Test: Garmin Forerunner 945 LTEDrøye to år etter lanseringen av Garmin Forerunner 45 og Forerunner 945 er oppfølgerne klare. Her er rykende ferske Garmin Forerunner 55 og Garmin Forerunner 945 LTE.
Salget av pulsklokker og wearbles ser ikke ut til å ende med det første, og Garmin har økt sine markedsandeler noe voldsomt de siste par årene. Sammenlignet med konkurrentene Polar, Suunto og Coros spenner Garmin over en langt bredere brukergruppe og dekker det meste fra yoga og pusteøvelser til styrketrening, HIIT-trening, løp, sykkel, svømming, outdoor og mye, mye mer.
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Nye Garmin Forerunner 55 og Garmin Forerunner 945 LTE skal ta selskapet enda et steg videre, og introduserer noen helt nye funksjoner og enda bedre nøyaktighet. Mens Garmin Forerunner 55 fremdeles benytter Elevate 3.0 pulssensoren som også sitter i Forerunner 45, kommer Forerunner 945 LTE med Garmin sin nyeste Garmin Elevate 4.0. Vi har svært gode erfaringer med begge pulssensorene og regner de som de beste på markedet etter Apple Watch Series 6. Når det gleder GPS-chip har ikke Garmin oppgitt noen detaljer, men det er sannsynlig at i det minste Forerunner 945 LTE kommer med Sony sin nyeste GPS-chip som skal bidra til enda bedre presisjon på sporingen.
Under går vi mer i detaljer om oppdateringene.
NB: oppdatert med Test: Garmin Forerunner 55
NB: oppdatert med Test: Garmin Forerunner 945 LTE
Garmin Forerunner 45 har frem til nå (foruten om den eldre Forerunner 30) vært selskapets rimeligste modell i Forerunner-familien og fikk meget god omtale i vår test av klokken tidligere. Garmin Forerunner 55 bevare i stor grad det samme kompakte designet, men økt batteritid og noen nye funksjoner gjør at dette ser ut som en meget fin budsjettmodell.
De viktigste egenskapene og endringene fra Garmin Forerunner 45 er:
Ellers kommer Garmin Forerunner 45 med de mange fine funksjonene vi allerede finner i Garmin Forerunner 45, hvorav disse er de viktigste:
I tillegg har Garmin Forerunner 55 selvfølgelig alle de eksisterende funksjonene fra Garmin Forerunner 45 og ser med andre ord ut til å være en meget godt utstyrt klokke til prisen på drøye 2300 kr. Legg merke til at Garmin Forerunner 55 i motsetning til sin forgjenger kommer i kun en størrelse på 42mm. Forennuer 45 kommer i to størrelser – 39mm og 42mm-, men begge klokkene har den samme skjermstørrelsen på 1,04″.
Garmin Forerunner 945 LTE er ingen revolusjon, men snarere enn oppgradert utgave av den allerede meget populære og gode Garmin Forerunner 945. Den nye modellen kommer med en liten designendring og noen nye funksjoner, men den store nyheten er økt fokus på sikkerhet gjennom LTE-tilkobling slik at du kan sende nødmeldinger ved behov for akutt hjelp uten å ha med deg telefonen.
Nye Garmin Forerunner 945 LTE har blitt litt mindre og 1 gram lettere, men beholder den samme 1.2″ store transflektive MIP fargeskjermen. Størrelsesmessig legger den seg midt mellom Forerunner 745 (43,8 x 43,8 x 13,3 mm) og Forerunner 945 (47 x 47 x 13,7 mm). Klokken måler 44,4 x 44,4 x 13,9 mm og har dermed blitt litt smalere, men tykkere. Klokken vil derfor passe enda bedre for deg med tynne håndledd, og ikke minst bruker pulsmåling på håndleddet erfaringsmessig å være bedre på mindre klokker.
Klokken kommer i to farger (svart og hvit) og ser ellers helt lik ut som sin forgjenger. Klokken er også tilgjengelig som en «Bundle» som inkluderer et Garmin HRM-Pro og HRM-Swim pulsbelte og en ekstra svart silikonreim. Denne modellen kommer med en knallgul reim som standard. Prisen er 7499,- for Garmin Forerunner 945 LTE og 9199,- for Garmin Forerunner 945 LTE Bundle.
LTE-tilkoblingen til Garmin Forerunner 945 LTE innebærer altså ikke tradisjonell LTE-tilkobling som lar deg sende meldinger, motta samtaler, sjekke mail, etc.. Garmin benytter en egen dataplan som er uavhengig av hvilken mobiloperatør du benytter deg av i dag, og betales via et månedlig abonnement til 80,- per måned, eller gjennom et årsabonnement til en redusert månedspris på 70,- per måned.
Det er greit å nevne at til tross for mangelen på «ekte LTE-tilkobling» og muligheten til å motta varsler uten mobilen tilgjengelig, så har Garmin Forerunner 945 LTE relativt god støtte for smartvarsler. Så lenge du har med deg telefonen vil klokken speile samtlige varsler slik at du kan lese meldinger rett på klokka, eller bruke klokka til å besvare/avvise samtaler.
Dersom du benytter en Android-telefon vil du kunne besvare meldinger med forhåndsdefinerte meldinger skrevet i Garmin Connect. Dette gjelder ikke for iOS-brukere på grunn av Apple sine strenge begrensninger.
Med LTE-tlkoblingen vil du kunne legge igjen mobiltelefonen hjemme og fremdeles ha mulighet til å dele sanntidsposisjonen din når du er ute på tur. Konseptet er enkelt, men likevel genialt. Du får mulighet til å dele turen din «live» fra start til stopp med utvalgte kontakter du selv definerer på forhånd. Oppsettet gjøres enkelt i partner-appen Garmin Connect, og klokken vil deretter starte «live tracking» automatisk hver gang du starter en ny treningsøkt. Dersom du aktiverer «live tracking» vil kontaktpersonene dine kunne følge med deg på ruten hele turen fra start til slutt. Skulle det oppstå et uhell, at du krasjer på sykkel, faller under en løpetur, eller blir liggende urørlig over en unormalt lang periode, vil klokken registrerer dette og gjennom LTE-tilkoblingen sende ut en nødmelding til både kontaktepersonene og til Garmin sin hovedsentral som igjen kontakter den riktige nødsentralen i ditt respektive området.
I tillegg til sikkerthets- og sporingsfunksjonene vil LTE-tilkoblingen gi deg mulighet til å motta «tilskuermeldinger«, altså heiarop og motiverende meldinger rett på klokka fra utvalgte kontakter. Tilskuermeldinger gjør det mulig å motta meldinger i form av tekst og lyd fra venner og familien.
LTE-tilkoblingen åpner også opp for muligheten til å dele oppdateringer om løpet underveis på treningsturen «sanntidsdeling av aktiviteter«. Denne funksjonen gir mulighet for utvalgte kontakter å se informasjon om hastighet, distanse, etc..
Garmin Forerunner 945 LTE er allerede en vanvittig fullspekket og komplett klokke, og du får såklart alle de kjente trenings- og restitusjonsfunksjonene fra Forerunner 945, og ikke minst støtte for offline streaming av musikk gjennom Spotify, Deezer eller musikk lagret på klokka, betaling via Garmin Pay og ikke minst kart.
Garmin hiver også inn noen nye og oppdaterte funksjoner som forbedret intervallfunksjon. Dette er i utgangspunktet en «visuell» oppdatering der informasjonssiden for intervaller automatisk klassifiserer og holder oversikt over den raskeste og sakteste tiden for hvert drag. Det er også lettere å tilpasse intervallene manuelt ved å trykke på «lap»-knappen for å registrere et drag.
Garmin Forerunner 945 er allerede en ekstremt velutstyrt klokke, og det er ikke utenkelig at denne modellen vil få den samme intervallfunksjonen. Det er med andre ord begrenset hvor mye nytt det er å melde om Forerunner 945 LTE, men LTE-tilkoblingen vil utvilsomt kunne bidra til økt sikkerhet og trygghet for brukeren.
NB: Oppdatert med Test: Garmin Forerunner 55
NB: oppdatert med Test: Garmin Forerunner 945 LTE
Her kan du lese våre tester av de to forgjengerne her: