Mange av oss som trener har hørt snakk om farene med for høyt proteininntak. Det viktigste og mest alvorlige argumentet som går igjen er at det kan være skadelig for nyrene våre, og på så måte være direkte livsfarlig.

Til tross for at dette er et etablert faktum i mange treningsmiljøer, så er det svært vanskelig å finne reelle saker der det er dokumentert at forhøyet proteininntak hos friske mennesker har ført til skader på nyrene deres.

Det er endog bevist over enhver tvil at å spise store mengder protein vil tvinge nyrene til å arbeide hardere, men kan dette direkte sies å bety at nyrene tar skade av dette?

Forskning:

Verdens Helseorganisasjon og det amerikanske instituttet for medisin har satt et anbefalt dags inntak av protein for normale mennesker, og i rapporten deres finnes det ikke beviser for at et høyere proteininntak en normalt fører til sykdom. Det er med andre ord to betydelige autoriteter på området som på lang vei avkrefter denne myten. (Philips)

Det siteres endog videre i andre studier at, «forlenget proteininntak i store mengder kan representere potensiell fare for mineralmangel og nyreskade, men i normalt friske mennesker er det få indikasjoner på at proteiner er farlige, men at det kan representere en fare for mennesker med nyreproblemer fra før av. (Tipton)

En forsningsrapport i 2015 konkluderte med at økt proteininntak fikk nyrene til å jobbe hardere, men ingen skadelige effekter av inntaket ble registert.

Kjemisk forsker som arbeider i moderne biologiske laboratorium

Kroppsbyggere kontra «mannen i gata»

Det hersker liten tvil om vi som driver med kroppsbygging eller kraftsport ikke representerer mannen i gata på enkelte områder. Vi spiser mer, gjør ting annerledes, ja, generelt kan en sette spørsmålstegn omkring studier og forskning som dreier seg om «mannen i gata», men det finnes forskning fra våre rekker også..

En av de var fra Poortmans JR og Dellalieux O i år 2000. Denne studien jobbet under tesen at «Overdrevet proteininntak er farlig for nyrene», og gikk inn på kroppsbyggere og andre veltrente atleter med høyt og middels proteininntak.

De fant at de som hadde et meget høyt proteininntak hadde høyere konsentrasjoner av urinsyre og kalsium i blodet, og noen forhøyede avfallstoffer som kreatinin og karbamid, men de konkluderte allikevel med at proteininntak under 2.8g/KG kroppsvekt ikke reduserte nyrefunksjonen hos veltrente atleter.

 

Forhøyet proteininntak og fettøkning

En studie gjort av Dr. Jose Antonio og kolleger i 2016 så på en mer ekstrem utgave, der en testgruppe skulle gjøre tung benkpress og ha et meget forhøyet proteininntak. Bunnlinjen i studien var et nivå på benkpress med 126.4 kg.

I en testperiode på 8 uker inntok de som trente over 3 gram protein per KG kroppsvekt, og kombinerte dette med et tungt treningsprogram, mens den andre testgruppen hadde sitt normale proteininntak og samme treningsprogram.

Resultatet overasket kanskje mange, da gruppen med det svært forhøyede proteininntaket ikke gjorde store endringer i kroppsammensetning, altså de la ikke på seg nevneverdig med fett som følge av de ekstra kaloriene. Det ble heller ikke funnet forskjeller i gruppene under blodprøver som så på fettstoffer, glukose, lever eller nyrefunksjon.

En underanalyse ble gjort på de to som spiste mest proteiner i studien. De fant ingen nyreproblemer til tross for at de to atletene inntok 483-724% mer en anbefalt inntak av protein.

Dr Jose Antonio slapp enda en studie i 2016 som gjorde et tilsvarende forsøk over et helt år for å fjerne muligheten at funnene i den innledende studien var gjort over for kort tid. Resultatet ble det samme.

Konklusjon:

Det foreligger svært lite dokumentasjon på at forhøyet proteininntak er skadelig for nyrene. Hvorfor dette er et så etablert faktum i treningsmiljøer er uvisst. Det kan selvsagt hende at resultatene i studiene som er gjort ville stilt seg annerledes dersom noen i testgruppene hadde nyresykdom eller andre helseproblemer, men i de brede lag av befolkningen synes det ikke å være noen fare relatert til forhøyet proteininntak innenfor rimelighetens grenser.

Jeg sier ikke at du burde spise 1kg protein om dagen uansett, da det meste kan være skadelig i alt for store mengder, men jeg tror samtidig du har ganske mange andre ting å bekymre deg om helsemessig enn proteininntaket ditt.

Uansett kan jeg anbefale alle som trener å dra til legen sin en gang iblant for å ta en helsekontroll. I vår livsstil der helse, kroppen og musklene står i fokus, så er det bare god og fornuftig skikk å ta kontroller av og til på vår innvendige helse.

 

Kilder:

Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Vargas L, Tamayo A, Buehn R, Peacock CA. A High Protein Diet Has No Harmful Effects: A One-Year Crossover Study in Resistance-Trained Males. J Nutr Metab. 2016;2016:9104792. Epub 2016 Oct 11.

  1. Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Vargas L, Peacock C. The effects of a high protein diet on indices of health and body composition–a crossover trial in resistance-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2016 Jan 16;13:3. doi: 10.1186/s12970-016-0114-2. eCollection 2016.
  2. Brändle E, Sieberth HG, Hautmann RE. Effect of chronic dietary protein intake on the renal function in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1996 Nov;50(11):734-40.
  3. Bie P, Astrup A. Dietary protein and kidney function: when higher glomerular filtration rate is desirable. Am J Clin Nutr. 2015 Jul;102(1):3-4. doi: 10.3945/ajcn.115.112672. Epub 2015 Jun 10.
  4. Lowery LM, Devia L. Dietary protein safety and resistance exercise: what do we really know? J Int Soc Sports Nutr. 2009 Jan 12;6:3. doi: 10.1186/1550-2783-6-3.
  5. Phillips.SM, A Brief Review of Higher Dietary Protein Diets in Weight Loss: A Focus on Athletes Sports Med. 2014; 44(Suppl 2): 149–153. Published online 2014 Oct 30. doi:10.1007/s40279-014-0254-y»
  6. Poortmans JR, Dellalieux O Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes? Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2000 Mar;10(1):28-38
  7. Tipton KD. Efficacy and consequences of very-high-protein diets for athletes and exercisers. Proc Nutr Soc. 2011 Mar 7:1-10. [Epub ahead of print»]

Lars Helge Kristensen

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport.Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år. Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: «En god effekt å drikke rødvin har på hjertehelsen»

Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle…
Dato: Aug 23, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Sponset

Sunt og digg! Nå kan du spare opptil 1099 kr på 4 matkasser!

Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022