For dere som liker å holde dere oppdatert på treningsvitenskap, forskning og ernæring, så har dere sikker hørt om eplesidereddik.

Eplesidereddik er et vanlig husholdningsprodukt som ofte brukes i matlaging. Den har også fått rykte på seg for å være meget helsefremmende og ha mange positive effekter på kroppen. Det er ikke så ofte vi hører om husholdningsprodukter som skyter frem som en vindundersak innen for kostilskuddsbransjen.

Så er eplesidereddiken en «shot som fungerer på alt»? Vitenskapen tviler litt på det, men det er helsegevinster å hente på dette stoffet, og vi tar et dypdykk og ser hva vitenskapen sier om saken.

Hva er eplesidereddik?

Eplesidereddik begynner som eplejus, men tilsettes gjær slik at fruktsukkeret blir konvertert til alkohol. Alkoholen er det som gir den en skarp lukt og smak.

 

Hva gjør eplesidereddik?

Tradisjonellt har eddik vært et fundament i mange matretter, dressinger med mer for å tilsette litt ekstra smak, bedre holdbarheten på maten etc. I disse dager opplever markedet en enorm oppgang grunnet at den markedsføres som et helsefremmende produkt. Dette er i stor grad takket være at den inneholder eddiksyre.

 

Hva er eddiksyre?

Den virkningsfulle delen av eddik er eddiksyren, som er en kortkjedet fettsyre som kroppen din også produserer som et biprodukt hver gang fett brukes som energi.

Kortkjedede fettsyrer har vist seg til å direkte påvirke glykemisk kontroll, altså at blodsukkernivåene er stabile og innenfor normalen, og dermed redusert risikoen for diabetes type 2. Eddiksyre har også vist seg til å redusere glukosekonsentrasjonene i kroppen, samt økt insulinfølsomheten. (1) Eplesidereddik inneholder 4-8% Eddiksyre. (2)

 

Hva er de mulige fordelene med å innta eplesidereddik?

Eplesidereddik har i flere studier vist emne til å stabilisere blodsukkeret hos friske mennesker. En av de første studiene som viste dette var med deltakere som tilsatte eddik til salat før de spiste brød og så at blodsukkeret steg vesentlig mindre en det samme måltidet uten eddik. (3)

Andre studier har vist at eplesidereddik senker insulin og glukoserespons i sammenheng med karbohydratrike måltider, samt at folk føler seg mett over lengre tid. (4-6)

Resultatene fra disse studiene indikerer at glukose og insulinresponsen er senket i opp til 2 timer etter inntak av maten når eddik er en del av måltidet. (7) Majoriteten av disse studiene brukte eddikmengder som ville kunne være en naturlig del av et normalt kosthold, tilsvarende eddiksyredoser mellom 0.5 og 2 gram, i sammenheng med et måltid der det konsumeres 50-75 gram karbohydrater per måltid.

Til tross for lovende resultater på blodsukkeret hos friske mennesker, har ikke studier med diabetikere vært konkluderende. Både kort, og langtidseffekt av eddikinntak hos mennesker med type 2 diabetes viste ingen signifikante bedringer i blodsukkernivåene eller kroppsvekten til deltakerne. (8,9)

Polyfenoler?

Eddik inneholder kjemikalier som kalles polyfenoler. Polyfenoler er plantebaserte mikronæringsstoffer som fungerer som antioksidanter og har bevist effekt på magehelsen, og har vist antibakterielle egenskaper.

Polyfenoler kan også bedre immunforsvaret, redusere tegn på aldring, øke restutisjon etter trening, samt redusere kroppsfett. (10). Studier som spør hvorvidt eplsidereddik tatt som kostilskudd er nok til å gjøre dette er ikke konkluderende. (11,12)

 

Er eplesidereddik bra for huden min?

Det er ingen studier som bygger under denne påstanden, men det finnes indisier på at å vaske ansiktet med en utvannet utgave kan gi tilsvarende effekter som andre produkter du kjøper på apoteket. Syredelen vil fungere som rengjøringsmiddel, og kan rense bort urenheter eller sminkerester fra huden. Dersom du sliter med «fet hud» kan dette gi huden et «tørrere» utseende, og redusere kviser og andre urenheter.

Bare husk at eplesidereddik er sterkt, så pass på å vanne det ut før du bruker det i ansiktet, og unngå øynene, nesen og munnen. Det anbefales også å teste blandingen på et lite hudområde før du bruker dette i hele ansiktet i tilefelle du skulle ha en form for intoleranse eller allergi.

Hva er bieffektene av eplesidereddik?

Korttidsinntak med eddikdrikker indikeres som forholdsvis trygt, men i hvilke mengder er ikke kartlagt grundig.

Etter en stor mengde rapporter som hevder at eddiksyreinntak kan føre til skader på spiserøret så ble en stidie gjort på 8 forskjellige eplesidereddik produkter gjort der de målte syrenivåene med PH, og de varierte fra 2.9 til 5.7. Noen av produktene inneholdt 3-5 ganger med syre en vanlig eddik. (14)

Å innta store mengder syreholdige produkter kan ha negative effekter på tennene dine, halsen og mage/tarmsystemet ditt. For å unngå disse komplikasjonene er det best at du tilsetter eddik til maten din, og ikke tar det som «shots». Det er vesentlig tryggere, og kan i beste fall gi deg mer velsmakende mat.

Om du ønsker å drikke det, så må du vanne det ned slik at du ikke inntar en konsentrert variant av syren. For å minimere muligheten for skader, bland 1-2 spiseskjeer i 2.5 dl vann.

Å innta mer en 3 ss eplesidereddik per dag kan gi deg en stygg brennende følelse bak i halsen, og gjøre deg kvalm.

 

Vill en skje eplesidereddik holde deg frisk?

Selv om det ikke er mange konkluderende beviser på eplesidereddik som vektreduserende eller fungerende på mennesker med type 2 diabetes eller kreft, ansees det som ganske trygt å innta i fornuftige mengder. Det er definitivt ikke en mirakelmedisin, men har en del potensielle effekter spesielt med hensyn til stabilisering av blodsukkeret.

Om du ønsker å teste det, bare husk at du ikke går over de anbefalte mengdene med 3ss/dag, og blander det ordentlig ut.

 

 

Kilder
  1. Robertson, M. D., Bickerton, A. S., Dennis, A. L., Vidal, H., & Frayn, K. N. (2005). Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 82(3), 559-567.
  2. Morales, M. L., Gonzalez, A. G., & Troncoso, A. M. (1998). Ion-exclusion chromatographic determination of organic acids in vinegars. Journal of Chromatography A, 822(1), 45-51.
  3. Brighenti, F., Castellani, G., Benini, L., Casiraghi, M. C., Leopardi, E., Crovetti, R., & Testolin, G. (1995). Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition, 49(4), 242-247.
  4. Liljeberg, H., & Björck, I. (1998). Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. European Journal of Clinical Nutrition, 52(5), 368-371.
  5. Ostman, E., Granfeldt, Y., Persson, L., & Bjorck, I. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition, 59(9), 983.
  6. Johnston, C. S., Steplewska, I., Long, C. A., Harris, L. N., & Ryals, R. H. (2010). Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Annals of Nutrition and Metabolism, 56(1), 74-79.
  7. Shishehbor, F., Mansoori, A., & Shirani, F. (2017). Vinegar consumption can attenuate postprandial glucose and insulin responses; a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Diabetes Research and Clinical Practice.
  8. 8. van Dijk, J. W., Tummers, K., Hamer, H. M., & van Loon, L. J. (2012). Vinegar co-ingestion does not improve oral glucose tolerance in patients with type 2 diabetes. Journal of Diabetes and its Complications, 26(5), 460-461.
  9. Johnston, C. S., White, A. M., & Kent, S. M. (2009). Preliminary evidence that regular vinegar ingestion favorably influences hemoglobin A1c values in individuals with type 2 diabetes mellitus. Diabetes Research and Clinical Practice, 84(2), e15-e17.
  10. Li, A. N., Li, S., Zhang, Y. J., Xu, X. R., Chen, Y. M., & Li, H. B. (2014). Resources and biological activities of natural polyphenols. Nutrients, 6(12), 6020-6047.
  11. Bouazza, A., Bitam, A., Amiali, M., Bounihi, A., Yargui, L., & Koceir, E. A. (2016). Effect of fruit vinegars on liver damage and oxidative stress in high-fat-fed rats. Pharmaceutical Biology, 54(2), 260-265.
  12. Nazıroğlu, M., Güler, M., Özgül, C., Saydam, G., Küçükayaz, M., & Sözbir, E. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. The Journal of Membrane Biology, 247(8), 667-673.
  13. Darzi, J., Frost, G. S., Montaser, R., Yap, J., & Robertson, M. D. (2014). Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. International Journal of Obesity, 38(5), 675-681.
  14. Hill, L. L., Woodruff, L. H., Foote, J. C., & Barreto-Alcoba, M. (2005). Esophageal injury by apple cider vinegar tablets and subsequent evaluation of products. Journal of the American Dietetic Association, 105(7), 1141-1144
  15. https://bodybuilding.com/content/your-expert-guide-to-apple-cider-vinegar.html

 

Lars Helge Kristensen

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport.Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år. Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024
Nybegynnere

Kondisjonstrening for nybegynnere – Veiledning og råd for en effektiv start!

Det er viktig å starte på riktig måte for å oppnå…
Dato: Mar 27, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024
Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Treningsøkter

Romaskin – Treningsformen som forbrenner fett og styrker kroppen!

Er du ute etter å kombinere både styrke og kondisjonstrening, så…
Dato: Mar 26, 2024
Oppskrifter

Energishaken du bare MÅ prøve!

Denne shaken er perfekt som mellommåltid eller etter trening. Ikke bare…
Dato: Mar 25, 2024
Nybegynnere

Kontinuerlig læring og utvikling: Veien mot en sunnere treningsrutine for nybegynnere!

Når nybegynnere begynner på sin reise mot en sunnere treningsrutine, er…
Dato: Mar 25, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Nybegynnere

Viktigheten av hvile og restitusjon i treningsrutinen!

Å gi kroppen tilstrekkelig hvile og restitusjon er like viktig som…
Dato: Mar 24, 2024
Gratis Treningsprogram

Økten du vil få en definert rumpe av – Med treningsprogram!

Det å forme og styrke setemuskulaturen er en reise som krever…
Dato: Mar 24, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Oppskrifter

Boost treningen din med en deilig og proteinrik grønn smoothie!

I denne artikkelen får du oppskriften på en sunn, nærings- og…
Dato: Mar 23, 2024
Styrketrening

Plyometrisk trening – Trening for eksplosiv styrke og hurtighet!

Hva er egentlig plyometrisk trening? Plyometrisk trening er en treningsform hvor…
Dato: Mar 22, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Ernæring

Viktige faktorer for muskelvekst!

Det er jo ingen hemmelighet at styrketrening og nok mat er…
Dato: Mar 20, 2024
Kondisjon & løping

Den beste Stairmaster-økten venter på deg!

Klar for en skikkelig svettefest? Få mest mulig ut av treningen…
Dato: Mar 20, 2024