Christina Solem trente CrossFit og konkurrerte som aldri før da hun plutselig oppdaget at hun var gravid i uke 14. Les hvordan hun trener nå og hva hun tenker om trening i svangerskapet.

Aktiv hverdag

Til vanlig jobber 28 år gamle Christina som vernepleier i Lillehammer kommune. På fritiden trener hun CrossFit og styrketrening. Trening har alltid vært noe hun brenner for, og vanligvis trener hun så og si hver dag. Nå for tiden har hun to hviledager i uken.

– Trening er et sted jeg kan koble av fra den hektiske hverdagen, møte andre mennesker og trene i et fantastisk miljø. Et miljø som gjør meg sterkere både fysisk og psykisk.

– Opprinnelig er jeg bikinifitnessutøver, men pandemien satte en stopper for to oppkjøringer mot konkurranse. Derfor meldte jeg meg inn i en CrossFit-box for å få en pause og ha et annet fokus. Det var det beste jeg kunne gjort fordi motivasjonen og energien min for å fortsette med fitness var borte.

– Så fra februar i fjor til nå er det kun CrossFit jeg har brukt tid på. Treningsformen inneholder både kondisjon og styrke, og dessuten får konkurranseinstinktet kjørt seg. Styrken har blitt bedre, og jeg har klart å vedlikeholde fysikken.

Trening i svangerskapet

Når Christina blir intervjuet er hun i uke 31 i sitt første svangerskap. Hun er altså inne i tredje trimester.

– Svangerskapet ble ikke oppdaget før i uke 14. Frem til da hadde jeg trent som aldri før og til og med vært med på en CrossFit-konkurranse. Da jeg fant ut at jeg var gravid hadde jeg egentlig ingen forventninger til hvordan det skulle bli å trene, men jeg hadde jo hørt at det var mye jeg måtte være forsiktig med. Mye som kunne være skummelt og som bør unngår.

motivasjon

Og hva gjorde du for å finne ut av hva du burde gjøre med tanke på trening?

– Jeg er jo så glad i å trene, så det var viktig for meg å få svar på det jeg lurte på. For det kunne jo ikke stemme at jeg ikke kunne fortsette å gjøre det jeg brenner for, fordi trening gjør så mye med min fysiske og mentale helse. Så jeg spurte fastlege og jordmor.

Hvilke svar fikk du der?

– Det de sa var at mange gravide velger å være forsiktige og gjør andre alternative treningsformer på grunn av mytene om hva gravide kan og ikke kan gjøre. Men sannheten er at trening under svangerskapet er utrolig viktig, og bør prioriteres. Aller helst hver dag. Alt du har gjort frem til svangerskapet starter kan du fortsette med fordi kroppen er vant til bevegelsene. Det er ikke tiden for å bli best, men for å opprettholde formen. Hvis noe er ubehagelig eller gjør vondt skal man slutte med den aktiviteten.

Så hvordan legger du opp din egen trening?

– Fremover vil jeg fortsette som før, men fordi jeg er lengre ute i svangerskapet vil jeg være litt forsiktig med buktrykket. Jeg skal også være flinkere med bekkenbunnstrening og kjernetrening for å gjøre svangerskapet og tiden etter bedre.

Mange fordeler med trening og fysisk aktivitet

Som Christina har fortalt så er det en sterk anbefaling å trene og være i aktivitet så langt det er mulig under hele svangerskapet.

Hvilke fordeler opplever du selv med å trene under svangerskapet?

– For min del er det både fysiske og psykiske fordeler. Trening gir meg så mange fordeler og roer tankene mine. Å kunne trene så lenge som mulig under svangerskapet vil gjøre tiden etter fødsel bedre. Det håper jeg i alle fall. Det finner jeg ut i slutten av mars! Jeg anbefaler alle gravide å tilrettelegge for fysisk aktivitet.

motivasjon

Hva er målet ditt med treningen akkurat nå?

– Nå er det å ha det gøy, gjennomføre og utfordre meg selv med høyere puls og pust. Kroppen er jo tyngre, og jeg kjenner godt de 12 ekstra kiloene. Målet er ikke å sette nye rekorder, men å opprettholde styrken og være like flink med kondisjonstreningen. Jeg vil også prioritere trening av bekkenbunnen.

– Konkurransemennesket i meg klarer ikke å ta det helt med ro, noe som kan være både positivt og negativt. Jeg jobber med like tunge vekter som før, men må vurdere å bytte kondisjonsapparat fordi magen begynner å være i veien.

Hvordan ser en treningsuke ut for deg?

– Jeg trener fem dager i uken og har varierende intensitet. Noen dager har jeg bare styrketrening, andre dager styrke og kondisjon eller kun kondisjon. Jeg vektlegger øvelser for de store muskelgruppene, som knebøy, markløft, frontbøy og clean and jerk.

Kosthold og kosttilskudd i svangerskapet

Christina forteller at hun har et variert kosthold, men at hun blir fortere mett enn før. Noen matvarer anbefales at gravide ikke spiser, men det er ikke noe problem fordi hun uansett ikke spiser mye av i det daglige. Det er ikke mye hun har endret på i kostholdet, men fokuserer på å ha et sunt og godt kosthold.

– Stort sett spiser jeg det jeg har lyst på. Det går mye i kornblanding, mye frukt og spesielt druer og klementiner, brødmat med hamburgerrygg, ost og tomat. Middagene består stort sett av grønt, proteiner og karbohydrater. Men jeg måler og veier ikke maten min lengre, slik jeg gjorde før svangerskapet.

Bruker du noen kosttilskudd?

– Ja, jeg bruker et kosttilskudd som kalles for gravidpakka. Det inneholder alt man trenger av viktige vitaminer, mineraler, omega-3-fettsyrer og folsyre. Dette har jeg bruke fra uke 14 og frem til i dag.

motivasjon

Trening for motivasjon og energi

Selv om den superspreke 28-åringen tidligere har trent for å se bra ut i bikini er det ikke det som er den viktigste grunnen til at hun trener.

– Jeg vil ha en velfungerende, sunn og aktiv kropp som kan være med på masse eventyr fremover med min kommende baby og familie. Jeg vil ha god helse så jeg kan være med på turer, være aktiv, sprek og skape minner med familien. Det gir motivasjon til å ta vare på helsen min. Jeg vil også være et godt forbilde. Det jeg liker så godt med å trene og ha en aktiv livsstil er å slå personlige rekorder, utfordringene og målene jeg setter meg. Det å lære noe nytt og mestringen det medfører når man oppnår målet. Kroppen kan endres med systematisk arbeid, mentaliteten blir sterkere, man får bedre helse og en funksjonell kropp.

– For min del gir trening en gevinst i form av at jeg blir et bedre menneske fordi det har vært en del av meg så lenge jeg kan huske. Det gir meg endorfiner, motivasjon og energi!

Du kan følge Christina på Instagram: @ptsolem

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Skadeforebyggende

Betydningen av bevegelighetstrening for skadeforebygging!

Å opprettholde en aktiv livsstil sikrer en optimal helse og trivsel.…
Dato: Feb 09, 2024
Nybegynnere

Oppdag fellesskapet og fremgangen: 5 fordeler med å delta på gruppetimer for nybegynnere!

Å starte på en ny treningsreise kan være både spennende og…
Dato: Feb 08, 2024
Styrketrening

Kvinner og styrketrening: Bryt mytene og bygg styrke!

Alt for lenge har styrketrening blitt assosiert som en arena dominert…
Dato: Feb 07, 2024
Slanking & forbrenning

Fettforbrenning-hacks: 10 ting du ikke visste!

For å oppnå og opprettholde en sunn vekt kreves det ofte…
Dato: Feb 07, 2024
Kondisjon & løping

Optimal løpeteknikk: En veiledning for effektivitet og skadeforebygging!

Enten du er en erfaren løper eller nybegynner, å forbedre løpeteknikken…
Dato: Feb 06, 2024
Motivasjon

Balansert livsstil: Finne harmoni i en travel hverdag!

I dagens hektiske samfunn kan det være utfordrende å finne balanse…
Dato: Feb 06, 2024
Styrketrening

Store og muskeløse bein: Her er økten du trenger!

Å utvikle kraftfulle og sterke bein krever en dedikert tilnærming til…
Dato: Feb 05, 2024

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ernæringstips for travle liv: Slik spiser du smart på farten!

I en verden preget av hektiske dager, kan det være en…
Dato: Feb 05, 2024
Nybegynnere

Overvinne treningsangst: Tips for nybegynnere!

For mange nybegynnere kan tanken på å starte på trening føre…
Dato: Feb 02, 2024
Kosttilskudd

Kreatin – Hemmeligheten bak raskere muskelvekst!

Å oppnå raskere muskelvekst er drømmen for enhver treningsentusiast. I jakten…
Dato: Feb 02, 2024
Treningsøkter

Form din drømme-timeglassfigur med disse skreddersydde øvelsene!

Drømmer du om den perfekte timeglassfiguren? Da er det på tide…
Dato: Feb 01, 2024
Ernæring

Proteinrike energiballer – Den ultimate snacken for muskelbygging

Å oppnå effektive resultater i treningen krever ikke bare dedikasjon på…
Dato: Jan 22, 2024
Fysisk og psykisk helse

Senk stressnivået ditt ved hjelp av fysisk aktivitet!

Stress er blitt en uunngåelig del av vårt moderne liv, men…
Dato: Jan 12, 2024
Sponset

Slankeproduktet har hjulpet over 50 000 nordmenn med vektnedgangen!

Fysisk og psykisk helse

Veien til suksess: Hvordan sette og oppnå realistiske helsemål!

Å forbedre helsen vår er en reise som begynner med å…
Dato: Jan 12, 2024
Ernæring

Sunne matpakker: Ideer og oppskrifter for næring på farten!

I en travel hverdag er det enkelt å falle inn i…
Dato: Jan 11, 2024