Hva er fettforbrenningssonen? Og finnes den egentlig? Her er det du trenger å vite om hvordan trening på lav intensitet kan hjelpe deg ned i vekt.

Når det gjelder å redusere kroppsvekt, ønsker mange å vite hva den beste metoden er for å kvitte seg med overflødige kilo. Det finnes ikke mangler på ulike dietter og kostholdsråd for å gå ned i vekt, og en teori hevder at trening på ca. 60% av makspuls forbrenner større mengder fett enn all annen form for trening. Trening på 60% av makspuls omtales gjerne som «fettforbrenningsonen» ettersom kroppen henter en stor del av energien fra fettlagrene når du trener på denne intensiteten.

Men kan vi egentlig si at fettforbrenningssonen eksisterer? Først og fremst må vi få avklart noe om metabolismen, altså stoffskifte vårt. Selv om du sitter på rumpa en hel dag vil kroppen fremdeles behøve noe energi. Denne energien kommer fra karbohydrater, proteiner, fett og noen fosfater. Hvor raskt du forbruker disse energikildene vil være fra person til person, og faktorer som blant annet alder, kjønn, hvileforbrenning og aktivitet, spiller en avgjørende rolle.

Derfor forbrennes fett

Generelt vil trening på lavere intensiteter, slik som å gå eller lett jogging, kreve mindre arbeid fra musklene dine enn å sprinte som innebærer trening på høy intensitet. Dette betyr at kroppen din trenger mindre energi og vil derfor hente energien hovedsakelig fra fett. Men, når intensiteten på treningen øker, vil ikke fettet kunne metaboliseres rask nok for å møte energibehovet. Det er når dette skjer at kroppen vil hente energien fra karbohydrater ettersom denne energikilden kan metaboliseres raskere. Det vi sitter igjen med, er at det faktisk finnes en intensitetssone som i større grad forbrenner fett enn andre.

fettforbrenning
Fettforbrenningen skjer i større grad ved trening og aktivtet på lavere intensiteter, men det betyr ikke at du forbrenner flere kalorier enn ved mer intensiv trening.

Når du er fullstendig inaktiv og kroppen er i hvilemodus vil den også hente energien fra fettlagrene, men mengden energi som forbrennes er derimot lav. Vi kan derfor si at fettforbrenningsonen faktisk strekker seg helt i fra hvilestadiet/hvilepuls til en treningsintensitet på rundt 60% av makspuls.

Så, hvordan kan vi vite når kroppen veksler fra å bruke fett som energikilde til karbohydrater? En tilnærming forskerne har tatt i bruk for å finne ut av dette, er å regne ut hvor mye fett som benyttes ved ulike intensitetssoner. Ved å måle hvor mye luft en person forbruker under en treningstest som gradvis blir hardere, er forskerne i stand til å beregne den relative fordelingen mellom fett og karbohydrater under trening på ulike intensitetnivåer. Den høyeste mengden fett som forbrennes kalles «maksimal fettoksidering» (MFO). Intensiteten dette skjer på, har fått navnet FATmax.

Fordelingen mellom karbohydrater og fett

Siden denne metoden først ble brukt av forskerne, har studier vist at etterhvert som intensiteten øker fra rundt 40 til 70 % av en persons maksimalt oksygenopptak, øker også mengden karbohydrater og fett som kroppen forbrenner. Mengden fett som forbrennes starter å falle etterhvert som intensiteten øker og behovet for energi er større.

Den såkalte fettforbrenningssonen har vist seg å inntreffe rundt 50-72% av en persons VO2 maks. Likevel, det er ikke bare intensiteten som avgjør når dette inntreffer. Gener har også en betydning, og studier viser at fettforbrenningssonen er lavere hos overvektige, og starter gjerne rundt 24-46% av deres VO2 maks. For utholdenhetsutøvere starter fettforbrenningssonen desto høyere.

En annen måte å tenke på hvor mye vi faktisk forbrenner under trening er å uttrykke det som «gram per minutt». Og her vil nok mange få seg en overraskelse, svaret er nemlig svært lite. Selv i studier på idrettsutøvere, forbrenner ikke trening på en intensitet tilsvarer FATmax, i snitt 0,5 gram fett per minutt. Dette tilsvarer cirka 30 g fett i timen.

For gjennomsnitts personen er dette enda lavere og ligger mellom 0,1 til 0,4 gram fett per minutt. Så til tross for at trening i denne intensitetssonen vil hjelpe deg å forbrenne fett, så forklarer det også hvorfor det vil ta noen lengre tid å forbrenne fett gjennom denne treningsformen.

fettforbrenning
Hvor raskt kroppen når punket der fettforbrenningen starter, er svært individuelt. Overvektige vil nå dette punktet tidligere enn godt trente og slanke personer.

Men, det er studier som viser at å følge enkelte dietter som periodisk faste, ketogen diett, HFLC (High Fat Low Carb), etc., kan øke den faktiske mengden fett som forbrennes.

Skift fokus

Kanskje er det på tide at vi ikke lenger tenker på «fettforbrenningssonen» som en egen «sone», men heller et individuet «punkt» som kan brukes til å optimalisere treningen for å redusere mengden kroppsfett. Regelmessig trening og aktivitet rundt dette punktet vil sannsynligvis bedre kroppens evne til å bruke fett som energikilde, som igjen resulterer i mindre kroppsfett.

Kilde
Theconversation.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

ImpacGun forebygger og lindrer stølhet og smerter – 6 ulike massasjehoder for optimal behandling!

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022