Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder av veltrente og pene mennesker i sosiale medier. Blir du inspirert? Da bør du lese denne artikkelen før du bestemmer deg for om du også skal konkurrere.

Glamorøs fasade

Når man ser fitnessatleter på sosiale medier fremstår de ofte som selvsikre, veltrente og målrettete. De spiser sunt, trener mye og kan ofte gi et inntrykk av at de er et slags overmenneske som klarer å knekke trenings- og kostholdskoden slik at de får perfekte kropper.

Forskjellige kategorier

Det er forskjellige kategorier det går an å konkurrere i når det kommer til fitness og bodybuilding, både for kvinner og menn. Overordnet kan man si det sånn at de varierer fra mindre krav om muskelmasse og fettprosent, til krav om ekstremt utviklet muskelmasse og svært lav fettprosent.

Flere av kroppene man ser på en fitnesskonkurranse kan mest sannsynlig ikke oppnås uten bruk av ulovlige prestasjonsfremmende midler.

Konkret målsetting

Du har kanskje trent en stund på treningssenter, blitt ganske sterk og formet kroppen litt slik at du ser mer veltrent ut enn da du begynte å løfte vekter. Da er det ikke uvanlig at man begynner å se seg om etter et konkret mål med treningen.

Å konkurrere i fitness vil kanskje være et naturlig neste steg for de som er konkurransemennesker. I teorien gjør man ikke så mye annerledes enn hvis du trener regelmessig i dag. Det blir litt mindre fleksibilitet i treningen og antakeligvis mer kondisjonstrening.

Den største forskjellen blir kostholdet, som sammen med styrketrening er avgjørende for å redusere fettprosenten og samtidig opprettholde muskelmassen. For mange er det å konkurrere i fitness en positiv opplevelse som kan gi en enorm mestringsfølelse.

Dessverre er det slik at det for kanskje enda flere ikke er det. Vurderer du å konkurrere i fitness bør du tenke deg godt over de neste punktene.

inspirasjon

Forholdet til kropp og mat

I forskningen ser man at diett og slanking i seg selv kan være en trigger for å utløse spiseforstyrrelse. En fitenssdiett er ofte ekstremt restriktiv, og å skulle gå tilbake til et normalt kosthold etter en fitnessdiett kan for mange utløse negative følelser rundt mat og kropp.

Underveis i dietten kan du oppleve å ikke gå ned like mye i vekt eller fettprosent som forventet, noe som også kan resultere i at forholdet til mat blir forstyrret.

Mange glorifiserer fitnesskroppen, og du kan kanskje selv oppleve at du ser veldig bra ut etter flere måneder med hardkjør og lite mat. Mange glemmer at dette ikke er en naturlig tilstand for seg selv, og at det mest sannsynlig ikke er realistisk å opprettholde en viss kroppsfasong og fettprosent når fitnesskonkurransene er over.

Fordi dette er en bedømmingssport, der det eneste som blir bedømt er kroppen din, vil du også automatisk tillegge kroppen din verdi.

Du blir sammenlignet med andre atleter på scenen, og derfor vil du også sammenligne deg selv med andre. Hvis du synes mange andre ser bedre ut enn deg kan det medføre at du snakker deg selv ned, og får et negativt syn på deg selv og kroppen din.

Å sammenligne seg med personer som doper seg for å bygge muskler og miste fett vil være enda mer destruktivt fordi dere praktisk sett er i helt forskjellige ligaer med fullstendig ulike forutsetninger.

Tid, prioritering og energi

Selv om det i teorien virker enkelt å trene og spise for å konkurrere i fitness, gjennom å justere litt på trening og kosthold, blir det likevel altoppslukende. Når man er på en streng diett er det lite rom for fleksibilitet, og du kommer til å buke mye tid på å planlegge uken og forberede måltider.

Treningen kommer sannsynligvis til å ta lengre tid fordi de fleste blir anbefalt å gjøre en eller annen form for kondisjonstrening i tillegg til styrketreningen. Jo lavere fettprosenten blir, jo lavere blir også energinivåene.

Det blir mindre overskudd til å gjøre andre ting, som å treffe venner og være sammen med familie. En stor del av konkurransen handler også om posering, så der må påregnes mye tid til å øve på dette frem mot konkurranse.

inspirasjon

Kostnader

Det kan koste en del å være med i fitnesskonkurranser, spesielt for kvinner som gjerne har bikinier til en verdi av 10 000 kroner eller mer. I tillegg kommer spraytan, smykker, sminke, hår, negler, startavgift, kostnader til trener, forbund og klubb, reise og overnatting.

Tiden etterpå

Når man er ferdig med en intens oppkjøring som varer i flere måneder, og man går av scenen med eller uten premie, vil mange oppleve et stort tomrom. Hverdagen som var lagt opp rundt kosthold og trening blir plutselig helt åpen. Det er ikke lengre et konkret mål i sikte, noe som kan gi hverdagen lite retning og mening sammenlignet med slik det var før.

Det kan være tøft å se at man legger på seg igjen, noe som ofte skjer ganske fort den første tiden etter konkurranse. Å veie 10 kilo mer to uker etter konkurranse kan gjøre at man mister den identiteten man hadde som fitnessatlet. At nei-mat plutselig blir ja-mat kan være forvirrende og vanskelig å takle, og du må plutselig gi deg selv et større repertoar av ting å gjøre og snakke om.

Lag en plan

Det kan være smart å tenke over disse tingene før du begynner med fitness, slik at du også har en plan for å romme de negative følelsene som kan komme både underveis og etterpå. Snakk med andre som har erfaring fra konkurranser, og gå flere runder med deg selv og dine nærmeste før du starter på en oppkjøring.

Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Gratis Treningsprogram

Styrketrening: 4-dagers program med fokus på rumpe, lår og mage!

Å trene styrketrening for hele kroppen gir en balansert fysikk, selv…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

ImpacGun gir en effektiv oppvarming og behandling av muskler og ledd! – Få 900 kr i avslag!

Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022
Styrketrening

Kom i gang med håndstående – 3 øvelser for nybegynnere!

Det ser imponerende ut å stå og gå på hendene, og…
Dato: Jul 13, 2022