Mange blir utålmodige når de skal ned i vekt og faller for fristelsen å spise mindre mat. Får kroppen for lite energi og næring over tid kan det gå ut over flere viktige funksjoner og evner!

Høysesong for slanking

Det settes ofte likhetstegn mellom januar, fulle treningssentre og dietter. Akkurat nå er det antakeligvis flere som er på en eller annen form for diett enn de andre månedene i året.

For mange handler det dessverre om å kaste seg på en fullstendig urimelig og usunn diett med altfor lite energi og næring. Ikke bare vil det føre til en periode med gnagende sult og ubehag, det er også en svært stor sjanse for at dietten ikke overholdes i mer enn noen dager og kanskje uker.

Vektnedgang

Å gå ned i vekt kan være en positiv ting, og for noen livsviktig, fordi det er knyttet mange sykdommer og negative effekter på helsen ved overvekt og fedme. For normalvektige personer som ønsker å slanke seg kan det derimot oppstå uønskete effekter av slankingen hvis de kutter energiinntaket mer enn de egentlig trenger.

Den beste måten å gå ned i vekt på og bli der er å gjøre det gradvis, og på en slik måte at man kan tenke seg å opprettholde den samme livsstilen og kostholdet i flere år fremover etter at målet med vektnedgangen er oppnådd.

kosthold

Negative konsekvenser av for lite mat

Å overdrive kaloriunderskuddet noen dager er for de fleste som er friske og normalvektige ikke farlig. Spiser man altfor lite mat over tid kan det derimot påvirke kroppslige prosesser på flere måter.

 • Hjernen: underernæring påvirker hjernen negativt. Man kan oppleve symptomer på demens, depresjon, angst, dårlig selvfølelse, irritabilitet, andre psykiske lidelser og problemer med å konsentrere seg. Det er også vist at hjernen er mindre i størrelse hos personer med lav kroppsmasseindeks (KMI).
 • Muskelmasse: går man ned fort i vekt, eller spiser for lite mat over tid, vil muskelmassen svinne hen. Til en viss grad går dette an å bremse med tung styrketrening, men igjen vil det være ekstremt krevende å trene tungt og av god kvalitet med et beskjedent matinntak. Når man mister muskelmasse blir man også svakere, og prestasjonen på trening reduseres. Mindre muskelmasse på kroppen gir også et inntrykk av å se mindre atletisk ut.
 • Energinivå: lite mat vil gjøre at man opplever ekstremt reduserte energinivåer og følelse av utmattelse fordi kroppen har mindre drivstoff. Dette kan gå ut over jobb, skolearbeid, det sosiale og prestasjonen på trening.
 • Les også: Kosthold for gravide!
 • Forbrenning: på ekstreme dietter vil kroppen sette ned forbrenningen for å spare på energien for å redusere risikoen for å miste kroppsfett. Kroppsfett er essensielt for å overleve, og derfor tilpasser kroppen seg slik når den får for lite mat. Med et for lite matinntak vil kroppen også begynne å bryte ned muskelmassen, og en høy muskelmasse er også noe som holder forbrenningen oppe.kosthold
 • Hårtap: for lite næring og energi kan føre til hårtap fordi underernæring gjør at hårsekkene ikke fungerer normalt.
 • Nyrestein: det er ikke uvanlig at kroppen holder på mindre vann på en ekstrem diett med lite energi og karbohydrater. Dehydrering kan føre til at man kan øke risikoen for å utvikle nyrestein.
 • Selvfølelse: selvfølelsen kan bli redusert hvis man sprekker og ikke klarer å holde seg til dietten. Det kan også medføre følelse av tap av kontroll, som kan forsterke ønske om å ha kontroll over matinntaket. Dette kan føre til en farlig negativ spiral i retning spiseforstyrrelser.
 • Reproduksjon: kroppen vil mest sannsynlig ikke prioritere reproduksjon når den sulter. Derfor blir sexlysten redusert, og kvinner kan oppleve å miste menstruasjonen.
 • Næringsinntak: på ekstreme dietter med for lavt energiinntak får man mest sannsynlig ikke i seg det anbefalte inntaket av viktige næringsstoffer, vitaminer, mineraler og fiber. Det kan føre til underernæring og problemer med mage- og tarmfunksjon.
 • Beinhelse: Å spise for lite slik at man har en lav fettprosent over tid kan øke risikoen for at man utvikler beinskjørhet, til tross for både ung alder og at man driver vektbærende fysisk aktivitet. En konsekvens av beinskjørhet er brudd i utsatte knokler, og dessuten er det vanskelig å bygge opp igjen skjelett som har vært brudd ned på grunn av beinskjørhet.

Fornuftig tilnærming

Det er helt innafor å ha lyst til å gå ned litt i vekt for å føle seg bra og ha god helse. Velg en metode som du vet vil gi deg det du trenger av energi og næring, og ha et langsiktig perspektiv på kostholdet ditt.

Kilde

Eat This

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Intervjuer

Kristine – allsidig og leken trening!

Kristine Kjenne forteller hvordan hun jobber for å mestre utfordrende øvelser,…
Dato: Aug 12, 2022
Fysisk og psykisk helse

8 tips til å få mer hverdagsaktivitet!

Har du dårlig samvittighet fordi du trener for lite? Hverdagsaktivitet kan…
Dato: Aug 11, 2022
Skader & rehabilitering

Slik bruker du foamrolleren!

Den sylinderformete rullen ser kanskje smart ut å inkludere i treningsopplegget,…
Dato: Aug 10, 2022
Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Fysisk og psykisk helse

5 tips for å føle deg vel i sommer!

Selv om sommeren er godt i gang, og sommerkroppen kanskje ikke…
Dato: Aug 04, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Fysisk og psykisk helse

Slik reduserer du stress!

Langvarig stress er ikke bra for noen. Les våre tips til…
Dato: Jul 28, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Gratis Treningsprogram

Styrketrening: 4-dagers program med fokus på rumpe, lår og mage!

Å trene styrketrening for hele kroppen gir en balansert fysikk, selv…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

Nå kan du gjøre et treningskupp på treningsutstyr!

Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Fysisk og psykisk helse

Øk livskvaliteten og styrk den psykiske helsen!

Å ha det bra med seg selv handler ikke bare om…
Dato: Jul 21, 2022