Det er vanskelig å fornekte at det meste som er fritert også smaker godt. Da er det greit å vite at fritert mat faktisk øker risikoen for død som følge av hjertesykdom.
Så mye som en tredjedel av alle amerikanere spiser fast food hver dag, og tidliger studier har vist at et høyt inntak av fritert mat er forbundet med en høyere risiko for diabetes type 2 og hjertesykdommer.
Det har likevel vært skepsis til hvor godt dette stemmer, og for å få klarhet i dette bestemte en gruppe amerikanske forskere seg for å undersøke hvordan fritert mat ville påvirke risikoen for død av hvilken som helst årsak, og særlig som følge av hjertesykdom og kreft.
Forskerne brukte spørreskjema for å vurdere kostholdet til 106 966 kvinner mellom 50 og 79 år. Alle kvinnene var en del av Women’s Health Initiative (WHI) mellom årene 1993-1998, og ble fulgt opp til februar 2017.
I løpet av denne perioden døde 31 588 deltakere, hvorav 9320 dødsfall var hjerte-relaterte, 8358 var kreft-relaterte, og 13 880 dødsfall skjedde av andre årsaker.
Forskerne så på kvinnenes totale inntak av ulike matvarer og det spesifikke inntaket av forskjellige friterte matvarer som blant annet fritert kylling, fritert fisk, fritert skalldyrmat, og andre friterte matvarer som drench fries, tortilla chips og taco-skjell.
Etter å ha tatt høyde for potensielle faktorer som kunne påvirke utfallet, som blant annet livsstil, generelt kosthold, utdanningsnivå og lønn, kom forskerne frem til at de som regelmessig inntok fritert mat var oftere forbundet med økt risiko for død av noen som helst årsak, og spesielt som følge av hjertesykdom.
Det er verdt å bruke seg at dette var en observasjonsstudie som kun så på kvinner i USA, og resultatene bør derfor taes med en klype salt. Amerikanere generelt har ikke det sunneste kostholdet akkurat… Likevel, forskerne påpeker dem gjennomgående trenden med økt risiko for dødelighet ved et høyt inntak av fritert mat, så det er grunn til å begrenset inntaket av dette til moderate mengder.
Konklusjonen til forskerne er at «et redusert inntak av fritert mat kan ha stor innvirkning på den generelle folkehelsen». Et redusert inntak av fritert mat vil sannsynligvis redusere risikoen for tidlig død av hvilken som helst årsak.
Kilde
Sciencedaily.com
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene