«Min største prestasjon er å bli helt frisk fra alvorlig spiseforstyrrelse»

I dag er hun konkurrerende styrkeløfter, fylkespolitiker og daglig leder! Når Maren skal fortelle om seg selv beskriver hun seg som en engasjert dame på 32 år. Utdannelsen hun har er en bachelorgrad i utviklingsstudier, personlig trener-utdannelse fra Norges Idrettshøgskole og en rekke tilleggsutdannelser innen trening. Hun har jobbet i treningsbransjen siden 2008, både som gruppetreningsinstruktør, personlig trener, mellomleder og nå som daglig leder for Asker Treningssenter.

– På fritiden er jeg konkurrerende styrkeløfter for Sande Kraftsportklubb og sitter i fylkestinget for Rødt i Vestfold og Telemark. I tillegg til at jeg brenner for et bedre samfunn med bedre fordeling av godene og at vi tar vare på naturen rundt oss, så brenner jeg for trening som gjør deg mer glad i egen kropp.

Sterk og frisk

Av idrettslige meritter har hun en sterk bronse fra NM i styrkeløft. Den største meritten i livet, som hun er mest stolt av, er å bli helt frisk fra alvorlige spiseforstyrrelser. I mange år var trening et middel for å forbrenne kalorier og endre utseende. Maren beskriver det som en slitsom periode, og hun trodde at hun aldri kunne få et normalt syn på trening og mat igjen.

– Gjennom styrketreningen så endret jeg både synet på trening og synet på kroppen min. Jeg oppdaget alt det fantastiske kroppen klarte, at den ble sterkere og sterkere. Jeg ble veldig glad i den for det. Nå brenner jeg veldig for at flere skal få oppleve det samme. Altfor mange unge og voksne sliter med et vanskelig forhold til kropp og mat, men jeg har lyst til å fortelle at det kan bli bedre, og det kan forandre seg. Å hate sin egen kropp er utrolig slitsomt, men å digge sin egen kropp er så fantastisk. Jeg unner alle å ha det sånn!

Treningshverdag preget av en annerledes tid

Fordi treningssenteret der Maren jobber er stengt på grunn av smitteverntiltak mot spredning av koronavirus så instruerer hun liveøkter på Facebook. Dette gjør den spreke 32-åringen ved siden av de faste treningsøktene sine, og det blir derfor litt mer trening enn vanlig. Som regel trener hun fem styrkeløftøkter i uken.

– I tillegg prøver jeg å få inn en til to kondisjonsøkter, enten i form av løping eller noe annet. Når jeg får tre liveøkter i tillegg til de vanlige treningsøktene mine så blir det vel rundt ti økter totalt i løpet av uken. Heldigvis er ikke alle øktene like harde!

Hva slags treningsøkter gir deg skikkelig godfølelse?

– Å gå lange fjellturer gjør meg alltid lykkelig, hvis det kan regnes som en treningsøkt. Men ellers varierer det veldig etter energinivå og humør. Jeg elsker å instruere steptimer, og så liker jeg de fleste styrkeløftøktene mine. I det siste har også rolige løpeturer med podkast på øret begynt å gi meg godfølelsen. Det er moro.

Liker du best å trene alene eller sammen med andre?

– Ja takk begge deler! Selskap er morsommere, men av og til trenger jeg den egentiden jeg får på trening.

Hva slags musikk liker du å trene til?

– Enten rock, hiphop eller slagere fra 90-tallet! Jeg er altfor svak for 90-tallet, min ungdomsmusikk. Kan trene til alt fra Hanson og Backstreet Boys til Scooter og Sash. Haha!

personlig trener

Kostholdet kan ikke være for strengt

Maren spiser ikke kjøtt, men forteller at kostholdet ellers er ganske variert. Hun kan ikke ha et strengt kostholdsregime fordi det trigger for mye gamle minner fra da hun hadde spiseforstyrrelser, men for å sikre at hun får dekket behovet for næringsstoffer forsøker hun å logge kostholdet sitt. Det kosttilskuddet hun bruker fast er kreatin. Det anbefaler hun til alle som trener styrketrening, og spesielt til vegetarianere fordi kjøtt er den viktigste kilden til kreatin i kosten.

– Ellers tar jeg tran når jeg husker det. I mange år kunne jeg ikke logge kostholdet mitt, fordi det å ha oversikt over kaloriene jeg spiste var en stor trigger for meg. Nå går det helt fint fordi jeg vet at jeg gjør det for å prestere bedre og ha god helse. Å kunne logge kostholdet er ikke noe mål i seg selv, men det at jeg kunne gjøre det uten at det trigget noe var for meg et veldig tydelig tegn på hvor mye jeg hadde endret meg de siste ti årene.

Marens kostholdsfilosofi

Å både få dekket kroppens behov og å tillate seg det man har lyst på er viktig for Maren. Kostholdet sitt beskriver hun som en sammensetning av sunn og fornuftig mat, som består av helt vanlige basismatvarer som frukt, grovbrød, grønnsaker, egg, fisk og meieriprodukter. Når det er sagt skal det nevnes at hun også unner seg litt sjokolade nesten hver dag.

– Min største last er definitivt smågodt, noe jeg kan spise unormalt store mengder av!

Den personlige treneren er både fornøyd med og stolt av å ha et sunt og balansert kosthold som verken oppleves som strengt eller slitsomt. Hun understreker at et avslappet forhold til mat er essensielt for den mentale helsen hennes.

– Jeg tror mange kunne fått enorm effekt av veldig små, men enkle grep i kostholdet. Det er ofte lettere enn man tror. Mine beste råd er å spise mer frukt og grønnsaker, fokusere på å få i deg proteiner til hvert måltid og å nyte maten mer. Det siste er viktig! Nyt god mat uten dårlig samvittighet. Når du nyter maten spiser du saktere, noe som er bra for tarmene og metthetsfølelsen. Dessuten er den dårlige samvittigheten helt unyttig. Dårlig samvittighet og mat hører ikke sammen.

Blir inspirert av sterke damer

Andre sterke damer er til stor inspirasjon og motivasjon for Maren.

– For eksempel andre styrkeløftere, som amerikanske Jennifer Thompson som er tobarnsmor og 47 år gammel som løfter over 140 kilo i utstyrsfri benkpress, eller noen av de dyktige norske løfterne som Marte Elverum og Hildeborg Hugdal. Alle de dyktige kollegaene jeg har og har hatt opp igjennom tiden inspirerer meg, og det samme gjør ungdommene som hever stemmen i klimadebatten.

Hva er målet ditt med treningen?

– Å bil sterkere! Og å opprettholde en god kondisjon så jeg har god hjertehelse og overskudd i hverdagen.

Hvilke ting gjør du for å ivareta helsen din?

– I tillegg til trening og et balansert kosthold så sørger jeg for nok søvn, jevnlig massasje og jeg bruker tid på å koble av og hvile. Når jeg kjenner at det har vært for mye belastning så justerer jeg ned treningen eller dropper noen økter. Det er viktig. 

Gode råd fra Maren om hvordan du kan ha det bra i og med kroppen din!

– Jeg håper flere oppdager hvor fantastisk kroppen er og spiller på lag med den! Kroppen vår er vidunderlig. Jo mer jeg lærer om kroppen, jo mer fascinert blir jeg, og jo mer glad blir jeg i min egen kropp. Du fortjener å trives i egen kropp, og du fortjener å ha det bra. Jeg tror det er lettere å ha det bra om man fokuserer mindre på utseende, og mer på hvordan man vil ha det. Kroppen din er en mester i tilpasning og kommer uansett til å tilpasse seg det du gjør. Så hvis du drømmer om å bli sterkere, tren styrke, drømmer du om å danse løs, dra på dansekurs, drømmer du om å gå fjellturer eller padle kajakk, gjør det!

Fem kjappe

  • Styrketrening eller kondisjonstrening: Styrketrening
  • Sjokolademelk eller proteinshake: Sjokolademelk
  • Bok eller TV-serie: TV-serie
  • Sommer eller vinter: Sommer
  • Se på sport eller utøve sport: Utøve sport

Du kan følge Maren på Instagram: @ptmaren
Fotograf: Mats Høilund

Har du tips til personer med en historie å fortelle innen trening, kosthold og helse? Noen som inspirer? Har oppnådd noe, eller har satt seg et bestemt mål? Tips oss på redaksjonen@hardworkout.no

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Produkttest

Best i test trådløse ørepropper – Beste hodetelefoner

Vi gir deg oversikten over de beste trådløse øreproppene til trening…
Dato: Mai 07, 2021
Styrketrening

5 rå øvelser for den brede ryggmuskelen

Den brede ryggmuskelen som heter latissimus dorsi, ofte forkortet som lats,…
Dato: Mai 07, 2021
Oppskrifter

Sunne og gode desserter med MYE proteiner!

Ingenting er så godt som en velsmakende dessert, og når den…
Dato: Mai 06, 2021
Styrketrening

Hvordan trene for å utvikle maksimal styrke?

Å bli skikkelig sterk, og å øke sin maksimale styrke, krever…
Dato: Mai 06, 2021
Intervjuer

Eirik: daglig leder og CrossFit Games-atlet!

Eirik Solen er aktiv CrossFit-atlet i masterklassen, og han eier og…
Dato: Mai 05, 2021
Produkttest

Guide til pulsbelter og pulsmålere

Passer den nye pulsklokka med det gamle beltet ditt? Eller det nye…
Dato: Mai 05, 2021
Produkttest

Test: Salomon Predict MOD

Salomon Predict MOD er en lett og luftig  løpesko som også fungerer…
Dato: Mai 05, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Nye anbefalinger om fysisk aktivitet fra WHO!

I 2020 kom det nye globale retningslinjer for fysisk aktivitet og…
Dato: Mai 04, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Sterkere overkropp

Dette treningsprogrammet passer deg som ønsker å trene hele overkroppen for både…
Dato: Mai 03, 2021
Produkttest

Test: Saucony Triumph 18

Saucony Triumph 18 tar komfort og begrepet "mengdetreningssko" til nye høyder.…
Dato: Mai 02, 2021
Styrketrening

Dette er sporten styrkeløft!

De aller fleste som trener på treningssenter er kjent med at…
Dato: Apr 30, 2021
Ernæring

Enkle triks for vektreduksjon!

Glem å telle kalorier, slutt å bruke tiden på å veie…
Dato: Apr 30, 2021
Sponset

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Produkttest

Test: Skullcandy Jib True Wireless ørepropper

Trådløs lyd trenger ikke å koste all verden. Det beviser Skullcandy…
Dato: Apr 30, 2021
Ernæring

Guide: Slik påvirker alkohol deg på lavkarbo-/keto diett

Et strengt lavkarbo kosthold eller en ketonisk diett, har ikke mye…
Dato: Apr 29, 2021