Hoka One One Zinal er våpenet som skal hjelpe deg til ny rekord på favorittsegmentene og stiene du alltid har drømt om å mestre. Dette er et fartsfantom for beviste terrengløpere.

Løping har vært i vinden i mange år, men løping i terrenget har de siste årene virkelig blitt aktivitet nummer en’ for veldig mange. Hoka var lenge kjent for sine tykke og karakteristiske såler på alle typer asfaltssko, og for mange er det en selvfølge å gå for Hoka når nye sko skal velges.

Det siste året har Hoka virkelig gjort mye bra med sin produktlinje av terrengløpesko. Tidligere har vi testet Torrent 2 som er en av de mest allsidige og gode terrengløpeskoene vi har testet, mens Speedgoat kanskje er en enda mer populær modell takket være den store allsidigheten og bruksområde denne skoen åpner for.

I år lanserer Hoka et nytt våpen i produktlinjen – Hoka One One Zinal. Zinal er en lett og minimalistisk terrengløpesko med godt grep i teknisk krevende terreng laget for de raske turene der du jager sekunder i forsøket på å sette ny PR på stiene. I følge Hoka skal Zinal balansere vekt, presisjon og grep, og samtidig føles trygg i utfordrende terreng.

Hoka One One Zinal – Design og funksjon

Til tross for at Hoka One One Zinal markedsføres som en lett og minimalistisk sko, er den langt i fra like minimalistisk som for eksempel Arcteryx Norvan SL 2 eller Salomon S/Lab Sense 8. Vekten på 242 gram (199 gram i damemodell) er ikke veldig lett, men droppet på kun 4mm og en relativt lav sålehøyde på 22mm/18mm (21mm/17mm for dame), gjør at du likevel får en god følelse med underlaget. Det skal også nevnes at de to andre modellene er rene lettvektssko som ikke egner seg for løping på mye grus og asfalt. Her er Zinal mye mer allsidig.

Fra et miljømessig synspunkt har Hoka virkelig slått på stortrommen og imponert. Hele skoen er produsert i veganske materialet, og det er benyttet store mengder resirkulert materiale i ulike deler av skoen. Overdelen består av en lett, pustende, men samtidig kraftig polyester mesh laget av diverse resirkulert materiale. Det er innfelt forsterkninger i hele overdelen som både bidrar til en mer slitesterk og robust sko, men også fungerer som støtte. Tungen er sydd inn i sidene av skoen slik at den holder seg på plass og hindrer irritasjon, samtidig som det bidrar til å holde fukt og rusk ute. På innsiden av skoen holdes foten på plass takket være en komfortabel formstøpt EVA sockliner som omslutter fotbladet ditt som en sokk.

Innsteget på Hoka One One Zinal er godt utformet for å hindre irritasjon mot ømme akillesscener, og hælkappen er forsterket med TPU fra omtrent rundt ankelknoken og bakover for å gi foten ekstra støtte. Fronten på skoen er beskyttet av en kraftig tåkappe i slik at du ikke ødelegger tærne når du sparker borti steiner. Zinal er absolutt en sko foten kan føles trygg i, og de ekstra detaljene kommer godt til syne når terrenget begynner å bli krevende. I skrått terreng holder overdelen foten godt på plass i motsetning til sko med løsere overdeler der foten nærmest glir over sålen og stanger mot veggen på skoen.

I mellomsålen benytter Hoka den samme gode PROFLY-sålen som vi fikk teste i Torrent 2. PROFLY er først og fremst et svært lett materiale, men byr samtidig på en kombinasjon av god demping og respons i frasparket. Det brukes generelt mye ressurser og penger på å utvikle nye materialer i sko, og mellomsålen er der hvor mye av skoens egenskaper ligger. Med PROFLY har Hoka truffet riktig, og det er ingen vits i å forbedre noe som allerede fungerer så strålende. Her får du nok komfort til å kunne løpe lengre partier på grus og asfalt uten at føttene føles overkjørt av en dampveivals.

Yttersåle og bruk

Yttersålen består av Vibram Litebase med 4mm dype knaster. Dette er en annen yttersåle enn den som benyttes i Hoka Torrent 2, en sko vi skrøt voldsomt av når det kom til grepsegenskaper. Mønsteret på Zinal er langt i fra veldig grovt og kraftig, og det er kun hæl og forfot som er utstyrt med jevnt fordelte knaster i ulike retninger. Under mellomfoten er det større og mer flate knaster som ikke bidrar til mye grep på gjørmete forhold, men som har sin misjon i å gi skoen bedre kontakt med underlaget på berg, stier og mer kompakte underlag. De små knastene og de større/jevnere partiene under sålen bidrar også til at Zinal fungerer godt på grusveier og stier.

Hoka One One Zinal
Den jevne sålen gir suverent grep på våte og sleipe steiner og røtter, men sliter noe mer på gjørmete underlag. Likevel kan vi konkludere med at Zinal byr på imponerende godt grep!

Og på stein og røtter imponerer Hoka One One Zinal virkelig. Når vi tester sko, så forsøker vi nærmest å fremprovesere fall, men (heldigvis) er dette helt umulig med det Hoka One One Zinal. Skoen sin eneste begrensing er når underlaget blir vått og gjørmete. Med en så jevn yttersåle trenger du ikke å være rakettforsker for å forstå at skoen oppleves glatt når du løper i gjørme. Her finnes det bedre alternativer, men så er det heller ikke det skoen er laget for.

Hoka One One Zinal er normale i størrelsen, og oppleves generelt som en romslig sko, uten at det føles for romslig. Skoen sitter tight rundt hælen, mellomfoten er medium bred, og forfoten gir god plass for ømme og hovne tær. 

Sjekk også ut vår omfattende samletest av Terrengløpesko – Best i test 2021 – Løpesko for terreng

Fakta:
Hæl/forfot: 32mm/27mm
Dropp: 5mm
Vekt: 242g

Konklusjon

Hoka One One Zinal
Hoka One One Zinal

Product Name: Hoka One One Zinal

Brand: Hoka One One

MPN: 1999

Currency: NOK

 • Løpsfølelse - 95%
  95%
 • Stabilitet - 95%
  95%
 • Demping - 90%
  90%
 • Grep vått/sleipt - 85%
  85%
 • Grep tørt/fast - 95%
  95%
92%

Konklusjon

Hoka One One Zinal ble opprinnelig laget for «raske løp og teknisk krevende terreng», men denne skoen er i stand til så mye er enn det. Når forholdene ligger til rette for det, så er Zinal virkelig en fantastisk rask, komfortabel og trygg sko, men det er også en sko som kan brukes til lengre og roligere turer, og som likevel tar vare på foten din på en god måte.

Zinal fungerer suverent i teknisk krevende terreng, trives nesten like godt på grusvei, og kan gjerne slå i hjel noen kilometer på asfalt. Den komfortable passformen, lav vekten, gode dempingen og responsiv, sørger for at Hoka One One Zinal leverer en totalopplevelse som er i det øverste toppsjiktet.

Vår favoritt terrengløpesko.

Pros

 • Super responsiv sko med god løpsfølelse.
 • Svært godt grep på variert underlag.
 • God beskyttelse i front og på sidene av skoen.
 • Allsidig bruksområde.
 • Føles både rask og lett.

Cons

 • Sliter litt på gjørme og skikkelig våte forhold.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Bekledning

Vektvester best i test 2022 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022
Produktomtaler

Test: VIVAGUN – PRIME 3.0 massasjepistol

De siste årene har salget av massasjepistoler skutt i været, og…
Dato: Feb 22, 2022