Å ha det samme styrketreningsprogrammet som treningspartneren sin kan være motiverende fordi dere kan kjøre øktene sammen, og trene mot samme målsetting. Det er også en stor motivasjon i seg selv å ha en treningspartner, og sammen kan dere hjelpe og pushe hverandre når det er behov for det. Det er ikke uvanlig å oppdage at man får ulike resultater til tross for at man trener det samme programmet. Her kan du lese hvorfor det er sånn!

Trener det samme men får ulike resultater

Hvis du noen gang har trent samme program som treningspartneren din har du kanskje oppdaget at dere har fått ulike resultater. Kanskje en av dere utviklet muskelmassen eller styrken fortere enn den andre? Eller mistet en betydelig større andel kroppsfett? Det er ikke gitt at å trene samme program gir like resultater. Ikke en gang for deg selv i ulike faser i livet. Her kan du lese om noen av grunnene til at det er sånn.

Genetikk

Hvordan man responderer på trening er blant annet bestemt av dine genetiske og anatomiske forutsetninger. Alle responderer ulikt på treningsstimuli. Noen studier har vist at noen personer, såkalte non-responders, faktisk blir svakere etter en periode med systematisk trening. Heldigvis har det vist seg at disse personene også kan få gode resultater, men at de antakeligvis må trene med et litt større treningsvolum enn sine mer lettrente venner. Lengden på ulike kroppsdeler og hvor på knoklene musklene har sine utspring og fester kan også spille inn for hvor effektivt du løfter, og har mye å si for din potensielle maksstyrke.

styrketrening

Muskelfibersammensetning

Hvilke muskelfibertyper som dominerer i kroppen er også til stor del genetisk bestemt, men kan i noen tilfeller være trenbart. Visse typer muskelfibre responderer bedre på noen treningsformer enn andre. Noen av oss har et dominerende antall type 2 muskelfibre, som er utmerket når det kommer til eksplosive og kraftfulle bevegelser, som styrketrening med tunge vekter. Andre har mer utholdende muskelfibrer, type 1, som lønner seg når det skal utføres arbeid over lengre tid med mange repetisjoner og lav belastning, som å løpe maraton.

Personer med mest type 2 fibre er de som gjerne utvikler mest muskelmasse, mens de som har flest type 1 fibre gjerne forblir slanke til tross for at de er konsekvent med både ernæring og styrketrening.

Andel kroppsfett

Alle kropper er forskjellige, og lengden på knoklene og hvordan muskler fester inn spiller som du leste over en rolle for den potensielle styrkeøkningen. Kroppene er også ulike med tanke på hvordan de fordeler fettvev, og hvor vanskelig eller lett det er å redusere mengden kroppsfett. Det kan være sånn at en av dere får en skikkelig boost av treningen og mister kroppsfett raskt. Dette kan gjøre at det visuelt sett ser ut som at muskelmassen har økt fordi en person med mindre kroppsfett gjerne ser mer definert ut.

Livsstil og restitusjon

Det er ikke bare det du trener som har noe å si for treningsresultatene. Hva du gjør i døgnets resterende timer spiller også en stor rolle. Hvis du stresser mye, spiser næringsfattig mat med lite proteininnhold og knapt sover om nettene har du betydelig dårligere forutsetninger for gode treningsresultater. Du kan trene like bra som treningskompisen din, men hvis han eller hun har kosthold, søvn og stressnivåer under kontroll er det en stor sjanse for at du blir hengende etter.

styrketrening

Tidligere treningserfaring

Hvis dere har ulik treningsbakgrunn har den av dere som er mest erfaren med styrketrening en stor fordel. Jo mer erfaring du har med styrketrening, jo flinkere er nervesystemet ditt til å rekruttere nervefibre til muskelcellene under et løft, noe som gir mer effektive og derfor sterkere løft. Derimot er det sånn at nybegynnere ofte har en tendens til å få dramatiske styrkeøkninger på svært kort tid. Så den av dere som har minst treningserfaring vil kunne øke mer i vekter som løftes fra uke til uke. Når man har kommet til et avansert nivå krever det betydelig mer å opprettholde og å øke styrken eller muskelmassen ytterligere.

Innsats

Til tross for at det er mange genetiske komponenter som spiller inn så er det viktig å understreke at du kan komme ekstremt langt med god innsats uansett utgangspunkt. Det kan hende at kameraten din har bedre genetiske forutsetninger, men slurver med teknikken, ikke er dedikert til å gjennomføre gode økter og ikke gjør nødvendige restitusjonstiltak. Da kan det hende at det er du som får de beste økningene.

Målbevisst praksis

Det er en myte at 10 000 timer med øving er oppskriften på suksess. Det man derimot har sett at de timene du legger ned på å øve eller trene på noe må være av en viss kvalitet, såkalt deliberate practice, kalt målbevisst praksis på norsk. Det er en måte å øve på med fokus på at det skal være meningsfullt og systematisk, og man må være nærværende i det du gjør. Det er avgjørende med fokus og å ha et spesifikt mål om å forbedre en prestasjon. Så til tross for at dere trener like mange timer i uken kan den av dere som er bevisst på målbevisst praksis ha en fordel.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Motivasjon

Morgentrening – Fordelene med å trene om morgenen!

Det er tungt å stå opp tidlig om morgenen for å…
Dato: Apr 19, 2024
Gratis Treningsprogram

Trening for en sterk og funksjonell rygg!

Er du en av de mange som har en stillesittende jobb,…
Dato: Apr 18, 2024
Gratis Treningsprogram

Kettlebell trening – Trening for styrke, eksplosivitet og utholdenhet!

Trening med kettlebell er bra for å trene opp styrke, utholdenhet…
Dato: Apr 15, 2024
Styrketrening

Bli slankere, sterkere og sunnere med styrketrening!

Styrketrening er en viktig del av en god treningsrutine. Du bør…
Dato: Apr 13, 2024
Gratis Treningsprogram

Fullkroppsprogram – 3 økter i uken for styrke og muskelvekst!

Du trenger ikke trene styrke hver eneste dag for å oppnå…
Dato: Apr 11, 2024
Helse og livsstil

Hormonene som påvirker vekten vår!

Mange av hormonene i kroppen har innvirkning på vekten vår. Hormonene…
Dato: Apr 10, 2024
Nybegynnere

Gjør trening til en vane – En nybegynners guide!

Å komme i gang med trening kan være en utfordrende oppgave,…
Dato: Apr 07, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Trening gir bedre mental helse!

Det å trene og holde seg fysisk aktiv er ikke bare…
Dato: Apr 04, 2024
Gratis Treningsprogram

Beinøkta som gir deg en sterk rumpe!

Muskulaturen i rumpa, eller setemuskulaturen, består av tre deler, gluteus maximus,…
Dato: Apr 03, 2024
Kondisjon & løping

Kickstart løpesesongen riktig – Din guide til forberedelse!

Med våren her og løpeskoene klare, er det på tide å…
Dato: Apr 02, 2024
Kondisjon & løping

Restitusjon etter løpeøkt – Viktigheten av å gjenopprette kroppen din!

Etter en intens løpeøkt er det viktig å gi kroppen din…
Dato: Mar 30, 2024
Slanking & forbrenning

Gode råd om hvordan du kan øke forbrenningen din!

Det er flere grep du kan ta for å øke forbrenningen…
Dato: Mar 29, 2024
Slanking & forbrenning

Slanking og forbrenning – En helhetlig tilnærming til god helse og sunn livsstil!

Å oppnå og opprettholde en sunn vekt er en viktig del…
Dato: Mar 28, 2024
Sponset

Rask og dyp farge med Norges sterkeste betakaroten – 20 mg

Treningsøkter

Romaskin – Treningsformen som forbrenner fett og styrker kroppen!

Er du ute etter å kombinere både styrke og kondisjonstrening, så…
Dato: Mar 26, 2024
Nybegynnere

Kontinuerlig læring og utvikling: Veien mot en sunnere treningsrutine for nybegynnere!

Når nybegynnere begynner på sin reise mot en sunnere treningsrutine, er…
Dato: Mar 25, 2024