Coros ypper seg mot de største aktørene og frister med lang batteritid, et strøkent design og enkelt brukergrensesnitt. Men så var det prisen…

Coros er på langt nær like kjent som de «tre store» innen pulsklokkeverdenen. Garmin, Polar og Suunto er de tre merkene som er desidert mest kjent, i hvert fall om vi ser bort i fra smartklokkene som Apple Watch, Samsung Galaxy-serien og Huawei Watch GT klokkene. Men vi vet alle fordelen av å kunne være liten og å jobbe seg oppover i det stille, og det er nettopp det Coros har gjort i løpet av de siste par årene. På løpenede bånd lanserte de klokkene Coros Pace, Apex, Vertix, Apex Pro, og senest i sommer kom de med sin siste modell – Coros Pace 2.

Det begynner å bli en del klokker i Coros-familien, men Apex Pro er sammen med Vertix den klokken som regnes som toppmodellen. Det er i det hele fint lite som skiller Apex, Apex Pro og Vertix fra hverandre, og vi kan egentlig oppsummere Apex Pro som «Coros Apex på steroider, eller en Vertix på valium».

Coros Apex Pro
Coros Apex Pro test

Product Name: Coros Apex Pro

Brand: Coros

MPN: 5999

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 83%
    83%
  • Batteritid - 94%
    94%
  • Programvare mobil/nett - 80%
    80%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 92%
    92%
  • Verdi for pengene - 70%
    70%
86%

Konklusjon

Coros APEX Pro er helt klart en fantastisk god multisportklokke, spesielt for alle som ønsker lang batteritid og et enkelt brukergrensesnitt. Så lenge du ikke bryr deg om kart, musikkstyring eller betalingsmuligheter, så er Apex Pro helt der oppe med de beste. Det eneste dilemmaet er at den vanlige Apex som koster hele 2000 kr mindre, er nesten like bra. Så hvorfor skal du bruke 2000kr ekstra?

Du får et litt røffere design, en knapp ekstra (lys), en SpO2-sensor, en touch skjerm og noen timer ekstra batteritid, men ingen av disse ekstra funksjonene utgjør en betydelig forskjell i det store og hele. Hvis du elsker å sveipe frem og tilbake gjennom menyer, så er jo valget straks mye enklere, men ellers så utgjør det fint lite. Kronen som brukes til å navigere gjennom menyene er praktisk, og det er lekende lett å bla seg frem og tilbake. Likevel, en klokke utstyrt med knapper er gjerne enklere å betjene med kalde fingre eller hansker.

Spørsmålet om Coros Apex Pro er verdt pengene, bunner rett og slett i din egen prioritering for hva som er viktigst for deg. Synes du designet eller touch skjermen er verdt den ekstra prisen alene, så JA, da er Coros Apex Pro verdt pengene. For vår del er den ikke verdt prisen, enkelt og greit fordi vi heller velger den vanlige Apex-modellen. Den er nemlig steikende god og gir MYE for pengene. Skulle vi svidd av seks lapper på en pulsklokke, hadde vi heller valgt en Garmin Forerunner 745, Forerunner 945 eller Garmin Fenix 6. Uten tvil.

Pros

  • Pent design og super robust.
  • Tynn og lett.
  • Lang batteritid.
  • Svært enkel i bruk.
  • Fullspekket av sensorer som GPS, barometer, akselerometer, gyroskop, termometer, kompass, m.m.
  • God presisjon på optisk pulssensor.
  • Strøken nøyaktighet på GPS.
  • Synkroniserer til en rekke tredjeparts apper som Strava, Apple Health, Training Peaks, etc.
  • Tilgang til en rekke treningsøkter gjennom Coros appen.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse + tilgang til treningsprogram.
  • Full Stryd-kompabilitet.
  • Enkelt å sette opp dataskjermen med valgfrie data.
  • Night Mode gjør det enkelt å lese av skjermen i dårlig belysning.
  • Relativt rask til å synkronisere med appen.

Cons

  • Litt få aktivitetsprofiler.
  • Mangler kart, musikkfunksjon og betaling.
  • Pris.

 

Vi har tidligere skrevet lange tester av både Coros Apex og Coros Vertix, og kommer derfor til å holde denne kort, og kun fokusere på forskjellene og de nye funksjonene som har blitt tilgjengelige via oppdateringer.

 

Oversikt

 

Design

Coros Apex Pro er en solid, men strøken og elegant klokke. SEO i Coros har klatring som en av sine store lidenskaper, og vi mistenker at teamet som ba designerne om å lage klokken, har satt krav om at Apex Pro skal tåle mer enn de fleste klokker på markedet.
Klokkehus og bezel er produsert i lettvekts aluminium, mens skjermen er belagt med tilnærmet ripesikkert saffirglass. Apex Pro måler 47mm i diameter, mens skjermen på 3,04cm utgjør mesteparten av arealet. Coros benytter en «On memory LCD» fargeskjerm med 240x240px, og enkel støtte for touch.

Coros har ustyrt Apex Pro med to knapper og en krone for enkel betjening. Kronen fungerer ved at du scroller deg gjennom menyene, mens den nederste knappen virker som en «tilbake/runde»-knapp. Den ekstra knappen som Apex Pro har fått sammenlignet med Apex, er kun for å aktivere lyset.

Coros Apex Pro test
Coros Apex Pro er tilgjengelig i fargene «Black» og «Silver». Reimene er standard 22mm reimer som enkelt kan byttes ut og varieres.

Apex Pro er kun 13,4mm tykk, og veier ikke mer enn 59g. Klokken benytter standard 22mm Quick Release-reimer som kan byttes ut i løpet av sekunder. Reimen som følger med klokken er en tradisjonell silikonreim, men du kan også benytte nylonreim som faktisk veier hele 10g mindre.

Coros Apex Pro er vanntett ned til 100m, og kan trygt brukes i temperaturområde fra -10 grader til +60 grader. Det er med andre mulig å legge høstferien til Mount Everest og vinterferien til Sahara uten å måtte bekymre deg for at klokka ikke skal tåle det.

Coros Apex Pro

 

Batteritid

Coros Apex Pro handler mye om batteritid. Batteritid har liksom blitt «greia» til Coros, og de kan skilte med noen av det mest imponerende batteritidene på markedet.

Ved vanlig bruk som smartklokke holder Apex Pro opptil 30 dager. Med full GPS-modus aktivert vil du kunne få opptil 40 timer, mens i UltraMax GPS modus skal klokken være i stand til å presse ut 100 timer. Ladetiden er ikke mer enn 2 timer, så dersom klokken skulle være i ferd med å gå tom for batteri når du skal ut på treningstur, vil 5-10 minutter lading mens du gjør deg klar antageligvis være mer enn nok.

Vår erfaring er at Coros i hvert fall ikke har overdrevet tallene, og du vil sannsynligvis kunne gå lenger enn 30 dager uten å lade klokken dersom du ikke bruker den til trening, og du kan være heldig å få litt mer enn 40 timer med sammenhengende timer i full GPS-modus. Er du vant til å lese tallene for batteritid med skepsis og tro om at produsentene lyver, så kan du glemme det for Coros. De snakker sant, eller, de underdriver til og med.

Det er likevel verdt å merke seg at Coros «bare» tilbyr to ulike GPS moduser for klokkene sine, mens Garmin og Suunto gir deg flere alternativer, og Garmin Fenix 6/6X kan i den mest sparsommelige batterimodus gi deg langt mer enn 100 timer slik som Coros Apex Pro kan. I tillegg benytter Coros som standard en annen samplingrate enn Garmin, Polar og Suunto, og dette er i høy grad bidragsytende til den gode batteritiden – særlig i vanlig smartklokke modus, 24/7 aktivitetsmåling og under søvn. Her benytter Coros en samplingrate (henter informasjon om puls) på hvert 10. sekund. Når du trener henter den hvert 1. sekund. Garmin, Suunto og Polar på sin side, henter pulsverdier hvert eneste sekund gjennom hele døgnet og oppgir batteritiden i henhold til dette. Det som likevel er et stort pluss i margen for Coros, er at du kan selv velge å endre samplingraten til å være hver 1.sekund gjennom hele døgnet. Dette vil så klart gå ut over batteritiden, men den er uansett så god at det ikke bør være noen bekymring.

Coros Apex Pro

 

Funksjoner og hardvare

Coros Apex Pro har alt en toppmodell multisportklokke skal ha. Og da mener vi alt av sensorer som er viktig for å registrere data relevant for trening og outdoor aktiviteter. Klokken har derimot ikke NFC-chip som gir mulighet for å betale med klokken, eller innebygd lagringsplass som gjør det mulig å lagre musikk eller kart på klokka. Den har til gjengjeld det meste annet. Her finner du komplett GNSS-system med støtte for GPS, GLONASS, QZSS, Galileo (blir tilgjengelig i en fremtidig oppdatering) og Beidou, høydemåler, barometer, akselerometer, gyroskop, kompass og termometer. Klokka har så klart en optisk pulsmåler som måler pulsen 24/7, men i motsetning til lillebror Apex, har den fått en SpO2-sensor for måling av oksygenmetning i blodet.

Coros Apex Pro støtter både ANT+ og Bluetooth, og kan kobles sammen med alt fra eksterne pulssensensorer, kadensmålere, wattmålere til sykkelruller.

Coros har også oppdatert klokka med noen fine funksjoner som er lett å sette pris på for ultraløpere, fjellvandrere og ellers alle som ferdes lange dager utendørs. Apex Pro er nå i stand til å gi et værvarsel basert på lufttrykket de siste 6 timene, samtidig som den kan varsle fall i lufttrykket (såkalt stormvarsel) dersom det er uvær på vei. I motsetning til for eksempel Polar Grit X, så er Coros Apex Pro en ekte outdoor-klokke, for her får du full oversikt over alle funksjonene fra startskjermen (urskjermen). Polar Grit X gir deg ingen informasjon om høyde, barometer, kompasse, etc., uten at du har startet en treningsøkt.

 

Nye funksjoner fra Coros Apex

Ønsker du en fullstendig gjennomgang av funksjonene som Coros tilbyr på sine klokker, anbefaler vi at du leser testen av Coros Apex og Coros Vertix. Ettersom Apex Pro som nevnt bare er en litt «beafet» utgave av Apex, velger vi og kun omtale de nye funksjonene.

 

Touch skjerm

Både Coros Vertix og Coros Apex Pro har touchskjerm med begrensede funksjoner. Touchskjermen fungerer ikke til alle handlinger, men du kan sveipe gjennom aktivtetsskjermer, frem og tilbake på aktivitetslinjen, eller til å flytte rundt på kartet når du er i navigeringsmodus. Til alt annet må du bruke kronen og tilbake-knappen.

Touch skjermen tilfører egentlig ikke særlig mye, selv om det er en fin ting å ha for de som ønsker det. Er det en ting Coros burde konsentrere seg om å gjøre bedre, så er det kontrasten i skjermen, for den kan rett og slett bli litt mørk og vanskelig å lese av i dårlig belysning.

 

Optisk pulsmåler med oksygenmetning SpO2-måler

Pulssensoren som benyttes i Apex Pro er den samme som vi finner i storebroren Vertix, og den har den samme SpO2-sensoren som registrerer oksygenmetningen i blodet.

Garmin var tidlig ute med å inkludere en PulseOX-sensor i sine toppmodeller for å måle oksygenmetningen i blodet, og nå har det nærmest blitt standard selv på de rimeligere modellen. SpO2-sensoren gjør det mulig for klokken å vurdere hvor godt kroppens oksygennivåer tilpasser seg den tynnere luften etterhvert som du beveger deg/oppholder deg i høyden. Pulsoksymetrisensoren kan også brukes til å overvåke funksjoner relatert til søvn og andre aktiviteter.

Coros Apex Pro
Coros Apex Pro har innebygd SpO2-sensor for å måle oksygenmetningen i blodet.

All informasjonenen som Coros Apex Pro samler inn, SpO2, puls, høyde, etc., brukes for å estimere høydeakklimatisering ved en gitt høyde. Basert på en skala fra 0-100, vil du få en oppdatering om hvor godt tilpasset du er den nye høyden. Garmin benytter i tillegg temperatur til å estimere hvor godt tilpasset du er et nytt klima. Dette får du ikke med Coros.

 

(Enda) Lengre batteritid

Coros Apex har allerede en vanvittig god batteritid, men Apex Pro strekker den enda litt lengre. Brukstid i beste GPS-modus er 40 timer vs. 35 timer for Apex, mens begge skal holde opptil 100 timer i UltraTrack modus.

Vertix er fremdeles den som holder lengst med opptil 60 timer i beste GPS modus, og 150 timer i UltraTrack.

 

Hold for å avslutte

En enkel, men veldig nyttig funkjson som har vært etterlengtet for mange. Denne funksjonen har etterhvert også kommet til vanlige Apex gjennom en programvareoppdatering, og gjør at du må holde inne kronen i 3 sekunder for å avslutte økta.

Kronen på klokka er relativt stor, og før Coros gjorde denne funksjonen tilgjengelig, var det dessverre litt for enkelt å komme borti kronen ved et uhell slik at du risikerte å pause eller stoppe økta underveis. Med «hold for å avslutte»-funksjonen, er dette problemet eliminert.

 

Multi day modus / Mulighet for å pause/gjenoppta økta

Denne funksjonen er sterkt undervurdert og var et svært nyttig tilskudd til Coros Apex Pro. Med pause/gjenoppta funksjonen har du mulighet til å pause en økt uten å avslutte. Du kan deretter gå helt ut av treningsmodus der GPS signalet normalt er aktivert (blir da deaktivert), for senere å gjenoppta økta der du avsluttet. Økten blir da registrert som en´ fullstendig økt, istedenfor at den deles opp i to deler.

Dette er svært nyttig ved for eksempel lengre turer der du går over flere dager, og du kun ønsker at klokken skal registrere tiden mens du er i bevegelse. Dersom du hadde satt klokken på pause uten å avslutte økten, ville du først og fremst vært hindret fra å bruke klokkens andre innebygde funksjoner (du ville utelukkende se «pause»-skjermen), men klokken ville også tappet batteriet raskt ettersom den hele tiden ville søkt etter GPS-signaler.

Med pause/gjenoppta funksjonen vil du kunne bevare batteritiden mye lengre, og klokken kan brukes som normalt når du ikke ønsker å registrere aktivitet. Funksjonen er også glimrende dersom du ønsker noe så enkelt som å registrere pendleturen til og fra jobb som en enkelt tur.

 

Night Mode

Night Mode er en ny modus som gjør at bakgrunnsbelysningen forblir på gjennom hele treningsøkten. Du kan manuelt aktivere bakgrunnsbelysningen ved å trykke inn «lys»-knappen, men Night Mode gjør at et dempet bakgrunnslys forblir på gjennom hele økten. Glemmer du å slå den av etter avsluttet økt, eller du bare er super gira på å løpe og velger å løpe til soloppgang, så skrur lyset seg automatisk av når sola står opp.

 

Track Mode

Track Mode har også kommet til vanlige Apex, og var helt unikt da Coros introduserte dette høsten 2019. Track Mode sørger for at satellittsignalet låses til en bestemt bane på løpebanen slik at den med hårfin presisjon klarer å beregne hvor langt du løper. Så lenge du gjør jobben med å holde deg i en bestemt bane, skal klokka klare å beregne hvor mange 400 meter runder du har løpt.

Dette fungerer imponerende bra. Du skal overhodet ikke ta for gitt at du klokker inn på nøyaktig 10 000 meter dersom du løper 25 runder, men det er ikke mange metrene unna. I eksempelet under ser man hvor konsekvent Coros holder seg til banen, selv om det på kartet ser ut til at den bommer på selve bane 1, så er den konsekvent hele runden. På fem runder målte vi 1.96 kilometer.

Coros Apex Pro test
Coros Apex Pro Track Mode

Sammenlignet med Garmin Fenix 6 Pro.

Coros Apex Pro test
Coros Apex Pro med Track Mode i blått. Garmin Fenix 6 Pro med vanlig GPS+GLONASS aktivert i rødt.

 

Training Mode

Training Mode er en ny tjeneste som Coros lanserte i sommer, og som nå er tilgjengelig på samtlige av deres klokker. Med Training Mode kan du enkelt opprette egne treningsøkter, dele med venner, eller laste ned ferdiglagde treningsøkter fra profesjonelle utøvere og trenere.

På Coros sine hjemmesider er det tilgjengelig et lite hav av ulike treningsøkter (mer enn 200 forskjellige!) som dekker både styrketrening, løping, sykling og svømming. Gjennom noen få tastetrykk vil du kunne laste ned økta til Coros appen, og deretter synkronisere den til klokka.

Alle øktene og øvelsene er nøye beskrevet, og i appen får du mulighet til å se en animasjon av hvordan de skal gjennomføres. De nyere modellene fra Garmin og Polar viser faktisk disse animasjonene på selve klokka, men det er ikke noe veldig savn så lenge du har sett på programmet på forhånd og skjønner hvordan øvelsen skal utføres. Klokka gir likevel tydelig beskjed om hvilken øvelse du skal utføre når.

Coros har løst integrasjonen med treningsprogram på klokka svært godt. Det er en egen aktivitetsprofil på klokka som heter «Training» som samler alle de ulike programmene, og her får du full oversikt over hva de innebærer. Trykk deg inn på et program å du kan se navnet på hver øvelse, antall sett og repetisjoner, lengden på pauser, etc.. Selv etter at du har startet programmet kan du pause økta og deretter gå inn på detaljer for programmet for å se hva som gjenstår. Underveis i økta kan du velge om klokka automatisk skal gjenkjenne antallet repetisjoner du utfører slik at den gir deg beskjed når du er ferdig og klar for å bytte øvelse, eller du kan manuelt trykke inne en knapp for å signalisere at du har gjort deg ferdig med en bestemt øvelse. Den automatiske registreringen er litt «hit and miss», så ønsker du å ha full oversikt og nøyaktighet, bør du velge manuell innstilling.

Aktivitetsprofiler

Coros klokkene skiller seg sterkt fra Garmin, Polar og Suunto når det kommer til utvalg av aktivitetsprofiler. Mens klokker fra alle de tre nevnte merkene har et helt hav av ulike aktivitetesprofiler å velge mellom, begrenser Coros dette til kun et fåtall. Likevel, dise skal dekke alt mellom himmel og jord – du vil bare ikke få økta Registert som nøyaktig den aktiviteten du faktisk utførte. For eksempel mangler SUP – en aktivitet som var svært populær i sommer. Her kan du i stedet benytte Outdoor Cardio. Heldigvis lar Coros deg enkelt endre på hvilke datafelter som skal vises for hver profil, men du har ikke mulighet til å opprette helt egne sportsprofiler.

Her er listen over aktivitetsprofiler som er tilgjengelig.

  • Løping
  • Innendørs løping
  • Terrengløping
  • Hiking
  • Fjellklatring
  • Langrenn
  • Ski touring/Ski tur/topptur
  • Ski/snowboard
  • Sykling
  • Innendørs sykling
  • Svømming i basseng
  • Svømming utendørs
  • Triatlon
  • Indoor Cardio
  • Outdoor Cardio

Vi går ikke inn på alle detaljer her, men Coros Apex Pro kan gjøre det meste når det kommer til disse aktivitetene. Den støtter som nevnt alle mulige sensorer, og for svømming måler den distanse, antall svømmetak, hastighet, SWOLF (effektiviteten) og antall runder i i basseng dersom du svømmer innendørs.

Klokka fungerer også helt supert til fjellvandring, eller såkalt hiking. Det er lekende lett å importere gpx-filer fra hvilken som helst tredjeparts app, eller fra en nettside hvor du laster ned en rute. Du kan ikke opprette ruter direkte i appen, men det er ikke noe voldsomt savn med tanke på hvor mange gode apper det finnes for dette allerede. Å overføre en rute til klokken gjøres på sekunder.

For iPhone brukere kan vi anbefale en gratis app som heter EasyRoute som enkelt lar deg opprette ruter og å eksportere disse som gpx-fil rett til Coros appen. Et alternativ for både iOS og Android-brukere, er Suunto sin egen Suunto App. Her får du mulighet til å lage ruter og å eksportere de til hvilken som helst enhet. (les testen av Suunto 9 Baro her). Komoot er en annen app som gjør samme nytten.

coros apex pro
I Coros appen finner du oversikt over alle rutene du har importert. Ønsker du å legge til en ny rute i klokka, kan du enkelt importere hvilken som helst gpx-fil til appen, og deretter trykke «Send» til klokka. Synkroniseringen tar bare noen sekunder.

Smartklokke, aktivitetsmåling, Coros app

Vi har gått gjennom dette før, og det er ikke mye som har endret seg på dette området. Coros støtter smartvarsler fra telefonen, og du kan slette smartvarslene på telefonen direkte fra klokke – enten en og en, eller alle på en gang.

Coros Apex Pro støtter 24/7 aktivitetsmåling, og måler puls, kalorier, steg, søvn og pulsoksygenmetning. Søvnanalysen er ikke like detaljert som for Garmin eller Polar, men den duger i massevis. Coros deler inn søvnen i total søvntid, dyp søvn og lett søvn, samt tid i våken tilstand. For deg som jobber nattskift eller har andre søvnrytmen som avviker fra «normalen», så kan du faktisk stille inn ønsket søvntid i Coros appen slik at den blir mer følsom for å registrere søvn i perioden du normalt sover – uavhengig av når det er på døgnet.

 

Coros app

Coros appen er oversiktlig og fin, og gir deg all informasjonen som klokka innhenter i løpet av en treningsøkt og 24/7 aktivtetsmålingen. Coros har nemlig ingen egen webtjeneste/nettside for utvidet analyse eller planlegging av treningen. Her er det kun appen å forholde deg til. Noen vil kanskje savne en bredere plattform, men samtidig er det nok de aller fleste som kun forholder seg til appen uansett. Og så lenge Coros sømløst synkroniserer til tredjeparts tjenester som Strava, TrainingPeaks, RQ, WeRun og Apple Health Kit, er det ikke et veldig stort savn.

En siste ting som er verdt å ta med seg om Coros appen. For Coros Apex og Coros Vertix synkroniserte klokkene lynraskt med appen. For Apex Pro tar det merkelig nok lengre tid. Det er ikke direkte langsomt, men det tar fort rundt 30 sekunder før alt er overført.

Hvor godt man liker økosystemet til et merke, er mye smak og behag. Coros får kanskje kritikk for at de ikke har en egen webtjeneste for analyse av treningsdata, eller hvor du enkelt kan planlegge treningsøkter og ruter, men helt ærlig – hvor mange er det som bruker tid på å studere treningshistorikken i nettleseren på en PC? Vi tror det er ytterst få. Majoriteten ønsker en god app hvor dataene presenteres oversiktlig og lett forståelig. Og her synes vi Coros har gjort en god jobb. Den er ikke så omfattende som Garmin Connect, ikke så lett forståelig som Polar Flow, men legger seg litt midt mellom slik som Suunto App.

Som sagt, det er smak og behag, men vi tror mange vil sette pris på hvor enkel den er i bruk. Og så lenge den synkroniserer med Strava, så er nok manges «bekymringer» over en manglende webplattform forduftet for godt.

Oversikt i appen etter en løpetur.

Oversikt i appen etter en sykkeltur.

I Coros appen har du også innledning til å gjøre en rekke innstillinger for klokka.

 

AI Trainer og treningsanalyse

AI Trainer er Coros sin analog på treningsanalysen Garmin, Suunto og Polar tilbyr i sine pulsklokker. Etter en treningsøkt viser AI Trainer hvor mange timer det er igjen til du er fult restituert, hvor mye stamina (energi) du har igjen, og treningseffekten målt på en skala fra 1-6. Staminaen er full på 100% og reduseres i takt med varigheten og intensiteten på treningsøkta. Treningseffekten deles opp i «aerob effekt» og «anaerob effekt» på samme måte som for Garmin, men skalaen til Coros går fra 1-6, og ikke 1-5 slik både Garmin og Suunto gjør.

I tillegg til en komplett oversikt over treningen din, vil du i Coros appen se et estimat for VO2 max, estimert restitusjonstid, terskelfart, siste syv dagers treningsbelastning, et estimat for personlig fitnessnivå og søvnanalyse. Coros sine beregninger er ikke like avanserte som Garmins Training Load Balance eller Polar sin Training Load Pro, og vi føler ikke helt at Coros stemmer like godt som for de to konkurrentene.

  • OPPDATERT (Høst 2021)

Restitusjon – Coros EvoLab

Coros har gjort store endringer for sin trenings- og restitusjonsanalyse, og tilbyr nå dette gjennom tjenesten EvoLab. Coros EvoLab er Coros sitt svar på Garmin Firstbeat treningsanalyse, og Polar Training Load. EvoLab gir deg viktige treningsberegninger som hjelper deg å overvåke daglig, ukentlig og langvarig treningsbelastning, tretthet, restitusjon, intensitet, m.m.. For deg som løper (merk kun på landevei, altså ikke i terreng), vil du kunne få ytterligere funksjoner som hjelper deg å spore og forbedre ytelsen. inkludert Marathon Level, Løpeytelse, Race Predictor, Training Focus og mer.

EvoLab pakker inn en hel bråte funksjoner og analyser, og hjelper deg å forstå om treningen din er produktiv, destruktiv, eller opprettholdende.

EvoLab gir følgende forbedringer til COROS -plattformen:

• Treningsbelastning i sanntid – basert på intensitet og varighet på aktiviteten.
• Forbedret beregning av aerob/anaerob treningseffekt.
• Kortsiktig og langsiktig treningsanalyse.
• Tretthetsnivå og anbefalinger for restitusjon.

• Maraton – fokusert løpenivå – indikerer hvor raskt du er i stand til å fullføre et maraton.
• Running Performance Analysis – sammenligner prestasjonens fra dagens løp kontra forventninger.
• Race Prediction Tool and Pace Guide: Estimerer sluttid for 5k, 10k, halvmaraton og maraton.

 

Treningsprogram og styrkeprogram

Benytt deg av et av Coros sine ferdiglagde treningsprogram mot 5km, 10km og halvmaraton, tempo-program for løp, egne treningsprogram for sykkel og en rekke styrkeprogram. Samtlige program kan sendes til appen og deretter synkes til klokka som guider deg gjennom hver enkelt økt. En av favorittfunksjonene er muligheten for å opprette egne treningsøkter og styrkeøkter, og her har du full frihet til sette opp alt fra langturer, til tempoøkter og pyramideintervaller i alle mulige former.

For styrketrening kan du velge blant 1 million styrkeøvelser i appen, komponere din egen styrkeøkt, og et «muscle heatmap» viser deg hvilke muskler du har trent, og hvilke du bør dedikere mer tid. Treningprogrammene legger seg automatisk inn i kalenderen din, og du får automatisk forespørsel om å utføre en økt når du aktiverer en treningsprofil.

I Coros appen kan du sette sammen ditt eget styrkeprogram ved å velge blant en hel haug av styrkeøvelser. Hver øvelse er godt beskrevet, og etter at du har gjennomført programmet viser Muscle Heatmap hvilke muskelgrupper du har dedikert mest tid.

GNSS nøyaktighet

Coros Apex Pro benytter den samme Sony GPS-chippen som resten av Coros klokkene, og egentlig resten av pulsklokke sirkuset har gjort de siste to årene. Coros har hatt god tid til å justere algoritmene sine for hvordan klokken mest mulig korrekt klarer å estimere distansen på en bestemt rute der signalene kan være både av og på, og de har gjort sakene sine bra. Vi kunne sikkert skrevet en bok om GNSS-nøyaktighet alene, men de fleste toppmodeller er nå så nøyaktig at vi nøyer oss med å skrive at Coros Apex Pro leverer mer enn godkjent, og hører til blant de mest nøyaktige klokkene på markedet. Ingen klokker er 100% perfekt, men de beste begynner å nærme seg farlig nærme.

I eksempelet nedenfor er det sammenlignet nøyaktigheten for Coros Apex Pro og Garmin Fenix 6 Pro. Coros benytter GNSS-innstilling GPS/GLONASS/QZSS. Garmin Fenix 6 Pro benytter GPS+GLONASS. Begge er satt til oppdatering hvert 1.sekund.

Coros Apex Pro test
Oversiktskartet viser i hvert fall lovende takter.
Coros Apex Pro test
Begge klokkene holder seg relativt godt til veien, men Coros er hakket mer stødig.
Coros Apex Pro test
Coros Apex Pro er så vidt mer nøyaktig enn Fenix 6 Pro.
Coros Apex Pro test
Et lite stykke ville Fenix 6 Pro på svømmetur. Coros Apex Pro holdt seg til veien.

I eksempelet under leverer alle tre klokkene; Garmin Forerunner 745, Garmin Forerunner 6 Pro og Coros Apex Pro, gode målinger.

  • Garmin Forerunner 745: 7,08km
  • Garmin Fenix 6 Pro: 7,21km
  • Coros Apex Pro: 7,11km

 

Coros Apex Pro test
Oversiktskart.
Coros Apex Pro test
Alle tre klokkene gir gode målinger på løpebanen. Her bruker vi vanlig «løping» som aktivitetsprofil, og ikke Track Mode.
Coros Apex Pro test
Ingen store avvik, men her leverer Coros Apex Pro kanskje mest «spot on».
Coros Apex Pro test
Suveren presisjon av Coros Apex Pro.

Ønsker du litt mer info om hvordan sporing på dagens pulsklokker fungerer, kan du lese avsnittet under.

 

GPS, GLONASS og Galileo kort forklart

GNSS er forkortelsen for Global navigation Satelitte System, og er fellesbetegnelsen for alle satellittbaserte systemer for navigasjon og posisjonering over hele verden. De som trodde at GPS var GPS, må dermed begynne å tenke litt annerledes om navigeringen. Kort fortalt kan vi si at GPS er satellittsporing utviklet av det amerikanske forsvaret og baserer seg på 32 satellitter som går i bestemte baner rundt jorden. GLONASS ble utviklet som et russisk alternativ til GPS slik at det russiske (den gang Sovjetiske) forsvaret kunne være fullstendig uavhengig av amerikanerne. Galileo derimot, er Euroas svar på GPS og GLONASS, og ble utviklet i samarbeid med ESA (Den Europeiske Romfartsorganisasjonen), og sikrer at Europa ikke er avhengig av USA eller Russland. Beideou er Kinas sitt eget satellittsystem, og begynner etterhvert å bli veldig omfattende.

Dekningsgraden til de ulike systemene vil variere ut fra tid og sted. For at du skal kunne finne posisjonen din trengs det hele tiden kontakt med fire ulike satellitter. Coros Apex Pro støtter alle fire systemene, men kan ikke benytte flere systemer samtidig. I praksis betyr det følgende; klokken velger automatisk satellittene som gir mest nøyaktig sporing for stedet du befinner deg. GPS er hovedsakelig det mest brukte, men jo lengre nord du beveger deg, desto større er sannsynligheten for at GLONASS gir bedre nøyaktighet. Likevel, dette kan variere, og det er slett ikke utenkelig at GPS alene, eller kombinasjonen av GPS+Beideou, faktisk kan gi de beste resultatene. Galileo har dessverre hengt litt etter, men begynner å komme seg.

Beveger du deg i tett skog eller i bymiljø med mye hus og høye bygninger, kan det være en fordel å ha alle alternativene aktivert. Dette gir mer nøyaktig tracking når du løper i områder med generelt dårlig dekning.

Coros Apex Pro test
Coros Apex Pro gir deg selvfølgelig funksjonen «Tilbake til start», som enkelt og greit guider deg tilbake til startpunktet ved å følge nøyaktig den samme ruten som du kom fra.

 

Optisk pulsmåler

OHR – Optisk pulsmåling

Coros imponerte med relativt god nøyaktighet i testen av den vanlige Apex-modellen, og med tanke på design og vekt, så er det ikke sjokkerende at Apex Pro ikke skiller seg stort fra Apex. Pulssensoren er ikke like rask til å registrere endringer i puls som Garmin Elevate sensoren, og henger også litt etter Polar Precision Prime sensoren.

Coros har også gjort det mulig å skru av den optiske pulsmåleren under aktivitet, slik at du med sikkerhet vet at det er pulsbelte som benyttes, og ikke risikerer at det har gått tomt for batteri og du faktisk benytter klokkens innebygde HR-måling. Ønsker du å bruke Coros Apex Pro sammen med for eksempel en sykkelcomputer, kan du sende pulsdata fra klokken over til sykkelcomputeren. Har du glemt pulsbelte så kan du for eksempel bruke klokkens innebygde pulssensor som pulsmåler, å benytte denne som pulsmåler for sykkelcomputeren.

Under ser vi en sammenligning av pulsmåleren på ulike modeller.

Coros Apex Pro test
Fra venstre: Suunto 9 Baro, Garmin Fenix 6 Pro Solar, Coros Apex Pro, Polar Grit X, Suunto 7.

Generelt gir en “større og tyngre klokke mindre nøyaktige målinger”. Akkurat hvor nøyaktig optisk pulsmålingen er, vil variere fra person til person, og det er et hav av faktorer som spiller inn. Herunder kan vi nevne hudfarge, behåring, underhudsfett, omgivelsestemperatur, kroppstemperatur, hvordan klokka sitter på armen, etc.. I høyere temperaturer er blodgjennomstrømningen større ut til ekstremitetene (armer og bein), og større blodgjennomstrømning vil gi utslag i mer pålitelige målinger. Høyere temperatur og større luftfuktighet kan gi mer nøyaktige målinger, mens lav temperatur og tørr luft gir større risiko for feilmålinger. Det er ikke tilfeldig at optisk pulsmåling generelt fungerer svært dårlig på vinteren.

En av de største svakhetene til optisk pulsmåling er at den lett oppfatter stegfrekvensen din og mistolker dette som en del av pulsen. Til tross for at du jogger rolig nedoverbakke med en puls på 90-100, så kan klokken fint finne på å vise puls på 160-170 – altså nesten en dobling av pulsen som følge av denne feilkilden.

Under følger oversikten over puls under en 7 km løpetur. Garmin Fenix 6 Pro er koblet sammen med et Garmin HRM-Pro pulsbelte, mens Garmin Forerunner 745 og Coros benytter optisk pulsmåling. Her er de to Garmin klokkene nesten like, mens Coros Apex Pro dessverre skuffer med altfor lave pulsverdier.

Fullstendig info finnes i i linken her.

  • Garmin Forerunner 745: Gjennomsnitt 143 bpm – Maks 164 bpm
  • Garmin Fenix 6 Pro: Gjennomsnitt 144 bpm – Maks 169 bpm
  • Coros Apex Pro: Gjennomsnitt 134 bpm – Maks 146 bpm
Coros Apex Pro test
Garmin Forerunner 745 / Garmin Fenix 6 Pro med HRM-Pro / Coros Apex Pro

Nytt eksempel:
Pulskurven under er for en kort spinningøkt på drøye 25 minutter. Coros Apex Pro (i grønt) og Garmin Forerunner 745 (i rødt) benytter begge OHR. Garmin Fenix 6 Pro (i blått) er koblet til en Polar H10 pulssensor. Gjennomsnittspulsen for de to Garmin klokkene er begge 129 bmp (beats per minute/slag per minutt). Makspuls for FR 745 er 149, mens den «opprinnelige» pulsen målt med pulsbelte er 142 bmp. Coros leverer litt under med 125 bpm i gjennomsnitt, men leverer til gjengjeld riktig med 142 bpm på makspuls.

Ut fra pulskurven nedenfor er det lett å se at Coros sliter med å henge med de to første minuttene, mens Forerunner 745 raskt finner pulsen og øker i takt med pulsbeltet. Når Coros først finner pulsen, spretter den raskt opp og legger seg på linje med de to andre klokkene.

  • Garmin Forerunner 745: Gjennomsnitt 129 bpm – Maks 149 bpm
  • Garmin Fenix 6 Pro: Gjennomsnitt 129 bpm – Maks 142 bpm
  • Coros Apex Pro: Gjennomsnitt 125 bpm – Maks 142 bpm

 

Coros Apex Pro test
Garmin Forerunner 745 / Garmin Fenix 6 Pro med HRM-Pro / Coros Apex Pro

Stryd kompabilitet

Dedikerte løpere vil nok raskt kjenne igjen ordet «Stryd». Stryd er enkelt og greit en sensor du fester på skoen som måler kraften du legger ned i treningen. Wattbasert trening har de siste årene fått et relativt stort fotfeste, og regnes som et enda mer pålitelig måleinstrument enn pulsmåling. Årsaken til dette er at wattbaserte målinger er objektive og gjenspeiler umiddelbart arbeidet du legger ned, uavhengig av dagsform og ytre forhold. Vi vet godt at pulsen varierer med for eksempel temperatur og høyde, og ikke minst dersom du er syk, har sovet dårlig eller er stresset, etc.. Å basere en treningsøkt utelukkende på puls, kan derfor føre til at du belaster kroppen helt feil – enten for mye, eller for lite.

Coros Apex Pro test
Alle Coros bortsett fra 1.gen Pace, har nå full støtte for Stryd.

Den wattbaserte treningen er dønn ærlig, og har etterhvert blitt relativt vanlig blant mange løpere (var mest vanlig hos syklister tidligere). Normalt må du bruke en ekstern sensor som du fester til skoen for å kunne beregne kraften/watt, men for et par år siden kom Polar med den første pulsklokken med innebygd wattmåling i klokken – Polar Vantage V. Det skal sies at denne måten å beregne kraft på ikke er like nøyaktig som å benytte en ekstern sensor, men det gir en god pekepinn på eventuell progresjon. De fleste klokker av en viss kvalitet støtter tilkobling til wattmålere, men det er begrenset hvor mye informasjon de henter ut fra sensoren.

Coros Apex Pro test
Coros Apex Pro måler også watt direkte fra håndleddet uten ekstra sensor.

Og det er her Coros er unik, for Coros er den første klokken til å tilby full Stryd kompabilitet. Hva dette betyr? Jo, at Coros klokkene (utenom 1.gen Pace) er i stand til i å hente ut all mulig informasjon fra Stryd-sensoren, og at du får mulighet til å tilpasse skjermbildet på klokken med all informasjonen du ønsker fra Stryd. I tillegg er tilkoblingen mellom klokke og sensor latterlig enkel. Du kan også koble Coros kontoen din til Stryd sitt PowerCenter, slik at dataene hentes inn automatisk og videre analyseres.

Ønsker du å bruke watt som en del av treningen, kan du enten opprette egne treningsøkter basert på watt, eller du kan velge et ferdiglagd treningsprogram fra Stryd som lastes direkte inn i klokka.

Coros Apex Pro test
Ønsker du å trene wattbasert er det enkelt å opprette treningsprogrammer eller hente ned et ferdiglagd treningsprogram fra Stryd.

 

Coros Apex Pro mot konkurrentene

Vi har allerede gått gjennom de viktigste funksjonene på Coros Apex Pro. I utgangspunktet er det batteritiden som er Coros sin virkelig store styre, men også den høye brukervennligheten. Skulle vi valgt en klokke til personlig bruk ut fra kokkene under, ville nok Coros Apex Pro dunket inn på en fin 2.plass. Vi liker Coros sin løsning med superenkel betjening, rask synkronisering (litt treg for denne modellen), støtte for import av gpx-filer fra alle mulige apper, og ikke minst den relativt nøyaktige GNSS-sporingen og pulsmåleren. Klokken er også betydelig mindre enn for eksempel Suunto 9 Baro, og slår den i tillegg på batteritid.

Muligheten til å legge inn treningsprogrammer og treningsøkter fra Coros sine hjemmesider er et pent tilskudd til Coros klokkene, og bidrar til at klokka blir langt mer aktuell for andre enn kun ultraløpere og personer med batteriangst. Det eneste «problemet» til Coros Apex Pro er at lillebroren Apex er nesten like bra, og selges til en mye bedre pris.

Coros Apex Pro test
Fra venstre: Suunto 9 Baro, Garmin Fenix 6 Pro Solar, Coros Apex Pro, Polar Grit X, Suunto 7.
Coros Apex Pro test
Fra venstre: Suunto 9 Baro, Garmin Fenix 6 Pro Solar, Coros Apex Pro, Polar Grit X, Suunto 7.
Coros Apex Pro test
Fra bunn: Suunto 9 Baro, Garmin Fenix 6 Pro Solar, Coros Apex Pro, Polar Grit X.

Se også vår test av nyeste modell Coros VERTIX 2!

Konklusjon

Coros Apex Pro
Coros Apex Pro test

Product Name: Coros Apex Pro

Brand: Coros

MPN: 5999

Currency: NOK

  • Brukervennlighet - 95%
    95%
  • Treningsfunksjoner - 83%
    83%
  • Batteritid - 94%
    94%
  • Programvare mobil/nett - 80%
    80%
  • Optisk pulsmåling - 85%
    85%
  • GNSS (Nøyaktighet sporing) - 92%
    92%
  • Verdi for pengene - 70%
    70%
86%

Konklusjon

Coros APEX Pro er helt klart en fantastisk god multisportklokke, spesielt for alle som ønsker lang batteritid og et enkelt brukergrensesnitt. Så lenge du ikke bryr deg om kart, musikkstyring eller betalingsmuligheter, så er Apex Pro helt der oppe med de beste. Det eneste dilemmaet er at den vanlige Apex som koster hele 2000 kr mindre, er nesten like bra. Så hvorfor skal du bruke 2000kr ekstra?

Du får et litt røffere design, en knapp ekstra (lys), en SpO2-sensor, en touch skjerm og noen timer ekstra batteritid, men ingen av disse ekstra funksjonene utgjør en betydelig forskjell i det store og hele. Hvis du elsker å sveipe frem og tilbake gjennom menyer, så er jo valget straks mye enklere, men ellers så utgjør det fint lite. Kronen som brukes til å navigere gjennom menyene er praktisk, og det er lekende lett å bla seg frem og tilbake. Likevel, en klokke utstyrt med knapper er gjerne enklere å betjene med kalde fingre eller hansker.

Spørsmålet om Coros Apex Pro er verdt pengene, bunner rett og slett i din egen prioritering for hva som er viktigst for deg. Synes du designet eller touch skjermen er verdt den ekstra prisen alene, så JA, da er Coros Apex Pro verdt pengene. For vår del er den ikke verdt prisen, enkelt og greit fordi vi heller velger den vanlige Apex-modellen. Den er nemlig steikende god og gir MYE for pengene. Skulle vi svidd av seks lapper på en pulsklokke, hadde vi heller valgt en Garmin Forerunner 745, Forerunner 945 eller Garmin Fenix 6. Uten tvil.

Pros

  • Pent design og super robust.
  • Tynn og lett.
  • Lang batteritid.
  • Svært enkel i bruk.
  • Fullspekket av sensorer som GPS, barometer, akselerometer, gyroskop, termometer, kompass, m.m.
  • God presisjon på optisk pulssensor.
  • Strøken nøyaktighet på GPS.
  • Synkroniserer til en rekke tredjeparts apper som Strava, Apple Health, Training Peaks, etc.
  • Tilgang til en rekke treningsøkter gjennom Coros appen.
  • Avansert trenings- og restitusjonsanalyse + tilgang til treningsprogram.
  • Full Stryd-kompabilitet.
  • Enkelt å sette opp dataskjermen med valgfrie data.
  • Night Mode gjør det enkelt å lese av skjermen i dårlig belysning.
  • Relativt rask til å synkronisere med appen.

Cons

  • Litt få aktivitetsprofiler.
  • Mangler kart, musikkfunksjon og betaling.
  • Pris.

 

 

Torbjørn Høstmark Borge

Torbjørn Høstmark Borge var daglig leder og ansvarlig redaktør, samt produkttester for Hardworkout i perioden 2019 til 2021. Torbjørn har en lang erfaring fra trenings- og sportsbransjen som personlig trener og kostholdsveileder, har utdannelse innen idrett med en bachelorgrad i idrett og biologi. Han er ekspert på produkttesting, og er over gjennomsnittlig opptatt av å teste grundig! Alt for å hjelpe hver enkelt bruker til å finne det riktige produktet for hver enkelt.
Samletester

Treningsbenk topp 10 – Best i test justerbare treningsbenker!

De siste årene har flere og flere fått øynene opp for…
Dato: Mar 14, 2024
Bekledning

Vektvester best i test 2024 – Topp 10 vektvester- Guide og anbefalinger

Vi har testet og sammenlignet noen av de beste vektvestene som…
Dato: Mai 04, 2022
Produkttest

Justerbare manualer best i test – Topp 10 justerbare treningsmanualer!

Vi gir deg en oversikt over de beste justerbare treningsmanualene på…
Dato: Mar 08, 2022