For dere som liker å holde dere oppdatert på treningsvitenskap, forskning og ernæring, så har dere sikker hørt om eplesidereddik.
Eplesidereddik er et vanlig husholdningsprodukt som ofte brukes i matlaging. Den har også fått rykte på seg for å være meget helsefremmende og ha mange positive effekter på kroppen. Det er ikke så ofte vi hører om husholdningsprodukter som skyter frem som en vindundersak innen for kostilskuddsbransjen.
Så er eplesidereddiken en «shot som fungerer på alt»? Vitenskapen tviler litt på det, men det er helsegevinster å hente på dette stoffet, og vi tar et dypdykk og ser hva vitenskapen sier om saken.
Eplesidereddik begynner som eplejus, men tilsettes gjær slik at fruktsukkeret blir konvertert til alkohol. Alkoholen er det som gir den en skarp lukt og smak.
Tradisjonellt har eddik vært et fundament i mange matretter, dressinger med mer for å tilsette litt ekstra smak, bedre holdbarheten på maten etc. I disse dager opplever markedet en enorm oppgang grunnet at den markedsføres som et helsefremmende produkt. Dette er i stor grad takket være at den inneholder eddiksyre.
Den virkningsfulle delen av eddik er eddiksyren, som er en kortkjedet fettsyre som kroppen din også produserer som et biprodukt hver gang fett brukes som energi.
Kortkjedede fettsyrer har vist seg til å direkte påvirke glykemisk kontroll, altså at blodsukkernivåene er stabile og innenfor normalen, og dermed redusert risikoen for diabetes type 2. Eddiksyre har også vist seg til å redusere glukosekonsentrasjonene i kroppen, samt økt insulinfølsomheten. (1) Eplesidereddik inneholder 4-8% Eddiksyre. (2)
Eplesidereddik har i flere studier vist emne til å stabilisere blodsukkeret hos friske mennesker. En av de første studiene som viste dette var med deltakere som tilsatte eddik til salat før de spiste brød og så at blodsukkeret steg vesentlig mindre en det samme måltidet uten eddik. (3)
Andre studier har vist at eplesidereddik senker insulin og glukoserespons i sammenheng med karbohydratrike måltider, samt at folk føler seg mett over lengre tid. (4-6)
Resultatene fra disse studiene indikerer at glukose og insulinresponsen er senket i opp til 2 timer etter inntak av maten når eddik er en del av måltidet. (7) Majoriteten av disse studiene brukte eddikmengder som ville kunne være en naturlig del av et normalt kosthold, tilsvarende eddiksyredoser mellom 0.5 og 2 gram, i sammenheng med et måltid der det konsumeres 50-75 gram karbohydrater per måltid.
Til tross for lovende resultater på blodsukkeret hos friske mennesker, har ikke studier med diabetikere vært konkluderende. Både kort, og langtidseffekt av eddikinntak hos mennesker med type 2 diabetes viste ingen signifikante bedringer i blodsukkernivåene eller kroppsvekten til deltakerne. (8,9)
Eddik inneholder kjemikalier som kalles polyfenoler. Polyfenoler er plantebaserte mikronæringsstoffer som fungerer som antioksidanter og har bevist effekt på magehelsen, og har vist antibakterielle egenskaper.
Polyfenoler kan også bedre immunforsvaret, redusere tegn på aldring, øke restutisjon etter trening, samt redusere kroppsfett. (10). Studier som spør hvorvidt eplsidereddik tatt som kostilskudd er nok til å gjøre dette er ikke konkluderende. (11,12)
Det er ingen studier som bygger under denne påstanden, men det finnes indisier på at å vaske ansiktet med en utvannet utgave kan gi tilsvarende effekter som andre produkter du kjøper på apoteket. Syredelen vil fungere som rengjøringsmiddel, og kan rense bort urenheter eller sminkerester fra huden. Dersom du sliter med «fet hud» kan dette gi huden et «tørrere» utseende, og redusere kviser og andre urenheter.
Bare husk at eplesidereddik er sterkt, så pass på å vanne det ut før du bruker det i ansiktet, og unngå øynene, nesen og munnen. Det anbefales også å teste blandingen på et lite hudområde før du bruker dette i hele ansiktet i tilefelle du skulle ha en form for intoleranse eller allergi.
Korttidsinntak med eddikdrikker indikeres som forholdsvis trygt, men i hvilke mengder er ikke kartlagt grundig.
Etter en stor mengde rapporter som hevder at eddiksyreinntak kan føre til skader på spiserøret så ble en stidie gjort på 8 forskjellige eplesidereddik produkter gjort der de målte syrenivåene med PH, og de varierte fra 2.9 til 5.7. Noen av produktene inneholdt 3-5 ganger med syre en vanlig eddik. (14)
Å innta store mengder syreholdige produkter kan ha negative effekter på tennene dine, halsen og mage/tarmsystemet ditt. For å unngå disse komplikasjonene er det best at du tilsetter eddik til maten din, og ikke tar det som «shots». Det er vesentlig tryggere, og kan i beste fall gi deg mer velsmakende mat.
Om du ønsker å drikke det, så må du vanne det ned slik at du ikke inntar en konsentrert variant av syren. For å minimere muligheten for skader, bland 1-2 spiseskjeer i 2.5 dl vann.
Å innta mer en 3 ss eplesidereddik per dag kan gi deg en stygg brennende følelse bak i halsen, og gjøre deg kvalm.
Selv om det ikke er mange konkluderende beviser på eplesidereddik som vektreduserende eller fungerende på mennesker med type 2 diabetes eller kreft, ansees det som ganske trygt å innta i fornuftige mengder. Det er definitivt ikke en mirakelmedisin, men har en del potensielle effekter spesielt med hensyn til stabilisering av blodsukkeret.
Om du ønsker å teste det, bare husk at du ikke går over de anbefalte mengdene med 3ss/dag, og blander det ordentlig ut.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene