Personlig trener Sandra Johansson har flere meritter hun er stolt av, alt fra å delta i EM for unge bakere på det svenske landslaget til å ta 13 pull ups og løfte 151 kilo i markløft. Men det aller tøffeste hun har vært med på er å føde barn. Nå er hun i full gang med å trene seg opp igjen etter svangerskap og fødsel.

Fra baking til trening

Sandra Johansson (32) bor i Oslo og jobber som personlig trener, og har gjort det helt siden 2011. Før dette jobbet hun som baker og konditor med fagbrev.
– At jeg flyttet fra en småby i Sverige til Oslo var noe av det beste som kunne skje! Jeg begynte å jobbe på et bakeri, men fikk vondt i ryggen og tenkte at jeg ville holde på med noe annet. Da gikk jeg personlig trener-utdanningen, noe jeg aldri har angret på. nå står jeg her med norsk samboer, hund og barn!

Å få barn endret fokus på trening og kosthold

Det er ingen tvil om at det skjer mange forandringer i hverdagen, livet, kroppen og hjernen når man får barn. Det har også Sandra opplevd.

– Etter å ha vært igjennom et svangerskap og en fødsel må jeg si at jeg er mye mer takknemlig for de øktene jeg får gjort, enn jeg var før. Nå har jeg et mye sunnere og mer avslappet forhold til trening. Fokuset om å alltid bli bedre, sterkere og slankere til enhver pris forsvant da jeg fikk sønnen min på brystet mitt første gang.

inspirasjon

På hvilken måte opplever du at ting har endret seg etter du ble mor?

– Når jeg ser tilbake på de siste ti årene så var det perioder der jeg bare klarte å se hva som ikke var bra med meg selv, og hva alle andre fikk til. Der er litt leit å tenke på at jeg aldri var fornøyd. Noen ganger trente jeg fordi jeg «måtte», og presset meg gjennom økter som jeg helt sikkert kunne vært uten fordi de ikke ga meg noe glede.

– Men jeg er også utrolig takknemlig for hva denne kroppen har fått til, når jeg sitter her ti år senere med et barn. Tenk at vi damer er så kule at vi klarer å bære frem barn! Jeg var så heldig at jeg «bare» var kvalm og veldig svimmel i svangerskapet, og fikk trent så og si normalt frem til dagen før fødselen satte i gang. Hver økt jeg fikk gjennomført så jeg på som en bonus, og det samme gjør jeg nå. Jeg stresser ikke over at jeg «bare» får til to eller tre økter i uken når jeg egentlig vil trene flere. Det går bra!

Har du noen tips til andre som befinner seg i den situasjonen du var i tidligere?

– Det er ikke maks antall timer på trening som gjør at du når målene dine. Du må finne riktig mengde trening og aktivitet, slik at du får energi, og ikke tømmer deg for energi. Trening er noe som skal gi livsglede.

– Det er ikke alle som elsker trening og aktivitet like mye som meg og mange andre, men da kan man fokusere på andre ting man liker å holde på med også ofte blir bedre med en sunn og aktiv livsstil.

inspirasjon

Hva er fokuset på trening nå for tiden?

– Det som er viktig nå er at kroppen min fungerer, og alle tingene jeg kan gjøre for familien min. Det er også en god følelse å føle meg sterk igjen, men det er ikke lengre like viktig hvor mye vekter det er på stangen.

Hvordan trener du deg opp igjen etter fødsel?

– Fordi jeg har litt problemer med rygg og bekken må jeg fokusere mye på styrke, stabilitet og å trene smart. Jeg kombinerer dette med økter som er inspirert av CrossFit, både i form av oppsett og valg av øvelser. De øktene er fine som alternativer til løpetrening fordi jeg ikke bør løpe akkurat nå.

Hvilke treningsøkter liker du aller best?

– Jeg elsker fortsatt å gjøre økter som jeg blir megasliten av etterpå! Har jeg muligheten til å ta meg skikkelig ut, uten at det gjør noe skade på noen som helst måte, så elsker jeg det.

– En økt som kalles for «Mikkos triangle» er et godt alternativ. Det er en EMOM (every minute on the minute) med bike-erg, romaskin og ski-erg og ett minutt hvile i 40 minutter.

Har du noe mål med treningen, annet enn å trene opp rygg og bekken?

– For det første må jeg bli kjent med kroppen min på nytt etter svangerskapet. Så vil jeg bli sterkere og generelt bedre trent igjen. Jeg har et mål om å løfte over to ganger kroppsvekten i markløft igjen, og klare å gjøre like mange pull ups som jeg har gjort før. Men det får ta den tiden det tar.

inspirasjon

Kosthold for helse og balanse

Den spreke personlige treneren forteller at hun har et ganske vanlig kosthold.

– Til frokost spiser jeg ofte cottage cheese med bær og granola, eller hjemmelaget grovt brød med forskjellige pålegg. Til lunsj tar jeg gjerne en salat. Middagene våre lager vi fra bunnen av, og varierer mellom vegetar, storfekjøtt og fisk. I helgene blir det ofte baking, og da spiser jeg selvfølgelig litt av det jeg lager. Det er viktig med den balansen synes jeg!

Bruker du noen kosttilskudd?

– Av og til bruker jeg Omega 3, og prøver å ta magnesium og vitamin D regelmessig. Men nå når jeg ammer fokuserer jeg først og fremst på å få i meg det jeg trenger gjennom kosten.

Trening gjør en positiv forskjell på kropp og topp

Det er ikke bare opptrening etter svangerskap og fødsel trening er godt for.

– Å ikke ha vondt i kroppen, og kunne gjøre de tingene jeg vil i livet uten at den fysiske formen begrenser meg gir økt energi og glede! I perioder der jeg ikke får trent opplever jeg at tankegangen endrer seg, og jeg blir mer slapp. Å komme tilbake til trening og gjennomføre noen få økter gir så mye energi og glede.

Hvilke ting gjør du for å ivareta helsen din?

– Jeg trener jo jevnlig, og prøver å få inn noe trening hver uke. Når det kommer til kostholdet lever jeg etter 80/20-regelen, der mesteparten består av råvarer og måltider som jeg lager fra bunnen av. Jeg har også et mål om å gå mellom 15 000 og 20 000 skritt hver dag. Ellers gjør jeg ting som gjør meg glad, og drikker lite alkohol. Generelt prøver jeg å ta smarte valg ellers i livet når det kommer til både kropp og helse.

inspirasjon

Hvordan slapper du best mulig av?

– Før jeg fikk barn hadde jeg sagt netflix og sofaen hele søndagen. Men med et barn på 8 måneder, og en hund på halvannet år er det ikke lenger mulig. Nå er min form for restitusjon en tur i marka med hele familien der vi kan sette oss ned ved bålet og nyte det å være i norsk natur. Å ikke ha noe jeg må ha gjort er også veldig avslappende.

Du kan følge Sandra på Instagram: @sandra_trainer

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Trening

Dette er yoga!

17Det er ingen tvil om at yoga er en populær treningsform…
Dato: Jan 17, 2022
Kosthold

Dette skjer når kroppen får for lite mat!

Mange blir utålmodige når de skal ned i vekt og faller…
Dato: Jan 14, 2022
Ukategorisert

Muskelbygging for deg over 50 år!

En av de mange tingene som er fantastisk med styrketrening er…
Dato: Jan 12, 2022
Trening

Trening gjort enkelt!

Trening kan virke kompliser og tidkrevende for de som ikke er…
Dato: Jan 10, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ortoreksi: fra sunn til syk!

Det er ingen tvil om at trening og sunt kosthold er…
Dato: Jan 07, 2022
Ukategorisert

Trening med kettlebells for nybegynnere – med treningsprogram!

Kettlebells er gode redskap for å bygge muskler, trene kondisjon, øke…
Dato: Jan 05, 2022
Styrketrening

Hjemmetrening – fra budsjett til luksus!

Nå er samfunnet og treningssentrene åpne igjen, men hjemmetrening er fortsatt…
Dato: Jan 04, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Motivasjon

Nyttårsforsetter: hvordan lage og holde de!

Da er vi inne i det nye året, og som så…
Dato: Jan 03, 2022
Slanking & forbrenning

Slik går du ned i fettprosent på en smart måte!

Å redusere fettprosenten kan for mange være en utfordrende oppgave som…
Dato: Jan 03, 2022
Ernæring

Væskebalansen – tips for optimal treningsprestasjon!

For å prestere optimalt på trening eller i konkurranse er det…
Dato: Des 30, 2021
Ernæring

Derfor trenger du Omega-3!

De fleste vet at det er anbefalt å regelmessig få i…
Dato: Des 30, 2021
Fysisk og psykisk helse

Løping kan hjelpe deg å leve lenger, men «mer er ikke alltid bedre»!

Løping kan hjelpe deg å leve lenger, men "mer er ikke…
Dato: Des 27, 2021
Fysisk og psykisk helse

Dette skjer med hjernen når du trener!

Regelmessig fysisk aktivitet er ikke bare viktig for muskler, ledd og…
Dato: Des 24, 2021
Sponset

Sunt og digg! Nå kan du spare opptil 1099 kr på 4 matkasser!

Styrketrening

Styrketrening for deg som har dårlig tid!

Grunnen til at mange ikke trener regelmessig er den evinnelige tidsklemma.…
Dato: Des 20, 2021
Styrketrening

Slik trener du triceps optimalt!

Triceps, musklene på baksiden av overarmen er en stor muskelgruppe i…
Dato: Des 17, 2021