Periodisk faste er et spisemønster som etter hvert har vokst seg svært populært. Undersøkelser viser at periodisk fasting kan gi deg en rekke helsegunstige fordeler i tillegg til flere andre goder. Dette skal vi gå gjennom her.

Svært mange kostholdsråd forteller deg at du bør innta mange små måltider jevnt fordelt utover dagen. Dette hjelper deg å regulere blodsukkeret, opprettholde en god metthetsfølelse, samt å spise mindre porsjoner til hvert måltid. Periodisk faste bryter totalt med denne tankegangen. Dette er et spisemønster der alle måltider inntas innenfor et bestemt antall timer på dagen, såkalte spisevinduer. Resten av dagen skal kroppen gå i faste, altså uten inntak av mat eller annen småspising. Utført på riktig måte vil periodisk faste tillate et sunt og avslappet forhold til mat og kosthold.

Periodisk faste er IKKE en diett. En diett er en midlertidig og kortvarig kur, og er ikke ment å opprettholde over tid. Som regel er en diett såpass tøff for kroppen at de færreste klarer å opprettholde den lenger enn det selve dietten er ment for. Periodisk faste er et spisemønster, eller en livsstil. Dette er noe du kan tilpasse til hverdagen å leve fint med resten av livet. Mange opplever at periodisk faste gjør hverdagen lettere, og da er det ikke noe problem å følge dette mønsteret. For andre vil et slikt spisemønster komme i konflikt med familieliv og annet sosialt liv, og da kan det være lurt å spørre seg selv om det er verdt det.

Spisemønsteret består av spisevinduer, perioder der du kan spise mellom fasten. De fleste velger å innta tre måltider, ett i hvert spisevindu, og helst til samme tid hver dag. Kroppen er svært tilpasningsdyktig. Selv om du i dag ville sett på periodisk faste som et umulig prosjekt, så er det større sannsynlighet for at du ville klart å gjennomføre det enn at du ville mislyktes. Tilvenningsperioden kan være tøff, men det er snakk om så lite som en ukes tid før kroppen begynner å venne seg til det nye spisemønsteret.

 

Fasten

Det er ulike måter å faste på, men det vanligste måten (Leangains), anbefaler et spisevindu på åtte timer for menn og ti timer for kvinner. Fasteperioden blir tilsvarende 16 timer for menn og 14 timer for kvinner. I selve fasteperioden er det viktig at du holder deg unna kaloriholdig mat og drikke. Du kan innta sukkerfrie pastiller/tyggis og drikke som vann, te og kaffe. Du kan fint trene i fasteperioden, men dersom du trener styrketrening anbefales det at du inntar 10g BCAA før treningsøkten, og deretter 10g BCAA hver time fram til neste spisevindu. Det er ikke nødvendig å innta BCAA dersom du har trent kondisjonstrening.

Her finner du Topp 10 BCAA.
Les også Dette er BCAA- og derfor kan det gjøre deg sterkere!

Sammensetningen av måltidene bør følge retningslinjene for et normalt og sunt kosthold, med jevn fordeling av karbohydrater, fett og proteiner. Måltidene bør likevel gjenspeile målsetningene og ambisjonene dine. Normalt vil de fleste ha et høyt innhold av proteiner i et spisemønster som periodisk faste. Proteiner gir god metthetsfølelse, samtidig som det vil bidra til å opprettholde og bygge muskler. Antallet kalorier skal være som i et vanlig kosthold. Periodisk faste er ikke i seg selv ment som en slankende kur, men kan fint brukes for de som ønsker å gå ned i vekt- bare det tilpasses.

Når du følger spisemønsteret i periodisk faste, lønner det seg å spise proteinrik mat som metter godt. I tillegg er det sunt!

Fordelene med periodisk faste

Nå har vi skrevet en del om HVA periodisk faste er, og videre skal vi fokusere på fordelen med periodisk faste.

 

Høyere fettforbrenning

Forskning viser at periodisk faste kan bidra til økt fettforbrenning ved at det ”skrur på” gener som produserer proteiner som gjør kroppen mer ineffektiv. Man skulle tro at ineffektivt er noe negativt, men når det kommer til fettforbrenning er dette tvert i mot positivt. Mindre effektivitet betyr at kroppen må forbruke mer fett og karbohydrater for å fullføre de dagligdagse oppgavene den er satt til å gjøre. Kombinerer du dette med høyintensitets trening som for eksempel vektløfting eller intervaller, ligger forholdene svært godt til rette for å forbrenne fett uten at det går på bekostning av muskelmasse.

 

Bedre helse

Flere studier viser at periodisk faste bidrar til et sterkere immunforsvar, som igjen reduserer risikoen for sykdom og at du må stå over treningen. Periodisk faste kan også bidra til å opprettholde et stabilt og normal insulinnivå og har dermed direkte innvirkning på blodsukkeret. Et jevnt blodsukkernivå gjør at du unngår perioder der energinivået føles helt tomt, og videre at du føler trang til å spise noe søtt.

 

Du blir mer effektiv

Mange som velger å følge et spisemønster som periodisk faste, rapporterer at de blir mer effektiv. Istedenfor å tenke på hva man skal ha til lunsj eller fantasere om noen raske karbohydrater når man føler seg sliten og frustrert på jobben, vil periodisk fasting gjøre det enklere å konsentrere seg fullt og helt om arbeidsoppgavene. Du får også mer tid til jobben, og slipper å bli avbrutt. Siden blodsukkeret også er jevnt gjennom hele fasteperioden, vil du sannsynligvis kjenne deg mer opplagt enn om du hadde brutt fasten med lunsj eller andre små-måltider.

Stabilt blodsukker hjelper deg å unngå situasjoner som dette.

 

Ekstremt lettvint

En av de største fordelene med periodisk faste, og mye av tanken bak hele konseptet, er at det skal være lettvint! Intensjonen er at du skal kunne ha et sunt og avslappet forhold til mat, og at maten ikke skal styre livet ditt. Du kan spise når det passer deg i spisevinduene som er oppsatt, og i fasteperiodene er du klar til hva enn som måtte møte deg. Dersom du er mye på farten vil periodisk faste kunne hjelpe deg å opprettholde et stabilt energinivå å hjelpe deg til å være mer fleksibel.

 

Motvirker jet-lag

Denne henger litt sammen med punktet over, for det handler om fleksibilitet og lettvinthet. Forskning viser at dersom du faster i minst 16 timer, så vil det hjelpe deg å ”slette” det vi kaller vår indre ”mat-klokke”.

Kroppen vår styres av signaler, og den tilpasses lett til nye mønstre. Lyset styrer mye av energinivået vårt, og fra naturens side blir vi trøttere når mørket faller på og våkner til liv når lyset skrus på. Når vi reiser over tidssoner må vi tilpasse oss til den nye tidssonen på kort tid. Lyset har som nevnt stor innvirkning, men spisemønsteret har faktisk også en stor påvirkningskraft på dagsrytmen. Når du faster, vil du hjelpe kroppen til å resette den indre klokken siden kroppen ”sletter” signalene som tilsier at klokken er ”frokosttid”, ”lunsjtid”, ”middagstid” osv.. Dersom du begynner å spise til faste tider av dagen, tilpasset den nye tidssonen, vil du mye raskere tilpasse deg den nye tidssonen.

 

Kilder
Stoppani, Jim (2017). 4 Reasons Why You Should Be Intermittent Fasting. Bodybuilding.com

Åmdal, Kjetil (2012). Periodisk faste for dummies. Fitnessbloggen

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Oppskrifter

3 sunne og næringsrike desserter

Hva med å nyte en dessert full av vitaminer, mineraler og…
dato: Jun 30, 2020
Oppskrifter

Smoothie Bowl – næringsrike fargebomber!

Du skal lete lenge for å finne en oppskrift som inneholder…
dato: Jun 18, 2020
Oppskrifter

Sunn sjokoladekake på 30 minutter!

Sunn, digg og superrask å lage! Denne sjokoladekaken kan du smelle…
dato: Jun 17, 2020
Kosttilskudd

Billig vs. dyrt proteinpulver. Dette må du vite.

Proteinpulver finnes i mange ulike typer, enormt mange smaker, og med…
dato: Jun 17, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunt bananbrød med jordbær

Dette herlige brødet kommer til å bli en favoritt! Prøv deg…
dato: Jun 11, 2020
Ernæring

Parmesanost – derfor bør du spise mer av dette!

Parmesan osten er kanskje en av de mest smakfulle ostene. Det…
dato: Jun 10, 2020
Kosttilskudd

Løft bedre og tenk bedre med dette trikset

Seriøse utøvere har lenge brukt kosttilskudd for å maksimere muskelvekst, restitusjonen…
dato: Jun 05, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Visste du dette om fettforbrenning?

Noen trener for å bli sterkest mulig, andre trener for å…
dato: May 28, 2020
Oppskrifter

Healthy hacks: Sunne og crispi chips av kål!

Det kan høres ut som tidenes kjedeligste snacks, men denne sunne…
dato: May 27, 2020
Oppskrifter

Oppskrift: Sunne og smakfulle blåbærmuffins

Du kan ikke trene hver eneste dag, og innimellom behøver du…
dato: May 16, 2020
Ernæring

Derfor bør du begynne å spise rødbete!

Neste gang du går forbi grønnsaksdisken bør du ta med deg…
dato: May 12, 2020
Ernæring

Den beste maten å spise før og etter trening

Maten du spiser er energien som gjør at du fungerer i…
dato: May 11, 2020
Ernæring

9 frukter du kan spise selv om du går på lavkarbodiett

Lavkarbodietter hører til blant de mest populære diettene, men de begrenser…
dato: May 08, 2020