Det er noen ting som er verdt å vite før du begynner å trene CrossFit!

Populær treningsform

De siste ti årene har CrossFit som treningsform og fenomen eksplodert i popularitet. Det er ikke så rart at det fremstår som en attraktiv treningsform når man ser ekstremt veltrente atleter som mestrer så og si alle ferdigheter innen styrke, eksplosivitet, utholdenhet og kroppskontroll.

På mosjonistnivå er det også en veldig fin treningsform å drive med nettopp fordi man får trent både styrke og kondisjon, som er viktig for å ha god helse. Et annet aspekt ved det er at treningen for mosjonister ofte foregår i grupper, noe som gjør det sosialt og skaper en tilhørighet som gjør at man har lyst til å trene regelmessig. Og kontinuitet er nøkkelen til treningsprogresjon.

De fleste som trener CrossFit på gruppetimer er helt vanlige mosjonister som trener noen dager i uken for helse og velvære.

Dette kan du forvente

Hvis du har tenkt til å ta steget inn i CrossFit-treningen er det noen ting det kan være fint å vite om før du begynner.

1. Treningsbakgrunnen din har mye å si

Hvis du har bakgrunn fra idrett eller har trent deg sterk eller til god kondisjon på egenhånd har du mest sannsynlig en stor fordel sammenlignet med de som ikke har noen treningsbakgrunn. Det er ikke uvanlig å se at unge personer som slutter med idretten sin og går rett over på CrossFit får en ekstremt bratt utviklingskurve på kort tid, fordi de har en grunnstyrke- og kondisjon i tillegg til kroppskontroll og at de er vant til å pushe seg selv på trening.

Er du helt nybegynner kan det ta mye lengre tid å lære grunnleggende bevegelser og å bygge opp styrke, kondisjon og arbeidskapasitet.

kondisjonstrening

2. Ikke døm den første økten

Konseptet med CrossFit er at man hele tiden skal bli utfordret på nye momenter og bevegelser, og øktene er derfor forskjellige fra dag til dag. Treneren som legger opp øktene har i de aller fleste tilfeller periodisert treningsperioden slik at øktene har en sammenheng med hverandre over tid, men de er aldri like fra dag til dag. Derfor kan du være uheldig og møte opp på en økt som du virkelig ikke liker.

Det kan være demotiverende å skulle bruke store deler av treningen på å gjøre rykk og overhead squat hvis du aldri har gjort øvelsene før og overhodet ikke mestrer dem. Eller å trene en kondisjonsøkt som er så tøff for deg at du blir kvalm og må gi opp halvveis. Slike opplevelser er skikkelig kjipt for selvtilliten og gir ikke akkurat mestringsfølelse, men det er likevel viktig at du ikke gir opp etter en dårlig erfaring.

Gi det en skikkelig sjanse og møt opp igjen og igjen, så vil du se at du begynner å kjenne igjen og mestre øvelsene i øktene. Og plutselig ser du at dagens økt består av øvelser som du virkelig mestrer og elsker, og som gir det et skikkelig kick!

3. Bidra i miljøet

Det er ingen tvil om at CrossFit handler like mye om miljøet som trening. I et CrossFit-lokale er alle på hils med hverandre, og det er ikke uvanlig å få seg en helt ny omgangskrets når man begynner med CrossFit. Du vil trives så mye bedre hvis du gir deg selv muligheten til å bli kjent med de du trener sammen med.

Sett derfor av litt tid før og etter trening til å slå av en prat med de andre du trener sammen med. At du har en form for relasjon til de du trener med vil senke terskelen for å dra på trening nettopp fordi du vet at det er mange som lurer på om og som gleder seg til du dukker opp.

inspirasjon

4. Ha realistiske forventninger

Selv om du starter med CrossFit-trening kan du ikke forvente å bli like veltrent som de du følger i sosiale medier eller ser på YouTube. De som synes i mediene er også gjerne de som er på et høyt nivå, og som har mulighet til å trene, hvile og spise helt optimalt for å forbedre prestasjonen.

Har du en vanlig fulltidsjobb, familie eller andre forpliktelser som krever sitt på fritiden din kan du ikke forvente en helt ekstrem utvikling bare ved å trene CrossFit noen ganger i uken. Ta det heller for det det er – en god kondisjons- og styrkeøkt for hele kroppen i godt selskap med andre som også liker å trene for helsen.

5. Ikke vær redd for å være nybegynner

Alle har startet et sted, og ingen kommer til å se ned på deg fordi du er nybegynner. Kanskje heller tvert om; du vil få nyttige tips og oppleve at de mer erfarne ønsker å hjelpe deg i gang! Det som er så fint med gruppetimene i CrossFit er at det alltid finnes varianter av øvelsene som kan tilpasses det nivået du er på.

Dermed kan nybegynnere trene side om side med de mer erfarne og veltrente, og få like mye ut av den samme økten. Hvis det ikke fremkommer av dagens økt hvilke alternative øvelser som kan passe for deg som nybegynner er det bare å spørre coachen, som vil kunne veilede deg til å tilpasse økten ditt nivå.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Styrketrening

5 fordeler med egen kroppsvekttrening

Styrketrening kan gjøres på flere måter, og å trene med egen…
Dato: Jun 28, 2022
Styrketrening

Spesialøvelser for sterkere benkpress!

Disse benkpressvariantene kan bidra til at du endelig bryter gjennom platåer…
Dato: Jun 24, 2022
Styrketrening

Derfor er kroppsbygging funksjonell trening!

Kroppsbygging er faktisk ikke en treningsform som utvikler muskelgrupper hver for…
Dato: Jun 20, 2022
Kondisjon & løping

12 fordeler med svømming!

Svømming er en utrolig god alternativ treningsform som mange kanskje glemmer.…
Dato: Jun 18, 2022
Styrketrening

Slik trener du hamstrings optimalt!

Hamstrings er muskelgruppen på bakside lår, og er involvert i alt…
Dato: Jun 17, 2022
Styrketrening

Knebøyvariantene som gjør deg sterkere!

Disse knebøyvariantene kan bidra til at du bryter gjennom platåer og…
Dato: Jun 16, 2022
Styrketrening

Smertefri benkpress

Benkpress er en populær øvelse blant de fleste som trener styrketrening,…
Dato: Jun 15, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Kondisjon & løping

Bli en bedre løper!

Løpesesongen er godt i gang, og du lurer kanskje på hvordan…
Dato: Jun 05, 2022
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: mestre din første pull up!

Å få til sin aller første pull ups er en milepæl.…
Dato: Jun 03, 2022
Styrketrening

Bli sterkere i pressøvelsene!

Militærpress og benkpress er to fantastiske baseøvelser for overkroppen, og mange…
Dato: Jun 01, 2022
Styrketrening

Bør du trene som en kroppsbygger?

Å trene for å få mer muskelmasse og å se bra…
Dato: Mai 28, 2022
Gratis Treningsprogram

Slik mestrer du 50 push-ups på 28 dager

Går du med et ønske om å kunne pumpe ut push-up…
Dato: Mai 27, 2022
Slanking & forbrenning

Derfor bør du trene styrketrening når du slanker deg!

Å gå ned i vekt er en vanlig målsetting. Men det…
Dato: Mai 26, 2022
Sponset

31 virkestoffer som gir bedre helse, mer energi og økt prestasjon!

Styrketrening

Liggende biceps curl i kabelmaskin!

Biceps curls i en eller annen form er antageligvis den best…
Dato: Mai 19, 2022
Styrketrening

Slik bygger du muskler fort med styrketrening!

Det er ikke noe poeng å gjøre noe halvveis når du…
Dato: Mai 16, 2022