Ønsker du deg ned i vekt og mer muskelmasse? Kanskje behøver du å øke fettinntaket? Stikk i strid med det vi alltid har blitt fortalt tyder mye på at fett kan være et effektivt middel for å holde oss slanke.
At mettet fett er usunt og skadelig for kropp og helse, er kunnskap vi har fått inn med morsmelka. Men, en nylig gjennomført studie publisert i tidsskriftet PLOS, setter den gamle lærdommen og teorien på prøve.
I studien ble deltakerne satt på seks ulike 3 ukers dietter som gradvis økte karbohydratinntaket samtidig som det reduserte det totale fettinntaket og mengden mettet fett. Kalori- og proteininntaket forble det samme gjennom alle diettene. Etterhvert som karbohydratnivået økte, steg verdiene av palmitoleinsyre i blodet, en fettsyre som er kjent for å øke risikoen for hjertesykdommer og diabetes. Når mengden palmitoleinsyre i blodet øker, er det et tegn på at kroppen omdanner karbohydrater til fett istedenfor å bruke det som energi. Med andre ord, mengden karbohydrater du spiser kan være avgjørende for hvordan kroppen håndterer mettet fett- om det blir brukt som energi eller blir lagret som fett.
En nylig gjennomført studie utgitt i tidsskriftet Open Heart, indikerer at nyere forskning ikke støtter de orginale retningslinjene for fett i kostholdet som kan dateres tilbake til 1977 og 1983. Disse retningslinjene anbefaler at fett ikke utgjør mer enn 30% at det totale energiinntaket, og at vi reduserer andelen mettet fett fra produkter som rødt kjøtt, feite meieriprodukter, egg og ost, ned til 10% eller mindre.
Da disse retningslinjene ble lansert, falt konsumet av mettet fett raskt, mens andelen av sukkerholdige og karbohydratholdige matvarer økte drastisk. Bare tenkt på hvordan produsentene lanserte fettredusert varianter av bestselgere sine gjennom 90-tallet og tidlig 2000-tallet.
Men, disse retningslinjene som skulle gjøre oss amerikanere sunnere, har ikke hatt den virkningen man håpet på. I USA er andelen overvektige doblet siden 1980. og det forventes at de øker med ytterligere 50% innen 2030. Samtidig vil andelen barn som er overvektige eller lider av diabetes, være tre ganger høyere.
Det viktigste er å slutte og tenke på fett som en skummel fiende som utelukkende har negativ effekt på helsen vår. Fett inneholder en rekke næringsstoffer som kroppen vår er helt avhengig av og som den ikke får i seg gjennom andre produkter enn noen essensielle fettsyrer. Fett, i likhet med protein, bidrar til en langvarig og god metthetsfølelse som igjen gjør at du småspiser mindre. Fett er også en viktig bidragsyter til smak og konsistens og gjør at maten smaker bedre. I hovedsak kan du antageligvis spise færre kalorier, og likevel føle deg mer behagelig mett enn om du skulle spist tilsvarende matmengde med karbohydrater. En annen vesentlig faktor som taler i fettets favør, er at fettet bremser opptaket av glukose i blodbanen, som igjen bidrar til å senke økningen av blodsukkernivået. Så istedenfor at du opplever en voldsom energiboost rett etter et måltid, for så og raskt gå på en smell og kjenne deg energiløs og sulten, vil fettet gjøre at du lettere kontrollerer blodsukkernivåene og opprettholder et stabilt blodsukker, reduserer sultfølelsen og kjenner en langvarig energi.
Enumettet fett
Finnes i olivenolje, maisolje, jordnøttolje, rapsolje og sesamolje. Enumettet fett regnes som det sunneste fettet fordi det hjelper kroppen å redusere det farlige kolesterolet LDL. Denne typen kjennes igjen ved at den som regel er flytende i romtemperatur.
Flerumettet fett
Finnes for det meste i plantefett og fiskefett, men også frø og nøtter. Soyamargarin, soyaolje, olivenolje, fet fisk som sild, makrell, laks og kveite, og ikke minst soyabønner. Denne typen kjennes igjen ved at den alltid er flytende i både- og kjøleskapstemperatur.
Essensielle fettsyrer
Dette er fettsyrer som vi får i oss gjennom kosten og som kroppen ikke klarer å produsere selv. Både omega-3 og omega-6 er essensielle fettsyrer. Omega-3 får vi i oss gjennom skalldyr og kaldvannsfisk, ulike fiskeoljer og grønne blader og planter. Omega-6 fettsyrer finnes hovedsakelig i frø og korn, soyaolje, maisolje, solsikkeolje, olivenolje og rapsolje, men også i kylling og gris. Som regel får de fleste i seg altfor mye omega-6 i forhold til omega-3, og ettersom det bør være en viss balanse mellom disse to fettsyrene, bør du begrense inntaket av matvarer som er rike på omega-6.
Mettet fett
Finnes i produkter som smør, meieriprodukter, noen typer kaker og kjeks, palmeolje og kokkosolje. Denne typen fett er som regel fast ved romtemperatur.
Transfett
Finnes som regel i fritert mat, kaker, kjeks, godteri og mye fast-food. Denne typer fett bør du for all del unngå ettersom den er sterkt linket opp mot opp risiko for hjerte- og karsykdommer, samt at den øker kroppens inflammasjonsnivå.
Kilder
Heimowitz, Colette. Turns Out Everyone Was Wrong About Saturated Fats. Livestrong.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene