Du har sikkert hørt at fisk er sunt, men vet du hvilken fisk du bør sette på menyen i tiden som kommer?
Akkurat som med kjøtt fra dyr så vil kjøtt fra fisk variere i næringsinnhold. Det finnes fisk med rødt kjøtt og fisk med hvitt kjøtt, akkurat som for kjøtt fra dyr. Er det egentlig noen forskjell på næringsinnholdet i de ulike fisketypene?
Torsken er en tøffing som lever i våre kjølige farvann, og enten du velger torsk fra Atlanterhavet eller Stillehavet så har du gjort et sunt valg. Torsk inneholder lite kalorier og fett, og mye gode proteiner, vitaminer og mineraler. Til tross for at torsk ikke inneholder like mye hjertevennlig umettet fett som laks, så er den svært næringsrik og sunn.
Du trenger 2.4mg vitamin B12 daglig. Både stillehavstorsk og atlanterhavstorsk inneholder rikelig med vitamin B12, men det er Stillehavstorsken som går av med seieren. En 85g porsjon torsk fra Stillehavet gir deg 1.96mg vitamin B12, mens tilsvarende porsjon av torsk fra Atlanterhavet bidrar med 0.89mg. Vitamin B12 inngår i en rekke kjemiske prosesser og er helt avgjørende for dannelsen av røde blodceller og for et velfungerende nervesystem.
Kvinner trenger 14mg vitamin B3 hver dag. Menn trenger 16mg gram. Vitamin B3, eller niacin som det også heter, er helt essensielt for at kroppen skal kunne omdanne maten vi spiser til energi og for at vi skal kunne kunne opprettholde et normalt stoffskifte. Vitamin B3 er også viktig for friskt hår, hud, negler og lever.
Vitamin B3 er også ansvarlig for å øke produksjonen og sirkulasjonen av flere hormoner. En porsjon stillehavstorsk (85g) inneholder 1.14mg vitamin B3, mens en porsjon atlanterhavstorsk inneholder 2.13mg vitamin B3.
En 85g porsjon med stillehavstorsk inneholder mindre enn 0.5g fett, og kun en bitteliten del av dette er mettet. Den samme mengden atlanterhavstorsk inneholder kun 1g fett, og også her består nesten alt fettet av den sunne typen. Mesteparten av fettet i torsk er av den hjertevennlige typen umettet fett, spesielt omega-3 fettsyrer. Omega-3 fettsyrer kan senke blodtrykket, redusere nivået av triglyserider, motvirke plakkdannelse i blodårene, samt motvirke hjerte- og karsykdommer. Omega-3 har også vist seg å ha en positiv effekt på hjernen.
En porsjon torsk inneholder mellom 0.15mg og 0.24mg omega-3. Til sammenligning inneholder samme mengde laks mellom 1.1mg og 1.9mg omega-3.
Å innta mer torsk i kostholdet er ikke vanskelig. Dette er en av de rimeligste fiskeprodukter du finner i butikken, og du kan også stå for fangsten selv dersom du er glad i å fiske. Torsk kan du få kjøpt rå, filitert, frossen og gudene vet hva. Du kan koke, steke, bake eller fritere den. Husk at måten du tilbereder fisken på er avgjørende for hvor sunn den blir. Bruk minimalt med fett, og det fettet du bruker bør være av den sunne typen. Server torsken sammen med grønnsaker eller god salat.
Kilde
Imptenco, Sara. Is cod a healthy fish to eat. TheNest
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene