Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett har blitt brukt til å bygge muskler og forme kroppen. Men er faktisk en god grunn til at helsemyndighetene anbefaler styrketrening to ganger i uken til absolutt alle!

Alle bør trene styrketrening

Det kan kanskje se ut som at de som trener styrketrening gjør det av estetiske årsaker, og at det bare er forbeholdt de som er spesielt interesserte. Men alle bør faktisk trene styrketrening av helsemessige årsaker. Hvorfor flere ikke er interessert i å drive med en treningsform som har fordeler når det kommer til hjerte, balanse, beinhelse og muskelmasse, som i tillegg gjør det enklere å gå ned i vekt og beholde den nye kroppsvekten er et mysterium.

Det er også en viktig treningsform for personer med kroniske sykdommer. Selv om alle kanskje ikke synes det er like morsomt å holde på med er det faktisk en svært god investering i egen helse, velvære og livskvalitet å få inn et par styrkeøkter i uken.

Kort definisjon av styrketrening

Poenget med styrketreningen er å forbedre muskelstyrken ved å trene spesifikke muskler eller muskelgrupper med ytre belastning som frivekter, treningsapparater eller egen kroppsvekt. Man må øke motstanden over tid slik at musklene og andre strukturer i kroppen blir nødt til å tilpasse seg og bli sterkere eller større.

Styrketrening av hele kroppen har en stor overføringsverdi til helt normale ting vi gjør i hverdagen, som å bære handleposer, plukke opp noe som har falt på gulvet, sette opp noe på en hylle og komme seg opp hvis man faller.

styrketrening

Fordelene med styrketrening

Bortsett fra at man kan få en muskuløs og definert kropp, slik Instagrm viser, har styrketrening en rekke positive helseeffekter.

1. Sterkere og i bedre form

Det er kanskje selvsagt, men å bli både sterkere og i bedre fysisk form er helt kritisk for å klare dagliglivet, særlig når vi blir eldre og begynner å miste muskelmasse. Tap av muskelmasse starter allerede i 30-årene, så det er lurt å begynne å forebygge dette forfallet så tidlig som mulig.

2. Beskytter skjelettet

Ikke bare bygger styrketrening muskler gjennom belastningen som blir påført kroppen, det er også med på å bygge opp og styrke skjelettet. Det er ikke så mye som skal til, bare to økter på 30 minutter per uke med styrketrening på høy intensitet, vil i tillegg til å forbedre prestasjonen og den fysiske formen også styrke skjelettet.

Aktiviteter som er med på å øke muskelmasse, styrke og kraftutvikling er også med på å styrke skjelettet, leddene og helsen vår.

3. Du bruker flere kalorier når du driver med styrketrening

All fysisk aktivitet øker energiforbruket der og da, og noen treningsformer gjør at vi bruker mer energi også etter treningsøkten er avsluttet. Både etter avsluttet styrketrening og kondisjonstrening vil kroppen fortsette å bruke flere kalorier enn den vanligvis gjør i hvile.

En ekstra fordel med styrketrening er at jo tyngre du trener og jo mer krevende treningen er, desto mer øker energiforbruket etter trening. I tillegg vil økt andel muskelmasse i seg selv også kreve mer energi fra kroppen.

Derfor har en svært muskuløs person et høyere energiforbruk, på grunn av selve treningen, etterforbrenningen etter trening og økt andel muskelmasse, enn en person som veier det samme, men som ikke trener.

4. Effektivt ved vektnedgang

Styrketrening og vektnedgang går hånd i hånd av mange grunner. Blant annet på grunn av effektene nevnt i punktet over. En aktiv kropp med mer muskler kan tåle å spise mer mat enn en utrent kropp med en høy andel fettmasse.

Det vil derfor både være mindre krevende å få ned i vekt, og å opprettholde kroppsvekten etter endt diett, om styrketrening er en del av opplegget. Går man på diett og fokuserer utelukkende på å spise lite og bruke så mange kalorier som mulig gjennom kondisjonstrening er faren stor for at man ikke bare mister fett, men også mister en stor andel muskelmasse.

Når man skal ned i vekt er det vel så viktig at man har en sunn kroppssammensetning. Mister man mye muskler er ikke det gunstig, og man vil heller ikke se atletisk og sunn ut.

Styrketreningen er med på å forme kroppen, og mange som trener styrketrening ser mer veltrente og sunne ut enn de som slanker seg med diett og kondisjonstrening.

styrketrening

5. Kroppskontroll

Styrketrening bidrar til å bedre balanse, koordinasjon og holdning, noe som er en stor fordel når vi eldes. Jo sterkere vi er, desto bedre er balansen.

Å unngå fall er ekstremt viktig i forebyggingen av langvarig funksjonsnedsettelse, sykdom og død hos eldre personer. Har man gode styrketreningsrutiner før man går inn i alderdommen kan det ha mye å si for hvordan livskvaliteten blir videre.

6. Energi og humør

Mange som begynner å trene regelmessig kjenner på den gode følelsen man får i kroppen underveis og etterpå. Styrketrening er en av treningsformene som faktisk har vist seg å være effektive i behandlingen av depresjon.

Det er mange mekanismer som gjør at man føler seg bedre når man trener. Dessuten kan styrketreningen gi bedre søvn, noe som også gjør underverker for humøret og energinivåene.

7.  Hjertehelse

Det er ikke bare kondisjonstrening som har effekt på hjertet. Også styrketrening hjelper til med å regulere blodtrykket og reduserer risikoen for høyt blodtrykk og hjertesykdom.

8. Kroniske sykdommer

Styrketrening kan bedre symptomene fra flere kroniske sykdommer, som flere typer kreft, lungesykdom, HIV og nevromuskulære sykdommer. Dessuten er det også effektivt i å kontrollere blodsukkeret hos personer md diabetes type 2 i kombinasjon med andre sunne livsstilsvalg.

Kom i gang

Det er ikke alltid det hjelper å sitte og vente på motivasjonen skal komme, noen ganger er det bare å komme seg opp og gjøre. Se på styrketreningen som en utrolig verdifull investering i egen helse som du vil nyte godt av i alle år fremover.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Gratis Treningsprogram

Styrketrening: 4-dagers program med fokus på rumpe, lår og mage!

Å trene styrketrening for hele kroppen gir en balansert fysikk, selv…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022
Styrketrening

Kom i gang med håndstående – 3 øvelser for nybegynnere!

Det ser imponerende ut å stå og gå på hendene, og…
Dato: Jul 13, 2022