Bruken av anabole steroider i styrketrening er nok heldigvis ikke like utbredt som media av og til kan få det til å virke som. Profesjonelle idrettsutøvere kan bli fristet til å ta sjansen slik at de kan hevde seg i toppen av sin idrett å tjene millioner av kroner til livets opphold. For vanlige mosjonister og treningsentusiaster er det derimot ingenting å hente, og uansett hvilke ambisjoner man har, er bruk av steroider frarådet.

En undersøkelse fra 2007 ønsket å kartlegge hvordan bruken av steroider i kortere perioder (tre til seg uker) ville påvirke musklene i kroppen, både i størrelse og styrke. Om steroider har effekt? Helt klart.

Undersøkelsen

I undersøkelsen blir 16 menn delt i to grupper hvor personer med likt styrkeforhold ble matchet opp mot hverandre. Den ene gruppen ble gitt testosteron injeksjoner, mens den andre gruppen ble gitt placebopreparat. Etter tre uker ble styrken deres målt på nytt før den igjen ble kontrollert etter seks uker. Gruppen som fikk injisert steroider fikk kunstig høye doser, altså doser som var langt høyere enn det kroppen klarer å produsere naturlig selv, eller det som er vanlig å motta ved testosteronbehandling.

 

For å gi et bilde på hvilke doser som er vanlig:

  • En mann som mottar testosteronbehandling fra legen sin vil få injisert rundt 100 mg testosteron hver uke til testosteronnivået er normalt.
  • En konkurrerende kroppsbygger kan bruke rundt 1000-3000 mg testosteron eller testosteron analoger (kunstige framstilte stoffer som etterligner testosteron) ukentlig.
  • I studien fikk gruppen som mottok injeksjoner mellom 275-315 mg testosteron per uke, avhengig av kroppsvekt. Dette tilsvarer tre ganger så mye som de normale verdiene for naturlig testosteronproduksjon. Likevel er det mindre enn doseringene for en typisk dosering for steroider som normalt ligger på 500-600 mg per uke.

 

Hvilken behandling gir best effekt?

Det er to ulike oppfatninger når det gjelder hvilken behandling som gir best effekt ved førstegangs bruk av steroider. Den ene oppfatning går ut på at man vil oppnå best effekt ved å gjøre en fullverdig forsøk, altså store doser fra første stund. Denne formen for behandling kan gi større utbytte ved at nye androgenreseptorer utnytter testosteronet i større grad enn reseptorer som er stimulert over lengre tid. Den andre oppfatningen er å utføre en mer moderat dosering over tid for å redusere risikoen for bivirkninger. Denne behandlingsformen ble benyttet i undersøkelsen. Resultatene fra undersøkelsen gir klare bevis for at man kan oppnå høy effekt av selv kortere perioder med testosterontilskudd.

Steroider virker- raskt

Formålet med studien var å undersøke om det skjedde betydelige endringer i løpet av de første tre til seks ukene av behandlingen, noe som ble bekreftet.

Mellom uke tre og seks, økte gruppen som mottok testosteron injeksjoner, vekten de kunne løfte i benkpress i større grad enn placebo-gruppen. Men, det som var mer overraskende var å se hvor mye gruppen økte i kroppsmasse. De som tok steroider var over 4,5 kg tyngre enn de i placebo-gruppen ved kontrollvekt etter seks uker.

Det er med andre ord overraskende å se hvor raskt steroider virker på kroppen, og ikke minst sjokkerende at noen undertrykker det faktum at steroider har påvirkning i det hele tatt.

 

Hvor lett oppdages bruken av steroider?

Dette punktet er både overraskende og skremmende. Blant ni av de testosteronbrukende personene, testet kun fem av de positivt for steroider da WADA gjennomførte urinprøve (dopingkontroll). Når vi legger til at ingen av personene i undersøkelsen gjorde noe aktivt for å skjule bruken av steroider, så er det på grensen til alarmerende.

Det vi skal huske på er at undersøkelsen ble utført i 2007, og det har skjedd betydelige fremskritt i måten WADA og dopingkontrollørene jobber på. I dag finnes det metoder for å avsløre juksemakerne som ikke fantes for ti år siden.

Bruk av steroider

Det er ingen tvil om at bruk av steroider vil sette fart på muskelveksten og maksstyrken, men det er absolutt noe vi fraråder på det sterkeste med mindre du har medisinske årsaker som forsvarer at du gjør det. Testosteron produseres naturlig i kroppen, og ved kunstig tilført testosteron risikerer man å forstyrre kroppens naturlige testosteronproduksjon. Høyt inntak kan også føre med seg en rekke bivirkninger som høyere østrogennivå og utvikling av bryster for menn, høyt blodtrykk, mindre testikler, kviser, ugusnstig kolesterol og infertilitet.

 

Kilder

Testosteronbehandling. NHI

Sanders, Kevin (2017). The Effects of Mild Cycles. T-Nation

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022