Januar er måneden der flest personer melder seg inn i terningssentere, starter med målrettet trening og begynner på dietter. Er du en av de som ønsker å gå ned noen kilo? Her er ekspertenes dom over den beste dietten.

De siste årene har antallet dietter skutt i været. Er du over snittet gira, så kan du følge en´ ny diett hver måned gjennom hele året uten problemer. Nå anbefales det å følge en diett i lengre tid enn kun en´ måned, men det illustrer hvor mange varianter som finnes. Steinalderdietten, vegandietten, lavkarbodietten, dukandietten, ultra-lavfettsdietten, Atkinsdietten, HCG-dietten, sonedietten, periodisk fasting. Alle er navn på ulike dietter.

Hvert år engasjerer det amerikanske tidsskriftet U.S.News & World Report en ekspertgruppe som går gjennom ulike typer dietter og kostholdsplaner for å rangere de etter hvor sunne og hjertevennlige de er, og hvor godt egnet de er for slanking.

I 2015 trakk ekspertene fram den såkalte DASH-dietten frem som den beste dietten. Og DASH-dietten vant ikke tilfeldig, for det var nemlig femte år på rad at den stakk av med seieren. Ekspertene vurderte diettene på en skala fra 1-5, der DASH-dietten fikk en score på 4.1 poeng. Dietten har opphav i forskning utført ved det nasjonale amerikanske hjerte-, lunge- og blod instituttet, og er lite kjent i Norge hvor dietter som Atkinsdietten og lavkarbodiett har stått sterkere.

Vurderer du å prøve keto-dietten? Her finner du alt du trenger å vite: Keto-Guiden

En anbefaling dersom du ønsker å prøve DASH dietten er å starte med en ferdigpakket fra Dinhelsemat. Her får du skreddersydde pakker levert på døren til en god pris.

 

Fordelene med DASH-dietten

Navnet på dietten er selvforklarende og står for Dietary Approaches to Stop Hypertension. På norsk betyr dette Kostholdstilnærming for å senke blodtrykket. Det er ikke tilfeldig at det dietten ble utviklet i USA, all den fedme og livsstilssykdom som finnes der. Det positive med dietten er at den i tillegg til å redusere blodtrykket, også er med på å redusere kolesterolnivået i blodet og faktorer som spiller inn på livvidde og blodsukker.

DASH baserer seg i stor grad på mye frukt og grønnsaker, grove kornprodukter, magre meieriprodukter og fisk. Matvarer man bør avstå fra er rødt kjøtt og produkter med høyt sukker- og saltinnhold. DASH-dietten minner mye om middelhavsdietten og de offisielle norske kostrådene der det anbefales å spise matvarer som er næringstette og som inneholder mye vitaminer og mineraler.

 

Normal dagsplan i en DASH-diett

 

Frokost

Havreflak (All-bran), banan og lettmelk/yoghurt, grovt brød med usaltet plantemargarin og appelsinjuice.

 

Lunsj

Ett grovt rundstykke med kalkun-/kylling pålegg, agurk, tomat, gresskarkjerner og ett eple. Ett glass appelsinjuice.

 

Middag

60 gram kokt fullkorns spagetti. 1 boks sopp, ½ boks bønner, 2 gulrøtter, 1 neve spinatblader. Stek alle ingrediensene, unntatt spagettien, på svak varme i en kasserolle. Tilsett tomatsaus etter ønske og behov og server sammen med revet parmesan og et rundstykke.

 

Snacks

En neve usaltede mandler, en neve tørkede aprikoser. En fruktyoghurt med lavt sukkerinnhold.

For personer med høyt blodtrykk anbefaler DASH-dietten at man holde saltinntaket under 4 gram per dag. Det anbefales i tillegg et høyere inntak av kalsium, kalium og D-vitamin.

I Norge har middelshavsdietten stått sterkt i mange år. Denne kom på en tredjeplass med totalt 3.9 poeng i U.S.News & World Report sin undersøkelse. Lenger ned på listen finner vi tradisjonell asiatisk kost og vegetarkost, mens den mer populære Atkinsdietten, raw food, og steinalderdietten, kom sist.

Interessert i å sette opp din egen kostholdsplan? Her er rådene.

Vegetarkost er best for hjertet

Ekspertene rangerte den plantebaserte dietten Ornish-dietten, som den beste dietten for hjertehelsen. Dietten er oppkalt etter legen Dean Ornish, og ble først kjent på begynnelsen av 1900-tallet. Dette skjedde samtidig som at forskning viste at en plantebasert diett, kombinert med en reduksjon i stressnivå, røykeslutt og økt fysisk aktivitet, vil kunne reversere utviklingen av hjertesykdom uten kirurgiske inngrep eller bruk av legemidler.

 

Den beste dietten er en enkel diett

Dietten som fører til størst vekttap er en diett som kalles Weight Watchers. Programmet gir ikke mye større vekttap enn andre programmer, men den har vist seg effektiv over lengre tid. Den enkle forklaringen er at dette programmet er det enkleste å følge. Man kan spise det man selv ønsker under forutsetning av at man ikke spiser flere kalorier enn planlagt. Weight Watchers har dermed flere likhetstrekk med Grete Roede-dietten som vi er godt kjent med i Norge. Et interessant poeng er at programmet innebærer en del gruppemøter, og det ser derfor ut til at støtte fra andre er en sentral komponent for å lykkes.

Dietten som var vanskeligst å følge var raw food-dietten. Denne dietten er relativt streng siden den ikke tillater mat som er varmebehandlet til mer enn 45 grader. Ettersom man må unngå et stå stort antall matvarer vil man utvilsomt gå ned i vekt, men den negative siden er at den lett fører med seg mangelsykdommer.

 

 

Kilder

Arnesen, Erik. De beste diettene- ekspertenes dom. LHL

Best diets. U.S.News

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Kosttilskudd

Guide: Anbefalinger daglig inntak av vitaminer og mineraler!

Forvirret over hvilke vitaminer og mineraler du trenger, og hvor mye du…
Dato: Sep 18, 2022
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Kondisjon & løping

Tre intervalløkter du må teste!

Intervalltrening er en svært god treningsmetode for å få bedre kondisjon,…
Dato: Sep 14, 2022
Styrketrening

4 gode øvelser for større triceps

Det skal mer til enn curle og benkpress dersom du ønsker deg…
Dato: Aug 31, 2022
Motivasjon

Arnold Schwarzenegger gir sine tips til hvordan du lærer barna å like trening

Har du noen gang opplevd det vanskelig å utfordrende å motivere…
Dato: Aug 30, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Kondisjon & løping

Dette skjer i kroppen din rett etter en løpetur!

Tror du at du må trene i flere uker og måneder…
Dato: Aug 26, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Fysisk og psykisk helse

Ny studie: «En god effekt å drikke rødvin har på hjertehelsen»

Det har vært skrevet mangt og mye om rødvin og alle…
Dato: Aug 23, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Intervjuer

Othilie – kreativitet, kontraster og lekenhet gjennom trening!

Othilie Ulvedalen (27) er supersterk og gjennomtrent, og bruker treningen til…
Dato: Aug 19, 2022
Styrketrening

6 helsegevinster av styrketrening!

Styrketrening er noe mange driver med fordi de synes det er…
Dato: Aug 18, 2022
Sponset

31 virkestoffer som gir bedre helse, mer energi og økt prestasjon!

Styrketrening

Dette bør du tenke over før du konkurrerer i fitness!

Fitnessesongen er akkurat over i Norge. Derfor florerer det av bilder…
Dato: Aug 16, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022