Garmin Lily er klokken for deg som ønsker en feminin klokke/aktivitetsmåler som er så liten og lett at den «bare er der» uten og merkes. Og som hjelper deg å holde kontroll på egen helse.

Synes du de fleste smartklokker og aktivitetsmålere er for store og dominerende? Vel, hils på Garmin Lily – selskapets siste aktivitetsmåler utelukkende myntet på kvinner. Her finner du alt du trenger av «verktøy» for å holde oversikt over kropp og sjel i en aktiv hverdag, og det i en klokke som ikke er i nærheten av å ligne på en treningsklokke.

Garmin Lily
Garmin Lily

Product Name: Garmin Lily

Brand: Garmin

MPN: 2399

Currency: NOK

80%

Konklusjon

Garmin Lily er uten tvil en elegant og god klokke, men det er ikke den «komplette» aktivitetsmåleren vi ønsket å se fra Garmin. Lily innehar alle de viktigste helsefunksjonene, og registrer det meste med imponerende nøyaktighet, men til denne prisen skulle vi gjerne sett integrert GPS og altimeter, samt Garmin Pay som åpner for betaling med klokka.

Dersom ønsket ditt er en liten og pen klokke som på en nøyaktig og umerkelig måte klarer å overvåke hverdagsaktivitet, enkel trening og generell helse, så er Garmin Lily en super klokke. Det samme gjelder dersom du allerede har en dedikert treningsklokke og ønsker en litt stiligere klokke til hverdag. Er du derimot på jakt etter en klokke som også skal fungere som din primære treningsklokke, så ville vi valgt en annen modell. Her har Garmin en hel haug av gode alternativer som for eksempel Garmin Venu eller Forerunner 45. Men det er ingen tvil om at Garmin virkelig kan aktivitetsmåling.

Pros

  • Liten, lett og svært elegant.
  • God batteritid til å være så liten.
  • Nøyaktig skritteller og detaljert og god søvnsporing.
  • Mange nyttige funksjoner som hjelper til å overvåke egen helse.
  • Body Battery hjelper deg å holde oversikt over egne energiressurser.
  • Garmin Elevate pulssensor er klassens beste.
  • Støtter smartvarsler og kan fungere som kontroll for musikk på telefonen.
  • Garmin Connect appen er oversiktlig og fin. Gir også mulighet for å delta i konkurranser og utfordringer.
  • Synkronisererautomatisk med en rekke tredjeparts apper som Strava og MyFitnessPal.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.

 

Cons

  • Kun assistert GPS.
  • Teller ikke trapper/etasjer(mangler altimeter).
  • Kan ha kun syv aktivitetsprofiler installert til enhver tid.
  • Støtter ikke Garmin Connect IQ Store.
  • Mangler Garmin Pay og musikklagring.
  • Støtter ikke ekstern pulssensor.
  • Knotete å bytte reim.

Garmin Lily – Design

Garmin Lily er virkelig liten og lett, og det er ikke tvil om at dette er en klokke som egner seg best for små håndledd. Lily handler like mye om design som helsesporing, og kommer i to utgaver; Klassisk og Sport, som igjen tilbys i tre ulike farger. De to modellene er i utganspunktet like, men Klassisk-utgaven har urkasse i rustfritt stål og kommer med lærreim, mens Sport-utgaven har urkasse i aluminium og leveres med silikonreim. Reimene er utskiftbare, men krever litt jobb for å få skiftet.

De to modellene innehar ellers alle de samme funksjonene og betjenes på den samme måten. Klokken er helt fri for knapper og betjenes via en touchskjerm og en «virtuell» knapp nederst på skjermen. Selve navigeringen foregår ved å sveipe i ulike retninger på skjermen, og ved å sveipe høyre/venstre vil du bla deg gjennom de ulike widgetene, mens et sveip ned på skjermen tar deg til hurtigkontroller. Et trykk på den virtuelle knappen tar deg til hovedmenyen hvor du finner oversikten over de ulike aktivitetsprofilene, innstillinger, urskiver og mulighet til å stille alarmer. Knappen fungerer også som en «tilbake»-knapp.

Urskiven på 34 mm er dekket av kraftig i ripebestandig Gorilla Glass 3, og er ulik for de seks modellene. Skjermen er av typen «wake on raise» som betyr at den aktiveres først når du løfter armen, eller trykker på skjermen. Når skjermen slukkes, vil klokken vise den relativt elegante skjermen isteden for en svart skjerm.

Det begynner å bli en del klokker med denne typen skjermteknologi («wake on raise»), og fordelen er åpenbart at det reduserer batteribruken. Vi skulle derimot like å se at Garmin inkluderte muligheten for å velge «alltid på skjerm», ettersom skjermen ikke alltid er like konsekvent på å våkne når du vrir armen. Dette gjelder spesielt dersom du har en genser/jakke som delvis dekker skjermen. Her er Huawei bedre ettersom de gir mulighet til å la skjermen være tent i 20 minutter etter at den er aktivert.

Aktivitetssporing

Garmin Lily introduserer ingen helt nye funksjoner, men har fått alle de viktigste sporingsfunksjonene fra selskapets toppmodeller. Lily sporer skritt, søvn, stress, Body Battery (energiressurser), puls og kaloriforbruk, og hjelper deg å holde oversikt over menstruasjonssyklusen, væskeinntak, oksygennivået i blodet og ikke minst trening og aktivitet.

Lily benytter selskapets siste generasjon Garmin Elevate-pulssensor som gang på gang har vist seg å være svært god, og kombinert med kanskje den mest nøyaktige skrittelleren og ikke minst søvnsporingen (pallplass for søvnsporingen deles med Polar), så er grunnlaget lagt for at tallene og informasjonen som Garmin Lily gir deg faktisk er ganske så nøyaktige.

Pulsmåling på håndleddet vil aldri bli like nøyaktig som tradisjonell pulsmåling med en brystsensor, men selskapene som har klart å gjøre det beste ut av teknologien som brukes for å måle puls på håndleddet (optisk pulsmåling) har klart å lage sensorer og algoritmer som gjør at målingene faktisk er imponerende gode, og for mange vil de være gode nok. Lily kan faktisk (overraskende nok) ikke kobles til en ekstern pulssensor, så her er du tvunget til å klare deg med kun pulsmålingen i klokka. Heldigvis bidrar det kompakte designet og den lave vekten til at pulsmålingene er imponerende gode. Større og tyngre klokker er utsatt for mer bevegelse på håndleddet, som igjen kan resultere i feilmålinger.

Vi vet at veldig mange er opptatt av antall skritt og bruker dette som en motivasjon til å bevege seg i løpet av dagen. Garmin har lenge vært selskapet som har behersket skritteller-kunsten best, og Garmin Lily er intet unntak. Når en klokke skal registrere «ett skritt», så kreves det algoritmer som skiller et faktisk skritt fra andre bevegelser som for eksempel at du løfter armen for å se på klokka, vasker opp, dusjer og lignende daglige gjøremål. Her har flere klokker en tendens til å gi bonusskritt i lange baner, og selv om Lily også kan gi deg noe gratis, så er det ubetydelig.

Kaloriberegningen skjer på bakgrunn av aktivitetsnivå og informasjonen du har lagt inn om deg selv, og er noe mer konservativ enn for eksempel Polar og Fitbit. Vi Finner kaloriberegningen på Garmin som nokså riktig.

Søvnsporingen sørger for å registrere når du legger deg og står opp, samtidig som den bryter ned søvnen i ulike søvnfaser og tiden tilbrakt i de. Her gjør Garmin Lily en god jobb og klarer å registrere både levetid, våkentid og når vi våkner med god presisjon. Lily vil også registrere hvilepuls og SpO2-nivået (kan utføres når som helst) altså oksygenmetningen i blodet. Å måle oksygenmetningen i blodet kan være et nyttig verktøy for å avsløre tegn på søvnapné og potensielle hjerteproblemer.

Er du av den stressa typen, eller bare behøver en påminnelse om at det er tid for å roe ned, så kan du benytte deg av Garmin Lily sin innebygde funksjon for pusteteknikker og stressmåling. Klokka kan faktisk automatisk oppdage når du er for stresset, og deretter gi deg påminnelser om at det er på tide å ta noen minutter å slappe av med en kort pusteøvelse.

Menstruasjonssporingen gjør det enkelt å loggføre symptomer direkte på klokken og i appen, og klokka vil kunne gi deg beregninger av fruktbarhet i tillegg til menstruasjonspåminnelser. Jo mer du loggfører, desto mer nøyaktig blir beregningene.

Av andre egenskaper kan vi nevne hydreringssporing som skal hjelpe deg med påminnelser om å innta nok væske i løpet av dagen, samt respirasjonssporing som registrer hvordan du puster når du sover og under pusteøvelser og yogaaktiviteter.

 

Garmin Lily som smartklokke

Garmin Lily er en aktivitetsmåler, men har i likhet med andre Garmin-klokker begrensede funksjoner som smartklokke. Lily speiler alle varslene fra telefonen din, og dersom du har en Android-telefon kan du legge via Garmin Connect appen legge inn forhåndsdefinerte svar som du enkelt kan sende fra klokka (dessverre ikke mulig for iOS). Garmin har også bygd innen rekke widgeter, eller små apper, som utvider funksjonaliteten til klokka. Her får du blant annet kalendervisning, værmelding, musikkstyring, oversikt over «dagen din» med skritt, aktivitetsminutter, etc., og blant annet enkel tilgang til de ulike verktøyene som nevnte hydreringssporing, menstruasjonssporing, pusteøvelser, m.m..

En funksjon som svært få innehar, men som Garmin har klart å implementere på en veldig fin måte, er sikkerhets- og sporingsfunksjonen. Sikkerhets- og sporingsfunksjonen gjør at du raskt og enkelt kan sende et varsel om hjelp med sanntidsposisjonen din til utvalgte kontakter så lenge klokke og telefon er parkoblet. Denne funksjonen vil for mange gjøre det lettere å føle seg trygg på utendørs, enten det er på en gåtur i byen, eller på en løpetur i marka/fjellet.

Merk at i motsetning til de fleste av Garmin sine nyere klokker, så støtter ikke garmin Lily Garmin sin app-butikk Connect IQ Store. Du kan dermed ikke laste ned apper som ville utvidet funksjonaliteten på klokka ytterligere slik som for eksempel på Garmin Venu eller Garmin Vivoactive 4.

Garmin Lily – trening

Ønsker du å benytte Garmin Lily som treningsklokke så fungerer den også godt til dette, i hvert fall så lenge du er klar over at den har enkelte begrensinger. Som nevnt vil ikke Lily kunne kobles til en ekstern pulssensor, men heldigvis er pulsmålingen i klokka imponerende god. Det største savnet med Garmin Lily er mangelen på innebygd GPS. Her kunne Garmin med fordel integrert en GPS-chip, og ikke minst altimeter slik at klokka var i stand til å telle etasjer/trapper i løpet av dagen.

Dersom du ønsker ha spore treningsturen slik at du får registrert både distanse og antall høydemeter, og ikke minst få kartvisning appen, så må du benytte deg av assistert GPS – altså tilkoblingen av GPS via mobilen. Fyr opp Garmin Connect appen, sørg for at Garmin Lily er tilkoblet, og deretter kan du starte treningsøkta.

Assistert GPS fungerer greit, men det er utvilsomt mye lettere å bare forholde seg til klokka. Hvis du ved et uhell lukker Garmin Connect appen underveis vil også sporingen avsluttes, og distansen vil ikke bli registrert riktig. Det er fullt mulig å trene uten assistert GPS; og klokke vil da benytte seg at den innebygde akselerasjonsmåleren som beregner avstanden ut  i fra antall skritt og beregnet skrittlengde. Det fungerer middels ok, og anbefales ikke med mindre du ikke bryr deg veldig om å loggføre treningen. På en 8,5 km runde mistet Lily en drøy kilometer på rundturen.

Glemmer du å starte klokka før en treningsøkt vil Garmin Lily kunne oppdage dette å starte registreringen automatisk. Dette har etterhvert blitt en vanlig funksjon på aktivitetsmålere, med resultater av varierende kvalitet. Lily gjør det ganske så bra, men du mister litt tid/distanse sammenlignet med å registrere manuelt. Disse øktene dukker ikke opp i nyhetsfeeden/kalenderen som en vanlig treningsøkt, men står oppført som en egen aktivitet i grå farge som indikerer en Move IQ-aktivitet.

Du kan velge mellom en rekke aktivitetsprofiler fra Garmin Connect, men du kan kun ha syv ulike aktivitetsprofiler installert på klokka til enhver tid. Dette betyr at dersom du skal legge til en ny aktivitetsprofil, så må du inn i appen å fjerne en eksisterende profil før du kan legge til en ny. Her kunne Garmin med fordel åpnet opp for å la klokken støtte flere aktivitetsprofiler, spesielt ettersom den i utganspunktet forhåndsinstallerte funksjonen «pusteøvelser» tar opp en plass for aktivitetsprofiler.

Den komplette listen med aktivitetsprofiler er:
Gå, løping, tredemølle, utholdenhet, trappemaskin, elliptisk maskin, sykkel, styrketrening, svømming i basseng, pilates, yoga, pustetrening, annet.

For styrketrening er Lily i stand til å registrere antall repetisjoner av en gitt øvelse, og dersom en teller feil, kan du enkelt korrigere det direkte på klokka. I utgangspunktet skal Lily også kunne gjenkjenne øvelsen du utfører, men dette er ikke alltid like pålitelig.

For svømming i basseng klarer Garmin Lily å telle antall bassenglengder du svømmer, tid per lenge, total tid og puls (puls er kun synlig i appen etter økta er avsluttet).

Garmin Connect – mobil og nettjeneste

Partnerappen til Garmin heter Garmin Connect og gir deg full innsikt over alt som klokken har registrert. Her finner du detaljert oversikt over puls, energiforbruk, stressnivå, Body Battery, skritt, søvn, respirasjonsfrekvens, aktiviteter, m.m.. Du kan også melde deg på utfordringer mot andre Garmin Connect-brukere, deg selv, eller utfordre en treningskamerat.

Appen er oversiktlig og fin, og du kan selv bestemme hvor mye informasjon du ønsker skal vises ved å fjerne/legge til ulike data som skritt, puls, kalorier, etc. fra forsiden.

Så lenge klokka er tilknyttet appen, vil alt av informasjon fra klokka synkroniseres automatisk til mobilen og Garmin Connect. Og synes du appen blir liten og uoversiktlig, så har du all informasjon tilgjengelig over nettjenesten Garmin Connect.

Konklusjon

Garmin Lily
Garmin Lily

Product Name: Garmin Lily

Brand: Garmin

MPN: 2399

Currency: NOK

80%

Konklusjon

Garmin Lily er uten tvil en elegant og god klokke, men det er ikke den «komplette» aktivitetsmåleren vi ønsket å se fra Garmin. Lily innehar alle de viktigste helsefunksjonene, og registrer det meste med imponerende nøyaktighet, men til denne prisen skulle vi gjerne sett integrert GPS og altimeter, samt Garmin Pay som åpner for betaling med klokka.

Dersom ønsket ditt er en liten og pen klokke som på en nøyaktig og umerkelig måte klarer å overvåke hverdagsaktivitet, enkel trening og generell helse, så er Garmin Lily en super klokke. Det samme gjelder dersom du allerede har en dedikert treningsklokke og ønsker en litt stiligere klokke til hverdag. Er du derimot på jakt etter en klokke som også skal fungere som din primære treningsklokke, så ville vi valgt en annen modell. Her har Garmin en hel haug av gode alternativer som for eksempel Garmin Venu eller Forerunner 45. Men det er ingen tvil om at Garmin virkelig kan aktivitetsmåling.

Pros

  • Liten, lett og svært elegant.
  • God batteritid til å være så liten.
  • Nøyaktig skritteller og detaljert og god søvnsporing.
  • Mange nyttige funksjoner som hjelper til å overvåke egen helse.
  • Body Battery hjelper deg å holde oversikt over egne energiressurser.
  • Garmin Elevate pulssensor er klassens beste.
  • Støtter smartvarsler og kan fungere som kontroll for musikk på telefonen.
  • Garmin Connect appen er oversiktlig og fin. Gir også mulighet for å delta i konkurranser og utfordringer.
  • Synkronisererautomatisk med en rekke tredjeparts apper som Strava og MyFitnessPal.
  • Sikkerhets- og sporingsfunksjon.

 

Cons

  • Kun assistert GPS.
  • Teller ikke trapper/etasjer(mangler altimeter).
  • Kan ha kun syv aktivitetsprofiler installert til enhver tid.
  • Støtter ikke Garmin Connect IQ Store.
  • Mangler Garmin Pay og musikklagring.
  • Støtter ikke ekstern pulssensor.
  • Knotete å bytte reim.

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Best i test - kosttilskudd

Proteinpulver topp 10 – Best i test 2024!

Vi gir deg den beste oversikten over markedets beste og mest…
Dato: Apr 23, 2024
Best i test - kosttilskudd

Omega-3 kosttilskudd – Best i test 2024!

Vi gir deg oversikten over de 10 beste omega-3 kosttilskuddene på…
Dato: Apr 16, 2024
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024