To favoritter på grillen og på ovnen når sommeren står for dør – pølser og bacon! Vi trykker det i oss som aldri før til tross for helsemyndighetens ernæringsråd. Men hvorfor er det egentlig «galt» å spise pølser og bacon?
Pølser, bacon, kotelleter og annet prosessert kjøtt- dette er alle matvarer som gjennom mange år har opparbeidet et svært dårlig rykte. De har vært tett knyttet til økt risiko for flere typer kreft, overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer.
Til tross for både dokumenterte undersøkelser og mange advarsler, konkluderte en rapport publisert i Journal og the Academy of Nutrition and Dietetics, at voksne amerikanere fremdeles spiser like mye prosessert mat som vi gjorde for 18 år siden. Og høy innvandring og kulturforskjeller til tross, ingen kan skylde på at det ikke har blitt kommunisert tydelig nok hvor stor helserisiko et høyt inntak av prosessert mat har.
Men hvorfor er egentlig pølser, bacon og annet prosessert kjøtt så farlig? Jo, kjøtt inneholder store mengder nitrater som tilsettes under tilberedelsesfasen for å motvirke fremveksten av botulisme og for å bevare fargen på kjøttet. I menneskekroppen blir nitratene omdannet til nitritter som igjen danner nitrosaminer som har blitt forbundet med ulike former for kreft.
A 2010 studie fra Harvard University kom frem til at et høyt inntak av prosessert kjøtt øker risikoen for hjertesykdom og diabetes. Forskerne fant at «å spise prosessert kjøtt som for eksempel bacon, pølser eller bearbeidet delikatessekjøtt, økte risikoen for hjertesykdommer med 42%, og risikoen for for diabetes type 2 med 19%. Det positive var at det ikke ble registrert noen økt risiko for hjertesykdommer eller diabetes type 2 ved inntak av uprosessert rødt kjøtt som biff, svin- eller lammekjøtt.
Så, hva er egentlig forskjellen mellom ulike typer kjøtt som inneholder helt like mengder av mettet fett og kolesterol? Den prosesserte maten har 4 ganger høyere innhold av sodium and 50% mer sodiumnitritt.
Enkelte vil nok hevde at det finnes flere sunne grønnsaker som også er fulle av nitrater. Grønnsaker som spinat og selleri inneholder for eksempel langt mer nitrater enn hvilken som helst pølse du får kjøpt i dagligvareforretningen. Forskjellen ligger i at grønnsakene også inneholder rikelig med vitamin C og D som begge fungerer som inhibitorer på formeringen av N-nitrosamin forbindelsene.
Heldigvis finnes det alternativer. Du kan kjøpe nitrat-frie pølser som inneholder nitrater fra grønnsaker istedenfor syntetiske nitrater. Du kan også velge å steke baconet på lavere temperaturer ettersom høye temperaturer lettere fører til nitratdannelse.
For å gjøre det enda mer forvirrende, så kan vi legge til at en 2011 studie fra University of Kansas, avslørte at pølser og annet prosessert kjøtt, er bedre for deg enn enkelte grillede ikke-prosesserte kjøttvarer som for eksempel kylling grillet på spidd. Studien fokuserte hovedsakelig på tilstedeværelsen av HCA i kjøttet, en mindre kjent kjemisk forbindelse som også har vært linket til kreft. Tilstedeværelsen av den kjemiske forbindelsen var høyere i grillet og forkullet kjøtt enn i for eksempel pølser som var tilberedt i mikrobølgeovn.
Så hva skal du gjøre dersom du elsker kjøtt? Svaret er vel så enkelt som «alt med moderasjon». Du trenger ikke å slutte og spise kjøtt fullstendig, men om du griller kjøtt 3-4 ganger i uken, så bør nok nok justere ned inntaket noe. Det finnes også mange gode og sunne alternativer som du kan slenge på grillen, som blant annet fisk, maiskolber, ulike typer grønnsaker, etc….
Kilde
Mnn.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene