De aller fleste som trener på treningssenter er kjent med at øvelsene knebøy, benkpress og markløft bør inngå i treningsprogrammer både for å bli sterk og for å bygge muskler. Men visste du at det går an å konkurrere i disse tre løftene, både på nasjonalt og internasjonalt nivå? Her kan du lære mer om sporten styrkeløft!

Hva er styrkeløft?

I denne sporten handler det om å teste den maksimale styrken i knebøy, benkpress og markløft. Målet er å løfte en repetisjon av øvelsene med så tung vekt som mulig. Utøverne har tre forsøk på å løfte så mye de klarer i hvert av løftene. Den som har løftet mest vekt totalt når de beste godkjente forsøkene i hvert av løftene regnes sammen, har vunnet. Sammenlignet med andre idretter kan man holde på med styrkeløft på et høyt nivå i mange år. Ved å ha god teknikk og et fornuftig treningsprogram går det an å konkurrere i flere årtier!

styrketrening

Regler for godkjente løft

Når man konkurrerer i styrkeløft må løftene utføres på en måte som faller inn under regelverket for at de skal telle som godkjente løft i konkurranse. Styrkeløftere prøver også å optimalisere løftene på en slik måte at de gjør bevegelsene så effektive som mulig, eller jobber for å redusere løfteveien slik at de kan løfte mer vekt. Derfor kan løftene se annerledes ut enn sånn du ser at de aller fleste utfører knebøy, benkpress og markløft på treningssenteret.

Godkjente løft

Det nytter ikke å være sterk i en konkurranse hvis du ikke følger de standardiserte reglene for hvert av løftene. Her er noen eksempler på hva som kreves i de ulike løftene for å få løftet godkjent.

Knebøy

Du får ikke starte knebøybevegelsen eller sette stangen tilbake i stativet uten at dommeren har gitt signal om det. Knebøyen må være av tilfredsstillende dybde med hoftehøyde under kneet.

Benkpress

Du får ikke løfte stangen opp fra brystet før dommeren gir signal, og heller ikke sette stangen inn i racket uten å få signal. Hælene må være i gulvet og setet i benken under hele løftet.

Markløft

Hoften må rettes helt ut uten at stangen har nedovergående bevegelse på vei opp. Du får ikke sette ned stangen før du får signal fra dommeren om det.

styrketrening

Kategorier

Menn og kvinner konkurrerer hver for seg. I konkurranser deles også utøverne inn i vektklasser, og aldersklasser. Styrkeløft deles inn i styrkeløft med og uten utstyr. I styrkeløft med utstyr konkurrerer utøverne med spesialsydde drakter og knebind slik at de kan løfte mer vekt enn uten. I styrkeløft uten utstyr kan løfterne bruke belte, knevarmere og håndleddsbind som støtte.

Les også: Markløft – dette må du vite om teknikk!

Styrkeløft uten å konkurrere

Det går an å trene styrkeløft, og være medlem i en styrkeløftklubb, uten å konkurrere også. Hvis du liker treningen og miljøet, og opplever mestring og glede ved å trene styrkeløft er det en helt super treningsform å holde på med som mosjonist. Mange synes det er motiverende nok å se at de blir sterkere eller får bedre teknikk i løftene, og har ikke behov for å konkurrere mot andre enn seg selv.

For å trene styrkeløft trenger du ikke så mye utstyr. Det er en fordel med sko som lar deg løfte knebøy optimalt, og mange benytter seg av løftesko med litt hæl i knebøy. Knevarmere, håndleddsbind og løftebelte kan gjøre at du løfter litt mer vekt gjennom å gi økt støtte og følelse av trygghet i løftene. Hvis du løfter sumo markløft er det en fordel med sko eller slippers som ikke sklir.

Trening for styrkeløft

Når du trener for å bli bedre i styrkeløft inneholder de fleste treningsøktene varianter av knebøy, benkpress og markløft. Det er vanlig at de som melder seg inn i en styrkeløftklubb får en trener som fortløpende lager og sender ut treningsprogrammer. Disse programmene er ofte periodisert med tanke om å toppe formen til en test av styrke, enten på trening eller på konkurranse. Hvor ofte du trener er opp til deg i samarbeid med treneren din, men det er vanlig å trene alle løftene i alle fall to til tre dager i uken.

Vanligvis er programmet laget med en såkalt progressiv overbelastning, slik at du trener mer av noe over tid, enten i form av at du løfter mer vekt i løftene eller at du løfter et større treningsvolum. Det legges også inn perioder med mindre treningsvolum eller lavere vekter for at du skal få restitusjon og hente deg inn igjen til neste treningsperiode.

styrketrening

Fordeler med trening for styrkeløft

Denne type trening gjør at du øker din maksimale styrke. Du får trent opp styrken i over- og underkroppen, og i tillegg til å bli sterkere vil du sannsynligvis også øke muskelmassen. Vi mister muskelmasse med alderen, og ved å trene tung styrketrening bidrar du til å forhindre dette tapet av muskelmasse. I tillegg til dette bidrar styrketrening med å øke beintettheten i skjelettet, noe som kan redusere risikoen for benskjørhet og frakturer. Dette er viktig for eldre personer, men også for personer som driver med kontaktidrett.

Du lærer hvordan du kan bruke kroppen din på en effektiv måte. Hvis du driver med andre idretter, kan økt styrke i knebøy, benkpress og markløft gjøre at du presterer bedre i idretten din. Det kan være motiverende å drive med styrkeløft fordi resultatene er så konkrete og målbare – løfter du mer vekt har du blitt sterkere! Mange lar seg også motivere til å sette seg ulike mål og delmål.

Susanne Soydan

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

5 rå øvelser for den brede ryggmuskelen

Den brede ryggmuskelen som heter latissimus dorsi, ofte forkortet som lats,…
Dato: Mai 07, 2021
Styrketrening

Hvordan trene for å utvikle maksimal styrke?

Å bli skikkelig sterk, og å øke sin maksimale styrke, krever…
Dato: Mai 06, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Sterkere overkropp

Dette treningsprogrammet passer deg som ønsker å trene hele overkroppen for både…
Dato: Mai 03, 2021
Styrketrening

Tips: Slik mestrer du skullcrusher med kun egen kroppsvekt

Styrk triceps helt uten vekter og annet utstyr. her er det…
Dato: Apr 27, 2021
Nybegynnere

Hvor mange kilo muskler er det mulig å bygge på ett år?

De fleste som driver med styrketrening har erfart at det er…
Dato: Apr 26, 2021
Gratis Treningsprogram

Den beste kettlebell økta for å bli større og sterkere!

Kettlebells er et glimrende redskap for å trene hele kroppen. De…
Dato: Apr 21, 2021
Styrketrening

De 3 beste roøvelse for muskelvekst

Gira på å bygge større og sterkere muskler? Du trenger ikke…
Dato: Apr 20, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kondisjon & løping

Dette er triatlon!

Triatlon er en multisport som består av svømming, sykling og løping,…
Dato: Apr 19, 2021
Sponset

Hemmeligheten bak en gyllenbrun og vakker hud – Skjønnhet fra innsiden!

Sliten, tørr og vinterbleik hud? Da er du ikke alene, men…
Dato: Apr 27, 2021
Styrketrening

Avanserte styrketreningsmetoder du må vite om!

Når du har trent i noen år og er på et…
Dato: Apr 14, 2021
Ernæring

Slik hjelper karbohydratene deg til å bli sterkere

Trener du for å bygge muskler er det nødvendig at du…
Dato: Apr 13, 2021
Styrketrening

Frivekter eller apparater – gjennomgang av fordeler og ulemper!

I mange år har det vært diskutert hva som er den…
Dato: Apr 12, 2021
Motivasjon

Disse 5 typene fortjener respekt på treningssenteret!

Treningssentrene var lenge forbundet med muskuløse og hardbarka menn i singlet og…
Dato: Apr 12, 2021
Sponset

Denne maskinen kan gi deg fritert mat - uten fett!

Sunt, lettvint og uendelige muligheter. Det er det du får med…
Dato: Apr 20, 2021
Kondisjon & løping

8 tips for deg som skal begynne med løping

Det er bar bakke mange steder i landet, og det betyr…
Dato: Apr 09, 2021
Styrketrening

Den beste formen for nedtrekk!

Nedtrekk er uten tvil en av de beste overkroppsøvelsene du kan…
Dato: Apr 07, 2021