Desember er den måneden i året vi bruker mest penger på mat og spiser mye god mat og drikke. Derfor er det også den måneden i året vi som samlet befolkning går mest opp i vekt. Julebord- og selskapssesongen varer gjerne fra slutten av november og helt frem til nyttårsaften. Det er med andre ord en betydelig del av året vi øker energiinntaket vårt fra fet og søt mat og diverse drikkevarer.
For deg som enkeltindivid trenger det ikke å gjøre så mye at du spiser ekstra god mat og går opp litt i vekt i løpet av måneden, hvis du vet at du kommer til å miste de samme kiloene i ukene etter nyttår. På gruppenivå derimot er det ikke gunstig at vi i gjennomsnitt går opp i vekt i juleukene fordi det er vist at vi ikke går ned like mye i vekt etterpå som det vi går opp i julen. Dermed ser vi en gradvis vektøkning fra år til år i befolkningen. Derfor kan det også være smart at «mannen i gata» er litt bevisst i mat- og treningsveien i julemåneden.
Hvis du vet at du skal i flere selskaper og julebord kan du velge deg ut et visst antall av dem der du går «all in», og heller holder litt igjen på resten. Det er godt dokumentert at vi spiser mer når vi kan velge mellom mange ulike matvarer, som en typisk julebordbuffet. I stedet for å smake på absolutt alle matrettene, dessertene og kakene som tilbys kan du heller spise en rett i hvert selskap, som for eksempel ribbe i ett selskap, kalkun i et annet, fisk i et tredje og så videre. Selv om du er i selskap kan du gjerne fortsette å tenke tallerkenmodellen som en basis for hva du forsyner deg av. Grønnsaker og frukt øker metthetsfølelsen og gjør at du kanskje ikke spiser like mye av de fete og energirike matvarene.
Alkoholholdig drikke inneholder også energi, så når du blir tørst av all den salte julematen bør du slukke tørsten med vann eller lettbrus fremfor alkohol eller sukkerbrus. Når du er beruset av alkohol blir også impulskontrollen din dårligere, og det kan hende at du lar deg friste og spiser mer mat og godteri enn om du ikke hadde drukket like mye alkohol.
Det er ofte mye julegodteri av ymse kvalitet, men som likevel kan virke fristende. Den 10-kroners boksen med pepperkaker som alltid står framme på jobb for eksempel. Stå imot disse fristelsene, og nyt heller godsakene som er de virkelige favorittene dine litt sjeldnere.
Det er en kjensgjerning at desember er en hektisk måned, noe som for eksempel viser seg gjennom færre besøkende på treningssentrene. Selv om du har mye å gjøre bør du opprettholde en viss treningsrutine. For deg som trener regelmessig gjennom hele året er det ingen katastrofe at du trener litt mindre en periode. Man kan fint opprettholde både styrke og muskelmasse på en betydelig redusert treningsmengde. Husk at litt er bedre enn ingenting, og når du får tid igjen til å trene etter julen kommer du til å takke deg selv for at du ikke la treningen helt på hyllen i desember. Få gjerne inn gåturer i dagslys så ofte du kan. Dette er ikke bare god mosjon, men det er også med på å regulere døgnrytmen din nå i årets mørkeste måned.
Julebord og selskap er oftest i helgene. Derfor kan du prøve å ha litt restriksjoner i det daglige kostholdet i ukedagene, og på dagtid før du skal i selskap. Hold deg unna sukkerholdige matvarer og snacks de dagene du ikke skal i selskap. Ha fokus på mettende og næringsrike matvarer, fullkornsprodukter, magre meieriprodukter, egg, magert kjøtt, grønnsaker, frukt, bær, nøtter og frø, rot- og belgfrukter og fisk. Lag deg en plan for hva du skal spise gjennom uken, for eksempel ved å lage ukesmenyer.
Å få sove ordentlig ut, redusere stress og å ligge i et energioverskudd er den perfekte kombinasjonen for å få en skikkelig boost i treningen! Er du en av de som trener jevnt og trutt gjennom hele året, inkludert desember, er det et optimalt vindu å utnytte for å få inn de beste øktene. Bruk trykket fra julematen til å trene de øktene som krever mest av deg, sats på nye personlige rekorder og kos deg med lange økter der det føles at du aldri går tom for energi.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene