Huawei fortsetter å lansere produkter som utfordrer konkurrentene til det ytterste. Og det sprøeste er at de koster mye mindre i tillegg. Her er Huawei FreeBuds Pro.

Huawei er kanskje ikke først ute med sine Huawei FreeBuds Pro, men til gjengjeld leverer de strålende kvalitet stil en svært god pris. Det finnes omtrent like mange støydempende ørepropper på markedet som det finnes navn på ulike kaffetyper, men kun noen av er så gode at du husker navnet på de. Huawei FreeBuds Pro er en av de du kommer til å huske.

Huawei FreeBuds Pro

Product Name: Huawei FreeBuds Pro

MPN: 1990

Currency: NOK

  • Passform - 90%
    90%
  • Lydkvalitet - 90%
    90%
  • Støydemping - 90%
    90%
  • Samtalekvalitet - 90%
    90%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 95%
    95%
91%

Konklusjon

Huawei FreeBuds Pro er kanskje små og diskrete, men de slår hardt fra seg når det kommer til både lydkvalitet og støydemping. Her leverer de varene i like stor grad som en toppidrettsutøver som henter frem de siste kreftene på oppløpssiden. Huawei lager ikke bare pene produkter, men også produkter som tilbyr svært høy kvalitet på nesten samtlige områder de opererer.

Er du på jakt etter et sett trådløse ørepropper med aktiv støydemping, så er det nesten uforsvarlig og ikke sette opp Huawei FreeBuds Pro på vurderingslisten din. Huawei beviser at du ikke trenger å gå på kompromiss mellom god lydkvalitet, god støydemping, og god pris. Her får du alt sammen i en pakke på pene 72.2 gram. Det eneste vi kunne ønsket som en forbedring var passformen når vi er i høy aktivitet.

Hvis du allerede er musikkelsker, så kommer du i hvert fall ikke til å bli mindre glad i musikk etter å ha testet disse.

Pros

  • Pent design.
  • Suveren lydkvalitet.
  • Klasseledende støydemping.
  • Dual Device Connection – kan kobles til flere enheter samtidig.
  • Meget god samtalekvalitet.
  • Stabil tilkobling. Tilnærmet null forsinkelse.
  • Proppene kan brukes alene.
  • Trådløs lading.
  • Lang batteritid og rask lading.
  • God pris.

Cons

  • Vanskelig å få ut av ladeetuiet.
  • Vanskelig å få til å sitte trygt i øret under høy aktivitet.

Oversikt

 

Huawei FreeBuds Pro – støydemping på et nytt nivå

Støydemping på et nytt nivå – det er i hvert fall slik Huawei omtaler sine egne FreeBuds Pro. Konkurransen i markedet er knallhard, og en rekke aktører har slengt seg på i kampen å lage de beste støydempende øreproppene. Nå er det ikke lenger kun Bose og Sony sine støydempende hodetelefoner som gjelder for de som ønsker å stenge lyden ute, men et bredt spekter av ørepropper som samtidig åpner opp for en annen type bruk.

Ved å bygge inn støydemping i et par trådløse ørepropper, blir det plutselig mye mer aktuelt å bruke de til hverdags og trening. Til tross for at du sikkert har sett mange vandre rundt med hodetelefoner på hodet både på gaten og på arbeidsplassen, er det overhodet ikke alle som er komfortable med å vandre rundt med et sett Mikke Mus-ører på hodet. Med støydempende ørepropper, blir saken derimot en helt annen, og det er her vi er nå.

I fjor lanserte Huawei øreproppene FreeBuds 3, og ikke minst en rimeligere utgave i FreeBuds 3i. Funksjonsmessig er det ikke enormt mye man kan gjøre med et sett trådløse ørepropper, men desto viktigere er det å perfeksjonere de funksjonene du tilegner produktet. Huawei har åpenbart latt seg inspirere av Apple når det gjelder design, men de kvier seg ikke for å tenke nytt når det gjelder funksjon.

Huawei Freebuds Pro er selskapets toppmodell innen trådløse ørepropper, og introduserer samtidig en hel ny form for støydemping. Huawei har ikke bare gjort endringer på selve funksjonaliteten, men også viktige endringer på designet som skal bidra til enda bedre støydemping enn på den forrige utgaven. Der FreeBuds 3 hadde et åpen design, er FreeBuds Pro lukket.

Øreproppene kommer i tre ulike farger; Keramisk hvit, Karbon svart og Silver Frost. Ladeetuiet er relativt lite og kompakt, men absolutt ikke minst i klassen. Det veier også mer enn f.eks Jabra Elite Active 75t, Jaybird Vista eller Apple AirPods Pro, men vekten bidrar samtidig til å gi hele produktet en viss kvalitetsfølelse. Hver propp veier 6.1 gram, mens selve ladeetuiet tikker inn på 60 gram uten proppene.

Huawei FreeBuds Pro

FreeBuds Pro er IPX4 sertifisert, og regnes dermed som sprut, vann og og støvsikre. De er altså ikke helt vanntette, men skal tåle en lett regnskur eller avsindig mye svetting. Å reise til Costa Rica i regntiden å tro at FreeBuds Pro kommer levende fra det, blir med andre ord et sjansespill.

 

 

Passform og komfort

Huawei har modellert over 1000 ulike øreganger for å komme frem til den best mulige passformen for flest mulig. En av de viktigste oppgraderingene i FreeBuds Pro er nemlig de nye silikon øreproppene som tilpasser seg øregangen i det du setter de i øret, og i tillegg til økt komfort sørger de for mye bedre støydemping enn tidligere. Om ikke disse øreproppene passer deg, så følger det med totalt tre sett silikonpropper i ulike størrelser (S, M og L).

Huawei FreeBuds Pro
FreeBuds Pro kommer med totalt tre sett silikonørepropper i str. S, M og L, slik at du du best mulig skal kunne finne en optimal passform.

For å finne den beste passformen, har Huawei bygd inn en egen test for å finne tuppene som passer deg best mulig. Denne finnes i Al Life appen og er en enkel «lytte-test» som tar rundt 30 sekunder. Testen er relativt simpel og ikke så omfattende som tilsvarende test for Jabra-øreproppene nevnt tidligere.

Vi har prøvd mange ulike ørepropper opp gjennom årene, og kan lett innrømme at det er vanskelig å finne noen med bedre komfort enn Huawei Freebuds Pro. Der de fleste ørepropper føles trykkende og ubehagelig etter 1-2 timers bruk, er FreeBuds Pro like behagelig i bruk som da de ble plassert i øregangen. Mye skyldes nok det nye designet der øreproppene har en mer avrundet for med en relativt kort stamme som gir støtte øreproppene slik at de holder seg bedre på plass.

Huawei FreeBuds Pro
Stammen er relativt kort og firkantet. Huawei FreeBuds Pro fremstår diskré og «usynlige» sammenlignet med en del andre ørepropper med lignende design.

Passform er svært individuelt, og et par ørepropper som passer meg, vil kanskje ikke passe deg i det hele tatt, og omvendt. Vi klarte aldri å finne en optimal passform som lot oss føle at FreeBuds Pro satt 100% sikkert. Det vil si, øreproppene sitter godt når vi sitter i ro og lytter til musikk, jobber, beveger oss rundt i huset og ellers er i lett aktivitet. Utfordringen oppstår når vi er i høy aktivitet med mye bevegelse, og hodet kjører regelmessig «headbanger»-style. Uansett hvordan vi vrir og vender på proppene, forsøker med store eller små silikonpropper, så kjennes de litt løse, og sitter i hvert fall ikke like godt som de mer treningsorienterte øreproppene fra Jaybird og Jabra.

Men husk at dette er vår opplevelse – ett par ører av ca. 7 milliarder… Det betyr ikke at de ikke vil passe deg, og det er heller ikke slik at de sitter løst og risikerer å falle ut med en gang.

 

Batteritid og lading

Huawei har også gjort det mulig å lade FreeBuds Pro trådløst, enten via en vanlig trådløs lader, eller gjennom noe så praktisk som baksiden på telefonen dersom den støtter reversibel lading. Proppene har mer enn lang nok batteritid til å ta deg gjennom en lang treningsøkt, eller en altfor lang film på neste flytur til utlandet. Huawei oppgir følgende:

  • Musikk: 4,5 timer (ANC aktivert) – 7 timer (ANC deaktivert)
  • Samtaler: 3,5 timer (ANC aktivert) – 4 timer (ANC deaktivert)
Huawei FreeBuds Pro
Huawei FreeBuds Pro støtter trådløs lading. For å lade øreproppene, legger du de i ladeetuiet som du plasserer på den trådløse ladeplaten.

Skulle du rammes av batteriangst, er det godt å vite at ladeboksen gir deg ytterligere 15,5 timer musikk med støydempingen på. Ønsker du å lade øreproppene, er det raskeste å bruke USB-C kontakten som lader opp proppene på kun 40 minutter, og ladeboksen på ca. 1 time. Benytter du den trådløse ladingen vil ladeboksen lades opp på ca. 2 timer.

Huawei oppgir også at øreproppene lader 100% raskere enn Apple AirPods Pro når de ligger i ladeetuiet. 10 minutter lading med kabel vil gi proppene 30% batteritid, mens 30 minutter booster batteriet til 55%. Tilsvarende tall for trådløs lading er 18% og 32%.

Et lite lys på innsiden av boksen lyser rødt når proppene er i ferd med å gå tom for strøm, og grønt når de er fulladet. Tilsvarende lys finner du på utsiden av ladeboksen, og det samme prinsippet gjelder her. Åpner du Huawei Al Life appen, kan du se batteriprosenten på hver enkelt propp, og på ladeboksen.

 

Støydemping

Det kan virke som et paradoks, men støydemping som handler om å stenge lyden ute, gjøres ved hjelp av mikrofoner som sender ut lydsignaler i motsatt retning. Når vi skriver ANC, så betyr det enkelt og greit «Active Noise Cancellation Technology», og det er det vi prater om når vi prater om aktiv støydemping.

Huawei benytter en helt ny dynamisk driver på 11mm som sørger for å levere en kombinasjon av fyldige toner og imponerende støyreduksjon. I tillegg benytter de en dynamisk equalizer som kontinuerlig justerer lydbildet etter hvordan øreproppene sitter i øregangen din. Bruker du proppene under trening eller annen aktivitet der hele tiden er i bevegelse og proppene hele tiden er utsatt for å flytte på seg, så vil equalizeren utjevne disse bevegelsene slik at FreeBuds Pro hele tiden er i stand til å gi deg en best mulig lydopplevelse. Selskapet skryter også av at driveren har blitt tunet/justert av den prisbelønte lyd ingeniøren Lu Xiaoxing, og skal være i stand til å håndtere lydfrekvenser i både lave og høye frekvenser.

Huawei FreeBuds Pro
I Huawei Al Life får du full oversikt over de ulike innstillingene på Huawei FreeBuds Pro. Her kan du også bestemme hvilken ANC-modus du ønsker skal være standard på øreproppene.

FreeBuds Pro benytter totalt tre ulike mikrofoner og en «Bone Voice sensor» for å sørge for skille stemmer fra støy, og samtidig levere best mulig lydkvalitet og minst mulig forstyrrelser når du bruker øreproppene til å lytte til musikk eller føre en samtale. De to ytre mikrofonene er plassert på topp/bunn av stammen, og har et vindfilter som skal bidra til å redusere vindsusingen. Den tredje mikrofonen vender innover i ørekanalen og har i oppgave å forsterke stemmen. I tillegg er det en «Bone Voice sensor» som forsterker lyden av stemmen, og gjør det lettere å høre stemmer, men ikke bakgrunnsstøy.

Til samtaler fungerer Huawei FreeBuds Pro utmerket, og det gjelder for begge parter. Sannsynligvis vil den du prater med sette større pris på den høye samtalekvaliteten enn du, for det er han/hun som slipper den irriterende bakgrunnsstøyen som filtreres bort.

Støydemping i «real life»

Hvor god er støykanselleringen? Huawei hevder at støykanselleringen er opptil 40db, men de oppgir ikke hvilke frekvenser dette gjelder. Huawei har definert fire moduser/styrker for ANC:

  • Dynamisk: Øreproppene vil justere støydempingen automatisk etter behov.
  • Koselig: For stille omgivelser.
  • Genrelt: Ideelt for steder med høyt støynivå.
  • Ultra: Maksimal støydemping for omgivelser som inne i et fly, tog, buss, etc..

I Al Life appen kan du full enkelt veksle mellom de ulike modusene, men du kan ikke gjøre finjusteringer på de forhåndsbestemte støydempingsnivåene. Derimot kan du aktivere «Awareness Mode/Tilstedeværelse» som vi liker svært godt. «Awareness Mode» gjør at øreproppene slipper inn enkelte frekvenser, som for eksempel stemmer og lyd fra omgivelsene slik at du kan bruke øreproppene med musikk og fremdeles høre samtalene som foregår rundt deg. Dette er ikke bare praktisk i jobbsammenheng der du ønsker å høre hva som foregår rundt deg, men perfekt når du er ute og løper/sykler, eller beveger deg byen der det er mye trafikk.

I tillegg har FreeBuds Pro fått en egen funksjon som heter «Voice Mode/Forbedre stemmer». Du trenger ikke doktorgrad i IT for å skjønne at denne funksjonen forsterker stemmer ytterligere, og gjør det enda enklere å lytte til samtalene rundt deg uten å ta ut øreproppene.

Både Awareness Mode og Voice Mode fungerer ypperlig, og det er null problem å føre samtaler med de rundt deg selv om du har proppene godt plantet i øret. Vi har stort sett brukt «Dynamisk», og har kommet frem til at den gjør en veldig god jobb. Ultra er ultra, og tar støydempingen til det ytterste, men da vil du også høre litt susing fra proppene hvis det er ganske stille rundt deg.

 

Betjening og kontroll

Betjeningen på Huawei Freebuds Pro foregår ved en kombinasjon av touch og trykk. Dette området er litt «elsk eller har», men vi mener Huawei har gjort en god jobb.

Huawei FreeBuds Pro

Hold inne begge sidene på en av øreproppene, og de veksler mellom ANC-modus, Awarness mode, og «ANC av». Trykk lett en gang på siden på en av øreproppene, og du pauser/starter sangen, eventuelt besvare/legge på en samtale. Sveip opp/ned, og du justerer volumet. Trykk lett to ganger, og du skifter sang. Tre lette trykk spiller forrige låt.

Det vi virkelig setter pris på med FreeBuds Pro, er at du ikke er avhengig av telefonen for å endre noen av innstillingene, det vil si, du må velge hvilken ANC-modus som skal være «standard» for FreeBuds Pro når du bruker kontrollene, og ikke minst for å aktivere Voice Mode). Alle handlinger kan utføres fra enten venstre eller høyre ørepropp. For eksempel, bruker du kun en propp under trening, vil du fremdeles ha mulighet til å utføre alle funksjoner uavhengig av hvilken side du har den på. Sangen du lytter til vil også automatisk pauses dersom du tar en propp ut av øret, eller mister den. Så snart du dytter den på plass, vil musikken fortsette.

I Al Life appen skal du kunne justere innstillingene slik at du får snarveiene slik du selv ønsker, men vi har ikke lyktes med å få til dette. Det eneste alternativet vi får mulighet til å endre, er funksjonen «press/hold». Her kan vi velge å aktivere taleassistenten isteden for støykanselleringen.

 

Lydkvalitet

Først må vi nevne at dagens versjon av Al Life som du finner i Google Play, ikke støtter FreeBuds Pro. Sammen med øreproppene følger det med en QR-kode som du skanner og som tar deg direkte til APK-filen, som igjen laster ned en versjon av Al Life som støtter FreeBuds Pro for andre Android-telefoner enn Huawei. Al Life er enda ikke tilgjengelig for iOS (vil komme på et senere tidspunkt), men du kan likevel enkelt pare øreproppene på vanlig både gjennom Bluetooth-tilkoblingen. Å pare øreproppene med en ny enhet gjøres ved å holde inne en liten knapp på utsiden av ladeetuiet i et par sekunder til det begynner å lyse blått. Deretter finner du øreproppene i listen over Bluetooth-enheter, og legger de til. Eier du en nyere Huawei-telefon, skjer paringen automatisk.

En av de viktigste tingene med et sett trådløse ørepropper i dette sjiktet, er ikke overraskende at lydkvaliteten og stabiliteten på tilkoblingen til avspillingsenheten er av høy kvalitet. Huawei har jobbet godt her, for lydkvaliteten er uten tvil helt der oppe blant de beste, til tross for at de «bare» støtter AAC og SBC, og mangler tapsfri kvalitet som du får med AptX eller AptX-HD

Huawei benytter sin egenproduserte Kirin A1 chip og en dobbel Bluetooth 5.2 tilkobling. Dette sørger for både svært stabil og god tilkobling, mulighet til å bruke kun kun en´ av proppene (begge med like betjeningsmuligheter), og en ekstremt lav forsinkelse mellom avspillingsenheten og øreproppene. Huawei oppgir denne til mindre enn 180ms, men dette gjelder kun mellom Huawei-enheter. Likevel, det er praktisk talt umulig å merke forsinkelser når du ser film, spiller, etc.

Huawei FreeBuds Pro
Huawei FreeBuds Pro støtter Dual Device Connection slik at du kan bruke øreproppene med to enheter samtidig.

FreeBuds Pro støtter også Dual Device Connection slik at du kan koble de til to enheter samtidig og enkelt bytte mellom enhetene. Ser du en film på nettbrettet eller PC-en og mobilen din begynner å ringe, så vil du lyden på filmen dempes mens og du hører mobilen ringe i proppene isteden. Du kan dermed enkelt besvare/avise samtalen ved å trykke på en av øreproppene.

Selve lydkvaliteten er upåklagelig. I motsetning til en rekke andre ørepropper vi har testet, er det ingen egen equalizer i partner-appen Al Life. Her tar du lyden du får. Det første vi gjør når vi tester et sett nye ørepropper, er å kjøre på med The Weeknd og «Blinding lights», før vi tar de gjennom alt fra høye og lave toner med Kygo, Kiss, Astrid S og god gammel Beatles og Rolling Stones. Alt fra dyp og fyldig bass til høye og lyse panfløyte-toner, låter velbalansert og mektig. Vokalene er klare og tydelige, og blir nesten forsterket gjennom de små øreproppene. Der vi var mektig imponert over bassen som Jaybird Vista leverte, blir vi blåst av banen med FreeBuds Pro. Hvis du per dags dato ikke er spesielt glad i å lytte til musikk, så er det fare for at du blir inspirert til å høre med på musikk etter å ha prøvd FreeBuds Pro.

 

Dette må fikses

Til slutt må vi ta med de få tingene vi ikke liker, men heldigvis er det ikke mye. Vi har allerede nevnt at vi ikke får proppene til å sitte 100% sikkert ved høy aktivitet og mye bevegelse. Men det største problemet er hvor utrolig godt proppene sitter i ladeetuiet. En kombinasjon av litt for sterke magneter som holder de på plass, og et design som gjør det vanskelig å få skikkelig tak på proppene, gjør at du virkelig må jobbe for å få tak i proppene for å trekke de ut av etuiet. det beste trikset vi har i ermet, er å forsøke å få tak i den øverste delen av gummiproppen, og den ytterste delen av stammen, for så å klemme hardt sammen å trekke opp.

 

Konkurrenter

De åpenbare konkurrentene er Apple AirPods Pro og Samsung Galaxy Buds Live. Prisen på disse er henholdsvis 2990,- og 1990,-. Vi har ikke testet noen av disse, og kan ikke uttale oss om lydkvalitet, passform, etc.. Det vi kan sammenligne FreeBuds Pro med, er Jabra Elite Active 75t og Jaybird Vista. Begge disse øreproppene er spesielt markedsført mot trening, og tilbyr ikke støydemping. Jabra har annonsert et helt nytt par trådløse ørepropper med støydemping, Jabra Elite 85t, som vi venter inn til test når som helst. 75t-utgaven skal også få støydemping gjennom en oppdatering i løpet av oktober, men det kan uansett ikke konkurrere med FreeBuds Pro ettersom det kreves mer enn kun software for å oppnå støykansellering på samme nivå.

Huawei FreeBuds Pro
Fra venstre: Jaybird Vista, Huawei FreeBuds Pro, Jabra Elite Active 75t

Jabra Elite Active 75t leverer svært god lydkvalitet, har bedre værtetting, og passformen under trening er noe bedre. Partner-appen gir også mulighet til å endre funksjon på knappene på øreproppene, samt en egen equalizer for å tilpasse lyden etter eget ønske. Men, de har ikke støydemping, og lydkvaliteten er ikke helt den samme som på FreeBuds Pro. Sistnevnte er også mye mer komfortabel å ha i øret over lang tid, og skulle vi valgt et par ørepropper til hverdagsbruk, hadde vi valgt FreeBuds Pro.

Jaybird Vista er også et svært godt par trådløs ørepropper, men disse står enda lenger vekk fra FreeBuds Pro. Jaybird proppene sitter som støpt i øret, har en flott partner-app med mulighet for å tilpasse knappene og lydbildet med en innebygd equalizer, men det blir raskt slitsomt å ha de i ørene over tid. De har heller ikke støydemping, trådløs lading, multi-point teknologi og langt kortere batteritid. Lydkvaliteten når heller ikke opp til FreeBuds Pro-nivå.

Konklusjon

Huawei FreeBuds Pro

Product Name: Huawei FreeBuds Pro

MPN: 1990

Currency: NOK

  • Passform - 90%
    90%
  • Lydkvalitet - 90%
    90%
  • Støydemping - 90%
    90%
  • Samtalekvalitet - 90%
    90%
  • Batteritid - 90%
    90%
  • Verdi for pengene - 95%
    95%
91%

Konklusjon

Huawei FreeBuds Pro er kanskje små og diskrete, men de slår hardt fra seg når det kommer til både lydkvalitet og støydemping. Her leverer de varene i like stor grad som en toppidrettsutøver som henter frem de siste kreftene på oppløpssiden. Huawei lager ikke bare pene produkter, men også produkter som tilbyr svært høy kvalitet på nesten samtlige områder de opererer.

Er du på jakt etter et sett trådløse ørepropper med aktiv støydemping, så er det nesten uforsvarlig og ikke sette opp Huawei FreeBuds Pro på vurderingslisten din. Huawei beviser at du ikke trenger å gå på kompromiss mellom god lydkvalitet, god støydemping, og god pris. Her får du alt sammen i en pakke på pene 72.2 gram. Det eneste vi kunne ønsket som en forbedring var passformen når vi er i høy aktivitet.

Hvis du allerede er musikkelsker, så kommer du i hvert fall ikke til å bli mindre glad i musikk etter å ha testet disse.

Pros

  • Pent design.
  • Suveren lydkvalitet.
  • Klasseledende støydemping.
  • Dual Device Connection – kan kobles til flere enheter samtidig.
  • Meget god samtalekvalitet.
  • Stabil tilkobling. Tilnærmet null forsinkelse.
  • Proppene kan brukes alene.
  • Trådløs lading.
  • Lang batteritid og rask lading.
  • God pris.

Cons

  • Vanskelig å få ut av ladeetuiet.
  • Vanskelig å få til å sitte trygt i øret under høy aktivitet.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022