Pulsklokkeselskapet Polar har på bakgrunn av COVID-19 pandemien foretatt en undersøkelse av søvn- og treningsvanene våre. Resultatet? Det får du her.

Vi mennesker er vanedyr, og det er ingen tvil om at vi tilpasser oss nye situasjoner raskere enn vi trodde vi var i stand til, så lenge vi må. Polar er best kjent for å produsere pulsklokker og aktivitetsmålere, men det skal også nevnes at de er med i en rekke forskningsprosjekter, og navnet deres har blitt nevnt i mer enn 8100 sitater i vitenskapelige forskningsstudier. En pulsklokke/aktivitetsmåler henter inn informasjon om brukeren 24/7. Den registrerer aktivitet, type aktivitet, tida ro, stående, sittende, liggende, sovende, m.m..

I løpet av februar, mars og april samlet Polar inn et stort prøvesett med data for å undersøke hvordan COVID-19 pandemien har påvirket søvn- og treningsvanene våre. Undersøkelsen skilte mellom hverdager og helg.

Ill: Polar Norge
Ill: Polar Norge

Vi legger oss senere og sover lengre

Tabellen over viser hvordan søvn- og treningsvanene har endret seg i løpet av den korte perioden februar-mars-april. Mens vi i februar sov i gjennomsnitt 7 timer og 18 minutter på hverdager, hadde dette økt til 7 timer og 26 minutter i mars. I april har det økt med ytterligere 5 minutter, og vi sov 7 timer og 31 minutter. Det er også verdt å legge merke til at vi legger oss senere og står opp senere i månedene etter at COVID-19 pandemien brøt løs. I februar la vi oss i gjennomsnitt kl 23:48 og stod opp kl. 07:03. I april er dette forskjøvet til kl. 00:10 og kl. 07:39.

Resultatet er det samme for helgene, men forskjellen fra februar til april er minimal. Mens vi i februar la oss kl 07.54 og stod opp kl. 08:29, er tidspunktene nå forskjøvet til kl. 07:57 og kl. 08:38 – en økning i søvntiden på 3 minutter.

Det som er interresant er å se hvordan pulsen har sunket gjennom natten de siste månedene. Om natten når kroppen er fullstendig i ro, er det også perfekt å gjøre målinger av hvilepuls. Hvilepulsen forteller oss blant annet noe om kondisjonsnivået vårt, hvor stresset vi er, om vi brygger på sykdom, etc.. Siden februar har hvilepulsen gått gradvis ned og var på sitt laveste i uken/ukene rett etter “nedstengningen av Norge”. Deretter har den gravis økt, og i slutten av april ser den ut til å nærme seg tilbake til normalen.

Ill: Polar. Grafen viser hvordan pulsen i løpet av natten har endret seg i perioden februar-april.


Vi trener mer utendørs

Da landet stengte ned i midten av mars og alle treningssentre måtte lukke dørene, var nok mange fortvilte. Men, det ser ut til at vi ikke har latt oss skremme. Polar har analysert treningsvanene våre på hverdager og helg de siste månedene, og det er mye bra å spore. Siden februar har økningen i aktiviteter som gåing, jogging og sykling økt enormt. Mens vi i februar i gjennomsnitt gikk 1700 minutter i ukedagene, har dette nesten doblet seg til hele 3629 minutter i april (92,29% økning)!. For løping er de tilsvarende tallene 1254 minutter i februar, og 2727 minutter i april – mer enn en dobling (117,46%)!

Ill: Polar. Tabellen viser hvordan tidsbruken i for ulike aktiviteter på hverdager har endret seg i perioden februar-april.

Det samme ser vi for både jogging, sykling og topptur. Sistnevnte har opplevd nesten 300% økning, men det er også verdt å nevne at det ble kun brukt 104 minutter i gjennomsnitt på denne aktiviteten i februar, og tallet nå er 394 minutter – altså rundt ni ganger mindre enn gåing som er den mest vanlige aktiviteten.

Ikke overraskende er det noen aktiviteter som faller tilbake. Styrketrening, løping på tredemølle og annen innadørs trening, blant annet crossfit og gruppetrening, har gått ned. Dette har en naturlig ettersom stengte treningssentre gjør det vanskelig for mange å trene innendørs, og i stedet har de endret aktivitetsformer til alternativer som nevnt over.

De samme resultatene gjelder også for helgene. Vi er mer utendørs, og det er de samme aktivitetene som prioriteres.

Ill. Polar: Tabellen viser hvordan tidsbruken i for ulike aktiviteter i helgene har endret seg i perioden februar-april.


Hva gjør COVID-19 med oss egentlig?

Stengte treningssentre til tross, det ser ikke ut til at pandemien har tatt knekken på treningslysten til den gjennomsnittlige borger. Selv om vi i større grad er hindret fra å drive med aktivitetene vi er vant til, så ser det ut til at endringsviljen er stor, og det er langt flere som tilbringer mye mer tid utendørs. Kanskje oppdager også mange en ny lidenskap for en eller flere aktiviteter som før COVID-19 ville vært utenkelig? Det blir spennende å se hvordan statistikken ser ut 2-3 måneder etter at treningssentrene igjen åpner dørene. Forhåpentligvis klarer befolkningen å holde aktivitetsnivået oppe, for disse tallene er ikke bare bra for hver og en av oss, men for folkehelsen generelt!

LIKER DU ARTIKKELEN?
LIK OSS PÅ FACEBOOK FOR MER.

Kilde
Polar.com

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge er daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Fysisk og psykisk helse

Slik bruker du HRV og pulsklokka til å forbedre restitusjonen

Treningsfremgang er et resultat av jevnlig og progressiv belastning over tid kombinert…
dato: Jul 03, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – juni 2020!

Sommermåneden juni er i gang! Nå er det virkelig tid for…
dato: Jun 25, 2020
Motivasjon

Kan aktivitetsmålere føre til at vi er mer aktive?

Salget av pulsklokker og aktivitetsmåler har skutt i været i løpet av…
dato: Jun 25, 2020
Fysisk og psykisk helse

Ikke dropp frokosten! Dette er forklaringen

Du har kanskje hørt at frokosten er "dagens viktigste måltid"? Denne studien…
dato: Jun 23, 2020
Motivasjon

Ny forskning: En stort antall kvinner unngår treningssenteret i frykt for å bli dømt

I følge en ny undersøkelse unngår 65% av kvinnene treningssenteret som…
dato: Jun 12, 2020
Fysisk og psykisk helse

Grilling kan føre til at du drikker mer

Hører du til de som elsker å finne frem grillen uansett…
dato: Jun 08, 2020
Fysisk og psykisk helse

Denne aktiviteten bedrer din mentale helse!

Det er ikke bare trening og fysisk aktivitet som booster den…
dato: Jun 04, 2020

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Fysisk og psykisk helse

Vet du forskjellen på “fitness” og “helse”?

Vi hører ordene hver eneste dag. Fitness og helse. Men vet…
dato: Jun 03, 2020
Motivasjon

Utendørs aktivitetene som forbrenner flest kalorier!

Nå som sommeren er her er det perfekt å tilbringe dagene…
dato: Jun 02, 2020
Skadeforebyggende

Tips: Tøy denne muskelen og føl deg bedre

Sitter du mye i ro på jobben? Da vil både rumpe-…
dato: May 27, 2020
Fysisk og psykisk helse

Den skjulte kostnaden av å bo i en forurenset storby

Du vet antageligvis allerede at forurenset luft er skadelig for lungene dine. Men…
dato: May 20, 2020
Fysisk og psykisk helse

Det viktigste for å oppnå bedre restitusjon

Uten tilstrekkelig med restitusjon vil du aldri bli godt trent. Her…
dato: May 20, 2020
Fysisk og psykisk helse

Disse stoffene får frem smilet!

Trening og mosjon, god mat og drikke - det er mye…
dato: May 14, 2020
Gratis Treningsprogram

Treningsprogram: Opptrening etter meniskskade

Meniskskade er en av de vanligste årsakene til knesmerter. Dette treningsprogrammet…
dato: May 13, 2020
Motivasjon

Månedens treningsmusikk – mai 2020!

Mai måned er her, og det samme er vår og varmere dager!…
dato: May 05, 2020
Fysisk og psykisk helse

Gjør dette hver morgen – lev lengre!

Det er kanskje det enkleste trikset i læreboka, men likevel så…
dato: Apr 27, 2020