I følge en ny undersøkelse unngår 65% av kvinnene treningssenteret som følge av frykt for å bli dømt. Her er rådene som kan øke selvtilliten din.

Det er ikke uvanlig å føle seg litt utilfreds i det du trår inn i et treningsstudio som florer av mennesker med “perfekte” kropper og muskler større enn Hulken. Det er heller ikke uvanlig å være nervøs for om man gjennomfører øvelsen riktig, eller at man ser litt små-rar ut i en eller annen merkelig stilling i det du utfører en øvelse.

Hvis du noen gang har følt på frykten for å gå inn i et på et treningssenter så er du definitivt ikke alene. I følge en ny undersøkelse fører usikkerheten rundt egen kropp og selvbilde på treningssenteret til mer enn bare litt angst – det holder et sjokkerende antall kvinner borte fra setrene!

 

Frykten for treningssenteret

Av de 1000 kvinnene som deltok i undersøkelsen oppgir hele 65% at de unngår treningsstudioet i frykt for å bli dømt. Til sammenligning oppgav bare 36% av mennene det samme.

Listen over “frykt” for treningssentrene fortsetter. 55% av kvinnene føler at de blir dømt for og “ikke se passe nok ut”, 49% bekymrer seg for valget av bekledning, og 25% frykter å bli stereotypifisert.

Frykten for å bli dømt kommer fra akkurat det: “frykten for og ikke være bra nok”. Selv om mange føler seg “overvåket” av andre, er sannheten at det i hovedsak er kun deg selv som bryr deg om hvordan du ser ut. Alle er nemlig like fokuserte på seg selv, og de kunne ikke brydd seg mindre over hvordan du ser ut

Siden ikke engang topptrente utøvere eller velutdannete PT-er er helt immun mot den lille følelsen av angst som kan oppstå på et treningssenter, har vi noen tips til hvordan du kan øke selvtilliten din på treningssenteret slik at du reduserer ubehaget og frykten for å bli dømt.

selvtillit trening
Planlegg treningsøkten på forhånd, gå gjennom øvelsene ved å lese deg opp eller se videoer på YouTube. Du skal heller ikke være redd for å spørre noen andre om hjelp.

Planlegg treningen.

For å føle deg trygg bør du på forhånd ha en klar plan for hva du vil med treningen. Hva skal treningsøkta bestå av? Hvilken rekkefølge skal du gjennomføre øvelsene i? er du kjent med maskinene/apparatene du skal bruke? Hvis du ikke vet hvordan du skal gjennomføre en øvelse, bruk gjerne tid på å studere den i forkant. Det finnes mange gode YouTube-videoer og artikler som viser deg hvordan du skal gjennomføre alle verdens ulike øvelser. Mange treningssentre har også en QR-kode på hvert enkelt apparat som tar seg skanne med telefonen, og som da gir deg mulighet til å se en video av hvordan øvelsen skal gjennomføres.

 

Øv hjemme

50% prosent av kvinnene rapporterte om frykt for å utføre øvelsene feil. Til tross for at du har en god plan på hvordan du skal gjennomføre en spesifikk øvelse, betyr det ikke at øvelsen kommer til å få av seg selv. Det enkleste og beste trikset er å øve i forkant. Bruk tid hjemme på å simulere øvelsen. Skal du gjennomføre en knebøy eller markløft på treningssenteret, så er det gode muligheter for å øve seg på dette hjemme, enten med noen lette manualer, eller helt uten vekter.

Bli kjent med utstyret

Utstyret fra senter til senter kan variere. Til tross for at du er godt kjent med apparatene og utstyret i et treningssenteret, er ikke alt treningsapparatet det samme dersom du skifter til et annet lokale. Du kan i verste fall risikere å møte en maskin du tror du kan både ut og inn, men som ikke engang klarer å skru på! I følge undersøkelsen føler over 58% av kvinnene at de blir dømt for å bruke utstyret på feil måte.

Løsning på dette er enklere enn du tror: Hvis du ikke vet hvordan du bruker et bestemt apparat, så spør! Spør enten noen som jobber på senteret, eller noen andre som trener samtidig med deg. De fleste vil bare være glad for å bli spurt, og det verste du får er et enkelt “nei”.

frykt for treningssenter
Prøv gjerne en gruppetime dersom du føler deg utrygg.lvtillit

Prøv en gruppetime!

Å delta på en gruppetime kan være en god måte å komme i gang med treningen på. Et tips er da å velge en plassering lengre bak i gruppen slik at du blir litt mer usynlig. På denne måten kan du få tid til å prøve deg litt frem uten at du behøver å bekymre deg for at alle rundt deg skal observere deg å dømme deg.

 

Rapporter trakassering

5% av kvinnene i undersøkelsen rapporterte å bli seksuelt trakassert på treningssenteret. Det finnes INGEN unnskyldning for seksuell trakassering, og dersom du noen gang opplever dette, bør du rapportere det til ledelsen umiddelbart. Dette gjelder uansett om du blir trakkasert av andre medlemmer, noen ansatte eller en PT.

 

Husk målene dine.

Husk hva som fikk deg til å ønske deg å gå på treningssenteret i utgangspunktet. Ønsket du å gjøre kroppen sterkere? Gi helsen en mental boost? Se bedre ut? Få mer overskudd i hverdagen? Prioriter å ta vare på deg selv. Å ta vare på deg selv betyr også at du må kvitte deg med den saboterende “frykt-følelsen” som sitter i hodet ditt.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Fitnessmagazine.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Produkttest

Løpejakker topp 10 – Best i test 2020

Vi har testet noen av markedets beste løpejakker! Her finner du…
dato: Jul 13, 2020
Styrketrening

4-minutter HIIT trening!

Finnes det en supereffektiv treningsøkt på under 10 minutter som kan…
dato: Jul 13, 2020
Styrketrening

Bradford Press for sterkere skuldre!

Klar for å trene deltamuskelen? Denne øvelsen setter musklene under konstant…
dato: Jul 10, 2020
Produkttest

Test: Miiego BOOM

Miiego BOOM har vunnet både RED DOT AWARD og ISPO AWARD,…
dato: Jul 09, 2020
Kondisjon & løping

Trening i varme kan gjøre deg sprekere!

Å trene i varme kan fortone seg som et lite mareritt,…
dato: Jul 09, 2020
Ernæring

5 matvarer som øker risikoen for inflammasjon

Disse 5 matvarene bør du holde deg unna dersom du skal…
dato: Jul 08, 2020
Produkttest

Test: Jaybird Vista

Jaybird Vista er øreproppene som kan få deg til å overgå…
dato: Jul 07, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

AMRAP-trening for sterkere kjernemuskulatur!

Kjernemuskulatur eller magemuskler? Samme det. Dette supereffektive AMRAP-settet med 4 øvelser…
dato: Jul 06, 2020
Fysisk og psykisk helse

Slik bruker du HRV og pulsklokka til å forbedre restitusjonen

Treningsfremgang er et resultat av jevnlig og progressiv belastning over tid kombinert…
dato: Jul 03, 2020
Styrketrening

Øvelsen du trenger for å løfte mer i benkpress

Benkpress er kanskje den mest populære øvelsen sammen med knebøy og…
dato: Jul 03, 2020
Kondisjon & løping

Hvilken aerob treningsmetode forbrenner mest fett?

Hva er fordelene av å drive kondisjonsbasert trening? Og hvilken øvelse…
dato: Jul 02, 2020
Styrketrening

Slik dobler du antallet pull-ups på 30 dager

Ønsker du å forbedre styrken i overkroppen og å kunne gjennomføre…
dato: Jul 02, 2020
Slanking & forbrenning

Øvelsene som forbrenner mer kalorier enn løping!

Løping er en av de mest effektive formene for å sette…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Gratis Treningsprogram

Tren hele kroppen på 15 minutter!

Denne effektive fullkroppsøkten med kettlebells tar deg kun 15 minutter å…
dato: Jun 29, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juni 2020!

Sommermåneden juni er i gang! Nå er det virkelig tid for…
dato: Jun 25, 2020