De fleste som trener styrketrening har ønske om progresjon i treningen sin i form av økt styrke eller muskelvekst. Før du begynner å inkludere avanserte treningsmetoder i treningen din bør du først ha kontroll over, og kunnskap om, de grunnleggende treningsprinsippene.

De grunnleggende prinsippene utgjør en god base

Hvis du ønsker å nå treningsmålene dine er det best å starte med en stabil grunnmur. Ved å sikre at treningsprogrammet ditt inkluderer de grunnleggende treningsprinsippene bygger du en god base for å få progresjon for å nå målene dine. Disse prinsippene gjelder både for styrketrening for å øke i styrke og muskelmasse, for idrett og for utholdenhet, og for mosjonister og toppidrettsutøvere.

Prinsippet om kontinuitet

Det er viktig å opprettholde treningen for å beholde de egenskapene (styrkeøking eller økt muskelmasse) som du har trent opp. Hvis du trener mindre enn du pleier, eller ikke trener i det hele tatt over en viss periode, så må du begynne på et lavere nivå enn der du avsluttet.

For å klare å trene regelmessig er motivasjon en viktig faktor, og da er det fordelaktig å trene noe du synes er morsomt og som du mestrer. Du bør trene jevnlig to-tre ganger i uken over en periode på to-tre måneder for å se en tydelig treningseffekt. Tålmodighet går altså hånd i hånd med kontinuitet.

styrketrening

Prinsippet om progresjon

Å trene med en eller annen form for progresjon er viktig uansett hva målsettingen din med styrketreningen er. For at kroppen skal tilpasse seg og bli sterkere eller utvikle større muskelmasse må den ha et gradvis større treningsstimuli over tid. Hvis du trener det samme med den samme belastningen mange ganger vil kroppen etter hvert tilpasse seg, og slutte å utvikle seg. Da trenger kroppen mer stimuli for å utvikle seg ytterligere.

Progresjon kan være å trene med tyngre vekter, ha flere serier per øvelse, flere øvelser per muskelgruppe, ha kortere pauser mellom seriene eller å trene flere ganger i uken. Det må være en balanse mellom å ikke ha for lite treningsstimuli og å ha for mye. Trener du for mye eller for tungt rekker ikke kroppen å tilpasse seg belastningen, og da blir det også vanskelig å bli større og sterkere.

Jo bedre trent du blir, jo lengre tid tar det å bli enda bedre. Derfor bør progresjonen i programmet til en avansert utøver gå over lengre tid enn hos en nybegynner, som tilpasser seg belastning svært godt og ofte opplever rask progresjon.

Prinsippet om reversibilitet

Både muskelmasse og muskelstyrke kan reverseres raskt ved fullstendig inaktivitet, som ved sykdom med sengeleie, beinbrudd eller inaktivitet av annen årsak. Dette prinsippet er noe av årsaken til at kontinuitet er så viktig. Kroppen tilpasser seg treningsstimuli og belastning når vi trener, og blir større og sterkere. På samme måte tilpasser den seg ved å redusere disse kapasitetene dersom man tar bort treningsstimuli.

I jo mindre aktivitet du er, jo raskere skjer de reversible tilpasningene. Å være sengeliggende ved sykdom er derfor verre for treningsresultatene enn å være i normal aktivitet under en pause fra treningen. Personer som tidligere har vært godt trent og kommer tilbake igjen etter et avbrekk kommer gjerne raskere tilbake til der de var, enn det tok å komme seg dit i utgangspunktet.

Prinsippet om spesifisitet

Dette prinsippet handler om å trene styrketrening på de muskelgruppene eller øvelsene som er viktige for den prestasjonen som du vil påvirke. Rett og slett å trene på det du vil bli god på. Kroppen tilpasser seg de kravene de blir utsatt for. For å bli sterk i knebøy må du trene denne øvelsen, eller varianter av samme bevegelsesmønster, spesifikt i en viss periode.

Prinsippet om variasjon

Treningen bør varieres fordi utviklingen kan stoppe opp hvis du følger det samme programmet over en lengre periode. Variasjon må balanseres opp mot prinsippet om spesifisitet. En variert belastning på kroppen kan være skadeforebyggende, og kroppen kan respondere positivt på endringer.

Variasjon kan også være med på å opprettholde treningsmotivasjonen. Treningen kan varieres ved å forandre på øvelsesutvalg, antall serier, belastning eller antall repetisjoner. Men variasjon for variasjonens skyld er ikke nødvendig hvis du trives med programmet og opplever progresjon.

styrketrening

Prinsippet om periodisering

Periodisering er nok viktigere for idrettsutøvere enn for mosjonister. Det er planlagt variasjon i treningsvariabler som sett, repetisjoner, intensitet og volum, og det finnes mange forskjellige former for periodisering. Å periodisere treningen er med på å sikre en systematisk variasjon gjennom treningsåret, og kan optimalisere utviklingen av styrke. Det kan også toppe formen før konkurranser og unngå overtrening.

Prinsippet om individuell tilpasset trening

Treningsprogrammet bør være individuelt tilpasset ditt nivå og målsetting. For eksempel er det ikke noe poeng at en mosjonist trener samme program som tippidrettsutøver fordi forutsetningene og livsstilen for å tåle det samme programmet er helt forskjellige. Faktorer som spiller inn er treningserfaring, fysiske forutsetninger som for eksempel alder, høyde, vekt og kroppsproporsjoner, livsstil og psykiske forutsetninger, eventuelle skader eller smerter og hvor mye tid du har mulighet til å sette av til trening. Ikke minst er det viktig at treningsprogrammet ditt består av øvelser og økter som du synes er morsomme å gjøre.

Prinsippet om restitusjon

Kroppen er helt avhengig av å hvile for å bli bedre og utvikle de egenskapene som du har trent på. Direkte etter hard trening reduseres muskelfunksjonen. Ved hvile normaliseres strukturene og prosessene i musklene som ble påvirket av treningen. Etter gjentatte restitusjonsprosesser får man til slutt en adaptasjon der kroppen tilpasser seg treningen og blir sterkere og større for å møte kravene de får. Kosthold, søvn og stress er faktorer som kan påvirke restitusjonen.

Kilder

Styrketrening – i teori og praksis. Raastad, Paulsen, Refsnes, Rønnestad og Wisnes. 2010. Gyldendal Undervisning.

Sterkere av Martin Norum og Benjamin Christensen. 2017. Gyldendal Norsk Forlag.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Sponset

Hvordan sovne raskere? – Enkle grep for å forbedre søvnkvaliteten

Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024