Mange som har en sunn og aktiv livsstil nyter også alkohol innimellom. Her kan du lese om hva alkoholinntaket har å si for treningsresultatene og helsen din.

Alkoholens effekt på helsen

Det er omdiskutert hvorvidt alkohol har gunstige effekter på helsen eller ikke. Noen mener at et moderat inntak har positive innvirkninger på helsen, mens anbefalingen fra Helsenorge.no er «ikke drikk alkohol for helsens skyld».

Hva er alkohol?

Det er hovedsakelig etanol som er den psykoaktive ingrediensen i alkohol, altså det som gir alkoholrusen. Alkohol fremstilles vanligvis ved gjæring av sukkerarter i plantemateriale, som druer, epler, plommer, bygg, potet, honning og melasse. I denne gjæringsprosessen omdannes sukker til alkohol og karbondioksid. Alkohol er dermed et produkt fra gjærsoppens stoffskifte.

Energi

Alkohol tilfører energi til kroppen, i likhet med protein, karbohydrat og fett. Forskjellen fra de energigivende næringsstoffene er at alkohol ikke til fører kroppen næring! Det inneholder syv kalorier per gram alkohol, og dette er altså såkalte tomme kalorier som ikke tilfører noe næring.

Setter forbrenningen på pause

Når det er alkohol i blodomløpet, prioriterer kroppen å forbrenne alkoholen. All annen forbrenning settes derfor på pause. Grunnen til at kroppen forbrenner alkoholen er at den ikke kan lagres i kroppen, til forskjell fra karbohydrater, proteiner og fett.

Alkohol trenger ikke å bli brutt ned i fordøyelsessystemet før den kan absorberes, så dette kan skje allerede fra magesekken. Straks den første alkoholen har passert leveren starter alkoholforbrenningen. Verken promillenivå, badstue, mosjon, kaffe, legemidler eller andre vidunderkurer kan øke forbrenningshastigheten av alkohol.

helse

Virkning

Den største virkningen utøver alkohol på hjernen ved at den påvirker hjernecellene og overføringen av signaler mellom hjernecellene på mange ulike måter. Ved lav promille kan man føle seg oppstemt, med økende promille kan man bli ustø, trott og sløv.

Ved svært høy promille kan pustesenteret i hjernen lammes, noe som kan være dødelig. Alkoholrus øker risikoen for en rekke alkoholskader som trafikkulykker og andre ulykker, vold, risikabel seksuell aktivitet og samtidig bruk av andre rusmidler. Enhver bruk av alkohol vil også øke risikoen for gjentatt bruk, som hos mange kan føre til misbruk.

Ernæring

Når man har alkohol i kroppen blir nedbrytningen av næringsstoffer hemmet ved at utskillelsen av fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen reduseres. Næringsopptaket hemmes også ved at cellene som kler magesekken og tarmene ødelegges, og da hindres transporten av noen næringsstoffer i blodet.

Blant næringsstoffene som blokkeres totalt av alkohol er B-vitaminet folat, som er nødvendig for korrekt celledeling i kroppen. Lave nivåer av folat er assosiert med økt risiko for noen kreftformer.

Trening og alkohol

Det er uheldig å drikke alkohol rett etter trening, uavhengig av hvor ofte og hvor mye du drikker. Spesielt ugunstig er det å drikke alkohol etter trening på tom mage. Alkohol svekker mekanismen som kontrollerer blodsukkernivået, noe som kan øke eller redusere blodsukkeret.

Blodsukkeret blir ofte senket av en treningsøkt i seg selv, og etter trening vil kroppen jobbe med å fylle glykogenlagrene igjen. Derfor er det viktig å spise og drikke godt etter trening før du drikker alkohol. Akutt alkoholinntak kan øke insulinutskillelsen, som gir lavt blodsukker, og kan hemme de hormonelle reaksjonene som vanligvis vil få blodsukkeret opp igjen.

Å dra skikkelig på fylla et par dager i uken er antakeligvis ikke gunstig for treningsresultatene av mange grunner. Det gir blant annet dårlig restitusjon og lite eller dårlig søvn, man gjør gjerne dårlige matvalg i beruset tilstand, og de færreste kan prestere optimalt dagen etter de har vært overstadig beruset.

helse

Høyt alkoholforbruk

Ved å bruke store mengder alkohol over flere måneder og år øker risikoen for en rekke organsykdommer der sentralnervesystem, lever, bukspyttkjertel, bloddannende organer og reproduksjonsorganer skades.

Moderat alkoholforbruk

Jevnlig alkoholkonsum på en til to standard alkoholenheter per dag, som ses på som et lavt alkoholinntak, er ikke assosiert med økt sykdomsrisiko i like stor grad.

Et unntak er gravide kvinner, der alkohol har uheldige virkninger på fosteret som vil ha samme promille som moren. Det finnes også visse alkoholassosierte krefttyper der små daglige doser kan øke sykdomsrisikoen. Et tredje unntak kan være økt risiko for forskjellige infeksjonssykdommer.

Kroppsvekt

Fordi alkohol inneholder mange kalorier og ingen næring, og i tillegg setter forbrenningen på pause så lenge det finnes alkohol i blodet, kan regelmessig alkoholinntak bidra til å øke kroppsvekten. Det er også vist at dersom man drikker før et måltid spiser man mer mat enn om man ikke drikker alkohol før maten. Det ekstra fettet som lagres på kroppen på grunn av alkoholinntak legger seg gjerne som magefedme.

Totalen avgjør

Det er ganske tydelig at et høyere alkoholinntak er sterkere koplet til negative helseeffekter. Å drikke moderat innimellom trenger ikke å gi utslag på verken kroppsvekt, ernæringsstatus eller treningsresultater.

Kilde

Norsk Helseinformatikk

Healthline.com

Store norske leksikon

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Skadeforebyggende

Viktigheten av riktig oppvarming og nedkjøling – Forebygging av skader og optimal ytelse!

Å trene regelmessig er en viktig del av en sunn livsstil!…
Dato: Apr 06, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Skadeforebyggende

5 Effektive øvelser for å styrke kjernemuskulaturen og forebygge skader!

En sterk kjerne er ikke bare viktig for å oppnå en…
Dato: Apr 01, 2024
Annonse

Riktig næring for raskere og dyp brunfarge, glansfullt hår og sterkere negler

Får du ikke raskt nok brunfarge? Oppleves det som at fargen…
Dato: Apr 01, 2024
Fysisk og psykisk helse

Hverdagsaktivitet – Nøkkelen til en aktiv og sunn livsstil!

I en verden som stadig blir mer teknologidrevet og stillesittende, er…
Dato: Mar 31, 2024
Ernæring

Hvordan en sunn livsstil kan forebygge og forbedre kolesterolet!

Hva er kolesterol? Kolesterol er et fettstoff som er livsnødvendig for…
Dato: Mar 27, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Skadeforebyggende

Forebygging av typiske skader – Styrk kroppen din for en trygg og effektiv trening!

Når vi engasjerer oss i fysisk aktivitet og trening, er det…
Dato: Mar 26, 2024
Skadeforebyggende

Reduser risikoen for skader med mental styrke, fokus og oppmerksomhet!

Når vi trener eller deltar i konkurranser, er det ikke bare…
Dato: Mar 23, 2024
Motivasjon

Hvordan holde fokus for å nå målene dine!

Har du noen gang satt deg mål om noe du ønsker…
Dato: Mar 21, 2024
Fysisk og psykisk helse

Spis deg frisk – Viktigheten av et balansert og næringsrikt kosthold!

Et balansert kosthold er avgjørende for å opprettholde god helse og…
Dato: Mar 19, 2024
Motivasjon

Indre motivasjon vs. ytre press: Hvordan finne balanse på treningsreisen

Å finne motivasjon til trening er en reise som ofte innebærer…
Dato: Mar 19, 2024
Motivasjon

Positiv tenkning – Bygg et sterkt mindset for varig motivasjon!

Motivasjon, den brennende drivkraften som pusher oss mot våre mål. Den…
Dato: Mar 18, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Skadeforebyggende

Riktig oppvarming og nedkjøling – Nøkkelen til skadeforebygging

Å oppnå gode resultater og en sunn livsstil gjennom trening krever…
Dato: Mar 10, 2024
Fysisk og psykisk helse

Stressmestring for slanking – Reduser stress, reduser fett!

Stress er en uunngåelig del av livet, og det kan hindre…
Dato: Mar 08, 2024