Leverpostei spises av mange, men innmat er mer enn bare pålegg. Innmat kan øke næringsinnholdet i kostholdet. Dette er nemlig mat som er svært rik på vitaminer og mineraler.

De fleste av oss har godt av å spise mer innmat, særlig de av oss som ønsker å bygge mer muskler!

Lever, hjerte, nyrer, blod og annen innmat øker også inntaket vitamin A, vitamin D, B-vitaminer, sink og selen.

Innmat, spiselige dyreinnvoller. Omfatter tunge, hjerne, ryggmarg, brissel (thymus), hjerte, lunge, strupe, spiserør (de fire sistnevnte sammenfattes i betegnelsen hjerteslaget), lever, milt, nyre, vom, mage, tarm, jur og testikler. Innmat regnes i forskriftene som en kjøttråvare på lik linje med alle andre spiselige deler. Innmat brukes for det meste i forarbeidede kjøttvarer som pølser, posteier og lungemos. Store Norske Leksikon.

Ulike organer med forskjellig næringsinnhold

Innmat er generelt svært næringsrikt, men noen organer er mer rik på visse næringsstoff enn andre. Særlig lever utmerker seg som en tettpakket næringskilde.

  • Blod er særlig rikt på jern og vitamin B6 samt en kilde til selen og vitamin B12
  • Hjerte er magert og proteinrikt. Det er rikt på jern, selen B12 og flere B-vitaminer og en kilde til både sink, fosfor, selen og kalium. Kyllinghjerte inneholder mer folat enn hjerte fra lam, storfe og gris.
  • Tunge er feitere enn annen innmat og rik på B-vitaminer, jern og en kilde til selen, sink og fosfor. Grisetunge har det høyeste jerninnholdet sammenlignet med tunge fra storfe og lam.
  • Nyrer er magre og proteinrike og den beste kilden til selen. Rike på folat, vitamin B12 og andre B-vitaminer, og jern samt en kilde til vitamin D, sink og fosfor. Lammenyrer har det høyeste vitamin B12-innholdet.
  • Lever er magert og proteinrikt. Dette er organet med det høyeste vitamin A-innholdet, særlig lever fra lam og reinsdyr. Lever er mye rikere på folat enn annen innmat. Den er også rik på B-vitaminer, jern, fosfor sink og en kilde til selen. Rå lever er faktisk også en kilde til vitamin C i motsetning til annen animalsk mat. Vitamin C-innholdet går ned når maten varmebehandles.

 

Berik kostholdet med innmat

Det høye næringsinnholdet gjør at innmat egner seg godt til personer som har et høyere behov for visse næringsstoffer, for eksempel:

  • Kroppsbyggere som vil opp i vekt
  • Slankere pga viktige vitaminer og minimalt med karbohydrater, kan også påvirke søtsuget.
  • Kvinner som har dårlig jernstatus
  • Kvinner som ønsker å øke inntaket av folat før en graviditet ettersom folat forebygger ryggmargsbrokk og nervalrørsdefekter hos fosteret.
  • Personer, særlig eldre, med vitamin B12-mangel
  • Personer som ønsker å sikre inntaket av viktige næringsstoffer uten å bruke kosttilskudd

 

Alt med måte

Som med all mat, anbefales et variert inntak for å oppnå et balansert kosthold. Det samme gjelder for innmat. På grunn av det høye næringsinnholdet er det passelig med innmat til middag noen ganger i uken, men kanskje ikke daglig.

Et overdrevent inntak av lever kan føre til et litt for høyt inntak av vitamin A. Likevel, vitamin A er mindre giftig fra innmat sammenlignet med kosttilskudd, så er et moderat inntak alltid fornuftig.

Personer med hematokromatose bør være forsiktig med innmat, særlig blod, lever og nyre, på grunn av jerninnholdet.

Innmat inneholder også tungmetallet kadmium og miljøgiftene dioksiner og PCB (polyklorerte bifenyl). Dette er også en grunn til ha et moderat inntak. Slik at gevinsten med å spise innmat oppveier ulempene.

Til tross for at innmat inneholder stoffer som ikke er så heldig for helsen er dette også mat vi ikke spiser så mye av og selv et økt inntak vil normalt sett ikke være farlig. Matvarer som korn og kornvarer, grønnsaker og poteter bidrar mest til kadmiuminntaket fordi vi spiser så mye mer av dette. Til tross for at de også bidrar med kadmium, er gevinsten av å spise helkorn og grønt stor.

Et ukentlig inntak hele livet av to porsjoner á 100 gram av lever fra lam, okse, gris og en porsjon á 100 gram av vilt, for eksempel reinsdyr og hjort vil gi et inntak av miljøgifter som ligger under tolerabelt daglig inntak (TDI) og anses som trygt.

Kilder:

Publiseres i samarbeid med Bramat.no og skrevet av Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Livsmedelsdatabasen. Livsmedelsverket.
SCIENTIFIC REPORT OF EFSA. Cadmium dietary exposure in the European population. European Food Safety Authority. EFSA Journal 2012;10(1):2551
Fernandes A, Mortimer D, Rose M, Gemb M. Dioxins (PCDD/Fs) and PCBs in offal: Occurrence and dietary exposure. Chemosphere 81 (2010) 536–540.
Slinde, Erik. (2009, 14. februar). Innmat. I Store norske leksikon. Hentet 19. november 2014 fra https://snl.no/innmat

André M. Hefner

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Oppskrifter

Sunn, smakfull og proteinrik eggwrap!

Oppskriften på eggwrap med kylling og grønnsaker er enkel, smakfull og…
Dato: Mar 16, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024
Ernæring

Hvorfor er jern så viktig for kroppen?

Jern er et essensielt mineral som bidrar til flere ulike prosesser…
Dato: Mar 12, 2024
Annonse

Melatonin – kroppens søvnhormon!

Hva er melatonin? Melatonin er et hormon som hjernen skiller ut…
Dato: Mar 11, 2024
Kostholdsprogram

Sliter du med irritabel tarm? Da kan FODMAP dietten være noe for deg!

Livsstilen vi lever og maten vi spiser påvirker fordøyelsen vår. Imens…
Dato: Mar 09, 2024
Ernæring

Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret vårt?

Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å…
Dato: Mar 07, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Oppskrifter

Hjemmelaget sushi – perfekt både til hverdagsmat og fest!

Denne japanske fiskeretten har vært populær i mange år og du…
Dato: Mar 06, 2024
Ernæring

Ketogen diett: gir energi og forbrenner fett!

Å utforske kostholdsprogrammer kan være som å reise inn i en…
Dato: Mar 06, 2024