Kanskje spiser du det allerede, men om du ikke gjør det, så er det på tide å spise måltider med havregryn! Det kan nemlig hjelpe deg ned i vekt.

Det finnes knapt nok noe mer “typisk norsk” enn god og gammeldags havregryn. Havregryn er nesten helt der oppe med brunosten, men førstnevntes egenskaper vil nok bli satt noe mer pris på enn den brune fløteosten.

Du spiser det kanskje allerede. Kanskje til frokost med melk eller yoghurt på? Kanskje til lunsj som enkel havregrøt? Eller kanskje til kveldsmat som del av et grovt og velsmakende havrebrød. Du spiser det for fiberen som holder deg mett og god, du spiser det for den langvarige og jevne energien det tilfører, og du spiser det fordi det smaker godt! Men spiser du havregryn fordi det kan gjøre deg slankere?

Helsefordelene ved å spise havregryn

En kopp med kokt havregryn inneholder ikke mer enn 150 kcal, hvorav 5 gram fiber (omtrent 18% av den daglige anbefalingen), en god porsjon fullkorn, og ca. 6 gram proteiner. 6 gram proteiner er forøvrig det samme du finner i ett egg!

I tillegg inneholder havren en rekke viktige næringsstoffer som kalsium, fosfor, magnesium, kopper, jern, selenium og kalsium. Forskning viser at personer som spiser havregryn – sammenlignet med de som ikke spiser det – jevnt over spiser sunnere.

Havregryn
Havregryn er proppfull av viktige næringsstoffer som kroppen og hjernen din er avhengig av. Forskning viser også at de som spiser havregryn jevnt over spiser sunnere enn de som ikke gjør det.

Kan hjelpe deg ned i vekt

Havren inneholder en spesiell type fiber kalt betaglukan. Forskning viser at denne typen fiber kan bidra til å regulere sulthormoner slik at du føler deg mett i lengre tid etter et måltid. Det er også godt kjent at havregryn. gir kroppen din verdifull og langvarig energi, og at fiberet bidrar til å stabilisere blodsukkeret. Når blodsukkeret er jevnt og du unngår svinginger, vil du i stor grad redusere faren for plutselige spiseanfall og behov for feit og sukkerholdig mat.

Havre inneholder også niacin, et B-vitamin som bidrar til å øke kroppens energinivå og opprettholder stoffskiftet. I tillegg inneholder det en rekke mikronæringsstoffer som er med på å sørge for at musklene og nervecellene dine fungerer optimalt, at fordøyelsen skjer uten problemer, og at du klarer å ha nok overskudd gjennom dagen til å holde aktivitetsnivået jevnt høyt. Et høyt aktivitetsnivå gir høyere forbrenning.

 

Spis havregryn slik du liker den best!

Havregryn kan nytes i uendelig mange former, og det som er så flott, er at to porsjoner havregrøt med melk kan smake helt ulikt bare du “pynter” havregrøten med forskjellig tilbehør. Prøv gjerne havregrøt med masse herlig frisk frukt og bær, litt kanel og eventuelt tørket frukt. Det samme gjelder for frokostblandingen. Havregryn smaker godt med melk, men prøv også med kulturmelk, Biola med smak, ulike typer yoghurt, etc.. Det kan også anbefales å prøve såkalt “overnight oatmeal”, eller “kjøleskapsgrøt”. Denne retten er blitt svært populær de senere årene, og er egentlig bare havregryn blandet med melk, yoghurt, eller noe annet med flytende konsistens, som du dekker til og setter i kjøleskapet over natten. Nesten morgen har det havregrynene sugd til seg fuktigheten og fått en nydelig og fyldig konsistens, og du kan pynte med masse friske bær eller andre godsaker!

Vi avslutter med å gjenta; havregryn er SUNT! bare husk at du ikke bør bruke masse sukker på grøten…

Havregryn
Havregryn kan nytes i mange ulike former. Prøv gjerne “overnight oatmeal” hvor du har havregrøt og melk/yoghurt sto i kjøleskapet over natten. Spis sammen med friske bær, frukt, nøtter, rosiner eller noe annet godt.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

Smoothie Bowl – næringsrike fargebomber!

Du skal lete lenge for å finne en oppskrift som inneholder…
dato: Jun 18, 2020
Oppskrifter

Sunn sjokoladekake på 30 minutter!

Sunn, digg og superrask å lage! Denne sjokoladekaken kan du smelle…
dato: Jun 17, 2020
Kosttilskudd

Billig vs. dyrt proteinpulver. Dette må du vite.

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med…
dato: Jun 17, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunt bananbrød med jordbær

Dette herlige brødet kommer til å bli en favoritt! Prøv deg…
dato: Jun 11, 2020
Ernæring

Parmesanost – derfor bør du spise mer av dette!

Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det…
dato: Jun 10, 2020
Kosttilskudd

Løft bedre og tenk bedre med dette trikset

Seriøse utøvere har lenge brukt kosttilskudd for å maksimere muskelvekst, restitusjonen…
dato: Jun 05, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Visste du dette om fettforbrenning?

Noen trener for å bli sterkest mulig, andre trener for å…
dato: May 28, 2020
Oppskrifter

Healthy hacks: Sunne og crispi chips av kål!

Det kan høres ut som tidenes kjedeligste snacks, men denne sunne…
dato: May 27, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunne og smakfulle blåbærmuffins

Du kan ikke trene hver eneste dag, og innimellom behøver du…
dato: May 16, 2020
Ernæring

Derfor bør du begynne å spise rødbete!

Neste gang du går forbi grønnsaksdisken bør du ta med deg…
dato: May 12, 2020
Ernæring

Den beste maten å spise før og etter trening

Maten du spiser er energien som gjør at du fungerer i…
dato: May 11, 2020
Ernæring

9 frukter du kan spise selv om du går på lavkarbodiett

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser…
dato: May 08, 2020