Mange matvarer passer til samme bruk, men har helt ulikt næringsinnhold. Gjør noen smarte bytter og få et enda sunnere og mer næringsrikt kosthold!

Matbytter for sunt og næringsrikt kosthold

Det er mange matvarer som kan virke som at de er det samme, men som egentlig har helt ulikt næringsinnhold. Det kan være lurt å strebe etter å ha et kosthold som er så næringstett som mulig, noe som vil si at matvarene du velger bør inneholde mye vitaminer, fiber og mineraler, og gjerne lite mettet fett og sukker.

Et mer næringsrikt kosthold kan også bidra til at du føler deg mettere og mer tilfreds, noe som gjør at du kanskje ikke overspiser eller får søtsug. Derfor kan hvilke matvarer du velger påvirke både helsen og kroppsvekten din.

1. Bytt vanlig pasta med fullkornspasta

Er pasta og spagetti en gjenganger i kostholdet ditt kan det være lurt å bytte fra den vanlige varianten til fullkorn. Det finnes mange gode fullkornsprodukter å velge mellom.

Fordelen med fullkornspasta er at det inneholder mer fiber, mer vitaminer og antioksidanter enn vanlig fin pasta. Fiber vil gjøre at du føler deg mettere, og fler næringsstoffer er med på å gjøre helheten i kostholdet ditt enda bedre.

2. Bytt fra hvit ris til byggryn

Det er mange matretter der den hvite polerte risen passer absolutt best, og det er ikke noe galt å spise denne typen ris nå og da. Men noen ganger kan det være lurt å bytte den ut med for eksempel byggryn. Da får du i deg mye mer fiber, vitaminer og mineraler.

Byggryn er altså mye mer næringsrik enn hvit ris. En annen fordel er at bygg dyrkes i Norge, noe som gjør det til en både kortreist og sunn karbohydratkilde.

Byggryn har dessuten mange flere bruksområder enn ris, som for eksempel i salater, lapper og grøt.

kosthold

3. Bytt fra fint til grovt brød

I dag er det enkelt å gjøre gode valg i butikkene fordi de aller fleste brød er merket med en brødskala som viser hvor grove de er. De grovere brødene inneholder mer fullkorn og eventuelt frø og nøtter. Du kan også teste brødene ved å kjenne på vekten, fordi brød med mer fullkorn og frø veier mer enn de som er laget av fint mel.

Det er altså innholdet av fiber og fullkorn som gjør de grove brødene sunnere, fordi det gir økt metthetsfølelse og mer næring.

Det som også er positivt med fullkornsprodukter fremfor finere produkter er at de tar lengre tid å fordøye, noe som gjør at næringen og sukkeret fra karbohydratene slippes saktere ut i blodstrømmen og man holder seg mett og fornøyd lengre.

4. Bytt fra flytende til fast

Juice inngår som en av fem om dagen, men likevel kan det være flere fordeler med å spise den hele frukten i stedet for juice. For det første er det mye fiber man går glipp av når man velger juice fremfor frukt.

Fiber fra frukt kan både være med på å gi metthetsfølelse og gjøre godt for tarmene og fordøyelsen. Dessuten er det lett å få i seg mange kalorier fra juice sammenlignet med fra frukt, fordi det ikke trenger å tygges og det er lettere fordøyelig. Ofte er juicen søtere og mer smaksrik enn frukt, noe som også appellerer til oss og kan gjøre forbruket høyere.

Å spise hel mat kan også gi helsefordeler fordi hele matvarer består av hele celler, noe som kan ha positiv innvirkning på helsen vår.

Det har også blitt oppdaget andre bestanddeler i hele matvarer, som verken er vitaminer eller mineraler, og som ikke passer inn på noen varedeklarasjon, som likevel kan ha positiv betydning for helsen.

5. Bytt energidrikker med kaffe

I dag konsumeres store mengder energidrikk. De er lett tilgjengelige, smakfulle og oppkvikkende, så det er kanskje ikke så rart.

Likevel er det mye bedre å drikke kaffe enn å drikke sukkerholdig energidrikk hvis målet er å få en oppkvikkende effekt i hverdagen.

Energidrikker inneholder ofte mye koffein, noe som kan øke blodtrykket og gi en mild følelse av angst. En kopp vanlig kaffe inneholder mye mindre koffein, og det kan være lettere å kontrollere inntaket.

kosthold

6. Renskåret fremfor bearbeidet kjøtt

En generell regel når det kommer til kjøtt er å velge renskåret kjøtt så langt det lar seg gjøre. Det er mange matvarer som blir brukt i det daglige kostholdet som er bearbeidet og mindre næringsrikt enn rent kjøtt.

Karbonadedeig inneholder for eksempel mindre salt og mettet fett enn kjøttdeig. Bearbeidet kjøtt, som bacon, pølser, spekeskinke, salami eller kjøttdeig som er tilsatt salt, kan øke risikoen for å få kreft.

7. Bytt ferdig med hjemmelaget

Noen ganger er det ekstremt behagelig å slippe å lage mat, enten det er til lunsj på jobb eller middagen hjemme. Likevel kan det være lurt å ha det som en vane å lage maten fra bunnen av.

Da kan du enkelt komponere måltider som består av rene råvarer, og du har oversikt over hva du spiser. Det trenger ikke å ta lang tid å lage en god wok, en sashimi bowl eller ovnsbakt kylling med grønnsaker.

Pleier du å kjøpe ferdig grøt, riskrem eller yoghurt med smak til lunsj kan du enkelt lage noe tilsvarende hjemme. Prøv deg på over night oats, cottage cheese med fruktbiter eller gresk yoghurt med litt granola og bær.

Susanne Sommerseth

Susanne er utdannet personlig trener, gruppetreningsinstruktør, naprapat og sykepleier. I dag jobber hun som sykepleier i kommunen innen psykisk helse og rus, i tillegg til å ha gruppetimer på Actic. Susanne brenner for trening og kosthold for helse, og ønsker at så mange som mulig skal få oppleve de gunstige effektene av en sunn og aktiv livsstil.
Ernæring

Kornvarer – hvorfor det er bra for helsen!

Til tross for at kornvarer er den største kilden til energi…
Dato: Sep 14, 2022
Oppskrifter

Enkel, sunn og digg iskrem!

Iskrem kan spises og nytes hele året, enten det er jul…
Dato: Aug 29, 2022
Ernæring

En viktig sideeffekt av å spise hardkokte egg

En ny studie kan legge til enda i grunn i den…
Dato: Aug 25, 2022
Ernæring

Denne ene forandringen kan gjøre enormt mye for vektreduksjon

Går du med et ønske om å gå ned noen kilo…
Dato: Aug 24, 2022
Kosttilskudd

«En stor helseeffekt av å ta kollagen», i følge en ekspert

Kollagen er i vinden som aldri før, og det er alltid…
Dato: Aug 22, 2022
Ernæring

Spiser du på dette tidspunktet reduserer du risikoen for type 2 diabetes

Ta kontroll over blodsukkeret, reduser vekten å unngå stoffskiftesykdommer ved å…
Dato: Aug 15, 2022
Kosttilskudd

Kosttilskuddene som fungerer!

Det er mange kosttilskudd på markedet med tvilsom effekt. Men det…
Dato: Jul 30, 2022

HARDWORKOUT FITNESS CLUB

Meld deg på i dag og motta gratis treningsplaner, matplaner og mye mer helt gratis via e-post.

Ved å trykke “BLI MED” godkjenner du nyhetsbrev-vilkårene

Ernæring

Ultraprosessert mat – dette må du vite!

Matvarene prosesseres for at de skal være mer holdbare og smakfulle,…
Dato: Jul 25, 2022
Ernæring

6 tips for et sunt kosthold

Disse praktiske tipsene kan hjelpe deg til å gjøre sunne valg…
Dato: Jul 22, 2022
Ernæring

5 matvarer for muskelbygging!

For å bygge en atletisk og sterk kropp trenger du et…
Dato: Jul 14, 2022
Ernæring

11 kostholdtips som er vitenskapelig dokumentert!

Det kan være vanskelig å skille på myter og fakta når…
Dato: Jul 07, 2022
Ernæring

Gjør det enkelt – 3 kostholds tips som alltid vil være gjeldende!

Kosthold kan virke komplisert både i teori og praksis, men det…
Dato: Jun 26, 2022
Ernæring

Intuitiv spising for psykisk og fysisk velvære!

Intuitivt spisemønster er en kontrast til alle diettene der ute, og…
Dato: Jun 22, 2022
Sponset

Nå kan du gjøre et treningskupp på treningsutstyr!

Ernæring

7 matvarer for god hjernehelse!

Hjernen er kontrollsenteret i kroppen din. Det er hjernen som gjør…
Dato: Jun 09, 2022
Kostholdsprogram

Inspirasjon: tre forskjellige dagsmenyer med helt vanlig mat!

Kosthold ser enkelt ut i teorien, men kan for mange være…
Dato: Jun 08, 2022