Bruker du penger på multivitaminer som ikke gir deg effekten du ble lovet? Ikke alle multivitaminer fungerer som de skal. Her er fire av de viktigste årsakene.

Mat i form av karbohydrater, proteiner og fett er avgjørende for at vi skal fungere, men også mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler er helt essensielt for at kroppen skal fungere optimalt. For aktive personer som tilbringer mye tid til trening, vil riktig type og mengde vitaminer gjøre at vi kan prestere bedre på trening. Flere vitaminer er helt avgjørende for energiproduksjonen i kroppen, og en rekke andre vitaminer sørger for å holde kroppen frisk gjennom å styrke immunforsvaret.

Et økt fokus på livsstil og helse har de siste årene bidratt til at markedet for vitaminer i løpet av kort tid eksplodert. Det finnes en rekke multivitaminer som lover å gi deg dagsbehovet for en rekke ulike vitaminer, men ikke alle klarer å holde det de lover. Dette er de fire mest vanlige årsakene:

 

1. Ingredienser som motvirker hverandre

Mange vitaminer og mineraler konkurrerer med hverandre om den samme plassen når kroppen skal absorbere næringsstoffene. Samtidig kan for mye eller for lite av et vitamin føre til at opptaket av et annet vitamin reduseres. For de som er benskjøre og som er godt kjent med kalsiumtilskudd, vil det ikke være noen overraskelse å lese at kalsium ikke bør inngå i et multivitamin. Kalsium er et viktig mineral som bidrar til mineraliseringen av nytt beinvev, men det kan forårsake redusert opptak av andre viktige mineraler som zink, jern og magnesium.

Zink kan også være en utfordring dersom det kombineres med flere vitaminer og mineraler i ett multivitamin. Zink kan nemlig redusere opptaket av en rekke aminosyrer og jern. Multivitaminer anbefales gjerne og taes sammen med andre måltider, og siden maten du spiser gjerne inneholder aminosyrer fra proteiner, vil det være dumt å innta zink som faktisk kan redusere proteinopptaket og dermed muskelveksten.

En tredje ingrediens du vil unngå i multivitaminer er magnesium. Magnesium kan forstyrre opptaket av kalsium, så disse to mineralene sammen i et multivitamin er med andre ord en dårlig idé.

multivitaminer
Både kalsium og magnesium er viktig for at kroppen skal fungere optimalt, men det er ikke nødvendigvis så bra at de opptrer i samme kosttilskudd.

2. Manglende innhold/underdosering

Mange multivitaminer inneholder ikke vitaminer som vi faktisk har vansker med å få i oss nok av, og som er svært viktig for oss. Selv om det er flott at tilskuddet inneholder mer enn dagsbehovet for vitamin C og D, så er sannheten at de fleste av oss vil ha større behov for å få tilskudd av vitamin K, vitamin B og en rekke andre mineraler

Vitamin K er viktig for flere funksjoner i kroppen, alt fra å motvirke blodpropp, reparere og bygge beinvev, sørge for stabilt blodsukker og insulinsensivitet, etc..
Jod er viktig for at skjoldkjertelen skal produsere tilstrekkelig med stoffskiftehormoner. Et tredje mineral som bør finnes i et multivitamin er kobber som blant annet er essensielt i produksjonen av røde blodceller og for fettforbrenningen.

Vitamin B er helt nødvendig for å opprettholde et frisk nervesystem og for stoffskiftet. Det finnes hele ni ulike varianter av vitamin B, og det kan være vanskelig å vite hvilke typer vitamin B som er inkludert i et multivitamin. Vitamin B er svært viktig for aktive mennesker, og du finner mer info om det i denne artikkelen:

Trøtt, slapp og dårlig apetitt? Da kan du mangle dette!

 

3. Vitaminer og mineraler i gal variant

Noen vitaminer og mineraler finnes i flere ulike formler. De fleste multivitamin inneholder ikke engang krom, og hvis de gjøre det, så er det gjerne i varianten kromklorid, en form som taes svært dårlig opp av kroppen. Den beste formen for krom kommer i en variant som kalles krom pikolinat, et treverdig organisk bundet kromtilskudd som lett absorberes i kroppen.

En annen ingrediens i multivitaminer som du vil ha i riktig form, er vitamin A. Når du sjekker innholdslisten på boksen, merk deg at det bør stå beta carotene. Denne varianten er et provitamin av vitamin A (provitamin: et forstadiet til vitamin A som videre kan omdannes til selve vitaminet) beskytter deg mot potensielt giftige/skadelige stoffer, og tilfører kroppen den mengden vitamin A den har behov for. Andre former for provitamin A, som blant annet retylinacetat eller retinolpalmitat, kan bli giftig i for store doser.

multivitaminer
Både vitaminer og mineraler kan opptre i ulike former. For at kroppen skal kunne få best mulig virkning av stoffet, er det viktig at det opptrer i riktig form.

Et tredje vitamin som gjerne forekommer i «dårlige» varianter i de fleste multivitaminer, hvis det i dert hele tatt er inkludert, er vitamin K. Det er fremdeles usikkert hvilken form for vitamin K som er den mest effektive. Vitaminet opptrer i to former, vitamin K1 og K2. Det du bør være obs på er at multivitaminer inneholder en ratio på 1:8 av K1 til K2. (For eksempel en dagsdose på 5mg K1 og 45mg K2).

 

4. Dårlig absorberingsevne 

Mange vitaminer og mineraler absorberes dårlig i kroppen i sin tablettform, så det er svært viktig at du spiser variert og næringsrik kost i tillegg til eventuelle kosttilskudd. Når det gjelder multivitaminer og vitaminer generelt, er den gode nyheten at du kan øke absorberingsevnen ved å innta de på visse måter.

Et eksempel er å innta en et multivitamin som er lettløselig i vann, og gjerne sammen med en glass juice. Vitamin C kan for eksempel øke opptaket av jern i kroppen, så det klassiske eksempelet er å innta jerntabletter sammen med appelsinjuice. Det du ikke bør gjøre er å innta vitaminer sammen med vanndrivende stoffer som kaffe og te.

Andre vitaminer og mineraler bør inntas sammen med måltider der enkelte fettsyrer er inkludert. Vitamin A, E, D og K er alle fettløselige vitaminer. Til slutt kan det være lurt å sjekke innholdsfortegnelsen på multivitaminer å se etter virkestoffer som piperine (Bioperine), capsaicin eller ingrfær. Piperine er et svart pepper ekstrakt som har vist seg å øke opptaket av en rekke vitaminer og mineraler, særlig flere varianter av vitamin B, betakaroten og selenium.

 

Kilde
Stoppani, Jim. (2018). 4 reasons many multivitamins don’t work like they should. Bodybuilding.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

Sunne desserter som bygger muskler!

Finnes det noe bedre enn en god dessert? Og hva om…
Dato: Apr 15, 2021
Ernæring

Slik hjelper karbohydratene deg til å bli sterkere

Trener du for å bygge muskler er det nødvendig at du…
Dato: Apr 13, 2021
Ernæring

Proteinopptak: Hva skjer med proteinet vi spiser?

I like stor grad som ønsket om å bygge muskler, ønsker…
Dato: Apr 08, 2021
Ernæring

5 myter om mat som du må slutte å tro på

All mat vi får i oss inneholder energi, men hva det…
Dato: Apr 08, 2021
Ernæring

Så mye bør du spise til frokost!

Frokosten er kanskje dagens viktigste måltid, noe vi har skrevet om…
Dato: Apr 06, 2021
Ernæring

Unngå overspising med dette trikset

Hender det ofte at du spiser mye mer av godteskålen eller potetgullet…
Dato: Mar 29, 2021
Ernæring

6 grunner til at du bør elske mango!

Visste du at mango er en av verdens mest populære frukter?…
Dato: Mar 26, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Oppskrifter

Sunne og smakfulle proteinvafler!

Vår, sommer, 17.mai! Hva passer bedre enn sunne og smakfulle vafler…
Dato: Mar 25, 2021
Ernæring

13 grunner til at dietten din ikke fungerer

Det er ikke uvanlig å oppleve å ikke få de ønskete…
Dato: Mar 19, 2021
Best i test - kosttilskudd

Betakaroten topp 10 – Best i test betakaroten 2021!

Betakaroten er et kosttilskudd som kan bidra til å gi huden…
Dato: Mar 16, 2021
Ernæring

5 fakta om proteiner du ikke må gå glipp av

De fleste av oss trener styrketrening med et ønske om å…
Dato: Mar 12, 2021
Oppskrifter

Sunne proteinrundstykker på 1-2-3

Er du lysten på fersk hjembakst og noe godt og mettende?…
Dato: Feb 26, 2021
Ernæring

5 tips for å variere kostholdet!

Et variert kosthold som består av helt vanlig sunn mat, gir…
Dato: Feb 25, 2021
Ernæring

Karbohydrater- 3 typer karbohydrater kort forklart

Karbohydrater er kanskje det mest omtalte makronæringsstoffer, men visste du at…
Dato: Feb 21, 2021
Ernæring

Spis brød. Lev lengre!

Ja du leser riktig. Spis mer brød, og lev lengre. En…
Dato: Feb 11, 2021
Oppskrifter

Sjokolade havregrøt – sunn proteinbombe!

Det høres kanskje merkelig ut, men kombinasjonen av sjokolade og havregrøt…
Dato: Feb 09, 2021