Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold.
Gjør noen smarte bytter og få et enda sunnere og mer næringsrikt kosthold!
Det er mange matvarer som kan virke som at de er det samme, men som egentlig har helt ulikt næringsinnhold. Det kan være lurt å strebe etter å ha et kosthold som er så næringstett som mulig, noe som vil si at matvarene du velger bør inneholde mye vitaminer, fiber og mineraler, og gjerne lite mettet fett og sukker.
Et mer næringsrikt kosthold kan også bidra til at du føler deg mettere og mer tilfreds, noe som gjør at du kanskje ikke overspiser eller får søtsug. Derfor kan hvilke matvarer du velger påvirke både helsen og kroppsvekten din.
Les også: Sonedietten (The Zone Diet) – kostholdet for deg?
Er pasta og spagetti en gjenganger i kostholdet ditt kan det være lurt å bytte fra den vanlige varianten til fullkorn. Det finnes mange gode fullkornsprodukter å velge mellom.
Fordelen med fullkornspasta er at det inneholder mer fiber, mer vitaminer og antioksidanter enn vanlig fin pasta. Fiber vil gjøre at du føler deg mettere, og fler næringsstoffer er med på å gjøre helheten i kostholdet ditt enda bedre.
Det er mange matretter der den hvite polerte risen passer absolutt best, og det er ikke noe galt å spise denne typen ris nå og da. Men noen ganger kan det være lurt å bytte den ut med for eksempel byggryn. Da får du i deg mye mer fiber, vitaminer og mineraler.
Byggryn er altså mye mer næringsrik enn hvit ris. En annen fordel er at bygg dyrkes i Norge, noe som gjør det til en både kortreist og sunn karbohydratkilde.
Byggryn har dessuten mange flere bruksområder enn ris, som for eksempel i salater, lapper og grøt.
I dag er det enkelt å gjøre gode valg i butikkene fordi de aller fleste brød er merket med en brødskala som viser hvor grove de er. De grovere brødene inneholder mer fullkorn og eventuelt frø og nøtter. Du kan også teste brødene ved å kjenne på vekten, fordi brød med mer fullkorn og frø veier mer enn de som er laget av fint mel.
Det er altså innholdet av fiber og fullkorn som gjør de grove brødene sunnere, fordi det gir økt metthetsfølelse og mer næring.
Det som også er positivt med fullkornsprodukter fremfor finere produkter er at de tar lengre tid å fordøye, noe som gjør at næringen og sukkeret fra karbohydratene slippes saktere ut i blodstrømmen og man holder seg mett og fornøyd lengre.
Les også: Slik kan du få bedre fordøyelse!
Juice inngår som en av fem om dagen, men likevel kan det være flere fordeler med å spise den hele frukten i stedet for juice. For det første er det mye fiber man går glipp av når man velger juice fremfor frukt.
Fiber fra frukt kan både være med på å gi metthetsfølelse og gjøre godt for tarmene og fordøyelsen. Dessuten er det lett å få i seg mange kalorier fra juice sammenlignet med fra frukt, fordi det ikke trenger å tygges og det er lettere fordøyelig. Ofte er juicen søtere og mer smaksrik enn frukt, noe som også appellerer til oss og kan gjøre forbruket høyere.
Å spise hel mat kan også gi helsefordeler fordi hele matvarer består av hele celler, noe som kan ha positiv innvirkning på helsen vår.
Det har også blitt oppdaget andre bestanddeler i hele matvarer, som verken er vitaminer eller mineraler, og som ikke passer inn på noen varedeklarasjon, som likevel kan ha positiv betydning for helsen.
I dag konsumeres store mengder energidrikk. De er lett tilgjengelige, smakfulle og oppkvikkende, så det er kanskje ikke så rart.
Likevel er det mye bedre å drikke kaffe enn å drikke sukkerholdig energidrikk hvis målet er å få en oppkvikkende effekt i hverdagen.
Energidrikker inneholder ofte mye koffein, noe som kan øke blodtrykket og gi en mild følelse av angst. En kopp vanlig kaffe inneholder mye mindre koffein, og det kan være lettere å kontrollere inntaket.
En generell regel når det kommer til kjøtt er å velge renskåret kjøtt så langt det lar seg gjøre. Det er mange matvarer som blir brukt i det daglige kostholdet som er bearbeidet og mindre næringsrikt enn rent kjøtt.
Karbonadedeig inneholder for eksempel mindre salt og mettet fett enn kjøttdeig. Bearbeidet kjøtt, som bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt, kan øke risikoen for å få kreft.
Les også: Spiser du for mye kjøtt?
(Artikkelen fortsetter under annonsen)Noen ganger er det ekstremt behagelig å slippe å lage mat, enten det er til lunsj på jobb eller middagen hjemme. Likevel kan det være lurt å ha det som en vane å lage maten fra bunnen av.
Da kan du enkelt komponere måltider som består av rene råvarer, og du har oversikt over hva du spiser. Det trenger ikke å ta lang tid å lage en god wok, en sashimi bowl eller ovnsbakt kylling med grønnsaker.
Pleier du å kjøpe ferdig grøt, riskrem eller yoghurt med smak til lunsj kan du enkelt lage noe tilsvarende hjemme. Prøv deg på over night oats, cottage cheese med fruktbiter eller gresk yoghurt med litt granola og bær.
Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene