Vektløfting har økt i popularitet de siste årene, og det har nylig blitt avholdt europamesterskap med flere norske utøvere på startlistene. CrossFit har nok noe av æren for at flere driver med denne idretten nå enn tidligere. Her kan du lese om hva vektløfting går ut på.

Olympisk vektløfting

Vektløfting var en av de første idrettene som ble med i det Olympiske programmet. Siden antikkens olympiske leker har det blitt konkurrert i løfting av tunge steinvekter. Det kalles ofte for olympisk vektløfting for å tydeliggjøre at det er snakk om sporten og ikke bare omhandler trening med vekter. Det første offisielle verdensmesterskapet ble arrangert i 1922.

Konkurranseøvelsene

I olympisk vektløfting konkurreres det i øvelsene rykk og støt. For å mestre disse øvelsene med tunge vekter er det nødvendig med god teknikk og bevegelighet samt hurtighet og balanse. Varianter av både rykk og støt kan bidra til å bygge muskler, forbedre eksplosiviteten og styrken, og de ser spektakulære ut!

Rykk

I denne øvelsen holder utøveren et bredt grep om stangen og løfter den i en bevegelse fra nedsitt til å stå oppreist med stangen over hodet.

Støt

Først vendes stangen til brystet fra nedsitt, en frivending. Deretter støtes stangen, gjerne med et utfallssteg, til utøveren står med stangen på strake armer over hodet.

styrketrening

Konkurransedagen

Utøverne konkurrerer i vektklasser og må veies inn to timer før konkurransestart. Hver løfter har tre forsøk i hver av øvelsene. Utøvelsen bedømmes av tre dommere som gir signal om godkjente eller underkjente løft. Hvite lys betyr godkjente løft, røde lys betyr underkjente løft.

Trening for vektløfting

Mange av de som har brukt mye tid på treningssenteret ønsker å utvikle ferdighetene sine når de blir mer erfarne. Styrkeløft-øvelsene knebøy, benkpress og markløft er vanlig å ha i styrketreningsprogrammer for mosjonister, og mange er kjent med disse øvelsene.

Olympiske løft derimot er svært teknisk krevende, og kan være vanskelig å lære seg. Derfor er de ikke like vanlige å se i tradisjonelle treningsprogrammer for mosjonister.

Eget utstyr for vektløfting

Vektstangen veier 20 kilo for herrer og 15 kilo for damer. Diameteren på damestangen er mindre enn den for herrene. I vektløfting holder man et såkalt «hook grip» eller låsegrep. Da legger man tommelen under de andre fingrene sine når man holder rundt stangen, slik at stangen ikke skal glippe ut av hendene når man løfter den eksplosivt fra bakken. Vektskivene og vektstangen må være konstruert slik at de tåler å slippes fra høyde fordi utøverne kaster fra seg stangen etter å ha fullført et løft.

To løft – mange varianter

Selv om olympisk vektløfting bare består av to konkurranseløft betyr ikke det at man bare trener disse to øvelsene. Det finnes mange varianter av rykk og støt, eller deler av disse bevegelsene som benyttes i treningsprogrammer både for konkurrerende utøvere og mosjonister. Ut over å trene konkurranseløftene eller varianter av disse er det også anbefalt å supplere med vanlig styrketrening for å bygge styrke eller muskelmasse på utvalgte områder.

styrketrening

Mosjonister

Når mosjonister starter med vektløfting, er det vanlig å trene en splitt med tre økter i uken. Det finnes ikke noe «perfekt» program, men det er anbefalt at treningsprogrammet bør inkludere rykk, frivending, støt, knebøy, frontbøy og en form for trekk-øvelse to til tre ganger i uken.

Treningsprogrammet må selvsagt tilpasses løfterens forutsetninger, treningserfaring, fysiske kapasitet, muligheter for restitusjon og svakheter. Fokuset hos en nybegynner bør være å øve på hastighet og timing fremfor å legge mye vekt på stangen. For å bli mer avansert er det viktig å ha et godt grunnlag med å være så eksplosiv som mulig og fange stangen stabilt og koordinert med både armer og bein, i både rykk og støt.

Viderekommende og avanserte løftere

Når man får framgang, kan man begynne å legge på mer vekt. Jo sterkere en løfter blir, og jo mer vekt som løftes, desto mer belastning utsettes også løfteren for sammenlignet med en nybegynner. Derfor er det viktig å være oppmerksom på om utøveren blir overbelastet. Dersom nervesystemet ikke får nok restitusjon kan det føre til dårlige resultater, skader og overtrening.

Treningsfaser

Som ved tradisjonell styrketrening er det vanlig å dele inn treningsprogrammet i faser som har ulike målsettinger. I mengdetreningsfasen bygges et grunnlag for å tåle en viss treningsmengde, bygge muskler og terpe på de ulike bevegelsesmønstrene. Da er det gjerne litt lavere intensitet (belastning i form av prosent av det man maksimalt kan løfte) og flere sett og repetisjoner.

Deretter kommer en fase med noe redusert treningsvolum og økning av intensitet, med færre sett og repetisjoner. Denne fasen skal trene opp nervesystemet, øke styrken og øke kapasiteten til bindevevet til å tåle høyere belastning.

Så kommer en fase for å toppe formen, og det er først og fremst avanserte løftere på høyt nivå som har denne fasen i programmet sitt. Dette er en kort fase på alt fra to til seks uker, der intensiteten er høy og det er få sett og repetisjoner. Her er god restitusjon helt kritisk for å lykkes. De fleste støtteøvelsene tar også bort i denne fasen for å kunne restituere best mulig. På slutten av en slik fase er det ofte konkurranse eller test av maksstyrken.

Etter konkurranse er det en fase med mindre trening, og gjerne annen type trening for å få et lite avbrekk fra vektløftingen slik at utøverne ikke skal bli lei, og få motivasjonen tilbake til en ny syklus.

Kontakt din lokale vektløftingklubb hvis du er interessert i å starte med vektløfting!

Kilder

Vektløfting.no

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Hvordan legge opp treningen i en travel hverdag!

I en hektisk hverdag kan treningen fort bli nedprioritert om du…
Dato: Apr 22, 2024
Gratis Treningsprogram

To-splitts treningsprogram for styrke og muskelvekst!

To-splitts treningsprogram, som deles inn i overkropp- og underkroppsøkt, er ideelt…
Dato: Apr 21, 2024
Nybegynnere

Hva bør du ha i treningsbagen din?

Enten du er en erfaren løfter eller nybegynner, å ha riktig…
Dato: Apr 20, 2024
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024
Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Sponset

Studier viser at CBD fra cannabisplanten har mange helsegevinster!

Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024