Har du opplevd å gå en lengre periode uten trening, enten på grunn av skade, sykdom, eller kanskje på grunn av ferie? Da bør du lese dette.

Mange bekymrer seg for å miste muskelmasse i slike oppholdsperioder, men takket være musklenes evne til å ”huske” innlærte bevegelser, vil det være atskillig lettere å starte treningen igjen enn dersom du startet på null.

 

Den geniale muskelcelllen

Muskelcellene er kroppens største celler. Det er også de eneste cellene som har flere cellekjerner, sannsynligvis fordi hver cellekjerne har ansvar for et spesifikt område i muskelcellen. På denne måten kan signalmolekylene mellom de ulike cellene gå raskere og enklere.

Musklene vokser i hovedsak ved at proteininnholdet i musklene øker. Proteiner dannes gjennom proteinsyntesen, en kjemisk prosess der nye aminosyrer settes sammen i en bestemt rekkefølge og danner en lengre kjede, og en reduksjon i proteindegraderingen (prosessen der proteiner brytes ned).

Det er cellekjernen som har ansvaret for proteinsyntesen, og hver cellekjerne har en gitt kapasitet for proteinsyntese. Jo flere cellekjerner, desto større proteinsyntese, og større muskelvekst.

Ved langvarig opphold fra treningen vil muskelmassen avta. Tidligere antok man at størrelsen på muskelcellene ble redusert og at antallet cellekjerner avtok, men nyere forskning viser imidlertid at antallet cellekjerner er stabilt og ikke reduseres under muskeltap. Studier viser nemlig at cellekjerner kan beholdes i opptil 15 år, og i aller beste grad hele livet ut.

kettlebell trening
På grunn av musklenes evne til å «huske» tidligere treningstilstand, vil du raskere kunne bygge opp musklene etter et treningsavbrekk.

Er økt antall cellekjerner en forutsetning for muskelvekst?

Nei. Enkelt og greit. Studier viser at muskelcellene kan vokse 17-36% uten at antallet cellekjerner øker ytterligere. Dette er i tråd med det vi nevnte i forrige avsnitt, at cellekjerner kan beholdes i opptil 15 år. Dersom en utøver har vært fraværende fra treningen over lengre tid og opplevd atrofi (prosessen som skjer når musklene forsvinner), vil cellekjernene beholdes selv om størrelsen på muskelcellen reduseres. Når utøveren begynner å trene igjen vil det ikke dannes nye cellekjerner slik at det blir dobbelt så mange som før første treningsperiode. Først når utøveren har fått trent tilstrekkelig slik at muskelcellen er tilbake til sin gamle størrelse vil det dannes nye cellekjerner.

 

 

En utrent person som starter med styrketrening vil raskt oppleve muskelvekst som følge av at muskelcellene og cellekjernene øker i antall (hypertrofi). Dersom en trent person av en eller annen grunn må frastå fra trening i noen uker, vil muskelcellen reduseres i størrelse, mens antallet cellekjerner er stabilt. Når personen kan ta opp igjen treningen, er det muskelcellen som vokser og ikke antallet cellekjerner. Muskelcellen vil imidlertid nå vokse raskere enn i første vekstfase. Det økte antallet cellekjerner sørger nemlig for at proteinsyntesen går raskere og hjelper til med å bygge opp igjen musklene.

 

Muskelhukommelse – Bieffekten av doping

Gjennom idrettshistorien har det vært en rekke tilfeller hvor tidligere dopingdømte utøvere har kommet tilbake til idrettsarenaen og levert store prestasjoner. Det siste eksempelet er den omstridte amerikaneren Justin Gatlin som slowly  Usain Bolt på øvelsen 100 meter menn i friidretts-VM i London. Gatlin har ved to anledninger vært utestengt på grunn av doping, men returnerte for andre gang i 2010. Flere skeptikere har pekt på at Gatlin kan ha dratt nytte av langtidsvirkningen av dopingen.

Justin Gatlin er en svært omstridt idrettsutøver etter sine to utestengelser som følge av doping.
Justin Gatlin er en svært omstridt idrettsutøver etter sine to utestengelser som følge av doping.

Undersøkelser som ble foretatt ved Institutt for biovitenskap ved Universitet i Oslo, viser at effekten av doping kan vare i opptil 15 år, tilfeldigvis like lenge som muskelhukommelsen. Forsøket ble utført på mus, men er direkte overførbart til menneskeår.

Spørsmålet om tidligere dopingdømte bør få konkurrere igjen er stadig til vurdering. Selv om straffen for idrettsutøvere som blir tatt i doping har økt fra 2 til 4 års utestengelse, tyder lite på at dette er nok. Om straffen skulle vært rettferdig ovenfor de som faktisk er ”rene”, burde det vært 15 år utestengelse, og for de fleste ville en så lang tidsstraff vært synonymt med karriereslutt.

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilder
1.Gundersen, Kristian (2016). Muscle memory and a new cellular model for muscle atrophy and hypertrophy. http://jeb.biologists.org/content/219/2/235
2.Egner, Bruusgaard, Eftestøl & Gundersen (2013). A cellular memory mechanism aids overload hypertrophy in muscle long after an episodic exposure to anabolic steroids. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/jphysiol.2013.264457/full
3.
Vårvik, Fredrik Tonstad (2016). Muskelhukommelse. https://www.afpt.no/?page=15&title=trening&post=1421&rel=49

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Styrketrening

Treningsøkt: Bygg massive bein

Bygg massive bein med en effektiv og gjennomtenkt treningsøkt for beina.…
Dato: Feb 22, 2021
Kondisjon & løping

Guide: Slik finner du makspuls

Trener du med et mål om å bli i bedre form,…
Dato: Feb 19, 2021
Styrketrening

Markløft – dette må du vite om teknikk!

Øvelsen er en av de mest grunnleggende bevegelsene som mennesker har…
Dato: Feb 16, 2021
Styrketrening

Hjemmetrening: Styrk bryst og triceps

Styrk bryst og triceps med denne enkle treningsøkta. Alt du behøver…
Dato: Feb 15, 2021
Styrketrening

Apparatet som gir deg følelsen av eget treningssenter i hjemmet

Du trenger ikke gå til innkjøp av enorme mengder treningsutstyr for…
Dato: Feb 13, 2021
Styrketrening

Derfor bør du trene hele kroppen hver økt

De fleste som har erfaring med styrketrening, har nok kjennskap til…
Dato: Feb 11, 2021
Styrketrening

Hvor lenge bør du følge et treningsprogram?

"Consistency is King" er et uttrykk som gjerne går igjen. For…
Dato: Feb 10, 2021

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Fullkropp for muskelvekst

Muskelvekst! Dette fullkroppsprogrammet tar sikte på 2-3 treningsøkter per uke, og…
Dato: Feb 08, 2021
Styrketrening

Benkpress – dette må du vite om teknikk!

Benkpress er en av de mest populære styrkeøvelse som de fleste…
Dato: Feb 05, 2021
Styrketrening

Tips: Russisk push-ups, en fullkroppsøkt!

Hvis du ikke synes trening med egen kroppsvekt er godt nok,…
Dato: Feb 04, 2021
Styrketrening

Skulderpress på en ny måte

Skulderpress er og blir en favoritt, men ingenting er bedre for…
Dato: Feb 03, 2021
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: 3 x 45 minutters splittprogram for hele kroppen

Det er på tide med noe nytt - et skikkelig godt,…
Dato: Feb 02, 2021
Nybegynnere

10 råd til deg som er nybegynner på treningssenter

Etter nyttår er det ofte høysesong på treningssentrene. Mange har nyttårsforsetter…
Dato: Feb 01, 2021
Kondisjon & løping

Slik responderer kroppen på trening i kulden

Det er mange som ikke har tilgang på treningssentre og annen…
Dato: Jan 28, 2021
Styrketrening

Kjør dype knebøy – bygg mer styrke

En barn som akkurat har lært å gå gjør det hele…
Dato: Jan 27, 2021
Treningsøkter

Fullkroppsøkt på 15 minutter

Kjenn hjertepumpa jobbe på høygir med denne effektive treningsøkten som trener…
Dato: Jan 26, 2021