Leverpostei spises av mange, men innmat er mer enn bare pålegg. Innmat kan øke næringsinnholdet i kostholdet. Dette er nemlig mat som er svært rik på vitaminer og mineraler. De fleste av oss har godt av å spise mer innmat, særlig de av oss som ønsker å bygge mer muskler! Lever, hjerte, nyrer, blod og annen innmat øker også inntaket vitamin A, vitamin D, B-vitaminer, sink og selen.

Innmat, spiselige dyreinnvoller. Omfatter tunge, hjerne, ryggmarg, brissel (thymus), hjerte, lunge, strupe, spiserør (de fire sistnevnte sammenfattes i betegnelsen hjerteslaget), lever, milt, nyre, vom, mage, tarm, jur og testikler. Innmat regnes i forskriftene som en kjøttråvare på lik linje med alle andre spiselige deler. Innmat brukes for det meste i forarbeidede kjøttvarer som pølser, posteier og lungemos. Store Norske Leksikon.

Ulike organer med forskjellig næringsinnhold

Innmat er generelt svært næringsrikt, men noen organer er mer rik på visse næringsstoff enn andre. Særlig lever utmerker seg som en tettpakket næringskilde.

  • Blod er særlig rikt på jern og vitamin B6 samt en kilde til selen og vitamin B12
  • Hjerte er magert og proteinrikt. Det er rikt på jern, selen B12 og flere B-vitaminer og en kilde til både sink, fosfor, selen og kalium. Kyllinghjerte inneholder mer folat enn hjerte fra lam, storfe og gris.
  • Tunge er feitere enn annen innmat og rik på B-vitaminer, jern og en kilde til selen, sink og fosfor. Grisetunge har det høyeste jerninnholdet sammenlignet med tunge fra storfe og lam.
  • Nyrer er magre og proteinrike og den beste kilden til selen. Rike på folat, vitamin B12 og andre B-vitaminer, og jern samt en kilde til vitamin D, sink og fosfor. Lammenyrer har det høyeste vitamin B12-innholdet.
  • Lever er magert og proteinrikt. Dette er organet med det høyeste vitamin A-innholdet, særlig lever fra lam og reinsdyr. Lever er mye rikere på folat enn annen innmat. Den er også rik på B-vitaminer, jern, fosfor sink og en kilde til selen. Rå lever er faktisk også en kilde til vitamin C i motsetning til annen animalsk mat. Vitamin C-innholdet går ned når maten varmebehandles.

Berik kostholdet med innmat

Det høye næringsinnholdet gjør at innmat egner seg godt til personer som har et høyere behov for visse næringsstoffer, for eksempel:

  • Kroppsbyggere som vil opp i vekt
  • Slankere pga viktige vitaminer og minimalt med karbohydrater, kan også påvirke søtsuget.
  • Kvinner som har dårlig jernstatus
  • Kvinner som ønsker å øke inntaket av folat før en graviditet ettersom folat forebygger ryggmargsbrokk og nervalrørsdefekter hos fosteret.
  • Personer, særlig eldre, med vitamin B12-mangel
  • Personer som ønsker å sikre inntaket av viktige næringsstoffer uten å bruke kosttilskudd

Alt med måte

Som med all mat, anbefales et variert inntak for å oppnå et balansert kosthold. Det samme gjelder for innmat. På grunn av det høye næringsinnholdet er det passelig med innmat til middag noen ganger i uken, men kanskje ikke daglig.

Et overdrevent inntak av lever kan føre til et litt for høyt inntak av vitamin A. Likevel, vitamin A er mindre giftig fra innmat sammenlignet med kosttilskudd, så er et moderat inntak alltid fornuftig.

Personer med hematokromatose bør være forsiktig med innmat, særlig blod, lever og nyre, på grunn av jerninnholdet.

Innmat inneholder også tungmetallet kadmium og miljøgiftene dioksiner og PCB (polyklorerte bifenyl). Dette er også en grunn til ha et moderat inntak. Slik at gevinsten med å spise innmat oppveier ulempene.

Til tross for at innmat inneholder stoffer som ikke er så heldig for helsen er dette også mat vi ikke spiser så mye av og selv et økt inntak vil normalt sett ikke være farlig. Matvarer som korn og kornvarer, grønnsaker og poteter bidrar mest til kadmiuminntaket fordi vi spiser så mye mer av dette. Til tross for at de også bidrar med kadmium, er gevinsten av å spise helkorn og grønt stor.

Et ukentlig inntak hele livet av to porsjoner á 100 gram av lever fra lam, okse, gris og en porsjon á 100 gram av vilt, for eksempel reinsdyr og hjort vil gi et inntak av miljøgifter som ligger under tolerabelt daglig inntak (TDI) og anses som trygt.

Kilder:

Publiseres i samarbeid med Bramat.no og skrevet av Lise von Krogh, Ernæringsbiolog (Cand.scient.)
Livsmedelsdatabasen. Livsmedelsverket.
SCIENTIFIC REPORT OF EFSA. Cadmium dietary exposure in the European population. European Food Safety Authority. EFSA Journal 2012;10(1):2551
Fernandes A, Mortimer D, Rose M, Gemb M. Dioxins (PCDD/Fs) and PCBs in offal: Occurrence and dietary exposure. Chemosphere 81 (2010) 536–540.
Slinde, Erik. (2009, 14. februar). Innmat. I Store norske leksikon. Hentet 19. november 2014 fra https://snl.no/innmat

André M. Hefner

André Hefner startet opp Hardworkout i 2013 under sine Personlig trener studier hos Actvie Education. Han begynte å trene vekter allerede som 15 åring og har vært stamgjest på treningsstudioet siden den gang. I tilegg til PT utdannelsen har han også kostholdsveiledningsstudier bak seg. André har et glødende engasjasment for trening og ønsker å kunne videre formidle sin kunnskap til andre.
Kostholdsprogram

Lavkarbo-kosthold – Slik fungerer det og dette kan du spise!

Et lavkarbo-kosthold vil si at en stor del av karbohydratene i…
Dato: Feb 14, 2025
Ernæring

Enkle råd for en sunnere vektnedgang!

Har du ønske om å gå ned i vekt kan det…
Dato: Feb 13, 2025
Oppskrifter

Lavkarbo sjømat: Scampigryte med kokosmelk og sellerirot-puré

Skalldyr er en mager og god proteinkilde, som er rik på…
Dato: Feb 13, 2025
Oppskrifter

Sunn og rask lavkarbomiddag: Ovnsbakt laks med feta og persille

Laks er den beste kilden til de sunne omega-3 fettsyrene, og…
Dato: Feb 12, 2025
Oppskrifter

Lavkarbo middag: Kjøttboller i tomatsaus m/blomkålpuré

Blomkålen har lavt kaloriinnhold men er likevel svært næringsrik og en…
Dato: Feb 11, 2025
Oppskrifter

Sunn og god diettmat: Lavkarbo lasagne

Lavkarbo kan være en effektiv måte å gå ned i vekt…
Dato: Feb 07, 2025
Oppskrifter

Lavkarbo middag: Ovnsbakt torskeloin med bacon og sellerirot puré

Når du følger lavkarbo er det viktig å spise nok fett,…
Dato: Feb 06, 2025

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Lavkarbo middag: Gratinert kjøttform med blomkålbunn

Når du følger et lavkarbo-kosthold er det fint å bruke mye…
Dato: Feb 05, 2025
Oppskrifter

Lavkarbo lunsj: Kyllingsalat med valnøtter, egg og chilimajones

Trenger du en sunn, men rask lunsjoppskrift som både er lavkarbo-vennlig,…
Dato: Feb 04, 2025
Oppskrifter

Lavkarbo frokost: Mandelpannekaker med rørte bringebær

Pannekaker er noe alle liker, og uansett hvilken type diett du…
Dato: Feb 03, 2025
Kostholdsprogram

5:2 dietten: Slik fungerer dietten og dette kan du spise!

Har du lyst til å teste ut fasting, men litt usikker…
Dato: Jan 30, 2025
Oppskrifter

Burger med coleslaw og syltet rødløk – Næringsrik og god!

Hvem har vel ikke lyst på en saftig burger når helgen…
Dato: Jan 29, 2025
Oppskrifter

Næringsrikt og lavkarbo: Blomkålpizza med mozarella og salami

Er du ute etter et alternativ til lørdagspizzaen? Eller kanskje du…
Dato: Jan 28, 2025
Oppskrifter

Næringsrik og god fiskemiddag: Torsketaco med guacamole

Torsk, skrei og annen hvit fisk inneholder lite kalorier og fett,…
Dato: Jan 27, 2025
Oppskrifter

Rask og næringsrik middag: Biffgryte med søtpotet og quinoa

Synes du det er vanskelig å komme på sunn og næringsrik…
Dato: Jan 24, 2025
Oppskrifter

Sunn hverdagsmat: Laksesalat med mango og bulgur

Bulgurgryn inneholder langt mer fiber enn vanlig ris og nesten dobbelt…
Dato: Jan 23, 2025

HOLD DEG OPPDATERT,

FÅ GRATIS TRENINGSPROGRAM OG KOSTHOLDSPLAN

Litt mer om deg

Få siste nytt innen trening, kosthold, helse 
og livsstil rett i innboksen din.

Registrer deg nå, og motta et gratis treningsprogram og kostholdsplan som nedlastbar PDF!

Ulmer