Markløft er ofte omtalt som kongen av styrkeøvelser, og det er ikke uten grunn. Det finnes mange varianter av markløft, og de aller fleste finner en variant av øvelsen som passer for seg.

Naturlig bevegelse

Å løfte noe fra bakken har mennesket gjort til alle tider. Det er en helt naturlig og grunnleggende bevegelse, som de aller fleste får til. Når det kommer til å trene markløft på treningssenter med vekter derimot virker det som at mange kvier seg fordi de er redde for å skade seg og få vondt i ryggen.

Som ved all annen trening må det bygges en toleranse for belastning, og trener man etter et fornuftig strukturert treningsprogram bør ikke markløft være en øvelse man får vondt av eller blir skadet av.

Trener hele kroppen

En av grunnene til at markløft blir hyllet som en av de aller beste styrkeøvelsene er at den involverer svært mange muskler i kroppen. Hovedsakelig er det musklene i fremside lår, bakside lår, korsrygg og setet som driver bevegelsen.

Musklene langs hele ryggraden bidrar også i stor grad for å rette ut ryggen, og musklene på øvre del av rygg og skuldre jobber også mot at vekten skal dra armene og skulderbladene fremover.

Den store brede ryggmuskelen jobber også for å holde armene inntil kroppen, og biceps jobber når du drar vekten fra bakken.

styrketrening

Maksstyrke

Markløft er en genial øvelse å ha i treningsprogrammet sitt når målet er å bygge maksstyrke, som vil si at man trener på å løfte så mye vekt som mulig i en repetisjon. Fordi den trener så mange muskler samtidig kan det å være sterk i markløft gi overføringsverdi til andre øvelser man vil bli sterk i.

Å bruke markløft som hovedøvelse å bli sterk i i seg selv er det også mange som gjør, fordi det er en veldig god øvelse å bruke for å måle økning i absolutt styrke.

Muskelvekst

Det er ikke uvanlig at kroppsbyggere, som har som mål å bygge mest mulig muskelmasse, trener markløft og varianter av markløft. Baseøvelser, som involverer muskler som går over flere ledd, gir mye valuta for pengene nettopp fordi man får trent så mange muskler og egenskaper i en og samme øvelse.

Øvelser man potensielt kan bli veldig sterke i er også gjerne øvelser som kan gi en god muskelbyggende effekt.

styrketrening

Sterke ben

Markløft trener som nevnt over i stor grad musklene i underkroppen. Legger du til markløft i treningsprogrammet ditt vil du få sterkere hamstrings og quadriceps. Det er også sett at å trene markløft to ganger i uken i 10 uker også forbedrer prestasjonen på vertikale hopp.

Prestasjonsfremmende

Mange idrettsutøvere trener varianter av markløft for å bli bedre i idretten sin. Ikke bare er det prestasjonsfremmende å drive med styrketrening, det er også med på å redusere skaderisikoen.

Trener man mange repetisjoner av denne øvelsen vil det også kunne bidra til å forbedre kondisjonen, nettopp fordi så mange muskler er involvert. Noen høyrepetisjonssett med markløft vil garantert merkes på pusten!

Sterk og frisk rygg

Det er mange fordeler med å ha en sterk rygg. Det er ikke uvanlig å oppleve smerter i ryggen i sammenheng med inaktivitet, lite hverdagsaktivitet, overvekt eller lite muskelmasse.

Smerter i ryggen kan også komme uten noen spesifikk grunn, og kan være arvelig betinget. Å ha markløft som en del av treningsrutinen kan forebygge eller forbedre allerede eksisterende ryggsmerte.

Fordi markløft er en funksjonell øvelse, som ligner på hverdagslige bevegelser, kan det redusere risikoen for å skade seg når man for eksempel skal løfte tunge bæreposer, holde på med flytting, skifte dekk på bilen eller når man skal løfte andre ting.

styrketrening

Bruker flere kalorier

Det er kanskje ikke forbrenning av kalorier som er hovedfokus for personer som trener styrketrening, men for mosjonister som trenger å bruke mer energi i hverdagen kan det være et poeng å velge øvelser som involverer mange muskler på en gang.

Å trene markløft når man skal trene bein vil bruke mye mer energi enn om man for eksempel trener leg extension eller leg curl. Bygger man mer muskelmasse vil også det i seg selv gi en høyere hvileforbrenning, og man bruker flere kalorier per dag enn personer med mindre andel muskelmasse.

Tung styrketrening vil også på sikt endre kroppssammensetningen, slik at man får mer muskelmasse og mindre fettmasse, til tross for at man ikke bruker så mange kalorier under selve treningsøkten.

Bedre kjernestyrke

Musklene i kjernen, mage og korsrygg, involveres i stor grad under en markløft. De bidrar i buktrykket når vekten løftes fra bakken, og for å holde korsryggen stabil. Denne stabiliteten og styrken vil overføres til andre styrkeøvelser, som for eksempel knebøy, militærpress og pull ups.

Varianter for alle

Det er ikke alle som er komfortabel med å løfte den klassiske markløft med stang, men det finnes et hav av varianter å velge mellom.

Her er noen eksempler.

  • Sumo markløft
  • Trap bar markløft
  • Strake markløft
  • Markløft med bredt grep
  • Rumensk markløft
  • Markløft med kettlebells
  • Markløft med hantler
  • Markløft fra kloss
  • Kronløft
  • Ett bens markløft

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Styrketrening

Derfor bør du få mer muskelmasse!

Å trene for å øke muskelmassen kan ved første øyekast virke…
Dato: Aug 17, 2022
Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Styrketrening

Nybegynner på gymmet – 5 vanlige feil!

Det tar litt tid å komme skikkelig inn i styrketreningen på…
Dato: Aug 09, 2022
Styrketrening

Dette må du gjøre for å endelig få resultatene du ønsker deg!

Ikke noe er så frustrerende som å ha et mål om…
Dato: Aug 05, 2022
Styrketrening

Fordelene med styrketrening du ikke må gå glipp av!

Styrketrening kan virke som en overfladisk treningsform fordi det tradisjonelt sett…
Dato: Aug 03, 2022
Styrketrening

Slik bygger massive brystmuskler!

Tykke og brede brystmuskler er noe mange menn higer etter. Les…
Dato: Jul 29, 2022
Styrketrening

Slik unngår du å miste muskelmasse når du ikke kan trene!

Det kommer perioder livet der trening faktisk ikke kan bli like…
Dato: Jul 27, 2022
Styrketrening

Tre spesialøvelser som gjør deg sterkere i markløft!

Disse variantene av markløft kan gjøre at du endelig bryter gjennom…
Dato: Jul 26, 2022
Sponset

ImpacGun forebygger og lindrer stølhet og smerter – 6 ulike massasjehoder for optimal behandling!

Styrketrening

De 5 beste øvelsene for hamstrings!

Hvis du inkluderer disse øvelsene i treningsprogrammet ditt har du virkelig…
Dato: Jul 19, 2022
Nybegynnere

Hjemmetrening for nybegynnere!

Terskelen kan være lavere for å starte med trening hjemme enn…
Dato: Jul 18, 2022