Vi vet at det å spise fisk har god helseeffekt og anbefalingene sier at vi bør spise 300-450 g fisk per uke, hvorav minimum 200 g er rød fisk. Fisk er rik på proteiner, sunne omega-3 fettsyrer, jod, selen og vitamin D.
Regelmessig inntak av fisk bidrar til å redusere risiko for en rekke sykdommer og er spesielt gunstig for hjerte-kar systemet. Men hvor bra er det å spise skalldyr?
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Forskere ved det Norske Havforskningsinstituttet har mellom 2011 og 2021 sett på 800 prøver av ulike type skalldyr, for å finne ut akkurat hvor godt næringsinnhold det er i skalldyr.
Skalldyr kan være alt fra reker og krabbe til blåskjell, hummer og kreps.
Denne studien konkluderte med at skalldyr generelt har et høyt proteininnhold og inneholder alle essensielle aminosyrer, samt omega-3.
I tillegg er nesten alle skalldyr en god kilde til jod, sink, selen, vitamin B12 og vitamin E.
Det eneste skalldyrene ikke er en god kilde til, sammenlignet med fisk, er vitamin D. For å få i seg nok vitamin D bør man derfor også få i seg fet fisk som ørret, laks, makrell og sild.
I tillegg til at skalldyr er en god proteinkilde, inneholder de også lite fett, og dermed også lite kalorier.
Skalldyr lever av alger, på samme måte som fisk, og alger inneholder mye EPA (eikosapentaensyre) og DHA (dokosaheksaensyre), som er to av de tre mest kjente Omega-3 fettsyrene.
Skalldyr inneholder derfor noe Omega-3, som er viktig for god helse. Men siden fettinnholdet i de fleste skalldyr er relativt lavt, vil de ikke dekke behovet for Omega-3 på samme måte som fet fisk.
I de nasjonale kostrådene står det ingenting om anbefalinger om å spise skalldyr, men man kan få i seg nesten alle de samme næringsstoffene fra skalldyr, som fra fisk.
En av forskerne som deltok i studien, Amalie Moxness Reksten, sa også at det er mer bærekraftig å spise mat som er lenger nede i næringskjeden, og anbefaler at skalldyrene får en plass i kostrådene.
Les også: Fett i kostholdet – Hvilken fettkilder bør du velge?
De fleste forbinder nok reker og andre skalldyr, med varme sommerdager og tid utendørs. Men det er ikke om sommeren at skalldyrene er på sitt beste, det er faktisk i de kalde vintermånedene.
Dette fordi de rett og slett trives bedre i kaldt vann og for eksempel reker vil være både større, sterkere i fargen, fastere i konsistensen og ha mye bedre smak, enn på sommeren når vannet er varmere.
Reker er nok det mest vanlige å spise av skalldyrene, og er både næringsrikt og godt. Reker er en god og mager proteinkilde, som i tillegg til sink, selen og jod, også inneholder vitamin D.
Vitamin D er essensielt å få i seg gjennom kostholdet, spesielt på vinteren da det er for lite og for svakt sollys.
Les også: Omega-3 kosttilskudd – Best i test!
En kombinasjon av rød fisk og skalldyr er å anbefale, for å dekke behovet for Omega-3, vitamin D og andre vitaminer, mineraler og sporstoffer.
Det må jo derfor være den perfekte anledningen til å spise reker gjennom hele vinteren, både fordi de smaker best da og for å få nok påfyll av vitamin D!
Kilder:
Exploring the nutrient composition of various shellfish available in Norway and their role in providing key nutrients – ScienceDirect
Derfor bør du spise reker om vinteren – Godfisk.no
Kostrådene – Helsedirektoratet
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene