To favoritter på grillen og på ovnen når sommeren står for dør – pølser og bacon! Vi trykker det i oss som aldri før til tross for helsemyndighetens ernæringsråd. Men hvorfor er det egentlig «galt» å spise pølser og bacon?

Pølser, bacon, kotelleter og annet prosessert kjøtt- dette er alle matvarer som gjennom mange år har opparbeidet et svært dårlig rykte. De har vært tett knyttet til økt risiko for flere typer kreft, overvekt, diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Til tross for både dokumenterte undersøkelser og mange advarsler, konkluderte en rapport publisert i Journal og the Academy of Nutrition and Dietetics, at voksne amerikanere fremdeles spiser like mye prosessert mat som vi gjorde for 18 år siden. Og høy innvandring og kulturforskjeller til tross, ingen kan skylde på at det ikke har blitt kommunisert tydelig nok hvor stor helserisiko et høyt inntak av prosessert mat har.

Men hvorfor er egentlig pølser, bacon og annet prosessert kjøtt så farlig? Jo, kjøtt inneholder store mengder nitrater som tilsettes under tilberedelsesfasen for å motvirke fremveksten av botulisme og for å bevare fargen på kjøttet. I menneskekroppen blir nitratene omdannet til nitritter som igjen danner nitrosaminer som har blitt forbundet med ulike former for kreft.

prosessert mat
Prosessert mat som pølser og bacon er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdommer, økt risiko for en rekke former for kreft, samt diabetes type 2.

 

Prosessert mat gir økt helserisiko

A 2010 studie fra Harvard University kom frem til at et høyt inntak av prosessert kjøtt øker risikoen for hjertesykdom og diabetes. Forskerne fant at «å spise prosessert kjøtt som for eksempel bacon, pølser eller bearbeidet delikatessekjøtt, økte risikoen for hjertesykdommer med 42%, og risikoen for for diabetes type 2 med 19%. Det positive var at det ikke ble registrert noen økt risiko for hjertesykdommer eller diabetes type 2 ved inntak av uprosessert rødt kjøtt som biff, svin- eller lammekjøtt.

Så, hva er egentlig forskjellen mellom ulike typer kjøtt som inneholder helt like mengder av mettet fett og kolesterol? Den prosesserte maten har 4 ganger høyere innhold av sodium and 50% mer sodiumnitritt.

 

Den «andre siden» av nitrater

Enkelte vil nok hevde at det finnes flere sunne grønnsaker som også er fulle av nitrater. Grønnsaker som spinat og selleri inneholder for eksempel langt mer nitrater enn hvilken som helst pølse du får kjøpt i dagligvareforretningen. Forskjellen ligger i at grønnsakene også inneholder rikelig med vitamin C og D som begge fungerer som inhibitorer på formeringen av N-nitrosamin forbindelsene.

Heldigvis finnes det alternativer. Du kan kjøpe nitrat-frie pølser som inneholder nitrater fra grønnsaker istedenfor syntetiske nitrater. Du kan også velge å steke baconet på lavere temperaturer ettersom høye temperaturer lettere fører til nitratdannelse.

prosessert mat
Grønnsaker inneholder i likhet med kjøtt en rekke nitrater, men ettersom de også inneholder vitamin C og vitamin D, vil disse fungere som inhibitorer for de potensielt farlige forbindelsene som dannes.

For å gjøre det enda mer forvirrende, så kan vi legge til at en 2011 studie fra University of Kansas, avslørte at pølser og annet prosessert kjøtt, er bedre for deg enn enkelte grillede ikke-prosesserte kjøttvarer som for eksempel kylling grillet på spidd. Studien fokuserte hovedsakelig på tilstedeværelsen av HCA i kjøttet, en mindre kjent kjemisk forbindelse som også har vært linket til kreft. Tilstedeværelsen av den kjemiske forbindelsen var høyere i grillet og forkullet kjøtt enn i for eksempel pølser som var tilberedt i mikrobølgeovn.

Så hva skal du gjøre dersom du elsker kjøtt? Svaret er vel så enkelt som «alt med moderasjon». Du trenger ikke å slutte og spise kjøtt fullstendig, men om du griller kjøtt 3-4 ganger i uken, så bør nok nok justere ned inntaket noe. Det finnes også mange gode og sunne alternativer som du kan slenge på grillen, som blant annet fisk, maiskolber, ulike typer grønnsaker, etc….

prosessert mat
Det er mange gode alternativer å legge på grillen istedenfor kjøtt. grønnsaker og fisk kan bli et realt luksusmåltid!

Kilde
Mnn.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Ernæring

Grønnkålchips – det perfekte tilbehøret!

Denne kålsorten består ikke av et kålhode, men av krusete blader…
Dato: Mar 18, 2024
Ernæring

Maten vi spiser påvirker søvnkvaliteten vår!

Søvn er en av de mest avgjørende faktorene for vår fysiske…
Dato: Mar 17, 2024
Oppskrifter

Sunn, smakfull og proteinrik eggwrap!

Oppskriften på eggwrap med kylling og grønnsaker er enkel, smakfull og…
Dato: Mar 16, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Hvorfor du bør spise mer plantebasert mat – Inkluder disse matvarene i kostholdet ditt!

Du trenger ikke være veganer eller vegetarianer for å spise plantebasert…
Dato: Mar 14, 2024
Ernæring

Hvorfor er det så bra å spise fisk?

Får du i deg så mye fisk som det er anbefalt?…
Dato: Mar 13, 2024
Ernæring

Hvorfor er jern så viktig for kroppen?

Jern er et essensielt mineral som bidrar til flere ulike prosesser…
Dato: Mar 12, 2024
Annonse

Melatonin – kroppens søvnhormon!

Hva er melatonin? Melatonin er et hormon som hjernen skiller ut…
Dato: Mar 11, 2024
Kostholdsprogram

Sliter du med irritabel tarm? Da kan FODMAP dietten være noe for deg!

Livsstilen vi lever og maten vi spiser påvirker fordøyelsen vår. Imens…
Dato: Mar 09, 2024
Ernæring

Hvordan påvirker karbohydrater blodsukkeret vårt?

Når du spiser jevnlige måltider gjennom dagen bidrar det til å…
Dato: Mar 07, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Oppskrifter

Hjemmelaget sushi – perfekt både til hverdagsmat og fest!

Denne japanske fiskeretten har vært populær i mange år og du…
Dato: Mar 06, 2024
Ernæring

Ketogen diett: gir energi og forbrenner fett!

Å utforske kostholdsprogrammer kan være som å reise inn i en…
Dato: Mar 06, 2024