Det er livsviktig, men også potensielt skadelig. Hvor mye kroppsfett er egentlig sunt? Her forteller vi deg det du trenger å vite.

Du og jeg kan ha helt forskjellig motivasjon for å trene, men sannheten er at den for de fleste handler om å gå ned i vekt, bli større og sterkere, sprekere, eller for å se attraktiv ut. Men hva er egentlig en attraktiv kropp? Før i tiden handlet det mye om å bygge store muskler. I dag handler det vell så mye om å ha minimalt med kroppsfett slik at musklene blir synlige.

For å oppnå denne fysikken har det blitt et stort fokus på kroppsfett, og hvordan man kan oppnå en så lav mengde kroppsfett at musklene blir synlige for enhver pris. Uansett om du trener regelmessig eller ikke, bør du har en viss forståelse for hvilken betydning kroppsfett har for kroppen din. For mye kroppsfett kan være skadelig ettersom det øker risikoen for høyt kolesterol og blodtrykk, som igjen er potensielle kilder for hjerte- og karsykdommer som kan resultere i tidlig død. Høyt kroppsfett er også forbundet med flere kreftformer og diabetes. For lite kroppsfett, og du er i risikosonen for en rekke andre underliggende sykdommer.

Kroppsfett
Må en kropp virkelig se slik ut for å fremstå attraktiv?

Hva er kroppsfett?

Enkelt forklart er «fett en samling av ubrukt energi, og kroppsfett er forholdet mellom fett og total kroppsvekt». Hvis du lever i troen om at alt fett er skadelig for kroppen, så må du tro om igjen.

Essensielt fett er fett som er helt avgjørende for at kroppen skal fungere som normalt. Uten essensielle fettsyrer som omega-3 fra fet fisk, nøtter og frø, etc., ville det vært nærmest umulig for kroppen å nyttiggjøre seg næringsstoffer som de fettløselige vitaminene vitamin A, K og D. Dette er vitaminer som spiller en viktig rolle i funksjonen til immunforsvaret, blodkoagulering og opptaket av kalsium. Fett er også avgjørende for å beskytte organene våre, og for å regulere kroppstemperaturen.

Den andre typen fett kalles «lagret fett», og denne kommer som en direkte følge av et kalorioverskudd. Når vi spiser vil kaloriene først og fremst gå til prosesser som gjør kroppen vår er i stand til å fungere. Dersom det er et overskudd av kalorier, vil dette omdannes til triglyserider som utgjør lagringsfett. Et gjentakende overskudd av kalorier kan føre til at fett lagrene hoper seg opp, som igjen skaper overvekt. I motsatt ende av skalaen vil et gjentakende kaloriunderskudd føre til at kroppen bruker opp fett lagrene å resultere i et vekttap.

 

Hva er en sunn mengde kroppsfett?

Hvilken mengde kroppsfett som regnes som sunt, henger sammen med faktorer som alder, høyde, kjønn og genetikk. Jo eldre du blir, desto større sannsynlighet er det for at mengden kroppsfett øker. Faktisk er det ingen universell standard for hva som regnes som «sunt», men tabellen under viser en oversikt publisert av Royal College of Nursing i november 2015.

kroppsfett 

 

Enkel overvåkning av kroppsfett

Det er i dag heldigvis enklere enn noen gang å måle mengden kroppsfett på kroppen. Det finnes en rekke smartvekter, aktivitetsmålere og tekniske dingsebomser som er i stand til å estimere mengden kroppsfett. Disse smartvektene er ikke alltid like nøyaktige, så det kan være lurt å gjennomføre en kroppsscanning for å måle mengden kroppsfett på en profesjonell måte. Vi har for eksempel testet flere smartvekter HER

smartvekt

For deg som ønsker å gjøre det enklest og billigst mulig, finnes det fettkalipere (fettklyper) som måler fettprosenten med stor nøyaktighet. Her måler du enkelt å greit mengden hud tre uke steder på kroppen, og deretter kan du lese av mengden kroppsfett.

kroppsfett
En fettkaliper (fettklype) er en enkel, billig og pålitelig måte å måle kroppsfettet på.

Kroppsfett er ikke ett fett 

Etter å ha lest dette har du forhåpentligvis fått en bedre forståelse for betydningen av kroppsfett. Det er overhodet ikke sunt med store mengder kroppsfett kroppen, men det er heller ikke bra med for lite. Hvor attraktiv en kropp fremstår, handler ikke om hvor store mengder kroppsfett den har lagret. En attraktiv kropp er i hvert fall i våre øyne en kropp som fungerer, som har det bra både fysisk og psykisk, og som har sunne blod- og kolesterol verdier og andre helseparametre.

Dersom du stadig vekk skal jage svært lav fettprosent verdier, kan Dette få alvorlige konsekvenser for resten av livet. Mer om dette kan du lese i artikkelen Dette må du ofre for å bli “ripped».

Ønsker du å forsøke og gå ned i vekt på en fornuftig måte, anbefaler vi å lese dette først; En guide til vektreduksjon- Gå ned i vekt uten å miste muskelmasse!

Kilde
www.coachmag.co.uk

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Fysisk og psykisk helse

Trening ved graviditet og etter fødsel!

Det anbefales at gravide kvinner trener gjennom hele svangerskapet hvis de…
Dato: Sep 17, 2021
Fysisk og psykisk helse

De beste aktivitetene for å booste immunforsvaret

Du er sannsynligvis allerede klar over at trening kan gjøre underverker…
Dato: Sep 10, 2021
Intervjuer

Endret perspektivet på trening og kosthold: slik trener og spiser Sandra som nybakt mamma!

Personlig trener Sandra Johansson har flere meritter hun er stolt av,…
Dato: Sep 08, 2021
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – september 2021!

September byr på friskere luft og en "ny start" etter sommeren.…
Dato: Sep 07, 2021
Fysisk og psykisk helse

Et mentalt tegn på vitamin D mangel

Det kommer kanskje ikke som en sjokk at nok en studie…
Dato: Sep 07, 2021
Intervjuer

Trude (47) har vunnet NM i street workout freestyle – slik tenker, trener og spiser hun!

Det er ingen tvil om at denne sporty dama brenner for…
Dato: Sep 01, 2021
Fysisk og psykisk helse

Trening gjør hjernen din mer motstandsdyktig mot depresjon

En ny studie avslører det vi lenge har både trodd og…
Dato: Aug 30, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Skader & rehabilitering

Treningsskade? Dette er prinsippene for optimal rehabilitering!

De aller fleste som trener regelmessig opplever en eller annen gang…
Dato: Aug 27, 2021
Fysisk og psykisk helse

Test deg selv! Hvor sprek/sterk er du?

Hvor sprek og sterk er du egentlig? Test deg selv ved å gjennomføre…
Dato: Aug 26, 2021
Intervjuer

Slik spiser og trener kostholds- og treningsekspert Silje Bjørnstad!

Trenings- og kostholdseksperten Silje Bjørnstad trener en kombinasjon av styrke- og…
Dato: Aug 25, 2021
Fysisk og psykisk helse

Detox – går det an å rense kroppen med avgiftningskurer?

Det finnes utallige produkter og diverse intervensjoner som lover detox, som…
Dato: Aug 24, 2021
Fysisk og psykisk helse

Dette er nøkkelen til et lykkelig liv med god helse

Mange tenker at gener, en veltrent kropp, god jobb med bra…
Dato: Aug 18, 2021
Motivasjon

6 tips til hvordan du kan gjøre kontoret sunnere!

Enten du vil det eller ei, så har miljøet rundt deg…
Dato: Aug 18, 2021
Sponset

Lindrer og forebygger muskel- og skjelettplager – 50% på første pakke!

Fysisk og psykisk helse

Kaffe kan hjelpe deg ned i vekt

En ny studie avslører at kaffedrikkere har enklere for å gå…
Dato: Aug 11, 2021
Intervjuer

Ole Kristian Antonsen – best i verden tre år på rad!

I år gikk endelig CrossFit Games av stabelen på lignende måte…
Dato: Aug 09, 2021