Personlig trener Sandra Johansson har flere meritter hun er stolt av, alt fra å delta i EM for unge bakere på det svenske landslaget til å ta 13 pull ups og løfte 151 kilo i markløft. Men det aller tøffeste hun har vært med på er å føde barn. Nå er hun i full gang med å trene seg opp igjen etter svangerskap og fødsel.

Fra baking til trening

Sandra Johansson (32) bor i Oslo og jobber som personlig trener, og har gjort det helt siden 2011. Før dette jobbet hun som baker og konditor med fagbrev.
– At jeg flyttet fra en småby i Sverige til Oslo var noe av det beste som kunne skje! Jeg begynte å jobbe på et bakeri, men fikk vondt i ryggen og tenkte at jeg ville holde på med noe annet. Da gikk jeg personlig trener-utdanningen, noe jeg aldri har angret på. nå står jeg her med norsk samboer, hund og barn!

Å få barn endret fokus på trening og kosthold

Det er ingen tvil om at det skjer mange forandringer i hverdagen, livet, kroppen og hjernen når man får barn. Det har også Sandra opplevd.

– Etter å ha vært igjennom et svangerskap og en fødsel må jeg si at jeg er mye mer takknemlig for de øktene jeg får gjort, enn jeg var før. Nå har jeg et mye sunnere og mer avslappet forhold til trening. Fokuset om å alltid bli bedre, sterkere og slankere til enhver pris forsvant da jeg fikk sønnen min på brystet mitt første gang.

inspirasjon

På hvilken måte opplever du at ting har endret seg etter du ble mor?

– Når jeg ser tilbake på de siste ti årene så var det perioder der jeg bare klarte å se hva som ikke var bra med meg selv, og hva alle andre fikk til. Der er litt leit å tenke på at jeg aldri var fornøyd. Noen ganger trente jeg fordi jeg «måtte», og presset meg gjennom økter som jeg helt sikkert kunne vært uten fordi de ikke ga meg noe glede.

– Men jeg er også utrolig takknemlig for hva denne kroppen har fått til, når jeg sitter her ti år senere med et barn. Tenk at vi damer er så kule at vi klarer å bære frem barn! Jeg var så heldig at jeg «bare» var kvalm og veldig svimmel i svangerskapet, og fikk trent så og si normalt frem til dagen før fødselen satte i gang. Hver økt jeg fikk gjennomført så jeg på som en bonus, og det samme gjør jeg nå. Jeg stresser ikke over at jeg «bare» får til to eller tre økter i uken når jeg egentlig vil trene flere. Det går bra!

Har du noen tips til andre som befinner seg i den situasjonen du var i tidligere?

– Det er ikke maks antall timer på trening som gjør at du når målene dine. Du må finne riktig mengde trening og aktivitet, slik at du får energi, og ikke tømmer deg for energi. Trening er noe som skal gi livsglede.

– Det er ikke alle som elsker trening og aktivitet like mye som meg og mange andre, men da kan man fokusere på andre ting man liker å holde på med også ofte blir bedre med en sunn og aktiv livsstil.

inspirasjon

Hva er fokuset på trening nå for tiden?

– Det som er viktig nå er at kroppen min fungerer, og alle tingene jeg kan gjøre for familien min. Det er også en god følelse å føle meg sterk igjen, men det er ikke lengre like viktig hvor mye vekter det er på stangen.

Hvordan trener du deg opp igjen etter fødsel?

– Fordi jeg har litt problemer med rygg og bekken må jeg fokusere mye på styrke, stabilitet og å trene smart. Jeg kombinerer dette med økter som er inspirert av CrossFit, både i form av oppsett og valg av øvelser. De øktene er fine som alternativer til løpetrening fordi jeg ikke bør løpe akkurat nå.

Hvilke treningsøkter liker du aller best?

– Jeg elsker fortsatt å gjøre økter som jeg blir megasliten av etterpå! Har jeg muligheten til å ta meg skikkelig ut, uten at det gjør noe skade på noen som helst måte, så elsker jeg det.

– En økt som kalles for «Mikkos triangle» er et godt alternativ. Det er en EMOM (every minute on the minute) med bike-erg, romaskin og ski-erg og ett minutt hvile i 40 minutter.

Har du noe mål med treningen, annet enn å trene opp rygg og bekken?

– For det første må jeg bli kjent med kroppen min på nytt etter svangerskapet. Så vil jeg bli sterkere og generelt bedre trent igjen. Jeg har et mål om å løfte over to ganger kroppsvekten i markløft igjen, og klare å gjøre like mange pull ups som jeg har gjort før. Men det får ta den tiden det tar.

inspirasjon

Kosthold for helse og balanse

Den spreke personlige treneren forteller at hun har et ganske vanlig kosthold.

– Til frokost spiser jeg ofte cottage cheese med bær og granola, eller hjemmelaget grovt brød med forskjellige pålegg. Til lunsj tar jeg gjerne en salat. Middagene våre lager vi fra bunnen av, og varierer mellom vegetar, storfekjøtt og fisk. I helgene blir det ofte baking, og da spiser jeg selvfølgelig litt av det jeg lager. Det er viktig med den balansen synes jeg!

Bruker du noen kosttilskudd?

– Av og til bruker jeg Omega 3, og prøver å ta magnesium og vitamin D regelmessig. Men nå når jeg ammer fokuserer jeg først og fremst på å få i meg det jeg trenger gjennom kosten.

Trening gjør en positiv forskjell på kropp og topp

Det er ikke bare opptrening etter svangerskap og fødsel trening er godt for.

– Å ikke ha vondt i kroppen, og kunne gjøre de tingene jeg vil i livet uten at den fysiske formen begrenser meg gir økt energi og glede! I perioder der jeg ikke får trent opplever jeg at tankegangen endrer seg, og jeg blir mer slapp. Å komme tilbake til trening og gjennomføre noen få økter gir så mye energi og glede.

Hvilke ting gjør du for å ivareta helsen din?

– Jeg trener jo jevnlig, og prøver å få inn noe trening hver uke. Når det kommer til kostholdet lever jeg etter 80/20-regelen, der mesteparten består av råvarer og måltider som jeg lager fra bunnen av. Jeg har også et mål om å gå mellom 15 000 og 20 000 skritt hver dag. Ellers gjør jeg ting som gjør meg glad, og drikker lite alkohol. Generelt prøver jeg å ta smarte valg ellers i livet når det kommer til både kropp og helse.

inspirasjon

Hvordan slapper du best mulig av?

– Før jeg fikk barn hadde jeg sagt netflix og sofaen hele søndagen. Men med et barn på 8 måneder, og en hund på halvannet år er det ikke lenger mulig. Nå er min form for restitusjon en tur i marka med hele familien der vi kan sette oss ned ved bålet og nyte det å være i norsk natur. Å ikke ha noe jeg må ha gjort er også veldig avslappende.

Du kan følge Sandra på Instagram: @sandra_trainer

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

Tips: 60 sekunder SuperSlow trening

Hvis du synes treningen kan bli kjedelig innimellom, så kan du…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Styrketrening for markerte magemuskler!

Stramme og definerte magemuskler er et ideal for mange som trener,…
Dato: Okt 15, 2021
Styrketrening

Nyttig utstyr til styrketreningen!

De fleste som har trent styrketrening i noen år begynner å…
Dato: Okt 14, 2021
Treningsøkter

Treningsøkt: 5 minutter som fyrer opp beina

Sett fyr på beinmuskulaturen, få opp pulsen og og forbrenn kalorier…
Dato: Okt 14, 2021
Styrketrening

Tren både biceps og triceps med Crucifix Flex!

Du bygger neppe like store armmuskler ved å knele foran et…
Dato: Okt 13, 2021
Produktomtaler

Test: UA Project Rock Over-Ear Training Headphones by JBL

Hva får du hvis du kombinerer egenskapene til en av verdens…
Dato: Okt 13, 2021
Produktomtaler

Test: Hoka One One Zinal

Hoka One One Zinal er våpenet som skal hjelpe deg til…
Dato: Okt 13, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Treningsøkter

Treningsøkt – Fullkropps HIIT-økt med manualer

Instagram-stjerne og anerkjent trener - Josh Webb deler en av sine…
Dato: Okt 11, 2021
Kondisjon & løping

8 ting vi elsker med morgentrening!

Den beste tiden å trene på i løpet av døgnets 24…
Dato: Okt 11, 2021
Polar

Test: Polar Grit X Pro

Polar Grit X Pro tar det beste fra toppmodellen og pakker…
Dato: Okt 11, 2021
Styrketrening

Prøv 7-4-7 markløft for å booste prestasjonen!

Denne varianten av markløft bygger muskler, øker arbeidskapasiteten og forbrenner fett! Prøv…
Dato: Okt 10, 2021
Coros

Test: COROS VERTIX 2

COROS VERTIX 2 er klokken som skal ta opp konkurransen med…
Dato: Okt 09, 2021
Ernæring

Matvarer for sunn vektoppgang!

Over halvparten av Norges befolkning regnes som overvektige, og det er…
Dato: Okt 08, 2021
Sponset

PMS plager? Prøv VitaWoman PMS Relief – Helt GRATIS!

Fysisk og psykisk helse

Den verste maten å innta før leggetid

Maten du inntar rett før leggetid kan være årsaken til dårlig…
Dato: Okt 07, 2021
Styrketrening

Tips: En superøvelse for de skrå magemusklene

De fleste trener magen, men veldig mange terner den feil. Her…
Dato: Okt 07, 2021