve fysisk aktivitet.

I motsetning til noen tror så handler ikke intuitiv spising om å spise utelukkende basert på følelser, smak eller cravings, og det er heller ikke forbundet med redusert kvalitet på kostholdet. Derimot har noen studier vist at intuitiv spising kan føre til at man øker inntaket av frukt og grønt.

Ingen diett

Konseptet intuitiv spising er i utgangspunktet ingen diett som man skal følge for å oppnå endringer på vekten. I den opprinnelige formen skal man aktivt ta avstand fra diettmentaliteten, og derfor ikke ha fokus på vektnedgang i det hele tatt.

Å logge mat eller kroppsvekt trenger ikke å være negativt i seg selv, og det er ikke vist at det skaper et vanskelig forhold til mat og kropp. Likevel er det assosiert med større grad av bekymring rundt spising, rigide spisemønster og begrensninger, forstyrret spiseatferd og psykologisk svekkelse.

kosthold

Fordelene med intuitiv spising

Sammenlignet med vektfokuserte dietter har intuitiv spising og andre liknende vektnøytrale tilnærminger til kosthold flere fordeler for både den fysiske og psykiske helsen, som for eksempel:

  • Forbedret selvtillit og selvfølelse
  • Høyere subjektiv følelse av velvære
  • Bedre kroppsbilde og kroppsaksept
  • Stabil kroppsvekt
  • Færre symptomer på forstyrret spiseatferd
  • Lavere risiko for å overspise
  • Mindre misfornøydhet med egen kropp

Fordi de som spiser på denne måten er bevisste sult- og metthetsfølelse, fordøyelsesbesvær og følelser har de også lettere for å finne ut av og møte behovene sine.

De spiser ikke bare fordi mat er tilgjengelig eller å føle at de mister kontrollen rundt mat (fordi det ikke er noen matvarer som er «nei-mat»).

På denne måten kan man redusere risikoen for å utvikle forstyrret spiseatferd fordi det ikke er noen streng alt-eller-ingenting-mentalitet med masse forskjellige regler eller fokus på å kontrollere kroppsvekt.

Potensielle utfordringer

Det kan høres utrolig befriende ut å skulle spise når kroppen er sulten og stoppe når den er mett, å ikke bry seg om kroppsvekt eller ha noen som helst regler knyttet til mat. Mange som trener og som er opptatt av å være i god form har gjerne en slags struktur i kostholdet.

Det kan være snakk om å telle kalorier, regne på fordelingen av makronæringsstoffer, spise et visst antall måltider om dagen og så videre. Å skulle gi slipp på dette kan være utfordrende og krevende.

Tankeløs spising

Det er ikke uvanlig å spise alt på tallerkenen uten å kjenne etter om man kanskje blir mett underveis i måltidet. Ser man for eksempel på TV samtidig er det enda vanskeligere å kjenne ordentlig etter. For mange kan det være vanskelig å stoppe å spise når man er ubevisst.

Ved intuitiv spising må man være bevisst og ha oppmerksomheten rettet mot måltidet for å kjenne ordentlig etter når man blir mett.

kosthold

Tap av kontroll

Har man tidligere hatt egne regler for seg selv kan det være vanskelig å skulle gå over til et kosthold helt uten regler, både når det kommer til kaloriinntak og valg av matvarer. Det kan oppleves vanskelig å ha kontroll når tidligere «nei-mat» plutselig blir tilgjengelig og lov til å spise.

Identitet og kroppsbilde

Mange som trener og har fokus på en sunn livsstil opplever at hvordan de spiser blir en del av deres identitet. Å gi slipp på dette kan være stressende og vanskelig.

Timing

Spiser du får å oppnå et spesifikt mål, som vektoppgang eller -nedgang er ikke denne metoden aktuell for deg helt ennå. For å gå opp i vekt må man ofte ignorere følelsen av metthet til en viss grad, og det motsatte ved vektnedgang. Det kan også være lurt å ha en oversikt over energiinntaket og kroppsvekt når man har disse konkrete målsettingene.

Hvem bør spise intuitivt?

Det er mange som hadde hatt godt av å teste denne måten å spise på. Det handler som sagt ikke om å spise usunt, eller å spise alt man kommer over, men å lytte til kroppens signaler om hva den trenger, hvor mye og når.

I utgangspunktet er kroppen ekspert i å regulere seg selv, men tilgangen på smakfull og usunn mat til alle døgnets tider gjør det veldig vanskelig å virkelig kjenne etter når nok faktisk er nok, og generelt blir befolkningen fetere og fetere.

De fleste som ønsker et sunt og balansert kosthold har godt av å teste intuitiv spising for å bli mer bevisst kroppens signaler, og kanskje slippe å ha strenge matregler som man egentlig ikke trenger for å ha det bra.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Ernæringstips for travle liv: Slik spiser du smart på farten!

I en verden preget av hektiske dager, kan det være en…
Dato: Feb 05, 2024
Kosttilskudd

Kreatin – Hemmeligheten bak raskere muskelvekst!

Å oppnå raskere muskelvekst er drømmen for enhver treningsentusiast. I jakten…
Dato: Feb 02, 2024
Kostholdsprogram

Mat som helbreder: 7-dagers anti-inflammatorisk kostholdsprogram

Å ta vare på kroppen vår er avgjørende for å opprettholde…
Dato: Jan 22, 2024
Ernæring

Proteinrike energiballer – Den ultimate snacken for muskelbygging

Å oppnå effektive resultater i treningen krever ikke bare dedikasjon på…
Dato: Jan 22, 2024
Ernæring

Sunne matpakker: Ideer og oppskrifter for næring på farten!

I en travel hverdag er det enkelt å falle inn i…
Dato: Jan 11, 2024
Ernæring

Banan og havre i hver bit: Sunnere vafler for smaksløkene!

Ønsker du å nyte gode og deilige vafler uten dårlig samvittighet?…
Dato: Jan 11, 2024
Ernæring

Balansert kosthold for vekttap: Skape sunne matvaner med disse 7 tipsene!

Å gå ned i vekt handler ikke bare om å redusere…
Dato: Jan 09, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Søte delikatesser – Tre uimotståelige sunnere oppskrifter med sjokolade!

Sjokolade, med sin rike og forlokkende smak. Den har en tiltrekningskraft…
Dato: Jan 08, 2024
Ernæring

Chiafrøs egenskaper som booster vektnedgang! – Næringsrik supermat

Chiafrø har raskt blitt en populær supermat takket være sitt imponerende…
Dato: Jan 06, 2024
Ernæring

Bye-bye søtsug: 3 sunne alternativer til noe søtt i hverdagen!

Vi har alle vært der - det uimotståelige suget etter noe…
Dato: Jan 01, 2024
Kosttilskudd

Ny pille kan erstatte trening

Mange hadde nok valgt en snarvei for å slippe å trene.…
Dato: Nov 21, 2023
Kosttilskudd

Slik fungerer kreatin i kroppen

Du er imidlertid ikke nødt til å ta kosttilskudd for å…
Dato: Nov 12, 2023
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022