For dere som liker å holde dere oppdatert på treningsvitenskap, forskning og ernæring, så har dere sikker hørt om eplesidereddik.

Eplesidereddik er et vanlig husholdningsprodukt som ofte brukes i matlaging. Den har også fått rykte på seg for å være meget helsefremmende og ha mange positive effekter på kroppen. Det er ikke så ofte vi hører om husholdningsprodukter som skyter frem som en vindundersak innen for kostilskuddsbransjen.

Så er eplesidereddiken en «shot som fungerer på alt»? Vitenskapen tviler litt på det, men det er helsegevinster å hente på dette stoffet, og vi tar et dypdykk og ser hva vitenskapen sier om saken.

Hva er eplesidereddik?

Eplesidereddik begynner som eplejus, men tilsettes gjær slik at fruktsukkeret blir konvertert til alkohol. Alkoholen er det som gir den en skarp lukt og smak.

 

Hva gjør eplesidereddik?

Tradisjonellt har eddik vært et fundament i mange matretter, dressinger med mer for å tilsette litt ekstra smak, bedre holdbarheten på maten etc. I disse dager opplever markedet en enorm oppgang grunnet at den markedsføres som et helsefremmende produkt. Dette er i stor grad takket være at den inneholder eddiksyre.

 

Hva er eddiksyre?

Den virkningsfulle delen av eddik er eddiksyren, som er en kortkjedet fettsyre som kroppen din også produserer som et biprodukt hver gang fett brukes som energi.

Kortkjedede fettsyrer har vist seg til å direkte påvirke glykemisk kontroll, altså at blodsukkernivåene er stabile og innenfor normalen, og dermed redusert risikoen for diabetes type 2. Eddiksyre har også vist seg til å redusere glukosekonsentrasjonene i kroppen, samt økt insulinfølsomheten. (1) Eplesidereddik inneholder 4-8% Eddiksyre. (2)

 

Hva er de mulige fordelene med å innta eplesidereddik?

Eplesidereddik har i flere studier vist emne til å stabilisere blodsukkeret hos friske mennesker. En av de første studiene som viste dette var med deltakere som tilsatte eddik til salat før de spiste brød og så at blodsukkeret steg vesentlig mindre en det samme måltidet uten eddik. (3)

Andre studier har vist at eplesidereddik senker insulin og glukoserespons i sammenheng med karbohydratrike måltider, samt at folk føler seg mett over lengre tid. (4-6)

Resultatene fra disse studiene indikerer at glukose og insulinresponsen er senket i opp til 2 timer etter inntak av maten når eddik er en del av måltidet. (7) Majoriteten av disse studiene brukte eddikmengder som ville kunne være en naturlig del av et normalt kosthold, tilsvarende eddiksyredoser mellom 0.5 og 2 gram, i sammenheng med et måltid der det konsumeres 50-75 gram karbohydrater per måltid.

Til tross for lovende resultater på blodsukkeret hos friske mennesker, har ikke studier med diabetikere vært konkluderende. Både kort, og langtidseffekt av eddikinntak hos mennesker med type 2 diabetes viste ingen signifikante bedringer i blodsukkernivåene eller kroppsvekten til deltakerne. (8,9)

Polyfenoler?

Eddik inneholder kjemikalier som kalles polyfenoler. Polyfenoler er plantebaserte mikronæringsstoffer som fungerer som antioksidanter og har bevist effekt på magehelsen, og har vist antibakterielle egenskaper.

Polyfenoler kan også bedre immunforsvaret, redusere tegn på aldring, øke restutisjon etter trening, samt redusere kroppsfett. (10). Studier som spør hvorvidt eplsidereddik tatt som kostilskudd er nok til å gjøre dette er ikke konkluderende. (11,12)

 

Er eplesidereddik bra for huden min?

Det er ingen studier som bygger under denne påstanden, men det finnes indisier på at å vaske ansiktet med en utvannet utgave kan gi tilsvarende effekter som andre produkter du kjøper på apoteket. Syredelen vil fungere som rengjøringsmiddel, og kan rense bort urenheter eller sminkerester fra huden. Dersom du sliter med «fet hud» kan dette gi huden et «tørrere» utseende, og redusere kviser og andre urenheter.

Bare husk at eplesidereddik er sterkt, så pass på å vanne det ut før du bruker det i ansiktet, og unngå øynene, nesen og munnen. Det anbefales også å teste blandingen på et lite hudområde før du bruker dette i hele ansiktet i tilefelle du skulle ha en form for intoleranse eller allergi.

Hva er bieffektene av eplesidereddik?

Korttidsinntak med eddikdrikker indikeres som forholdsvis trygt, men i hvilke mengder er ikke kartlagt grundig.

Etter en stor mengde rapporter som hevder at eddiksyreinntak kan føre til skader på spiserøret så ble en stidie gjort på 8 forskjellige eplesidereddik produkter gjort der de målte syrenivåene med PH, og de varierte fra 2.9 til 5.7. Noen av produktene inneholdt 3-5 ganger med syre en vanlig eddik. (14)

Å innta store mengder syreholdige produkter kan ha negative effekter på tennene dine, halsen og mage/tarmsystemet ditt. For å unngå disse komplikasjonene er det best at du tilsetter eddik til maten din, og ikke tar det som «shots». Det er vesentlig tryggere, og kan i beste fall gi deg mer velsmakende mat.

Om du ønsker å drikke det, så må du vanne det ned slik at du ikke inntar en konsentrert variant av syren. For å minimere muligheten for skader, bland 1-2 spiseskjeer i 2.5 dl vann.

Å innta mer en 3 ss eplesidereddik per dag kan gi deg en stygg brennende følelse bak i halsen, og gjøre deg kvalm.

 

Vill en skje eplesidereddik holde deg frisk?

Selv om det ikke er mange konkluderende beviser på eplesidereddik som vektreduserende eller fungerende på mennesker med type 2 diabetes eller kreft, ansees det som ganske trygt å innta i fornuftige mengder. Det er definitivt ikke en mirakelmedisin, men har en del potensielle effekter spesielt med hensyn til stabilisering av blodsukkeret.

Om du ønsker å teste det, bare husk at du ikke går over de anbefalte mengdene med 3ss/dag, og blander det ordentlig ut.

 

 

Kilder
  1. Robertson, M. D., Bickerton, A. S., Dennis, A. L., Vidal, H., & Frayn, K. N. (2005). Insulin-sensitizing effects of dietary resistant starch and effects on skeletal muscle and adipose tissue metabolism. The American Journal of Clinical Nutrition, 82(3), 559-567.
  2. Morales, M. L., Gonzalez, A. G., & Troncoso, A. M. (1998). Ion-exclusion chromatographic determination of organic acids in vinegars. Journal of Chromatography A, 822(1), 45-51.
  3. Brighenti, F., Castellani, G., Benini, L., Casiraghi, M. C., Leopardi, E., Crovetti, R., & Testolin, G. (1995). Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition, 49(4), 242-247.
  4. Liljeberg, H., & Björck, I. (1998). Delayed gastric emptying rate may explain improved glycaemia in healthy subjects to a starchy meal with added vinegar. European Journal of Clinical Nutrition, 52(5), 368-371.
  5. Ostman, E., Granfeldt, Y., Persson, L., & Bjorck, I. (2005). Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. European Journal of Clinical Nutrition, 59(9), 983.
  6. Johnston, C. S., Steplewska, I., Long, C. A., Harris, L. N., & Ryals, R. H. (2010). Examination of the antiglycemic properties of vinegar in healthy adults. Annals of Nutrition and Metabolism, 56(1), 74-79.
  7. Shishehbor, F., Mansoori, A., & Shirani, F. (2017). Vinegar consumption can attenuate postprandial glucose and insulin responses; a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Diabetes Research and Clinical Practice.
  8. 8. van Dijk, J. W., Tummers, K., Hamer, H. M., & van Loon, L. J. (2012). Vinegar co-ingestion does not improve oral glucose tolerance in patients with type 2 diabetes. Journal of Diabetes and its Complications, 26(5), 460-461.
  9. Johnston, C. S., White, A. M., & Kent, S. M. (2009). Preliminary evidence that regular vinegar ingestion favorably influences hemoglobin A1c values in individuals with type 2 diabetes mellitus. Diabetes Research and Clinical Practice, 84(2), e15-e17.
  10. Li, A. N., Li, S., Zhang, Y. J., Xu, X. R., Chen, Y. M., & Li, H. B. (2014). Resources and biological activities of natural polyphenols. Nutrients, 6(12), 6020-6047.
  11. Bouazza, A., Bitam, A., Amiali, M., Bounihi, A., Yargui, L., & Koceir, E. A. (2016). Effect of fruit vinegars on liver damage and oxidative stress in high-fat-fed rats. Pharmaceutical Biology, 54(2), 260-265.
  12. Nazıroğlu, M., Güler, M., Özgül, C., Saydam, G., Küçükayaz, M., & Sözbir, E. (2014). Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol. The Journal of Membrane Biology, 247(8), 667-673.
  13. Darzi, J., Frost, G. S., Montaser, R., Yap, J., & Robertson, M. D. (2014). Influence of the tolerability of vinegar as an oral source of short-chain fatty acids on appetite control and food intake. International Journal of Obesity, 38(5), 675-681.
  14. Hill, L. L., Woodruff, L. H., Foote, J. C., & Barreto-Alcoba, M. (2005). Esophageal injury by apple cider vinegar tablets and subsequent evaluation of products. Journal of the American Dietetic Association, 105(7), 1141-1144
  15. https://www.bodybuilding.com/content/your-expert-guide-to-apple-cider-vinegar.html

 

Lars Helge Kristensen

Bachelor i Idrett, Tidligere strongmanutøver og med noe bakgrunn fra diverse kampsport.Har trent siden jeg var 12 år gammel, og deltok i første "Norges sterkeste mann" 18 år gammel, og fortsatte med det noen år. Jeg mener at trening er en livsstil, at gode resultater kommer som en effekt av kontinuitet og viljestyrke over mange år. Jeg har gjort mye dumt og feil i min treningskarriere, men gjennom kontinuitet og evnen til å ta lærdom av mine feil har jeg alltid kommet ut sterkere.
Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022
Ernæring

Intuitiv spising for psykisk og fysisk velvære!

Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og…
Dato: Jun 22, 2022
Ernæring

Hacks for å spise sunt i en hektisk hverdag!

Mange lever hektiske liv og legger skylden på det når de…
Dato: Jun 22, 2022
Styrketrening

Derfor er kroppsbygging funksjonell trening!

Kroppsbygging er faktisk ikke en treningsform som utvikler muskelgrupper hver for…
Dato: Jun 20, 2022
Kondisjon & løping

12 fordeler med svømming!

Svømming er en utrolig god alternativ treningsform som mange kanskje glemmer.…
Dato: Jun 18, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Slik trener du hamstrings optimalt!

Hamstrings er muskelgruppen på bakside lår, og er involvert i alt…
Dato: Jun 17, 2022
Styrketrening

Knebøyvariantene som gjør deg sterkere!

Disse knebøyvariantene kan bidra til at du bryter gjennom platåer og…
Dato: Jun 16, 2022
Styrketrening

Smertefri benkpress

Benkpress er en populær øvelse blant de fleste som trener styrketrening,…
Dato: Jun 15, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 fordeler med å ha en sunn livsstil!

De aller fleste vet at det er smart å være i…
Dato: Jun 14, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: Aktivitetsmålere og smartklokker kan hjelpe til med vektreduksjon

Aktivitetsmålere og smartklokker kan være effektive hjelpemidler for alle som ønsker…
Dato: Jun 13, 2022
Intervjuer

Lena: la om livsstilen og deler tipsene sine!

I dag er trening og fjellturer en naturlig del av hverdagen…
Dato: Jun 12, 2022
Sponset

Nå kan du gjøre et treningskupp på treningsutstyr!

Intervjuer

«Finn den mest badass versjonen av deg selv!»

Det er ingen tvil om at Charlotte Moe brenner for trening,…
Dato: Jun 10, 2022
Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022