Har du opplevd å gå en lengre periode uten trening, enten på grunn av skade eller sykdom, eller kanskje på grunn av en lang ferie? Da bør du lese dette.

Mange bekymrer seg for tapet av muskelmasse i slike oppholdsperioder, men takket være musklenes evne til å ”huske” innlærte bevegelser, vil det være atskillig lettere å starte treningen igjen enn dersom du startet på null.

 

Muskelcelllen

Muskelcellene er kroppens største celler. Det er også de eneste cellene som har flere cellekjerner, sannsynligvis fordi hver cellekjerne har ansvar for et spesifikt område i muskelcellen. På denne måten kan signalmolekylene mellom de ulike cellene gå raskere og enklere.

Musklene vokser i hovedsak ved at proteininnholdet i musklene øker. Proteiner dannes gjennom proteinsyntesen, en kjemisk prosess der nye aminosyrer settes sammen i en bestemt rekkefølge og danner en lengre kjede, og en reduksjon i proteindegraderingen (prosessen der proteiner brytes ned). Det er cellekjernen som har ansvaret for proteinsyntesen, og hver cellekjerne har en gitt kapasitet for proteinsyntese. Jo flere cellekjerner, desto større proteinsyntese, og større muskelvekst.

Ved langvarig opphold fra treningen vil muskelmassen avta. Tidligere antok man at størrelsen på muskelcellene ble redusert og at antallet cellekjerner avtok, men nyere forskning viser imidlertid at antallet cellekjerner er stabilt og ikke reduseres under muskeltap. Studier viser nemlig at cellekjerner kan beholdes i opptil 15 år, og i aller beste grad hele livet ut.

kettlebell trening
På grunn av musklenes evne til å “huske” tidligere treningstilstand, vil du raskere kunne bygge opp musklene etter et treningsavbrekk.

Er økt antall cellekjerner en forutsetning for muskelvekst?

Nei. Enkelt og greit. Studier viser at muskelcellene kan vokse 17-36% uten at antallet cellekjerner øker ytterligere. Dette er i tråd med det vi nevnte i forrige avsnitt, at cellekjerner kan beholdes i opptil 15 år. Dersom en utøver har vært fraværende fra treningen over lengre tid og opplevd atrofi (prosessen som skjer når musklene forsvinner), vil cellekjernene beholdes selv om størrelsen på muskelcellen reduseres. Når utøveren begynner å trene igjen vil det ikke dannes nye cellekjerner slik at det blir dobbelt så mange som før første treningsperiode. Først når utøveren har fått trent tilstrekkelig slik at muskelcellen er tilbake til sin gamle størrelse vil det dannes nye cellekjerner.

 

 

En utrent person som starter med styrketrening vil raskt oppleve muskelvekst som følge av at muskelcellene og cellekjernene øker i antall (hypertrofi). Personen får influensa og får ikke trent på noen uker, og muskelcellen reduseres betraktelig mens antallet cellekjerner er stabilt. Når personen kan starte opp treningen igjen er det muskelcellen som vokser og ikke antallet cellekjerner. Muskelcellen vil imidlertid nå vokse raskere enn i første vekstfase. Det økte antallet cellekjerner sørger nemlig for at proteinsyntesen går raskere og hjelper til med å bygge opp igjen musklene.

 

Muskelhukommelse – Bieffekten av doping

Gjennom idrettshistorien har det vært en rekke tilfeller hvor tidligere dopingdømte utøvere har kommet returnert til idrettsarenaen og levert store prestasjoner. Det siste eksempelet er den omstridte amerikaneren Justin Gatlin som slo Usain Bolt på øvelsen 100 meter menn i friidretts-VM i London i høst. Gatlin har ved to anledninger vært utestengt på grunn av doping, men returnerte for andre gang i 2010. Flere skeptikere har pekt på at Gatlin kan ha dratt nytte av langtidsvirkningen av dopingen.

Justin Gatlin er en svært omstridt idrettsutøver etter sine to utestengelser som følge av doping.
Justin Gatlin er en svært omstridt idrettsutøver etter sine to utestengelser som følge av doping.

Undersøkelser som ble foretatt ved Institutt for biovitenskap ved Universitet i Oslo, viser at effekten av doping kan vare i opptil 15 år, tilfeldigvis like lenge som muskelhukommelsen. Forsøket ble utført på mus, men er direkte overførbart til menneskeår.

Spørsmålet om tidligere dopingdømte bør få konkurrere igjen er stadig til vurdering. Selv om straffen for idrettsutøvere som blir tatt i doping har økt fra 2 til 4 års utestengelse, tyder lite på at dette er nok. Om straffen skulle vært rettferdig ovenfor de som faktisk er ”rene”, burde det vært 15 år utestengelse, og for de fleste ville en så lang tidsstraff vært synonymt med karriereslutt.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilder
1.Gundersen, Kristian (2016). Muscle memory and a new cellular model for muscle atrophy and hypertrophy. http://jeb.biologists.org/content/219/2/235
2.Egner, Bruusgaard, Eftestøl & Gundersen (2013). A cellular memory mechanism aids overload hypertrophy in muscle long after an episodic exposure to anabolic steroids. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/jphysiol.2013.264457/full
3.
Vårvik, Fredrik Tonstad (2016). Muskelhukommelse. https://www.afpt.no/?page=15&title=trening&post=1421&rel=49

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Styrketrening

4-minutter HIIT trening!

Finnes det en supereffektiv treningsøkt på under 10 minutter som kan…
dato: Jul 13, 2020
Styrketrening

Bradford Press for sterkere skuldre!

Klar for å trene deltamuskelen? Denne øvelsen setter musklene under konstant…
dato: Jul 10, 2020
Kondisjon & løping

Trening i varme kan gjøre deg sprekere!

Å trene i varme kan fortone seg som et lite mareritt,…
dato: Jul 09, 2020
Styrketrening

AMRAP-trening for sterkere kjernemuskulatur!

Kjernemuskulatur eller magemuskler? Samme det. Dette supereffektive AMRAP-settet med 4 øvelser…
dato: Jul 06, 2020
Fysisk og psykisk helse

Slik bruker du HRV og pulsklokka til å forbedre restitusjonen

Treningsfremgang er et resultat av jevnlig og progressiv belastning over tid kombinert…
dato: Jul 03, 2020
Styrketrening

Øvelsen du trenger for å løfte mer i benkpress

Benkpress er kanskje den mest populære øvelsen sammen med knebøy og…
dato: Jul 03, 2020
Kondisjon & løping

Hvilken aerob treningsmetode forbrenner mest fett?

Hva er fordelene av å drive kondisjonsbasert trening? Og hvilken øvelse…
dato: Jul 02, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Slik dobler du antallet pull-ups på 30 dager

Ønsker du å forbedre styrken i overkroppen og å kunne gjennomføre…
dato: Jul 02, 2020
Slanking & forbrenning

Øvelsene som forbrenner mer kalorier enn løping!

Løping er en av de mest effektive formene for å sette…
dato: Jun 30, 2020
Gratis Treningsprogram

Tren hele kroppen på 15 minutter!

Denne effektive fullkroppsøkten med kettlebells tar deg kun 15 minutter å…
dato: Jun 29, 2020
Nybegynnere

6 treningsregler du bør bryte for å se resultater!

Ikke alt du har lært om trening er riktig dersom du…
dato: Jun 24, 2020
Nybegynnere

Styrketrening- De grunnleggende elementene

Å bygge og vedlikeholde muskler er nødvendig for oss alle, spesielt…
dato: Jun 22, 2020
Styrketrening

5 minutters super finisher for overkroppen

Ønsker du å oppnå den gode følelsen av en skikkelig muskelpump…
dato: Jun 21, 2020
Sponset

De 5 viktigste vitaminene for muskelvekst og restitusjon!

Kroppen trenger ikke bare karbohydrater, fett og proteiner for å bygge…
dato: Jun 18, 2020
Styrketrening

Bombarder bicepsene dine med denne tøffe øvelsen!

Store biceps kommer ikke av seg selv, og de som har biceps…
dato: Jun 16, 2020
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Sterk og sunn kropp!

Styrketrening handler ikke bare om å bli brutalt sterk, men å opprettholde…
dato: Jun 15, 2020