Da koronapandemien inntraff begynte Ine Kristin Engbakken (29) å løpe, og nå trener hun hovedsakelig for å bli en bedre løper.

Mange baller i luften

Til daglig jobber Ine Kristin som fengselsbetjent der hun har flere tillitsverv knyttet til jobben. I tillegg studerer hun digital markedsføring på deltid. Fra før har hun også et semester med studier i idrett fra Mexico.

– Jeg har mange interesser og ting jeg brenner for, bant annet fysisk og psykisk helse, foto og film, gode relasjoner, reising og så videre. Dessuten er jeg en ekte fotballidiot og er Liverpool- og Brann-supporter. Og så trener jeg en del, og det varierer mellom løping, fjellturer, styrketrening og hjemmetrening.

Pandemitrening

Det var da treningssentrene stengte under pandemien at den spreke 29-åringen begynte med løpetrening. Frem til da var det hovedsakelig styrketrening på treningssentrene hun holdt på med.

– Det ble til at jeg så smått begynte å løpe ute i tillegg til å trene styrke hjemme.

motivasjon

Hva er det du liker så godt med å løpe?

– Det er følelsen av frihet! Jeg løper for det meste ute, og da kobler jeg av og går inn i min egen sone. Det er friskt, gir enorm mestringsfølelse og jeg bruker det mye som egentid og terapi.

Hva er målet ditt med løpetreningen?

– Per nå er det å ha det gøy først og fremst, men jeg kan også tenke meg å jobbe mot bedre tider i halvmaraton-distansen. Jeg vil fortsette å utfordre meg selv og gå utenfor komfortsonen, noe jeg har gjort en del det siste året.

Trener etter tid og lyst

Det er ingen treningsuker som ser like ut for Ine Kristin.

– Det meste går faktisk på feelingen etter hva jeg har lyst til og rekker i henhold til jobb og livet. Som regel blir det tre til fire løpeøkter i uken, stort sett utendørs. Da er det gjerne en med litt kortere distanse i ulendt terreng, en litt lengre løpetur og resten bare etter lyst og dagsform. Jeg varierer mellom å løpe på asfalt, i skogen, lysløype og intervaller på mølle.

motivasjon

– I tillegg blir det alt fra en til tre styrkeøkter. Da trener jeg fullkroppsøkter for å få trent hele kroppen. Det varierer jeg mellom å gjøre hjemme, på jobb eller på treningssenteret.

Intensitetsstyring

Intensiteten på løpeøktene forsøker Ine Kristin å styre med pulsklokke.

– Jeg prøver å gjennomføre løpeøktene slik at jeg har en med lavere intensitet, en med moderat og en med høy intensitet. Det er ikke alltid det går, men jeg prøver å styre det slik. Noen ganger styrer jeg det bare ut ifra kroppen og pusten. Dagsformen kan jo variere en del, så jeg prøver å være flink til å lytte til kroppen.

– Det vanskeligste er faktisk å holde igjen og løpe på lavere intensitet. Da er det vanlig å ville gå litt hardere ut, men det er viktig med disse rolige øktene også for å danne et godt grunnlag, tilpasse kroppen og unngå skader.

Utetrening hele året

Treningen ser litt ulik ut gjennom året, og Ine Kristin løper ute hele året så lenge det ikke blir kaldere enn minus 15 grader.

– Da blir det bare å komme seg inn og løpe der i stedet. Men det er sjeldent det blir så kaldt her i Bergen. Løpeturene ute på vinteren blir ofte litt roligere fordi kroppen bruker mer energi når det er kaldt, og det er fort gjort å få en skade. Da fokuserer jeg heller på kontinuitet og bygger grunnlaget for våren.

– På sommeren blir det som regel mye mer fjellturer og løping på fjellet. Da er øktene gjerne litt hardere og med høyere intensitet, fordi det er mer motbakker.

motivasjon

Balansert og normalt kosthold

Når Ine Kristin blir spurt om hvordan kostholdet ser ut svarer hun aller først at hun elsker mat i alle former.

– Ellers tror jeg at jeg har et ganske balansert og normalt kosthold. Jeg spiser det jeg har lyst på, men prøver å få i meg nok og god næring gjennom uken med proteiner, karbohydrater og fett. Jeg er også veldig glad i sjokolade og søtt, så det blir det alltid til helgen, ofte både fredag og lørdag. Det er ingen kosttilskudd jeg bruker fast, men som oftest bruker jeg en brustablett med vitamin C om morgenen, og D-vitamin og omega 3.

God mot seg selv for bedre helse

Det er ikke bare trening og sunt kosthold som er viktig for å ha opplevelsen av god helse. For Ine Kristin er det mange ting som bidrar til å ivareta helsen.

– Det aller viktigste jeg gjør for å ivareta helsen min er å være god mot meg selv. Det gjør jeg gjennom å prøve å stresse ned i hverdagen gjennom å bruke tid på det jeg har lyst til, som å bevege kroppen, trene det jeg liker, skrive journal hver dag med ting jeg er takknemlig for, hører på musikk, lager god mat stort sett hver dag selv om jeg bor alene, har kontakt med venner og familie, tar meg tid til å lese og høre podcaster. Jeg prøver også å få syv til ni timer søvn hver natt, og dette er nok noe av det viktigste.

– Lenge trodde jeg at såkalt god helse handlet om å trene mest mulig og være godt trent, men de siste årene har fokuset mitt på psykisk og mental helse økt betraktelig. Alt henger jo sammen, men det starter som regel innenfra og hvordan en har det med seg selv.

Du kan følge Ine Kristin på Instagram: @inekristin

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022
Ernæring

Intuitiv spising for psykisk og fysisk velvære!

Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Styrketrening

Derfor er kroppsbygging funksjonell trening!

Kroppsbygging er faktisk ikke en treningsform som utvikler muskelgrupper hver for…
Dato: Jun 20, 2022
Kondisjon & løping

12 fordeler med svømming!

Svømming er en utrolig god alternativ treningsform som mange kanskje glemmer.…
Dato: Jun 18, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Slik trener du hamstrings optimalt!

Hamstrings er muskelgruppen på bakside lår, og er involvert i alt…
Dato: Jun 17, 2022
Styrketrening

Knebøyvariantene som gjør deg sterkere!

Disse knebøyvariantene kan bidra til at du bryter gjennom platåer og…
Dato: Jun 16, 2022
Styrketrening

Smertefri benkpress

Benkpress er en populær øvelse blant de fleste som trener styrketrening,…
Dato: Jun 15, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 fordeler med å ha en sunn livsstil!

De aller fleste vet at det er smart å være i…
Dato: Jun 14, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: Aktivitetsmålere og smartklokker kan hjelpe til med vektreduksjon

Aktivitetsmålere og smartklokker kan være effektive hjelpemidler for alle som ønsker…
Dato: Jun 13, 2022
Intervjuer

Lena: la om livsstilen og deler tipsene sine!

I dag er trening og fjellturer en naturlig del av hverdagen…
Dato: Jun 12, 2022
Sponset

Få en rask brunfarge med et av markedets beste betakaroten! – Tar også vare på hud, hår og negler!

Intervjuer

«Finn den mest badass versjonen av deg selv!»

Det er ingen tvil om at Charlotte Moe brenner for trening,…
Dato: Jun 10, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022