Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett har blitt brukt til å bygge muskler og forme kroppen.
Men er faktisk en god grunn til at helsemyndighetene anbefaler styrketrening to ganger i uken til absolutt alle!
Det kan kanskje se ut som at de som trener styrketrening gjør det av estetiske årsaker, og at det bare er forbeholdt de som er spesielt interesserte. Men alle bør faktisk trene styrketrening av helsemessige årsaker. Hvorfor flere ikke er interessert i å drive med en treningsform som har fordeler når det kommer til hjerte, balanse, beinhelse og muskelmasse, som i tillegg gjør det enklere å gå ned i vekt og beholde den nye kroppsvekten er et mysterium.
Det er også en viktig treningsform for personer med kroniske sykdommer. Selv om alle kanskje ikke synes det er like morsomt å holde på med er det faktisk en svært god investering i egen helse, velvære og livskvalitet å få inn et par styrkeøkter i uken.
Les også: Beinhelse – kan du trene deg til svakere skjelett?
Poenget med styrketreningen er å forbedre muskelstyrken ved å trene spesifikke muskler eller muskelgrupper med ytre belastning som frivekter, treningsapparater eller egen kroppsvekt. Man må øke motstanden over tid slik at musklene og andre strukturer i kroppen blir nødt til å tilpasse seg og bli sterkere eller større.
Styrketrening av hele kroppen har en stor overføringsverdi til helt normale ting vi gjør i hverdagen, som å bære handleposer, plukke opp noe som har falt på gulvet, sette opp noe på en hylle og komme seg opp hvis man faller.
Bortsett fra at man kan få en muskuløs og definert kropp, slik Instagrm viser, har styrketrening en rekke positive helseeffekter.
Det er kanskje selvsagt, men å bli både sterkere og i bedre fysisk form er helt kritisk for å klare dagliglivet, særlig når vi blir eldre og begynner å miste muskelmasse. Tap av muskelmasse starter allerede i 30-årene, så det er lurt å begynne å forebygge dette forfallet så tidlig som mulig.
Ikke bare bygger styrketrening muskler gjennom belastningen som blir påført kroppen, det er også med på å bygge opp og styrke skjelettet. Det er ikke så mye som skal til, bare to økter på 30 minutter per uke med styrketrening på høy intensitet, vil i tillegg til å forbedre prestasjonen og den fysiske formen også styrke skjelettet.
Aktiviteter som er med på å øke muskelmasse, styrke og kraftutvikling er også med på å styrke skjelettet, leddene og helsen vår.
Les også: Fordelene med å telle kalorier!
All fysisk aktivitet øker energiforbruket der og da, og noen treningsformer gjør at vi bruker mer energi også etter treningsøkten er avsluttet. Både etter avsluttet styrketrening og kondisjonstrening vil kroppen fortsette å bruke flere kalorier enn den vanligvis gjør i hvile.
En ekstra fordel med styrketrening er at jo tyngre du trener og jo mer krevende treningen er, desto mer øker energiforbruket etter trening. I tillegg vil økt andel muskelmasse i seg selv også kreve mer energi fra kroppen.
Derfor har en svært muskuløs person et høyere energiforbruk, på grunn av selve treningen, etterforbrenningen etter trening og økt andel muskelmasse, enn en person som veier det samme, men som ikke trener.
Styrketrening og vektnedgang går hånd i hånd av mange grunner. Blant annet på grunn av effektene nevnt i punktet over. En aktiv kropp med mer muskler kan tåle å spise mer mat enn en utrent kropp med en høy andel fettmasse.
Det vil derfor både være mindre krevende å få ned i vekt, og å opprettholde kroppsvekten etter endt diett, om styrketrening er en del av opplegget. Går man på diett og fokuserer utelukkende på å spise lite og bruke så mange kalorier som mulig gjennom kondisjonstrening er faren stor for at man ikke bare mister fett, men også mister en stor andel muskelmasse.
Når man skal ned i vekt er det vel så viktig at man har en sunn kroppssammensetning. Mister man mye muskler er ikke det gunstig, og man vil heller ikke se atletisk og sunn ut.
Styrketreningen er med på å forme kroppen, og mange som trener styrketrening ser mer veltrente og sunne ut enn de som slanker seg med diett og kondisjonstrening.
Styrketrening bidrar til å bedre balanse, koordinasjon og holdning, noe som er en stor fordel når vi eldes. Jo sterkere vi er, desto bedre er balansen.
Å unngå fall er ekstremt viktig i forebyggingen av langvarig funksjonsnedsettelse, sykdom og død hos eldre personer. Har man gode styrketreningsrutiner før man går inn i alderdommen kan det ha mye å si for hvordan livskvaliteten blir videre.
Mange som begynner å trene regelmessig kjenner på den gode følelsen man får i kroppen underveis og etterpå. Styrketrening er en av treningsformene som faktisk har vist seg å være effektive i behandlingen av depresjon.
Det er mange mekanismer som gjør at man føler seg bedre når man trener. Dessuten kan styrketreningen gi bedre søvn, noe som også gjør underverker for humøret og energinivåene.
Les også:Det er ikke bare kondisjonstrening som har effekt på hjertet. Også styrketrening hjelper til med å regulere blodtrykket og reduserer risikoen for høyt blodtrykk og hjertesykdom.
Styrketrening kan bedre symptomene fra flere kroniske sykdommer, som flere typer kreft, lungesykdom, HIV og nevromuskulære sykdommer. Dessuten er det også effektivt i å kontrollere blodsukkeret hos personer md diabetes type 2 i kombinasjon med andre sunne livsstilsvalg.
Det er ikke alltid det hjelper å sitte og vente på motivasjonen skal komme, noen ganger er det bare å komme seg opp og gjøre. Se på styrketreningen som en utrolig verdifull investering i egen helse som du vil nyte godt av i alle år fremover.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene