Mange blir utålmodige når de skal ned i vekt og faller for fristelsen å spise mindre mat. Får kroppen for lite energi og næring over tid kan det gå ut over flere viktige funksjoner og evner!

Høysesong for slanking

Det settes ofte likhetstegn mellom januar, fulle treningssentre og dietter. Akkurat nå er det antakeligvis flere som er på en eller annen form for diett enn de andre månedene i året.

For mange handler det dessverre om å kaste seg på en fullstendig urimelig og usunn diett med altfor lite energi og næring. Ikke bare vil det føre til en periode med gnagende sult og ubehag, det er også en svært stor sjanse for at dietten ikke overholdes i mer enn noen dager og kanskje uker.

Vektnedgang

Å gå ned i vekt kan være en positiv ting, og for noen livsviktig, fordi det er knyttet mange sykdommer og negative effekter på helsen ved overvekt og fedme. For normalvektige personer som ønsker å slanke seg kan det derimot oppstå uønskete effekter av slankingen hvis de kutter energiinntaket mer enn de egentlig trenger.

Den beste måten å gå ned i vekt på og bli der er å gjøre det gradvis, og på en slik måte at man kan tenke seg å opprettholde den samme livsstilen og kostholdet i flere år fremover etter at målet med vektnedgangen er oppnådd.

kosthold

Negative konsekvenser av for lite mat

Å overdrive kaloriunderskuddet noen dager er for de fleste som er friske og normalvektige ikke farlig. Spiser man altfor lite mat over tid kan det derimot påvirke kroppslige prosesser på flere måter.

 • Hjernen: underernæring påvirker hjernen negativt. Man kan oppleve symptomer på demens, depresjon, angst, dårlig selvfølelse, irritabilitet, andre psykiske lidelser og problemer med å konsentrere seg. Det er også vist at hjernen er mindre i størrelse hos personer med lav kroppsmasseindeks (KMI).
 • Muskelmasse: går man ned fort i vekt, eller spiser for lite mat over tid, vil muskelmassen svinne hen. Til en viss grad går dette an å bremse med tung styrketrening, men igjen vil det være ekstremt krevende å trene tungt og av god kvalitet med et beskjedent matinntak. Når man mister muskelmasse blir man også svakere, og prestasjonen på trening reduseres. Mindre muskelmasse på kroppen gir også et inntrykk av å se mindre atletisk ut.
 • Energinivå: lite mat vil gjøre at man opplever ekstremt reduserte energinivåer og følelse av utmattelse fordi kroppen har mindre drivstoff. Dette kan gå ut over jobb, skolearbeid, det sosiale og prestasjonen på trening.
 • Les også: Kosthold for gravide!
 • Forbrenning: på ekstreme dietter vil kroppen sette ned forbrenningen for å spare på energien for å redusere risikoen for å miste kroppsfett. Kroppsfett er essensielt for å overleve, og derfor tilpasser kroppen seg slik når den får for lite mat. Med et for lite matinntak vil kroppen også begynne å bryte ned muskelmassen, og en høy muskelmasse er også noe som holder forbrenningen oppe.kosthold
 • Hårtap: for lite næring og energi kan føre til hårtap fordi underernæring gjør at hårsekkene ikke fungerer normalt.
 • Nyrestein: det er ikke uvanlig at kroppen holder på mindre vann på en ekstrem diett med lite energi og karbohydrater. Dehydrering kan føre til at man kan øke risikoen for å utvikle nyrestein.
 • Selvfølelse: selvfølelsen kan bli redusert hvis man sprekker og ikke klarer å holde seg til dietten. Det kan også medføre følelse av tap av kontroll, som kan forsterke ønske om å ha kontroll over matinntaket. Dette kan føre til en farlig negativ spiral i retning spiseforstyrrelser.
 • Reproduksjon: kroppen vil mest sannsynlig ikke prioritere reproduksjon når den sulter. Derfor blir sexlysten redusert, og kvinner kan oppleve å miste menstruasjonen.
 • Næringsinntak: på ekstreme dietter med for lavt energiinntak får man mest sannsynlig ikke i seg det anbefalte inntaket av viktige næringsstoffer, vitaminer, mineraler og fiber. Det kan føre til underernæring og problemer med mage- og tarmfunksjon.
 • Beinhelse: Å spise for lite slik at man har en lav fettprosent over tid kan øke risikoen for at man utvikler beinskjørhet, til tross for både ung alder og at man driver vektbærende fysisk aktivitet. En konsekvens av beinskjørhet er brudd i utsatte knokler, og dessuten er det vanskelig å bygge opp igjen skjelett som har vært brudd ned på grunn av beinskjørhet.

Fornuftig tilnærming

Det er helt innafor å ha lyst til å gå ned litt i vekt for å føle seg bra og ha god helse. Velg en metode som du vet vil gi deg det du trenger av energi og næring, og ha et langsiktig perspektiv på kostholdet ditt.

Kilde

Eat This

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Trening

Dette er yoga!

17Det er ingen tvil om at yoga er en populær treningsform…
Dato: Jan 17, 2022
Ukategorisert

Muskelbygging for deg over 50 år!

En av de mange tingene som er fantastisk med styrketrening er…
Dato: Jan 12, 2022
Trening

Trening gjort enkelt!

Trening kan virke kompliser og tidkrevende for de som ikke er…
Dato: Jan 10, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ortoreksi: fra sunn til syk!

Det er ingen tvil om at trening og sunt kosthold er…
Dato: Jan 07, 2022
Ukategorisert

Trening med kettlebells for nybegynnere – med treningsprogram!

Kettlebells er gode redskap for å bygge muskler, trene kondisjon, øke…
Dato: Jan 05, 2022
Styrketrening

Hjemmetrening – fra budsjett til luksus!

Nå er samfunnet og treningssentrene åpne igjen, men hjemmetrening er fortsatt…
Dato: Jan 04, 2022
Motivasjon

Nyttårsforsetter: hvordan lage og holde de!

Da er vi inne i det nye året, og som så…
Dato: Jan 03, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Slanking & forbrenning

Slik går du ned i fettprosent på en smart måte!

Å redusere fettprosenten kan for mange være en utfordrende oppgave som…
Dato: Jan 03, 2022
Ernæring

Væskebalansen – tips for optimal treningsprestasjon!

For å prestere optimalt på trening eller i konkurranse er det…
Dato: Des 30, 2021
Ernæring

Derfor trenger du Omega-3!

De fleste vet at det er anbefalt å regelmessig få i…
Dato: Des 30, 2021
Fysisk og psykisk helse

Løping kan hjelpe deg å leve lenger, men «mer er ikke alltid bedre»!

Løping kan hjelpe deg å leve lenger, men "mer er ikke…
Dato: Des 27, 2021
Fysisk og psykisk helse

Dette skjer med hjernen når du trener!

Regelmessig fysisk aktivitet er ikke bare viktig for muskler, ledd og…
Dato: Des 24, 2021
Intervjuer

Joanna er motivert for en ny runde med fitness!

Joanna Pedersen (33) gjorde en suksessfull debut i bodyfitness i 2019.…
Dato: Des 22, 2021
Sponset

Royal Burner har hjulpet 50 000 nordmenn med vektnedgangen

Styrketrening

Slik trener du triceps optimalt!

Triceps, musklene på baksiden av overarmen er en stor muskelgruppe i…
Dato: Des 17, 2021
Oppskrifter

Enkle og sukkerfrie desserter!

Enkle og sukkerfrie dessert oppskrifter på 1-2-3? Disse to dessertene peker…
Dato: Des 15, 2021