Eirik Solen er aktiv CrossFit-atlet i masterklassen, og han eier og driver CrossFit Jessheim. Han har konkurrert i CrossFit Games og jobber mot ny kvalifisering!

Om Eirik

I dag er Eirik daglig leder, CrossFit coach og eier av CrossFit Jessheim. Tidligere har han studert i England der han har oppnådd en bachelorgrad i tourism studies, og han har en mastergrad i IT fra Bond University i Australia. I dag bor han på Eidsvoll med samboeren sin og er pappa til to tvillinggutter.
– Jeg er en strever og har troen på at man høster det som man sår. Ingenting som er mye verdt kommer lett. Det handler om å brette opp ermene og sloss for det man ønsker å oppnå, så er alt mulig. Det er så enkelt, men likevel så vanskelig.

Kroppen er det viktigste vi har

Den spreke 48-åringen er bekymret over utviklingen i samfunnet hvor det er mye inaktivitet og dårlige kostholdsvaner. Dette mener han kan føre til store problemer for den enkelte, men også til store problemer for samfunnet.
– Jeg mener at kroppen er det viktigste vi har i livet, og det har alltid vært meningen at mennesker skal være i aktivitet. Helsen blir ikke ivaretatt som den burde blant veldig mange, og det florerer av sykdommer som er årsaket av dårlig livsstil.

Motivasjon

Livskvalitet

Eirik er takknemlig for å kunne jobbe med å bedre livskvaliteten til folk.
– På CF Jessheim ser jeg eksempler hver dag på folk som opplever mestring, som kommer i bedre form, føler seg bedre og smiler mer til livet. Det essensielle er at folk blir en bedre utgave av seg selv igjennom fysisk aktivitet. Og det er ingen tvil om at det samtidig bedrer ens psykiske helse. Selv er jeg glad for og ydmyk for å kunne være en del av løsningen for mange, og trives godt i en jobb som dette.

CrossFit Games

I 2017 klarte Eirik å kvalifisere til selveste Reebook CrossFit Games i USA, som er verdensmensterskapet i CrossFit.
– Blant 15 000 deltagere i min klasse kom 200 til andre runde. Jeg hadde da plass nummer 46. Deretter var det kun 20 som kom til VM og jeg klarte å komme inn som nummer 19 som første norske mann som klarte å kvalifisere til Games. Jeg endte til slutt som nummer 17, og er stolt av denne prestasjonen. Jeg jobber nå mot å klare dette på nytt!

Motivasjon

Trener for å bli best i verden

Målet med treningen er å fortsatt kunne konkurrere blant de beste i verden i aldersgruppen innen CrossFit.
– Jeg trener mellom 12 og 15 timer i uken og opplever fortsatt fremgang i mange momenter, selv i en ung alder av 48. CrossFit liker jeg ettersom det utfordrer en på alle tenkelige måter. Vi trener på olympiske løft, på gymnastiske bevegelser som å gå på hender og muscle-ups, på løping, svømming, roing og så videre. Man blir utfordret på utholdenhet, muskulær utholdenhet, styrke, spenst og hurtighet. De fleste fysiske egenskaper blir trigget, og det liker jeg!

Hvilke treningsøkter liker du best?
En økt som kombinerer mange ting, som løping, pull-ups, burpees, olympiske løft, gjerne mange repetisjoner, er det som gir den beste følelsen for meg. Da føler jeg mestring, at jeg lever (så vidt) og at jeg virkelig får kjørt meg, og det gir selve godfølelsen etterpå. Det er sjelden bare morsomt underveis, sånn at det er sagt!

Trening for helse og livskvalitet

Det overordnete målet med treningen og livsstilen til Eirik er å beholde en så god helse som mulig. Han vil føle seg bra, og kunne bevege seg uten smerter i ryggen eller andre steder.
– Jeg ønsker å gjøre det jeg kan for å leve livet med så høy kvalitet som mulig. For meg er det viktig å kunne ta med gutta mine ut på en sykkeltur når vi føler for det, løpe om kapp og leke så lenge jeg bare kan. Dette med lek og moro i form av fysisk aktivitet er helt avgjørende for et liv med kvalitet. Jeg syns det er lett å motivere seg for trening når viktige ting som dette er målet.

Motivasjon

CrossFit-konkurranser som bonus

– En bonus med treningen min er at jeg kan konkurrere innen CrossFit. Jeg har som mål å fortsatt hevde meg helt i toppen blant masterklassen i Europa, og verden som sådan. Det betyr at jeg trener spesifikt mot dette, og trener vel sånn sett både tøffere og mer enn normalen der ute.

Alene og sammen med andre

Eirik ser på seg selv som ganske selvgående, og de siste ti årene når han har trent CrossCit har han trent omtrent halvparten av øktene alene.
– Jeg klarer å ha et godt fokus når jeg er alene, og sansene er kanskje ekstra skjerpet. Men, jeg ser det også som veldig viktig å bli utfordret av andre, ellers kan man lett lure seg selv til å tenke at man gjør en god innsats. Det blir fort litt mer reelt med tanke på konkurranse å trene med andre. Så jeg er med på timer vi har på CF Jessheim hvor vi er mange som trener sammen, og jeg trener mye med samboeren som også driver med CrossFit.

Balansert kosthold

Eirik forteller at kostholdet hans er ganske normalt, men at han har noen viktige prinsipper som han følger. Han har stor tiltro til å spise balansert, og i det legger han at han ønsker å spise det kroppen faktisk trenger for å fungere best mulig.
– Jeg har brukt tid på å opparbeide meg kunnskap innen dette feltet, og det har vært og er fortsatt ganske så avgjørende for at jeg skal klare å prestere på konkurransearenaen. Jeg følger vel egentlig retningslinjene til Barry Sears og hva han anbefaler i boken «Enter the Zone». Kort fortalt handler det om å spise balansert til hvert måltid med en fordeling på cirka 40/30/30 med karbohydrater, fett og proteiner. Selv har jeg justert dette litt i forhold til prosentene, og spiser i hovedsak ting som er sunt uten at det blir for ekstremt. Selv spiser jeg sjokolade og drikker Cola, og elsker det! Men igjen, jeg begrenser mengden som seg hør og bør.

Har du noen kostholdstholdstips til andre som ønsker en sunn og aktiv livsstil?
– 
Mitt råd er å begynne å tenke litt mer over hva kroppen trenger for å fungere bra i hverdagen, og spesielt dersom man skal prestere, noe mange ønsker. Man bør få i seg proteiner, sunt fett og karbohydrater til hvert måltid. Jeg vet dette blir veldig generelt, men det er jo egentlig så enkelt. Men det betyr ikke at det er lett, det krever innsats og vilje, spesielt i begynnelsen. Klarer man det så er belønningen stor ved at man føler seg veldig mye bedre.

Motivasjon

Motivert av folk som jobber hardt

Eirik lar seg motivere av mennesker som legger inn mye innsats, kjemper for noe og oppnår suksess på bakgrunn av dette.
– Det kan være idrettsutøvere eller andre som jobber hardt med å oppnå noe som de brenner for, #HWPO. Det står respekt av det å ikke gi seg, men holde troen og legge ned innsatsen det krever. I CrossFit for eksempel er det mange jeg konkurrerer mot som løfter mye mer enn meg i de teknisk krevende løftene innen olympiske løft som snacth og clean and jerk. Det krever mange års arbeid, dag inn og dag ut for å bli bra på dette. Men jeg tenker hele tiden at det er mulig å bli bedre og komme nærmere de beste om man bare er villig til å legge ned tiden det tar!

Hva gjør du for å ivareta helsen din?
– Jeg er som nevnt rimelig opptatt av å opprettholde en god helse. Fysisk aktivitet er mye av nøkkelen til dette, men kosthold og nok søvn, gjerne 7-8 timer, er viktig for en god balanse. Og nevnte jeg viktigheten av å fortsette å leke? «Aldri slutt å leke, det er helt avgjørende for et liv verdt å leve!»

Du kan følge Eirik på Instagram: @Crossfit_solen

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Oppskrifter

7 proteinshaker du bare må smake!

En proteinshake er en glimrende måte å få i seg etterlengtede…
Dato: Jun 11, 2021
Produkttest

Test: Garmin Forerunner 55

Liten, lett, men likevel full av funksjoner. Garmin sin rimeligste løpeklokke…
Dato: Jun 11, 2021
Kondisjon & løping

Tren kondisjon og styrke ved hjelp av boksing!

Du trenger ikke nødvendigvis å være bokser for å dra nytte av treningen…
Dato: Jun 10, 2021
Produkttest

Test: Saucony Kinvara 12

Elsket for sitt brede bruksområde, sin lave vekt, gode løpsfølelse og…
Dato: Jun 10, 2021
Produkttest

Test: Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport

Bang & Olufsen Beoplay E8 Sport ypper med trådløs lyd i særklasse,…
Dato: Jun 10, 2021
Intervjuer

Ine Andersson – en av våre aller beste vektløftere!

EM i vektløfting ble arrangert i Moskva i april i år,…
Dato: Jun 10, 2021
Produkttest

Test: Odlo ACTIVE SPINE LIGHT Long Sleeve Baselayer Top

Superlett bekledning som hjelper deg til en bedre holdning, økt oksygeninntak…
Dato: Jun 10, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Tips: Tren sidehev hver dag for sterkere skuldre

Bruk denne enkle, men effektive øvelsen hver dag for å bygge…
Dato: Jun 09, 2021
Sponset

Slik holder du huden sunn og vakker året rundt!

"Overflaten på huden gjenspeiler det som skjer på innsiden"! Det er…
Dato: Apr 26, 2021
Produkttest

Test: Jaybird Vista 2

Endelig er Jaybird klare med sin nye og forbedrede utgave av…
Dato: Jun 08, 2021
Fysisk og psykisk helse

Dette må du vite om alkohol, trening og og helse!

Mange som har en sunn og aktiv livsstil nyter også alkohol…
Dato: Jun 08, 2021
Ernæring

5 fakta du ikke visste om vannmelon- og derfor bør du spise mer!

Ingen annen frukt skriker "sommer" mer enn vannmelonen. Ikke bare er den…
Dato: Jun 07, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Bygg større muskler med hypertrofitrening

Ønsker du å bygge større muskler? Da bør du først forstå…
Dato: Jun 07, 2021
Sponset

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Produkttest

Test: Arcteryx Norvan SL 2

Ønsker du deg noe av det letteste terrengløpesko verdenen har å…
Dato: Jun 07, 2021
Kondisjon & løping

Er dette verdens tøffeste jobb? Du kan teste deg selv.

Å jobbe som brannkonstabel krever bedre fysikk enn de aller fleste…
Dato: Jun 04, 2021