Hører du til blant de som ikke fikser lukkede ørepropper, så er Huawei sine nyeste FreeBuds 4 et godt valg for om du ønsker god lyd og enkel betjening til en rimelig pris.

Huawei har solgt i bøtter og spann med trådløse ørepropper de siste årene, og begge de to seneste modellene (FreeBuds Pro og FreeBuds 4i) har høstet gode kritikker av både oss og mange andre. Men der de to nevnte modellene benytter et lukket design som består av en typisk propp som dyttes inn i øregangen og skaper en tett forsegling mot lyder/støy utenfra, har Huawei FreeBuds 4 et åpent design hvor proppene ligger og hviler i øregangen. Begge variantene har sine fordeler og ulemper. Mens førstnevnte gjerne har en mer sikker passform og byr på bedre passiv støydemping, vil det åpne designet ofte oppleves mer komfortabelt over tid.

Huawei FreeBuds 4 kan i utgangspunktet sees på som et par Huawei FreeBuds 4i, men med åpent istedenfor lukket design. Ved å tilby disse to modellene har Huawei sånn sett dekket de fleste type brukere, og leverer en god pakke til en god pris.

Huawei FreeBuds 4
Huawei Freebuds 4i

Product Name: Huawei FreeBuds 4

Brand: Huawei

MPN: 990

Currency: NOK

  • Passform - 65%
    65%
  • Lydkvalitet - 80%
    80%
  • Støydemping - 50%
    50%
  • Samtalekvalitet - 70%
    70%
  • Batteritid - 75%
    75%
  • Verdi for pengene - 80%
    80%
70%

Konklusjon

Huawei FreeBuds 4 leverer jevnt over godt med tanke på den lave prisen. Lydkvaliteten er absolutt god, selv om det er vanskelig å oppnå like engasjerende og fyldig lyd på åpne ørepropper som på lukkede. Støydempingen er derimot nærmest fraværende, men det skyldes enkelt og greit designet.

Ladeetuiet er lite og kompakt, og byr på mange timer musikkavspilling uten at du behøver å lade proppene med noe annet. Vi savner lengre batteritid på selve proppene, men hurtigladingen hjelper på. Er du blant de som ikke liker å bruke ørepropper som sitter klistret i øregangen, kan Huawei FreeBuds 4 være et godt alternativ. Bare ikke vent deg for mye.

Pros

  • Små, lette og et kompakt ladeetui.
  • Proppene kan brukes alene.
  • Generelt god og balansert lyd.
  • Stabil tilkobling. Tilnærmet null forsinkelse.
  • Ladeetuiet gir lang batteritid + hurtiglading.
  • Smart Wear pauser musikken automatisk når du tar ut en ørepropp.
  • Enkle å betjene.
  • Dual Device Connection – kan kobles til flere enheter samtidig.

Cons

  • Åpent design kan by på utfordringer med passform.
  • Lite effektiv støydemping.
  • Vanskelig å få til å sitte trygt i øret under høy aktivitet.
  • Ingen værtetting.
  • Kort batteritid med støydemping aktivert.

Design og og batteritid

Huawei FreeBuds 4 kommer med et åpent design som gjør at enten passer de, eller de passer ikke. Her er det ingen ekstra silikontupper som lar deg tilpasse proppene etter ørefasong og størrelse, og ingen ekstra vinger som skal by på økt trygghet under trening og brå bevegelser. Det er med andre ord enkelt og greit – to ørepropper med en lang «pinne» som minner om det velkjente tannpirker-designet som Apple har blitt mobbet for i mange år. Likheten er til å ta og føle på.

Selve proppene har krympet i størrelse fra forrige generasjon, og skal nå være både smalere og kortere enn FreeBuds 3, samtidig som lydporten har blitt noe større for å sikre en bedre og mer komfortabel passform. Tyngdepunktet på proppene er forskjøvet inn mot lydutgangen slik at de skal sitte bedre i øret.

Med en vekta å kun 4,1 gram per ørepropp, er det nesten ikke merkbart at du har noe i ørene, men den harde plasten kan bidra til at øreproppene blir noe ukomfortable å bruke over lengre tid.

Det sirkelformede ladetuiet er lite og kompakt, veier kun 38 gram med øreproppene i, og glir enkelt ned i en liten lomme. Verken ørepropper eller etuiet har noen form for værtettinger, så Huawei FreeBuds 4 er ikke proppene du velger på dager med mye nedbør.

Batteritiden kan vurderes på to måter. En lading skal holde til 4 timer avspilling med ANC deaktivert, og 2,5 timer ANC aktivert. Det er relativt lite, men helt ok. Det positive er at det lille etuiet utvider denne tiden til opptil 22 timer med ANC deaktivert, og 14 timer ANC aktivert. Kun 15 minutter lading i etuiet skal gi øreproppene opptil 2,5 timer batteritid, mens en full lading tar rundt 1 time. Huawei FreeBuds 4 lades via USB-C, og det er ingen trådløs lading slik som på Huawei FreeBuds Pro.

Huawei FreeBuds 4 kommer i to ulike farger; Keramisk hvit og Glossy sølv.

Tilkobling og betjening

I likhet med Huawei FreeBuds 4i kommer FreeBuds 4 med siste generasjon Bluetooth 5.2 som bidrar til både rask og stabil tilkobling. Har du en Huawei telefon eller annen Huawei enhet (må kjøre EMUI 10.0 eller nyere), holder det at du åpner lokket på etuiet før de automatisk dukker opp på skjermen din og du trykker «koble til». Øreproppene legges automatisk til i Huawei AI Life appen, og et Audio Connection Center gir deg enkel oversikt over hvilke enheter du er tilknyttet. Har du en annen Android eller iOS-enhet, kobler du til på vanlig måte under Bluetooth innstillinger.

Med Dual Device Connection kan du koble de til to enheter samtidig og enkelt bytte mellom disse. Ser du en film på nettbrettet eller PC-en og mobilen din begynner å ringe, så vil du lyden på filmen dempes mens og du hører mobilen ringe i proppene isteden. Du kan dermed enkelt besvare/avise samtalen ved å trykke på en av øreproppene.

Betjeningen foregår ved en kombinasjon av touch og trykk, og du kan gjøre noen små endringer på kontrollene i Ai Life appen. Som standard vil et lett dobbeltrykk på siden av en ørepropp starte/pause musikken, eventuelt besvare/legge på en samtale, men dette kan endres til å skifte sang eller aktiverer taleassistenten på telefonen. Trykk og hold på utsiden av proppen, og du avviser et anrop, trykk og hold mens du lytter til musikk, og du aktiverer/deaktiverer ANC. Sveiper du opp/ned på stammen vil du regulere volumet opp/ned.

Øreproppene responderer svært bra på de ulike kommandoene, men du får fremdeles ikke like stor frihet til å tilpasse øreproppene som du får på FreeBuds Pro. Pro-utgaven lar deg få større frihet til å tilpasse kontrollene på hver ørepropp.

Lydkvalitet

Huawei har gjort mye bra på lydfronten med sine ørepropper de siste årene, og det var spesielt med Huawei FreeBuds Pro at vi svært positivt overrasket. Også FreeBuds 4i leverer strålende lydkvalitet, i hvert fall med tanke på den lave prisen på 990kr.

Utfordringen er dog noe større for Huawei FreeBuds 4 – ikke fordi de leverer dårligere lyd i seg selv, men fordi så mye avhenger av det åpne designet. Et must for god og fyldig bass er for eksempel at man har en god forsegling mellom øregangen og proppene, og her er det svært individuelt hvordan FreeBuds 4 vil oppleves.

Huawei FreeBuds 4 kommer med en 14,3 mm stor LCP dynamisk driver på innsiden av hver ørepropp, i tillegg til en egen bassforsterker som sørger for 150% mer bass enn tidligere.

Hvis du er heldig og finner en god passform, så er lydkvaliteten absolutt god. Volumet kan skrues ganske høyt uten at diskanten forvrenges slik den ofte blir, og bassen er relativt kraftig, men ikke dominerende. I Huawei AI Life appen kan du velge mellom tre ulike lydinnstillinger; Standard, Bassforsterkning, Diskantforsterkning.

Standard er uten tvil den beste. Aktiverer du bassforsterkning vil bassen ta mer overhånd enn det Britiske imperiet noen gang var på sitt største, og den drukner både vokaler, lysere toner og mellomtoner. Diskantforsterkning ligner mye på standard, og fungerer ganske bra. Den tar bort noe av bassen, og gjør lydbildet litt lysere og skarpere. Det er ingen måte å endre lydbildet på direkte fra proppene, så dette må gjøres i appen.

I våre ører vil ikke proppene sitte skikkelig godt uansett hvordan vi vrir og vender på de, men det er ikke unikt for disse proppene, og gjelder generelt alle propper med åpent design. Når vi da skal dra på musikk med full guffe og mye trøkk, så klarer de ikke å gjenskape like engasjerende lyd som Huawei FreeBuds 4i som i utganspunktet er veldig like. Dytter vi de litt ekstra godt på plass, så kommer lyden også bedre frem og viser hvilke kvaliteter FreeBuds 4 faktisk har, men proppene vil ikke holde seg på plass der veldig lenge.

Samtalekvaliteten er helt ok, og ikke mer eller mindre. Du vil nok ikke få klager fra motparten om at det er dårlig lyd, men de vil nok kunne merke mer bakgrunnsstøy enn for eksempel Huawei FreeBuds Pro eller Apple AirPods Pro.

Støydemping

I motsetning til Apple AirPods som vi gang på gang kommer tilbake til, så tilbyr Huawei FreeBuds 4 støydemping. Det åpne designet gjør at den passive støydempingen som skapes via forseglingen mellom øregangen og proppene nærmest er fraværende. FreeBuds 4 dog med såkalt «Open-fit Active» støykansellering som automatisk skal justere støykanselleringen ut i fra omgivelsene ved hjelp av et «dual microphone hybrid noice reduction», sammenlignet med det enkle mikrofonsystemet på Huawei FreeBuds 3. Øreproppene skal kunne stegne ute lyder opptil 25dB.

I teorien skal dette føre til at øreproppene lettere fanger opp lyder fra utsiden, og deretter øker støykanselleringen. Huawei FreeBuds 4 skal også kunne gjenkjenne formen på ørekanalene slik at de best mulig er i stand til å kansellere støy fra utsiden. Akkurat dette er en utfordring ettersom en sikker passform er helt nødvendig for at støykanselleringen skal fungere optimalt. Dersom ikke Huawei FreeBuds 4 i utgangspunktet ikke passer ørene dine, vil du heller ikke oppleve stor verdi av støykanselleringen.

I Huawei AI Life appen kan du velge blant to moduser for ANC; «Koselig» som er ideelt for steder med lite støy, og «Generelt» som er best for steder med høyt støynivå. Vi klarer ikke å merke veldig stor forskjell på disse, men det er tydelig at det er en forskjell med ANC aktivert og deaktivert. Støydempingen kan aktiveres/deaktiveres ved å holde fingeren på utsiden av pinnen på øreproppen et par sekunder, men det er ikke mulig å bytte mellom de to modusene annet enn i appen.

Huawei FreeBuds 4 har ingen Ambient Sound funksjon som lar proppene forsterke lyder fra utsiden slik at det blir tryggere å ferdes i trafikken eller å bruke øreproppene i områder der du ønsker å få det deg hva som skjer rundt deg selv om du hører på musikk. Likevel, det åpne designet gjør at proppene slipper inn en god del lyd enten vil eller ikke, og i tillegg bidrar det til å utligne trykk som typisk kan bygge seg opp på innsiden mot øret å skape ubehag.

En fin funksjon Huawei har fått på plass, og som faktisk også fungerer med iPhone, er «Smart Wear», altså at øreproppene automatisk pauser musikken når du fjerner en propp fra øret, og starter musikken igjen når du setter den på plass.

 

Finn øretelefonene

Med «Finn øretelefonene» vil du kunne trigge hver enkelt ørepropp til å spille av en høy og intens lyd som gjør det lettere å finne øreproppene dersom du skulle være uheldig å miste de. Det er ikke innebygd sporingsbrikke eller GPS-chip i proppene, så du vil ikke få opp verken etuiet eller proppene på et kart slik som på for eksempel Jabra Elite-øreproppene eller Jaybird Vista 2. Her er det snakk om lyden som hjelpemiddel, og du må være i en avstand fra proppene som gjør det mulig å koble til med Bluetooth.

 

Konkurrenter/Alternativer

Det er ingen mange åpenbare konkurrenter vi vil trekke frem i denne prisklassen, men vi må likevel nevne Huawei FreeBuds 4i som vi har testet tidligere. Disse øreproppene gir mye av den samme opplevelsen, men benytter et lukket design og sitter dermed tryggere i øret dersom du skal bruke øreproppene mens du er i aktivitet. Her følger det også med utskiftbare silikonpropper som gjør det enklere å finne en god passform. Støydempingen er bedre takket være det lukkede designet som også øker den passive støydempingen, og batteritiden er mye lengre på kun en lading. Prisen er den samme.

Apple AirPods er det nærmeste vi kommer blant øreproppene med åpent design. Er du Apple-bruker i dag, vil de nok gi deg en liten fordel i at de er lettere å kontrollere enn FreeBuds 4, men vi tviler på at de fleste vil merke stor forskjell. Huawei FreeBuds 4 fungerer nemlig like godt med vår iPhone 12 Pro som Huawei P40 Pro. AirPods koster også noen hundrelapper mer.

Til slutt er det nesten umulig å komme unna storebror Huawei FreeBuds Pro som gir deg full pakke til en pris som nå er meget god. I skrivende stund har prisen falt fra 1990 kr til 1490 kr, og dette er blant de beste øreproppene vi har testet både når det kommer til lydkvalitet, støydemping, komfort, batteritid, brukervennlighet og generell funksjon. Det er så klart en økning fra 990 kr som FreeBuds 4i koster, men ha det likevel i tankene.

Konklusjon

Huawei FreeBuds 4
Huawei Freebuds 4i

Product Name: Huawei FreeBuds 4

Brand: Huawei

MPN: 990

Currency: NOK

  • Passform - 65%
    65%
  • Lydkvalitet - 80%
    80%
  • Støydemping - 50%
    50%
  • Samtalekvalitet - 70%
    70%
  • Batteritid - 75%
    75%
  • Verdi for pengene - 80%
    80%
70%

Konklusjon

Huawei FreeBuds 4 leverer jevnt over godt med tanke på den lave prisen. Lydkvaliteten er absolutt god, selv om det er vanskelig å oppnå like engasjerende og fyldig lyd på åpne ørepropper som på lukkede. Støydempingen er derimot nærmest fraværende, men det skyldes enkelt og greit designet.

Ladeetuiet er lite og kompakt, og byr på mange timer musikkavspilling uten at du behøver å lade proppene med noe annet. Vi savner lengre batteritid på selve proppene, men hurtigladingen hjelper på. Er du blant de som ikke liker å bruke ørepropper som sitter klistret i øregangen, kan Huawei FreeBuds 4 være et godt alternativ. Bare ikke vent deg for mye.

Pros

  • Små, lette og et kompakt ladeetui.
  • Proppene kan brukes alene.
  • Generelt god og balansert lyd.
  • Stabil tilkobling. Tilnærmet null forsinkelse.
  • Ladeetuiet gir lang batteritid + hurtiglading.
  • Smart Wear pauser musikken automatisk når du tar ut en ørepropp.
  • Enkle å betjene.
  • Dual Device Connection – kan kobles til flere enheter samtidig.

Cons

  • Åpent design kan by på utfordringer med passform.
  • Lite effektiv støydemping.
  • Vanskelig å få til å sitte trygt i øret under høy aktivitet.
  • Ingen værtetting.
  • Kort batteritid med støydemping aktivert.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022