Ingrid Kristiansen er en legende innen norsk idrett, som i dag jobber som personlig trener. Hennes budskap er klart: Trening skal gi deg energi, ikke tappe deg for den. Finn det som fungerer for deg, og bygg en rutine du kan glede deg over resten av livet.
Som en av verdens beste langdistanseløpere gjennom tidene, med verdensrekorder på flere distanser, har Ingrid Kristiansen satt dype spor i både norsk og internasjonal friidrett. 68-åringen inspirerer fortsatt nye generasjoner, ikke bare gjennom sin idrettshistorie, men også som treningsveileder for alle nivåer.
I dette intervjuet deler Ingrid Kristiansen sin særegne filosofi om trening, motivasjon og viktigheten av å sette seg realistiske målsettinger.
Selv om det nærmer seg 30 år siden Ingrid Kristiansen avsluttet sin egen karriere som toppidrettsutøver, står fortsatt de norske rekordene. Selv om verdensrekordene er slått, vil 68-åringen alltid huskes som en av verdens beste friidrettsutøvere og langdistanseløper.
Når vi ringer Ingrid Kristiansen er det en energisk, engasjerende og pratsom dame som tar telefonen. 68-åringen er selvstendig næringsdrivende og jobber som treningsveileder, under navnet «Ingrid Kristiansen».
Med en bred kundegruppe, bestående av nybegynnere, mosjonister og eliteutøvere, blir hun mye sittende foran dataskjerm eller mobil. Enten det er å følge opp kundene online i Garmin Connect, snakke i telefon eller utarbeide treningsopplegg. Men også fysisk tilstedeværelse med tester på mølle, og PT-timer en til en.
Ved siden av å trene andre, er 68-åringen fortsatt opptatt av viktigheten av en aktiv og balansert hverdag.
– Trening har alltid betydd mye for meg, og det betyr like mye i dag. Selv om lista er på en annen planet enn før. Hvis det er en dag jeg ikke rører på meg, blir jeg veldig lite effektiv, forteller Ingrid Kristiansen.
Hvordan ser din treningshverdag ut?
– Jeg løper fortsatt litt hver uke, men jeg går også mye. I løpet av en arbeidsdag trenger jeg ikke gå mer enn en rask halvtime. Da får jeg klarna hodet, brukt kroppen, blir litt varm og uten for høy puls. Fysisk aktivitet gjør meg mer effektiv og opplagt resten av dagen. Det er en viktig del av livet mitt.
Les også: Best i test – Løpesko til asfalt
Som utøver kan Ingrid Kristiansen fortelle at hun var en egenrådig kvinne med sterke meninger, noe trener Johan Kaggestad fikk erfare.
Ingrid Kristiansen sin reise til verdenstoppen begynte som skiløper, med et mål om å bli verdens beste. Men da glassfiberskiene kom, kombinert med studier, fant hun veien til løping.
– Da jeg begynte å jobbe kunne jeg ikke fortsette som skiløper. Jeg måtte jo tjene penger for å betale regninger, så da startet jeg mer med seriøs løping og jobbing, forklarer 68-åringen.
Og det viste seg å være et godt valg.
– Jeg begynte å løpe mer seriøst, fordi jeg skjønte at jeg kunne bli god. Det motiverte meg enormt, jeg var min egen sjef og kunne styre min egen utvikling, forteller 68-åringen.
Denne selvstendigheten førte henne til et samarbeid med Johan Kaggestad, en kjent trener og TV-ekspert, som ble hennes trener. Likevel var hun aldri den typen utøver som fulgte instruksjoner og treningsplaner blindt.
– Jeg var egenrådig og stilte alltid spørsmål – hvorfor gjør vi dette? Er det den eneste måten? Det gjorde at vi lærte mye av hverandre, forklarer Ingrid Kristiansen.
Også som trener selv er Ingrid Kristiansen en som skiller seg ut i mengden. Hennes egen erfaring med å utfordre tradisjonelle treningsmetoder preger hennes filosofi som trener i dag.
– Folk tror jeg er veldig streng, at alt må gjøres etter boka, men det viktigste er at du gjør noe fordi du har lyst til det.
Hun understreker at trening må tilpasses den enkeltes hverdag og interesser. Som trener er 68-åringen opptatt av å se hver enkelt, og at kunden finner en treningsform som gir glede og kan bli en del av livet over tid.
– Hvis du liker å danse, så er det kanskje dét du skal gjøre. Det handler ikke om å følge et bestemt program, men om å finne noe du kan holde på med resten av livet. Det tror jeg er veldig viktig for en langsiktig og aktiv livsstil.
Gjennom en lang karriere som en av verdens beste løpere, har Ingrid Kristiansen erfart både opp- og nedturer.
Motivasjon til trening kan bli påvirket av mye, uansett nivå og ambisjoner. Ingrid Kristiansen løste tunge perioder med å bruke trening som terapi.
Selv i de mest krevende periodene, fant hun styrke gjennom fysisk bevegelse. Et av de mest bemerkelsesverdige eksemplene på dette, var da hun satte verdensrekord på Bislett i 1986 – en periode hvor hennes mor var alvorlig syk, og hun samtidig hadde en liten sønn på 3 år.
– Den sesongen ble et av mine beste år, faktisk. Selv om det var et tøft år. Jeg var med mamma på Radiumhospitalet for behandling, og midt i perioden satte jeg verdensrekord på Bislett.
Generelt sett var også Ingrid Kristiansen bevisst på å balansere livet i sin helhet.
– Jeg hadde et normalt familieliv og normale venner, med små barn, huslån og alt som følger med. Det var viktig for meg. Idretten var en arena hvor jeg presterte og som var min, men livet utenfor var minst like viktig, forteller løpetreneren som har 3 barn totalt.
Les også: Best i test – Løpesko til terreng
Når vi snakker med Ingrid Kristiansen er inntrykket at hun, som trener, har en realistisk, helhetlig og sunn tilnærming til trening.
68-åringen har selv erfart hvordan bli god i løping, hvor resultatlisten sier sitt. Og som trener er hun opptatt av at folk ikke skal sette seg for høye mål som de ikke klarer å oppnå.
– Mange sier til meg at målet er å trene fem ganger i uken, men jeg spør alltid om det er realistisk. Jeg anbefaler heller at de starter med tre ganger, og klarer de fire er det en bonus. På den måten vinner de over treningsplanen, i stedet for at planen vinner over dem, forklarer Ingrid Kristiansen.
Den spreke 68-åringen kommer også med et annet viktig eksempel for hvordan bli god i løping.
– Du må begynne der du er, ikke der venninnen eller kompisen din er. Mange sammenligner seg med andre, men det viktigste er å finne ut hva som fungerer for deg og gjennomføre riktig for deg. Da kommer også fremgangen, utviklingen og resultatene man ønsker.
Med en bred kundegruppe og stadig nye forespørsler, får Ingrid Kristiansen stadig nye utfordringer som trener.
Selv om kundene har ulike mål, ambisjoner, utgangspunkt og forutsetninger, er hun opptatt av å skape mestring, glede og motivasjon til trening. Og felles for kundene er at de gjerne vil bli bedre i løping.
– Mange yngre damer, og kanskje damer generelt, er veldig pliktoppfyllende, men aldri fornøyde med hvor mye det de får gjort. Et klassisk eksempel er at de gaper over for mye, også står de å ser seg i speilet på kvelden og ramser opp alt de ikke har fått gjort.
Hvordan endrer du slike tankesett hos dem?
– Jeg sier alltid: Stå i speilet og rams opp alt du faktisk fikk gjort, ikke det du ikke rakk. Det gir en helt annen innstilling for motivasjon til trening, understreker den erfarne 68-åringen.
Les også: De viktigste forskjellene mellom korte og lange intervaller
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Ingrid Kristiansen er en person man kan snakke lenge med, gjennom samtalen kommer det tydelig frem at dette er en kvinne med mye kunnskap, engasjement, klokhet og erfaring.
Som treningsveileder drar 68-åringen nytte av både egen karriere som toppidrettsutøver, men også utdannelse, nysgjerrighet og bred kunnskap.
En av de viktigste lærdommene Ingrid Kristiansen prøver å videreføre til de hun trener, er viktigheten av å lytte til kroppen. Hun forteller om en trebarnsfar som fulgte hennes råd og dermed oppnådde suksess.
– Man kan ikke trene mer enn man tåler, ikke gå i takt med kompiser eller podcaster som forteller hva man må gjøre for å bli god. Vi må ingenting, men vi må lytte til oss selv og egen situasjon. Og det gjorde denne kunden.
Ingrid Kristiansen forteller videre, med stort engasjement.
– Jeg sa til denne trebarnsfaren at hvis han trener riktig og lytter til kroppen, da kan du løpe maraton på 2.45. Og det å lytte til kroppen spikret seg i hodet hans, og han gjorde det. Etter maraton sendte han meg melding.: «Utrolig! Jeg kom inn på 2.43, uten å ha trent så mye som jeg trodde jeg måtte, men lytta til kroppen».
Hva mener du er en av de viktigste ingrediensene for å lykkes med å nå målet man har satt seg?
– Det handler om å lytte til seg selv, og ikke følge en rigid plan. Disiplin til å gjøre alt du får beskjed om, uten å lytte til kroppen, er livsfarlig. Det må være en balanse. Også må man justere målene etter hva man faktisk er villig til å legge ned av innsats, eller har mulighet til å legge ned av innsats.
Som trener er Ingrid Kristiansen opptatt av å skape en god dialog med de hun jobber med, men også bidra til variasjon og tålmodighet i trening.
– For meg er det viktig å lytte og forstå hva utøveren vil oppnå. Jeg har mine tanker og ideer, men jeg lytter alltid til hva de ønsker, sier hun.
Den lidenskapelige treneren mener suksess ikke består av en konkret kakeoppskrift, men flere oppskrifter.
– Det finnes mange veier til rom og målet, og som trener er det viktig å finne ut hva som fungerer for den enkelte. Resultater kommer ikke over natten. Derfor er det alfa omega å ta et skritt av ganger, forteller Ingrid Kristiansen.
Mange tror de kan presse seg ekstra på trening for å få raskere fremgang, men treneren påpeker at dette ofte fører til stagnasjon.
– Variasjon er nøkkelen til fremgang. Hvis du gjør det samme hver uke, vil du etter hvert stagnere. Det gjelder å variere både i lengde og intensitet, men også underlag og løyper, forklarer hun.
Les også: Best i test pulsklokker
Ingrid Kristiansen sin treningsfilosofi handler ikke bare om å bli raskere eller sterkere. Det handler om å finne glede i bevegelse, skape en langvarig treningsrutine, helhet og tilpasse treningen til det livet man lever.
– Trening skal gi deg energi, ikke tappe deg for det. Finn det som fungerer for deg, og bygg en rutine du kan glede deg over resten av livet, understreker 68-åringen.
Hva er dine beste råd til trening for nybegynnere som vil komme i gang med løping?
– Jeg ville anbefalt å starte med tre økter i uken, hvor den ene er rask gange i minimum 1,5 time. Ikke noen rusletur, men i varierende terreng og tempo. Mens den andre turen kan være 50 minutter med 10 minutter rask gange, 5 minutter løp og gjenta. Den tredje turen kan være noe lignende, men kanskje motsatt med å gå i 5 minutter, løpe i 10 minutter og holde på sånn i 45 minutter.
Og hva med trening for mosjonister som har mer erfaring med løping, men vil bli bedre?
– Tre løpeøkter i uken er nok for de fleste. En kvalitetsøkt med intervaller på terskelfart, en rolig langtur og kanskje en økt med mer variasjon i fart, for eksempel 45/15. Nøkkelen til fremgang er å trene smart, ikke hardt hele tiden, understreker 68-åringen.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene