Hvit eller brun ris – hvilken av disse to variantene bør du velge når du trener styrke?
Bare ved å lese overskriften og ingressen så har du nok rukket å gjøre deg opp en mening om hvilken av disse ris sortene som er best, men sannsynligvis må du tro om igjen.
Først og fremst, hva er forskjellen?
Ubehandlet ris er omsluttet av et ytre hardt skall som ikke kan spises. Når dette skallet fjernes, får vi den risen vi kjenner som naturris – brun upolert ris. Nesten alt av risens verdifulle i næringsstoffer er konsentrert i kimen og det brune tynne skallet. Når dette skallet fjernes, får vi en polert ris, altså den hvite risen vi så godt kjenner.
For styrkeløftere som trenger rikelig med mat for å fylle opp energilagrene, så er hvit ris slett ikke er dårlig valg. Du har antageligvis blitt lært opp til at «alt som er prosessert er fy-fy», men det stemmer ikke alltid. Brun ris vil inneholde flere næringsstoffer, men nytteverdien begrenser seg selv på grunn av innholdet av et virkestoff som begrenser kroppens evne til å oppta mineraler og næringsstoffer, samt fordøye maten.
I hvit ris derimot er kliet fjernet, og den mister samtidig en del av de viktige næringsstoffene. Når du kjøper hvit ris på butikken, så er denne risen likevel næringsrik og fullverdig kost ettersom risen tilsettes jern, sink, vitamin B (flere typer) og vitamin A. Sånn sett ender hvit ris opp med å være mer næringsrik enn brun ris.
Så når du fjerner kliet fra risen, mister den viktig fiber som ellers ville vært tilstede i brun ris, men så lenge du spiser fiberrike grønnsaker attåt – som også er fulle av vitaminer og mineraler – så ender du opp med et sunt og næringsrikt alternativ. Og dette til tross for at risen er både hvit og prosessert.
Brun ris absorbers mye langsommere enn hvit ris og vil derfor ikke skulle ut like mye insulin. En studie der over 10 000 kvinner deltok for å se hvordan hvit ris påvirket risikoen for diabetes type 2, fant at de som inntok mye hvit ris (5 serveringer eller mer i uka), hadde 17% større risiko for diabetes type 2 enn de som bare spiste hvit ris en gang i uken.
Men, noe som taler mot disse resultatene, er at nesten ingen spiser hvit ris alene til et måltid. De aller fleste spiser ris sammen med enten grønnsaker eller kjøtt, som begge virker effektivt på å bremse utskillelsen av insulin.
Du har kanskje hørt bekymringsmeldinger om at ris inneholder arsenikk? Hvis dette bekymrer deg, så er hvit ris det klart beste valget. Undersøkelser viser at brun ris inneholder så mye som 80% mer arsenikk enn hvit ris av samme type. Arsenikk finnes nemlig i kliet.
Hvit ris er heller ikke forbundet med noen matallergier, problemer med oppblåst mage/tarm, eller andre fordøyelsesproblemer som gjerne er en utfordring ved mye fullkorn i maten.
Med andre ord, ikke døm risen ut fra der du bare har hørt. Hvit ris er slett ikke så ikke som mange vil ha det til.
Kilde
T-Nation.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene